Beste collageen booster: poeder of behandeling kopen?

Wie een gladde, rimpelloze huid wil hoort al gauw experts over collageen boosters praten. Maar wat is een collageen booster poeder, welke zijn de beste en werkt het echt?

herbolist collageen booster

Top 3 Beste Collageen Boosters

De best geteste collageen boosters

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in de huid, dat als een steiger fungeert en volume geeft zodat de huid glad en rimpelvrij is. Omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon en vervuiling kunnen collageen afbreken, waardoor de kans groter is dat je rimpels in de spiegel ziet.

Maar naarmate je ouder wordt, neemt de productie van collageen af: de huid wordt dunner en de eerste rimpels beginnen zich af te tekenen. Het collageenverlies treedt al op als je 25 jaar oud bent, en dit is dan ook het moment dat de eerste mensen opzoek gaan naar goede collageen boosters.  

Welke collageen boosters zijn het beste?

Op deze pagina kun je alle veelgestelde vragen over collageen boosters lezen. Zo zul je bijvoorbeeld ontdekken dat we collageen poeders beter dan crèmes en serums vinden. Wil je direct de allerbeste collageen booster kopen voor jouw huid? Kies dan één van de onderstaande skinboosters.

Beste merkBeste collageen boosterKopen v.a.CijferHyaluronzuur
1. Herbolist Collageen Beauty Blend€ 34,959,8Ja
2. Vital ProteinsCollageen Peptides€ 27,508,7Nee
3. MattissonRunder Collageen Blend€ 19,958,1Ja
4. LucovitaalSuper Collagen Booster€ 32,997,8Ja
5. FittergyCollageen Skinbooster€ 39,957,7 Ja

Meer weten over deze supplementen? Lees dan alles over het beste collageen poeder supplement.

1. Herbolist Collageen Beauty Blend

Wat direct aan de Herbolist Collageen Beauty Blend is het hele hoge percentage gehydrolyseerd rundercollageen, dat met 98,4% hét hoofdingrediënt van Herbolist vormt. Dat vind ik echt top.

Dit type collageen is namelijk heel bekend om zijn anti-aging vermogen om de huidelasticiteit te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de gezondheid van haar en nagels te bevorderen, dus dat wil je zeker in je beauty booster aantreffen.

beste skinbooster herbolist

Koop dit product >

Wat ook ook goed is, is de toevoeging van hyaluronzuur, wat beroemd is om zijn capaciteit om hydratatie te versterken. Ofschoon het slechts 1% van de totale samenstelling beslaat, heeft hyaluronzuur het vermogen om de huid te assisteren bij het behouden van vocht, resulterend in een meer opgevulde en jeugdige look.

Tot slot is er in deze mix ook een vleugje vitamine C (ascorbinezuur) opgenomen. Hoewel het percentage met 0,6% niet heel hoog is, is vitamine C wel essentieel in de rol die het speelt bij de aanmaak van collageen in ons lichaam.

Al met al levert Herbolist een heel goed product, en in onze ogen zelfs de allerbeste collageen booster van dit moment.

2. Vitals Protein Collageen Peptides

Vitals Protein Collageen Peptides kiest voor een hele minimalistisch supplement en een puur en ongecompliceerde booster die zich richt op het leveren van een hoge kwaliteit rundercollageen.

Wat opvalt aan dit supplement is de hoge collageenconcentratie in elke dagelijkse portie. Met een dosering van 20 gram collageen peptiden, waarvan 18 gram zuiver eiwit, is het een goed supplement voor iedereen die een hooggedoseerde booster zoekt.

vital proteins collageen boostende poeders

Koop dit product >

Eiwitten spelen zoals je weet een cruciale rol in tal van lichamelijke processen, inclusief het herstel en onderhoud van weefsels. Rundercollageen staat daarnaast bekend om zijn positieve effecten op de huid, haar en nagels.

De beslissing van Vitals om een ‘eenvoudige’ formule te hanteren, kan een indicatie zijn van hun vertrouwen in de effectiviteit en zuiverheid van hun pure collageenbooster.

3. Mattisson Runder Collageen Blend  

Op nummer 3 vinden we de Mattisson Runder Collageen Blend, en is een uitgebreide en doordachte samenstelling die verder gaat dan de standaard collageensupplementen.

