Ziekenhuis dieet: schema, uitleg & crash dieet weekmenu

Al bekend met het ziekenhuisdieet? Of twijfel je over een ander crash dieet? We leggen je alles uit én geven je gratis een handig schema om meteen te beginnen!

Jonge vrouw volgt het ziekenhuisdieet om af te vallen

Een ziekenhuisdieet? Betekent dat slappe ziekenhuismaaltijden? Nee, zeker niet. Het ziekenhuisdieet is een vorm van een crash dieet waarbij je supersnel kilo’s verliest. Maar hoe werkt dit dieet precies en welke crash diëten zijn er nog meer? En nog belangrijker: hoe pak je het aan? 

Wij vertellen je alle ins and outs over dit dieet én geven je een schema om vandaag nog te beginnen. 

Wat is het ziekenhuis dieet?

Heb jij al gehoord van het ziekenhuisdieet? Het wordt steeds populairder, maar het is nog niet bij iedereen bekend. Het ziekenhuisdieet is een kortdurend en caloriearm dieet dat vaak wordt gepromoot als een snelle manier om af te vallen. Het duurt meestal slechts één week en bevat strikt beperkte hoeveelheden calorieën (meestal rond de 800 tot 1000 per dag). 

Het ziekenhuisdieet bestaat uit simpele maaltijden zoals volkorenbrood, fruit, soep, eieren en magere yoghurt. Maar let op! Hoewel je snel gewicht kunt verliezen, is het gewichtsverlies vaak tijdelijk en kan er snel een jojo-effect ontstaan. Het dieet wordt daarom niet aanbevolen voor de lange termijn vanwege de lage voedingswaarde en het risico op tekorten aan essentiële voedingsstoffen.

Waar komt het ziekenhuisdieet vandaan?

Het ziekenhuisdieet komt oorspronkelijk uit – je raadt het al – ziekenhuizen. Hier werd het gebruikt om patiënten snel gewicht te laten verliezen vóór een operatie. Het dieet is daarom ontworpen om in korte tijd gewicht te verliezen door een zeer laag aantal calorieën per dag toe te staan. 

Geen langetermijnoplossing

Hoewel het ontzettend effectief kan zijn voor snel gewichtsverlies, is het niet bedoeld voor langdurig gebruik en kan het ongebalanceerd zijn qua voedingsstoffen. Veel mensen gebruiken het nu buiten de ziekenhuissetting, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en altijd medisch advies in te winnen voordat je aan zo’n strikt crashdieet begint.

Lees ook: Vetpercentage verlagen: wat (niet) eten als vrouw?

Vrouw volgt crash dieet met fruit

Wat mag je eten tijdens het ziekenhuisdieet?

Tijdens het ziekenhuisdieet eet je beperkte en eenvoudige maaltijden met weinig calorieën. Denk bijvoorbeeld aan volkorenbrood met mager beleg, fruit en eieren. Er worden geen (sterk) bewerkte producten gegeten of frisdrank gedronken. Hier is een voorbeeld van wat je zou kunnen eten:

Ontbijt:

  • 1 sneetje toast met mager beleg (bijvoorbeeld een beetje cottage cheese)
  • 1 stuk fruit (zoals een banaan of appel)
  • 1 kop koffie of thee zonder suiker

Lunch:

  • 1 sneetje toast
  • 1 gekookt ei of een plakje mager vlees (zoals kip of kalkoen)
  • 1 kopje koffie of thee zonder suiker

Avondeten:

  • Een portie mager vlees (kip, vis, of rundvlees)
  • Onbeperkt gekookte groenten (zoals broccoli, wortels, of sperziebonen)
  • 1 klein stuk fruit

Tussendoortjes zijn meestal niet toegestaan, en de porties zijn klein. Het dieet is ontworpen om snel af te vallen, maar vanwege de lage calorie-inname en beperkte voedingsstoffen is het niet geschikt voor langdurig gebruik.

Leestip: Kun je met aminozuren afvallen?

Vrouw wil afvallen en doet het ziekenhuis dieet

Ziekenhuis dieet schema

DagOntbijtLunchAvondeten
Maandag1 sneetje toast, 1 gekookt ei, 1 kop koffie/thee zonder suiker1 sneetje toast, 1 plakje mager vlees, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 appel
Dinsdag1 sneetje toast, 1 stuk fruit, 1 kop koffie/thee1 sneetje toast, 1 gekookt ei, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 peer
Woensdag1 sneetje toast, 1 gekookt ei, 1 kop koffie/thee1 sneetje toast, 100g magere kaas, 1 tomaat, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 sinaasappel
Donderdag1 sneetje toast, 1 stuk fruit, 1 kop koffie/thee1 gekookt ei, 1 stuk fruit (halve grapefruit), 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 appel
Vrijdag1 sneetje toast, 1 gekookt ei, 1 kop koffie/thee1 sneetje toast, 1 blikje tonijn op water, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 peer
Zaterdag1 sneetje toast, 1 stuk fruit, 1 kop koffie/thee1 sneetje toast, 1 plakje mager vlees, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 sinaasappel
Zondag1 sneetje toast, 1 gekookt ei, 1 kop koffie/thee1 sneetje toast, 1 blikje tonijn op water, 1 kop koffie/thee100 gram mager vlees, onbeperkt groenten, 1 appel

