Is Cola Zero gezond en kun je ermee afvallen?

Wie houdt er niet van een glaasje Cola Zero, maar hoe gezond is het eigenlijk en helpt het bij afvallen? We leggen het je uit!

Vrouw die cola zero drinkt bij afvallen

Wie kent het klassieke zwarte drankje niet? Cola heeft menig harten veroverd, maar gezond is het helaas niet te noemen. Inmiddels heeft Coca Cola al een aantal jaar een nieuwe variant op de markt: Cola Zero. Hoe gezond is Cola Zero eigenlijk? En kan het helpen bij het krijgen van een strak lijf?

Wij vertellen je alle geheimen van Cola Zero en of je het inderdaad kunt drinken tijdens de strijd tegen de kilo’s. Maar first things first: wat is Cola Zero eigenlijk?

Wat is Cola Zero?

Cola Zero, dat onlangs ook wel Coca-Cola Zero Sugar wordt genoemd, wordt verkocht als een gezondere versie van de originele suikerzoete drank, Coca-Cola Classic. Maar is dat wel zo?

Het bevat geen calorieën en suiker, maar wel de kenmerkende Coca-Cola smaak, waardoor het alsnog een aantrekkelijk drankje is voor mensen die hun suikerinname willen verminderen of hun gewicht onder controle willen houden.

De voedingswaarden van Cola Zero

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: cola zero heeft weinig tot geen voedingswaarden. Het bevat geen calorieën en is geen belangrijke voedingsbron van bijvoorbeeld vitamines en mineralen.

Een blikje Coca-Cola Zero Sugar (Cola Zero) van 354 ml biedt:

  • Calorieën: 0
  • Vet: 0 gram
  • Eiwit: 0 gram
  • Suiker: 0 gram
  • Natrium: 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Kalium: 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Om het drankje toch een zoete smaak te geven zonder calorieën toe te voegen, worden kunstmatige zoetstoffen gebruikt. De langetermijn-effecten hiervan zijn echter niet bekend. 

Lees ook: Snel afvallen zonder sporten? 10 tips!

Vrouw die gezonde cola zero drinkt

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die worden gebruikt om voedsel en dranken zoeter te maken zonder de calorieën en koolhydraten van gewone suiker toe te voegen. Ze komen in twee vormen: kunstmatig en natuurlijk. 

Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose en saccharine, worden synthetisch geproduceerd en zijn vaak veel zoeter dan suiker, waardoor er slechts kleine hoeveelheden nodig zijn. 

In Cola Zero zitten verschillende veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen, waaronder aspartaam en acesulfaam kalium (Ace-K). De overige ingrediënten zijn koolzuurhoudend water, karamelkleurstof, levensmiddelenadditieven en natuurlijke aroma’s.

Hoe ‘gezond’ is Cola Zero?

Eerlijk is eerlijk: Cola Zero is niet écht gezond. Hoewel het wellicht een gezondere optie lijkt dan gewone Cola, is het nog steeds een drankje met weinig voedingsstoffen en kunstmatige zoetstoffen. Of iets gezond is, is daarom lastig te zeggen. 

Het kan inderdaad een gezondere optie zijn wanneer je geen tot weinig suiker mag, maar het blijft altijd gezonder om gewoon water met bijvoorbeeld verse munt, gember of wat fruit te drinken. 

Cola Zero is suikervrij en bevat 0 calorieën!

Leestip: Beste manier om af te vallen? 11 tips voor de slankste jij!

Kun je met Cola Zero afvallen?

Ja, je kunt afvallen met Cola Zero. Het bevat namelijk geen calorieën, waardoor je makkelijker onder je caloriedoel blijft. De klassieke cola bevat zo’n 139 calorieën (33 cl), best een verschil dus! 

Wil je dus graag afvallen maar toch genieten van een frisje? Dan is Cola Zero een prima keuze. Geniet, maar met mate! Water blijft altijd de gezondste optie. 

Word je dik van Cola Zero?

Nee, je wordt niet dik van Cola Zero. Je komt aan wanneer je meer calorieën consumeert, dan dat je verbruikt. Aangezien Cola Zero minder dan 1 calorie bevat, kan het er niet voor zorgen dat je aankomt. 

Hoewel je niet dik kan worden van Cola Zero, wordt het niet aangeraden het met overmaat te drinken door de zoetstoffen en andere ingrediënten die erin zitten. 

Hoeveel calorieën zitten er in Cola Zero?

