Waarom helpt veel water drinken bij afvallen?

Wat moeten we zonder water? Ons lichaam heeft het nodig, maar waarom eigenlijk? En hoezo helpt het bij afvallen?

Vrouw veel water drinken om af te vallen

Water, water en nog eens water! Want waar is water niet goed voor? Ons lichaam heeft het nodig voor onze spijsvertering, onze huid, energie en nog veel meer. Maar helpt veel water drinken ook bij het afvallen?

Wij zochten het voor je uit én geven je tips hoe je meer water drinkt op je dag. Drink je ondertussen een glas water met ons mee?

Waarom is het belangrijk om water te drinken?

Water drinken is cruciaal voor een goede gezondheid, daarom is het belangrijk dat je elke dag genoeg drinkt. Het helpt bij de hydratatie van het lichaam, de spijsvertering, energieniveaus, hersenfuncties, huid, gewrichten en nog veel meer. 

Drinken zonder calorieën

Bovendien bevat water geen suikers of onnodige calorieën, waardoor je eigenlijk alleen de voordelen ervaart! Wissel dus je frisdrank in voor water en je zult zien dat je een stuk minder calorieën binnenkrijgt. 

Lees ook: Gezond afvallen? 32 Tips én het beste dieet

Is water een natuurlijke eetlustremmer?

Sommige onderzoeken suggereren dat water ervoor zorgt dat je hongergevoel verdwijnt. Hier is echter geen bewijs voor en het zit wat complexer in elkaar. Wanneer je dorst hebt, kun je dat verwarren met honger. Maar als je écht honger hebt, zal water niet op magische wijze het hongergevoel laten verdwijnen. 

Drink voldoende water gedurende de dag, zodat je weet dat je goed gehydrateerd blijft. Maar of je direct afvallen door water te drinken is helaas niet bewezen. 

Water bevat 0 calorieën, wat kan helpen bij het afvallen. Al is water geen wondermiddel bij gewichtsverlies.

Water + dit supplement = wél werkend

Hoewel water dus niet per direct ondersteunt bij gewichtsverlies, is er wel een ander middel dat helpt bij het afvallen. Daily Co Skinny Support, op basis van glucomannan, ondersteunt namelijk bij gewichtsverlies bij het volgen van een energiebeperkt dieet.* Je neemt elke dag 3 gram glucomannan in met 1 of 2 grote glazen water vóór de maaltijd, en let the magic happen!

Het is wel essentieel dat je een energiebeperkt dieet volgt wanneer je Daily Co Skinny Support gebruikt. Deze combinatie zorgt voor de gunstige effecten, namelijk: minder honger. 

Tips om meer water te drinken

1. Drink bij elke maaltijd minstens één groot glas water

Zorg dat je bij elke maaltijd een groot glas water drinkt. En natuurlijk mag dit ook meer dan één glas zijn, maar door minimaal een glas per maaltijd te drinken kom je al een heel eind!

Leestip: Hoeveel val je af als je niet eet?

2. Neem water mee in een herbruikbare waterfles

Veel water drinken is een kwestie van een nieuwe gewoonte aanleren. En dat is het makkelijkst wanneer water altijd binnen handbereik is. Bovendien is het makkelijker bij te houden hoeveel je drinkt. Vul je bijvoorbeeld vier keer je flesje van een halve liter? Dan heb je dus 2 liter gedronken!

3. Geef je water een smaakje (met fruit)

Ben je het beu om smaakloos water te drinken? Experimenteer dan met verschillende smaken. Voeg bijvoorbeeld schijfjes limoen, citroen of sinaasappel toe aan je water. Of wat dacht je van gember, verse munt en komkommer? Er zijn genoeg natuurlijke smaakmakers voor in je water!

Veel water drinken met fruit voor afvallen

4. Drink extra water bij het sporten

Ga je sporten? Zorg dan dat je een fles water bij je hebt. Door het zweten en bewegen heeft je lichaam extra behoefte aan hydratatie. 

Lees ook: Is Cola Zero gezond en kun je ermee afvallen?

5. Drink extra water als het warm, vochtig of erg zonnig is

Hetzelfde geldt voor een warme dag buiten; zorg dat je genoeg drinkt om je lichaam het vocht te geven dat het nodig heeft. 

6. Een glas water bij het bed houden

Zet een glas of een flesje water naast je bed, zodat je altijd water kunt drinken wanneer je gaat slapen of wakker wordt. 

7. Drink meteen een groot glas wanneer je wakker wordt

Sowieso is het slim om, wanneer je wakker wordt, meteen een groot glas water te drinken! Zo wordt je spijsvertering langzaam wakker én heb je je eerste water alweer binnen. Win-win!

