Wat is skinny fat & is er een oplossing?

Ben je bang dat je skinny fat bent? Hoewel je wellicht slank bent, betekent dat niet altijd dat je gezond bent… Maar wat doe je aan dat hoge vetpercentage?

Vrouw met spieren die niet skinny fat is

Wat betekent “skinny fat”?

“Skinny fat” betekent letterlijk “mager vet” en is een term die verwijst naar een hoog percentage lichaamsvet en weinig spieren. Hoewel iemand er dus dun of mager uit kan zien, kan het vetpercentage tóch (te) hoog zijn. Dat noemen we “skinny fat”. 

Hoog vetpercentage maar niet dik

Het is een veelvoorkomende misvatting dat een mager of dun lichaam een indicatie is van een goede gezondheid. Mensen met een hoger vetpercentage en een lagere spiermassa – zelfs als ze een body mass index (BMI) hebben die binnen een “normaal” bereik valt – kunnen het risico lopen om verschillende aandoeningen te ontwikkelen.

Lees ook: Veroorzaakt Ozempic bijwerkingen & wat zijn de risico’s?

Hoe ziet “skinny fat” eruit?

Skinny fat heeft geen standaarddefinitie en is ook geen medische term, dus iedereen gebruikt de term op een net andere manier. 

Het wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar minder (spier)kracht en een relatief hoog vetpercentage, ondanks een “normaal” BMI. Deze term wordt vaak negatief gebruikt om iemand te beschrijven die lichamelijk niet fit is (maar dus wel slank is).

Welk BMI is slank?

BMI staat voor “Body Mass Index” en geeft je een indicatie over de gezondheid van jouw gewicht. Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt meestal beschouwd als gezond en slank. Als je BMI binnen deze range valt, zit je dus goed. 

Maar er zit een addertje onder het gras: BMI houdt geen rekening met spiermassa. vetpercentage of lichaamsbouw. Daarom kan iemand met een “gezond” BMI tóch skinny fat zijn en dus helemaal niet zo fit als je zou denken. 

Gespierde vrouw die niet skinnyfat is

Wie loopt het risico om skinnyfat te zijn?

Iemand die weinig beweegt, ongezond eet of een ongezonde leefstijl heeft loopt het risico om skinny fat te worden of zijn. Je kunt er dus wel slank uitzien, maar het belangrijkste is dat je fit bent! Als je skinny fat bent loop je risico op: 

  • hoge bloeddruk
  • hoge bloedsuikerspiegel
  • overtollig vet rond de taille
  • hoge triglyceridenwaarden
  • laag gehalte aan goed HDL-cholesterol

Leestip: Is kamille thee gezond & kun je er mee afvallen?

Wat kun je doen tegen skinny fat?

1. Evenwichtig en gezond eten

Je lichaam heeft eiwitten en veel andere voedingsstoffen nodig om efficiënt spierweefsel op te bouwen. Als je niet genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit het vermogen van je lichaam om spieren op te bouwen aantasten. En dan loop je het risico om skinnyfat te worden!

Bovendien kan een slecht eetpatroon, zoals het eten van veel bewerkte producten, zorgen voor (te) veel vet in verhouding tot spieren. En dat is nou net wat we niét willen. 

Aanbevolen dieetmaatregelen voor minder vet

Hier is een aantal dieetmaatregelen die je lichaamssamenstelling kunnen verbeteren:

  • Minimaliseer eenvoudige koolhydraten en concentreer je op het verkrijgen van de meeste koolhydraten uit volle granen, fruit en groenten.
  • Neem voldoende eiwitten op in je dieet.
  • Minimaliseer suikerhoudende of calorierijke dranken zoals frisdrank, alcohol en sappen.
  • Minimaliseer je consumptie van toegevoegde suikers.
  • Beperk je inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals gebak, gezoete ontbijtgranen en snoeprepen.
  • Eet eiwitrijk voedsel na het sporten.

Eet genoeg eiwitten, vezels en complexe koolhydraten en vermijd toegevoegd suiker en alcohol om fit te blijven.

2. Pas je leefstijl aan

Je leefgewoonten spelen een grote rol bij het bepalen van je lichaamssamenstelling en je algehele gezondheid. Naast voeding en lichaamsbeweging kunnen slecht slapen en te veel stress ook bijdragen aan meer lichaamsvet. 

Zorg dus dat je niet te veel stress hebt, voldoende (en kwalitatief) slaapt en niet te veel bewerkte producten en alcohol nuttigt. 

Lees ook: Door koud douchen afvallen? 14 tips & voordelen!

3. Krachttraining voor die guns!

Tja, spieropbouw gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarom is het ongelofelijk belangrijk dat je ook aan krachttraining doet. Dit kan al heel simpel vanuit huis, of kies voor de sportschool. 