Dit schema is slechts een voorbeeld en kan natuurlijk variëren. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en eventueel overlegt met je (huis)arts voordat je aan een dergelijk dieet begint, omdat het niet voor iedereen geschikt is en mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Wat is een crash dieet?

Als je veel met afvallen bezig bent, heb je vast weleens gehoord van een crash dieet. Een crashdieet is als het ware een extreem caloriearm dieet dat is ontworpen om zo snel mogelijk af te vallen in een korte periode. Meestal door het drastisch beperken van voedselinname en dus calorieën. Mensen die een crashdieet volgen, eten vaak veel minder dan hun lichaam nodig heeft, wat leidt tot een snel verlies van kilo’s.

Het ziekenhuisdieet komt oorspronkelijk uit – je raadt het al – het ziekenhuis. Met als doel om patiënten vóór een operatie snel af te laten vallen.

Lees ook: Ik val niet af door te weinig eten (10 effectieve tips!)

Is een crashdieet zoals het ziekenhuis dieet gezond?

Hoewel je met crashdiëten, zoals het ziekenhuisdieet, snel kunt afvallen, heeft een crashdieet ook zeker nadelen. Het is ten eerste ontzettend moeilijk vol te houden op de lange termijn, omdat je te weinig eet. Bovendien kan het lichaam in een “spaarstand” gaan, waarbij de stofwisseling vertraagt. Hierdoor kun je na het stoppen met het dieet juist snel weer aankomen, en dat is niet de bedoeling! 

En misschien nog wel het belangrijkste: je krijgt vaak niet genoeg voedingsstoffen binnen, wat kan leiden tot vermoeidheid, spierverlies en andere gezondheidsproblemen. Kortom, een crashdieet kan verleidelijk zijn voor snel resultaat, maar het is niet de gezondste of meest duurzame manier om af te vallen.

Jonge vrouw volgt het ziekenhuisdieet schema

Welke crash diëten bestaan er?

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten crashdiëten die mensen gebruiken om snel af te vallen. Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

  1. Ziekenhuisdieet. Dit dieet hebben we hierboven ook besproken en is in eerste instantie ontwikkeld om patiënten snel gewicht te laten verliezen voor een operatie. Het is ontzettend caloriearm en vaak gebaseerd op simpele, kleine maaltijden zoals crackers, bouillon, fruit en mager vlees.
  2. Sapkuur (detox). Bij dit dieet consumeer je alleen vloeibare sappen, zoals groente- en fruitsappen, gedurende meerdere dagen. Dit zorgt voor een drastische vermindering van calorieën waardoor je snel afvalt. Dit wordt ook wel een “detox” genoemd. 
  3. Het Koolsoepdieet. Dit dieet draait om het eten van koolsoep, aangevuld met enkele andere voedingsmiddelen zoals fruit en groente. Het duurt meestal een week en waarschijnlijk val je er ook snel mee af. 
  4. 500-Calorieën Dieet. Zoals de naam al aangeeft beperkt dit dieet de dagelijkse calorie-inname tot slechts 500 calorieën! Let op dat dit extreem laag is en vaak moeilijk vol te houden is.
  5. Het Grapefruitdieet. Bij dit dieet eet je bij elke maaltijd grapefruit of drink je grapefruitsap, gecombineerd met een maaltijd die heel laag in calorieën is. Het dieet gaat uit van het idee dat grapefruit vetverbrandende eigenschappen heeft, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen.
  6. Cambridge dieet. Dit is een maaltijdvervangend dieet waarbij je shakes, soepen en repen consumeert die speciaal zijn samengesteld om zeer laag in calorieën te zijn. Het idee is om bijna alle reguliere voeding te vervangen, maar dit wordt zeker niet aangeraden.
  7. Het 3 Dagen Dieet. Dit dieet bestaat uit een strikt voorgeschreven menu dat je drie dagen volgt, met de belofte om natuurlijk supersnel kilo’s te verliezen. Na drie dagen eet je weer normaal voordat je het eventueel opnieuw start.
  8. Master Cleanse (Citroensapdieet). Dit vloeibare dieet bestaat uit een mix van citroensap, water, ahornsiroop, en cayennepeper. Het duurt meestal 10 dagen en is bedoeld om het lichaam te “ontgiften” (ofwel detoxen) terwijl je snel gewicht verliest.
  9. Het Ei Dieet. Bij dit dieet eet je voornamelijk – je raadt het al – eieren, soms aangevuld met magere eiwitbronnen en wat groenten. Het is extreem laag in calorieën en koolhydraten, waardoor het zeker niet geschikt is om langdurig vol te houden. 