Zorg dat je voldoende water drinkt gedurende de dag, je lichaam heeft minimaal 1,5 tot 2 liter per dag nodig!

8. Eet meer soepen, curry’s, stoofschotels en smoothies

Wist je dat we vocht niet alleen uit water en drinken halen? Door vloeistofrijke maaltijden te eten, zoals een soep of curry, krijg je ook extra vocht binnen. Zorg dat er lekker veel groenten en eiwitten inzitten en je hebt ook nog eens een gezonde maaltijd!

Leestip: Ik wil afvallen maar heb altijd honger (zo fix je dat)

9. Eet fruit en groenten met een hoog watergehalte

Wist je dat we vocht niet alleen uit water en drank halen? Ook in groenten, fruit en andere producten zit vocht. Denk bijvoorbeeld aan bessen, druiven, meloenen, tomaten, selderij, komkommers en sla. Perfect als gezonde snack tussendoor!

Vrouw veel water aan het drinken voor afvallen

Hoeveel water moet je drinken?

Er is geen standaard aanbeveling voor hoeveel water je moet drinken, meestal wordt aanbevolen zo’n 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Sommige mensen hebben meer of minder water nodig, afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die meespelen in hoeveel water je nodig hebt:

  • activiteitenniveau
  • leeftijd
  • lichaamsgrootte
  • temperatuur
  • vochtigheid
  • blootstelling aan de zon
  • gezondheidstoestand

Lees ook: Afvallen lukt niet? 18 tips die wél effectief zijn

Kun je te veel water drinken?

Ja dat kan! Je kunt te veel water drinken, wat leidt tot een aandoening genaamd “waterintoxicatie” of “hyponatriëmie”. Dit gebeurt wanneer je nieren het overtollige water niet kunnen uitscheiden, waardoor het natriumgehalte in het bloed gevaarlijk laag wordt. Dit kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, verwarring of nog ernstiger. 

Gelukkig gebeurt dit niet zo snel. Zorg dat je niet meer dan 0,7 tot 1 liter per uur drinkt, meer kunnen je nieren namelijk niet verwerken. Kies dus voor verschillende drinkmomenten op de dag, zodat je nieren rustig hun werk kunnen doen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je 3 liter water per dag drinkt?

3 liter water drinken per dag is niet gevaarlijk. Let er wel op dat je niet meer dan 0,7 tot 1 liter per uur drinkt. Dat is te veel in één keer, en daar worden je nieren niet blij van! Drink je verspreid over de dag 3 tot 4 liter? Dan is er niks aan de hand én weet je zeker dat je goed gehydrateerd bent. 

Leestip: Beste manier om af te vallen? 11 tips voor de slankste jij!

Hoeveel calorieën verbrand je met water?

In principe verbrand je geen calorieën wanneer je water drinkt, behalve het proces van het drinken zelf en de spijsvertering. Je verbruikt dus wel wat calorieën wanneer je water drinkt, maar dit zijn geen grote aantallen. Toch is het voordelig om water te drinken, omdat water 0 calorieën bevat, in tegenstelling tot frisdrank, wat veel calorieën én suikers bevat. 

Sportieve vrouw veel water drinken voor gewichtsverlies

Samenvatting: water drinken afvallen, werkt het?

Hoewel water misschien niet per direct werkt als wondermiddel bij het afvallen, is het wel cruciaal voor je gezondheid en ondersteunt het de spijsvertering, energieniveaus, huid en gewrichten. Bovendien bevat water geen calorieën, wat je wel kan helpen bij het afvallen.

Suppletie met glucomannan kan gewichtsverlies wél ondersteunen bij een energiebeperkt dieet.* Drink regelmatig, vooral bij maaltijden, sport en warm weer, en varieer met smaken voor meer waterinname. Hoeveel glazen water heb jij al gedronken vandaag?

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Water drinken afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over water drinken afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 29 mei 2024. Afvallen water drinken? Helaas is dat niet het enige dat zorgt voor gewichtsverlies. Ben je ziek van dat overtollige vet? Duurzaam afvallen en het verminderen van buikvet bereik je door gezond te eten en veel te bewegen. Daarnaast is het goed om je stress te verminderen en genoeg te drinken, wat helpt bij afvalstoffen af te voeren en elektrolyten aan te vullen. Drink water bij je ontbijt, lunch en avondeten om genoeg binnen te krijgen. Ga voor goede zelfzorg en doe wat goed is voor jouw lichaam. Kies eventueel voor personal training om een sportschema op te stellen dat echt bij jou past.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Water drinken afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.