Er zit minder dan 1 calorie in Cola Zero, dus beter gezegd: 0 calorieën! Dit is mogelijk omdat de suiker is vervangen door zoetstoffen, die bovendien minder slecht zijn voor je tanden. 

Wat zijn de gevolgen van te veel Cola Zero drinken?

Hoewel een glaasje Cola Zero echt geen kwaad kan, is overmatig gebruik niet aan te raden. Het bevat geen suiker en is daarom suikervrij, maar het bevat wel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, waarvan de langetermijneffecten nog steeds onderwerp van discussie zijn. 

Ook lijkt regelmatig consumeren van suikervrije frisdranken het verlangen naar zoetigheid te vergroten, wat kan leiden tot een hogere inname van andere suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken. Maar er is meer onderzoek nodig om hier echt uitspraken over te doen. 

Verder kan het drinken van grote hoeveelheden frisdrank, zelfs suikervrije varianten, bijdragen aan een verhoogd risico op tandbederf door de aanwezige zuren, zoals fosforzuur, die het tandglazuur aantasten. Kies dus ook veel voor water en/of groene thee!

Lees ook: Ik wil afvallen maar heb altijd honger (zo fix je dat)

Is Cola Zero gezonder dan gewone Cola?

Als je kijkt naar calorieën dan is Cola Zero inderdaad ‘gezonder’ dan gewone Cola. In gewone Cola zitten zo’n 139 calorieën per flesje, terwijl er in Cola Zero 0 zitten. Wil je dus graag Cola drinken tijdens het afvallen? Dan kun je beter voor Cola Zero kiezen. 

Als je wil afvallen kun je beter kiezen voor Cola Zero dan de klassieke Cola. Al blijft water of groene thee altijd de gezondste keuze!

Is Cola Zero gezonder dan Cola Light?

Cola Zero en Cola Light zijn bijna gelijk aan elkaar qua voedingswaarden en calorieën. De smaak is echter wel net anders! Als je een keer zin hebt in een frisje, kijk dan welke je het lekkerst vindt en waar je het meest van geniet. In beide zit minder dan 1 calorie en ze zijn allebei suikervrij.  

Leestip: Afvallen lukt niet? 18 tips die wél effectief zijn

Kun je zeggen over een product dat het ‘gezond’ is?

Nee, eigenlijk niet. Of een product gezond is of niet hangt af van jouw specifieke situatie en waarmee je het vergelijkt. Wit brood is bijvoorbeeld gezonder dan een koekje met veel suiker, maar volkorenbrood is weer gezonder dan wit brood. Een product is daarom moeilijk onder te schalen onder ‘gezond’ of ‘ongezond’. 

Twee jonge vrouwen die cola zero drinken als gezonde optie

Samenvatting: is Cola Zero gezond en kun je ermee afvallen?

Cola Zero, ook wel bekend als Coca-Cola Zero Sugar, is een suikervrije frisdrank die geen calorieën bevat. Wel bevat het kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose om de zoete smaak te geven. Hoewel het een lagere calorie-inhoud heeft dan gewone Cola, bevat het nog steeds kunstmatige ingrediënten en biedt het weinig voedingswaarde. Écht gezond is het dus niet te noemen.

Het kan echter wel helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van de calorie-inname, maar overmatig gebruik wordt niet aanbevolen. KIes voornamelijk voor water, en als je tóch een keer zin hebt in frisdrank is Cola Zero de beste keuze. 

Verder lezen: Hoeveel calorieën is een kilo afvallen?

Cola Zero gezond afvallen

Over dit artikel

Dit artikel over Cola Zero gezond afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 21 mei 2024. Wat zijn fabels en wat is waarheid over frisdrank? De ph van frisdrank is bijna altijd zuur. Dit zorgt niet per se voor een geel gebit, maar voor tanderosie en gaatjes. De tandarts is er in ieder geval niet blij mee! Ook zitten er veel e-nummers in. Wil je duurzaam afvallen ben je klaar met je overgewicht? Volg dan niet alle laatste trends op sociale media, maar focus op een gezond dieet, beweging en goed slapen. Drink vooral water, dat is niet alleen beter, maar scheelt ook een hoop geld! Voor vragen of klachten of het product kun je ook altijd terecht bij de consumentenbond. De wetenschap is het er nog niet over eens wat de langetermijn-effecten zijn van zoetstof. Kijk altijd goed op de verpakking welke ingrediënten er precies inzitten en laat je niet te veel verleiden door reclame.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Cola Zero gezond afvallen
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.