Crashdiëten zijn vaak meestal duurzaam, wat wil zeggen dat je niet langdurig gewicht zult verliezen. Ook kunnen ze schadelijk zijn voor je gezondheid als ze voor langere tijd worden gevolgd, omdat je vrijwel altijd te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze worden daarom meestal niet aanbevolen door gezondheidsdeskundigen als een effectieve manier om op de lange termijn gewicht te verliezen.

Crash diëten zorgen dat je vliegensvlug afvalt, maar meestal niet langdurig.

Leestip: 5 kilo afvallen in 3 weken of 1 week? 7 beste afslanktips!

Wat zijn de voordelen van een crash dieet?

Hoewel crash diëten misschien niet de meest duurzame vorm van afvallen is, heeft het ook zeker voordelen. De belangrijkste voordelen zijn: 

  1. Snel resultaat. Het grootste voordeel is natuurlijk het snelle gewichtsverlies. Door enorm te beperken in calorieën kun je vaak binnen een korte tijd aanzienlijke resultaten zien.
  2. Motivatie. Het zien van snelle resultaten kan op zijn beurt weer motiverend werken. Het kan je een gevoel van prestatie geven en je aanmoedigen om door te zetten met afvallen. 
  3. Simpel. Veel crashdiëten zijn relatief eenvoudig en hebben een duidelijke structuur, waardoor je precies weet wat je wel en niet mag eten. Geen ingewikkelde menu’s of regels, waardoor het lekker simpel blijft. Dit kan het makkelijker maken om je aan het dieet te houden, al is dat meestal voor korte periodes.

Let op dat het snelle gewichtsverlies natuurlijk motiverend kan werken, maar de kilo’s komen er ook snel weer aan als je stopt met het dieet. Daardoor kun je juist weer gedemotiveerd raken. Daarom is het verstandiger om veranderingen aan te brengen in je algehele leefstijl zodat je duurzaam afvalt. 

Lees ook: 30 kilo afvallen: kan dat zonder operatie?

Vrouw wil snel 5 kilo afvallen in 3 dagen

Nadelen van crashdiëten

Crashdiëten werken perfect om snel kilo’s af te vallen, maar een erg gezonde en duurzame manier is het niet. Crashdiëten zijn namelijk diëten waarbij je snel een groot aantal kilo’s probeert te verliezen door extreme caloriebeperkingen of een zeer eenzijdig dieet. Daarom brengt het ook een aantal nadelen en risico’s met zich mee, zoals:

1. Tijdelijk gewichtsverlies

Gewichtsverlies bij crashdiëten is bijna altijd maar tijdelijk. Je verliest namelijk vooral veel vocht en spiermassa, en niet zoveel vet. Na het beëindigen van het dieet komt het gewicht vaak snel weer terug, soms zelfs met extra kilo’s. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. 

2. Tekort aan voedingsstoffen

Door de beperkte voedselinname krijg je waarschijnlijk niet alle essentiële voedingsstoffen binnen (zoals vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen), wat kan leiden tot tekorten en gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede, vermoeidheid en een verzwakt immuunsysteem.

3. Verlies van spiermassa

Het is een misvatting dat ons lichaam alleen vet verbrandt wanneer je weinig calorieën consumeert, het verbrandt namelijk ook spierweefsel. Dit kan vervolgens je metabolisme verlagen, waardoor je minder calorieën verbrandt, zelfs in rust.

4. Vermoeid en zwak gevoel

Calorieën zijn er niet alleen voor de lol, ze geven ons ook energie die we nodig hebben gedurende de dag. Door de lage calorie-inname kun je je moe, zwak en prikkelbaar voelen. Dit kan je dagelijkse functioneren en je mentale welzijn beïnvloeden.

5. Negatieve invloed op je mentale gezondheid

Crashdiëten kunnen leiden tot een ongezonde relatie met voedsel, zoals obsessieve gedachten of eetstoornissen. Let dus altijd op met extreme diëten en het bijhouden van calorieën. Dit kan je sociale en emotionele welzijn beïnvloeden.

Leestip: Gewichtstoename na sterilisatie als vrouw: wat te doen?