Door krachttraining behoud je niet alleen je spieren, maar bouw je ze ook op. Bovendien verbrandt je calorieën wat voor vetverlies kan zorgen. Genoeg redenen dus om die dumbbells op te pakken!

Vrouw die sport om niet skinny fat te zijn

4. Zei er iemand cardio?

Wil je af van het lichaamsvet? Dan is cardio, ofwel cardiovasculaire beweging essentieel. Cardio heb je in allerlei vormen, zoals hardlopen, roeien, tennissen, zwemmen, HIIT trainingen en nog veel meer. 

Kies een sport die bij je past en die je écht leuk vindt. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je consistent blijft en het volhoudt. Op die manier ben en blijf je gewoon skinny, in plaats van skinny fat!

Wat is een gezond body fat percentage?

Een gezond vetpercentage verschilt voor mannen en vrouwen, omdat vrouwen over het algemeen meer vet hebben. Voor mannen ligt een gezond vetpercentage meestal tussen de 10-20%, terwijl voor vrouwen 20-30% als gezond wordt beschouwd. Welk getal je hier precies opplakt, hangt echter af van leeftijd en fitheidsniveau. 

Het belangrijkste is natuurlijk altijd dat je je fit voelt en je een gezonde leefstijl aanhoudt! Check eventueel met een personal trainer hoe fit je op dit moment bent en wat je nodig hebt om je doelen te behalen. 

Leestip: Afvallen door minder te eten? Dit kun jij volhouden!

Is skinny fat ongezond?

Of een skinny fat lichaam ongezond is, is lastig te zeggen omdat dit per persoon verschilt. Wel kan een skinny fat persoon net zo ongezond zijn als iemand met overgewicht. Wanneer je skinny fat bent heb je misschien niet zoveel zichtbaar vet, maar je kunt wel veel visceraal vet hebben. 

Visceraal vet is het vet dat zich rond je interne organen in de buik ophoopt. Dit type vet is een stuk gevaarlijker dan ”zichtbaar” vet omdat het het risico op gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en hoge bloeddruk verhoogt. Dus ja, skinny fat kan zeker ongezond zijn!

Skinny fat is in de meeste gevallen ongezond: het vet hoopt zich namelijk op rond je essentiële organen!

Dus, wat is een skinny fat oplossing?

Do’s om niet skinny fat te worden

  • Zoek naar manieren om stress in je leven te minimaliseren en maak tijd voor bijvoorbeeld yoga en meditatie.
  • Zorg voor minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht.
  • Maak sporten onderdeel van je wekelijkse routine.
  • Eet evenwichtig en beperk de inname van geraffineerde suikers.
  • Onderbreek lange periodes van zitten met wat beweging.

Don’ts

  • Een crashdieet volgen in een poging gewicht te verliezen.
  • Slaap minder dan 7 uur per nacht.
  • Grote hoeveelheden alcohol nuttigen.
  • Te veel bewerkte producten eten. 

Leestip: Kun je echt met de hoelahoep afvallen? Hoe dan?

Vrouw die gezond eet om niet skinny fat te worden

Samenvatting skinnyfat

“Skinny fat” is een term die verwijst naar een relatief hoog percentage lichaamsvet en een lage hoeveelheid spiermassa, ondanks een “normaal” BMI. Mensen met deze lichaamssamenstelling lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes en hartaandoeningen.

Mocht het nog geen deel uitmaken van je routine, voeg dan genoeg beweging, gezond eten, goed slapen en minder stress toe aan je leefstijl. En je zult zien dat je fitter wordt! Ga je er vandaag mee aan de slag?

Skinnyfat

Over dit artikel

Dit artikel over skinny fat is voor het eerst gepubliceerd op 3 juli 2024. Wil je van je buikvet af, terwijl je niet eens obesitas hebt? Het is belangrijk veel kennis op te doen en informatie in te winnen over een gezond lichaam. Er staan genoeg blogs hierover online in het Nederlands. Een beachbody is leuk, maar het is belangrijker dat je fit bent. Bouw je spierkracht op met oefeningen zoals deadlift, planken of andere krachttraining. Je hoeft niet meteen aan bodybuilding te doen, zorg gewoon dat je voldoende beweegt. Net zoals mensen in de blue zone, die gezond én oud worden. Soms kunnen externe factoren je saboteren, zoals de menopauze, bepaalde hormonen of pcos. Eventueel kun je ook kijken naar een ketogeen dieet, wellicht helpt het je om fitter te worden en een jojo-effect te voorkomen.

Bronnen en informatie

Je las een bericht in de categorie: 

  • Skinnyfat
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.