6. Verstoorde hormoonbalans door crash dieet

De extreme caloriebeperkingen kunnen je hormoonhuishouding verstoren, wat invloed kan hebben op bijvoorbeeld je menstruatiecyclus (bij vrouwen), schildklierfunctie en andere hormonale processen.

7. Risico op medische complicaties

Bij bepaalde medische aandoeningen of onderliggende gezondheidsproblemen kunnen crashdiëten extra risico’s met zich meebrengen, zoals hartproblemen, nierstress of een verzwakt immuunsysteem. Raadpleeg daarom altijd eerst je huisarts voordat je aan een nieuw (extreem) dieet begint. 

8. Geen duurzame gedragsverandering door streng dieet

Crashdiëten richten zich vaak niet op het ontwikkelen van duurzame eetgewoonten of een gezonde leefstijl, maar zijn heel extreem en niet vol te houden. Dit maakt het moeilijk om op lange termijn resultaten te behouden en kan leiden tot terugvallen in oude eetgewoonten.

In plaats van een crashdieet is het aan te raden om te kiezen voor een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl die gericht zijn op geleidelijk gewichtsverlies en duurzame veranderingen. Dit is veel makkelijker vol te houden én je zult zien dat je langer gewicht verliest. 

Lees ook: Helpen smoothies om af te vallen? 10 smoothie dieet tips!

Vrouw volgt ziekenhuisdieet als crash dieet

5 kilo afvallen in 1 week met een crash dieet?

Theoretisch gezien is het mogelijk om 5 kilo af te vallen in één week met een crashdieet, zoals het ziekenhuisdieet. Maar dit wordt sterk afgeraden vanwege de gezondheidsrisico’s en het feit dat het gewichtsverlies vaak niet duurzaam is. Een crashdieet houdt bijna altijd in dat je je calorie-inname drastisch vermindert, meestal tot onder de 1000 calorieën per dag, waardoor je lichaam in een staat van uithongering komt. 

Eet je langdurig te weinig calorieën per dag? Dan kan dit leiden tot verlies van spiermassa, uitdroging, vermoeidheid, en tekorten aan essentiële voedingsstoffen. 

Jojo-effect

De meeste kilo’s die je verliest tijdens een crashdieet zijn gewicht in water en spiermassa, in plaats van vet. Zodra je weer normaal begint te eten, zal het gewicht waarschijnlijk snel terugkeren. En dat willen we natuurlijk niet!

Samenvatting ziekenhuisdieet en crash dieet

Het ziekenhuisdieet is een vorm van een crashdieet waarbij je snel gewicht verliest door een streng caloriearm plan, meestal slechts 800 tot 1000 calorieën per dag. Het dieet bestaat uit simpele maaltijden zoals volkorenbrood, fruit, soep, eieren en magere yoghurt. Hoewel je onwijs snel kunt afvallen met dit dieet, zijn er risico’s zoals het jojo-effect, tekorten aan voedingsstoffen en vermoeidheid. 

Het dieet werd oorspronkelijk gebruikt in ziekenhuizen om patiënten voor operaties af te laten vallen, maar wordt nu ook buiten ziekenhuizen toegepast om snel gewicht te verliezen. Ook zijn er veel andere crash diëten die populair zijn om snel en effectief gewicht te verliezen. Voor een gezonde en duurzame aanpak is het echter een stuk beter om een gebalanceerd dieet en een actieve leefstijl aan te houden.

Ziekenhuis dieet

Over dit artikel

Dit artikel over crash dieet ziekenhuisdieet is voor het eerst gepubliceerd op 8 augustus 2024. Bezig met het bereiken van je streefgewicht en het verliezen van body fat? Zet dan gezonde dingen op je boodschappenlijst, zoals kwark, rode kool, citroen, limoen, zoete aardappel, bloemkool en lijnzaadolie. Deze helpen niet alleen bij je gewichtsverlies, maar ondersteunen ook je darm. Vermijd te veel zout en suiker om je bloeddruk en het risico op suikerziekte laag te houden. Voeg wat basilicum toe voor smaak zonder extra calorieën. Combineer dit met intervaltraining (en train je spieren) om die extra dip in je motivatie te voorkomen en blijf gemotiveerd! Try it out yourself! Zorg dat je hormonen, zoals leptine, in balans blijven en je bloedsuikerspiegel niet te snel en te hard stijgt. Voel je je een beetje flauw? Eet dan wat caloriearme kippensoep. Zorg ook goed voor je brein en zorg dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Als je pijn krijgt of last van vermoeidheid raadpleeg dan altijd een arts. Eet ook voldoende vezels en gezonde vetten (zoals omega 3) als je verantwoord wilt afvallen.

Bronnen crash dieet en ziekenhuisdieet

Je las een bericht in de categorie:

  • Ziekenhuisdieet schema
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.