Wat mij direct opviel is het flinke percentage van 63,8% Runder Collageen Peptides Hydrolysaat Peptan®, wat bekend staat om zijn voordelen voor de huid, haar en nagels. Peptan® is een premium merk, wat aangeeft dat Mattisson met deze booster voor de beste kwaliteit kiest.

beste collageen booster mattisson

Koop dit product >

Daarnaast is dit product verrijkt met calcium citraat en magnesium, waardoor deze booster bijdraagt aan het ondersteunen van gezonde botten en spierfunctie. MSM, een organische zwavelverbinding, kan bijdragen aan gezonde gewrichten en bindweefsels.

De aanwezigheid van vitamine C is ook nog een waardevolle toevoeging, omdat die de collageensynthese in het lichaam ondersteunt en daarnaast ook als antioxidant werkt. Kortom, een hele goede nummer 3 in deze test.

4. Lucovitaal Super Collagen Booster

Lucovitaal heeft met de Super Collageen Type 1 & 3 een hele boeiende collagen booster op de markt gebracht. Dit supplement richt zich namelijk op niet één, maar twee belangrijke collageentypes, waardoor het potentieel je huid, haar, nagels en gewrichten boost.

Dat deze booster zowel type 1 als type 3 collageen bevat, maakt het extra interessant omdat type 1 collageen het meest voorkomende type in de huid is, terwijl type 3 voornamelijk wordt gevonden in het bindweefsel en de organen, wat suggereert dat dit supplement zowel de uitwendige als inwendige gezondheid kan ondersteunen.

lucovitaal super collagen booster

Koop dit product >

De Bioactive Collagen peptides zijn ook nog een dik pluspunt. Deze zijn specifiek geoptimaliseerd voor een betere absorptie wat mogelijk kan leiden tot betere resultaten.

Daarnaast is de toevoeging van vitamine C heel erg goed, want het speelt niet alleen een rol bij de natuurlijke productie van collageen in het lichaam, maar beschermt het ook nog een antioxidant.

5. Fittergy Collageen Skinbooster

Fittergy is een Nederlandse skinbooster die nog niet iedereen kent. En dat is jammer! Want ze hebben namelijk één van de beste boosters op de mark gebracht en verdienen een plek in deze top 5.

Fittergy kiest voor een innovatieve benadering met hun collageenbooster door de toevoeging van Lactoferral®. Dit maakt het supplement niet alleen interessant voor huid, haar en nagelverzorging, maar ook voor een breder spectrum van gezondheidsvoordelen.

Fittergy skinboosters

Koop dit product >

De toevoeging van citroenzuur en lime-aroma geeft dit supplement een hele aangename citrusachtige smaak, wat het gebruiksgemak en je positieve ervaring zal verhogen.

Bovendien versterkt calciumascorbaat, een vorm van vitamine C, de collageensynthese verder en biedt het goede antioxidante voordelen. Fittergy Collageen met Lactoferral is dus een veelzijdige booster dat zowel esthetische als functionele voordelen biedt voor je huid en haar.

Wat is een collageen booster?

Collageen boosters zijn voedingssupplementen die worden ingezet om op een natuurlijke manier huidveroudering tegen te gaan. Het collageen in boosters is een eiwit dat 80 procent van de huid uitmaakt. De collageenvezels geven de huid de stevigheid en sterkte die we associëren met een jeugdige uitstraling.

Wat doet een collageen booster poeder?

De gedachte achter collageen booster poeders is dat wanneer het collageengehalte hoog is, is de huid zacht, glad en stevig. Collageen helpt de huidcellen zichzelf te vernieuwen en te herstellen. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van collageen heeft invloed op de huid.

Naarmate iemand ouder wordt, produceert het lichaam minder van bepaalde soorten collageen en vermindert de kwaliteit van collageen in het lichaam. Met een collageen booster poeder wordt vervolgens geprobeerd om het collageenverlies op een natuurlijke manier aan te vullen.

vrouw met mooie huid

Waar wordt een collageen booster behandeling voor ingezet?

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor collageen booster behandelingen:

 • Tegen verlies van elasticiteit in de huid en andere bindweefsels
 • Tegen lijnen, rimpels en een slappe huid
 • Tegen stijfheid van gewrichten

Er zijn diverse beauty salons waar je een collageen booster behandeling kunt ondergaan die is ontworpen om de natuurlijke productie van collageen in de huid te stimuleren. De collageen booster behandeling maakt gebruik van verschillende methoden, zoals lasertherapie, micro-needling, of gespecialiseerde serums en crèmes waarmee ze proberen om de collageensynthese te verhogen.

Bij lasertherapie worden gecontroleerde lichtpulsen gebruikt om de huid te verwarmen en de cellen te stimuleren meer collageen te produceren. Micro-needling betreft het maken van microscopisch kleine gaatjes in de huid om het natuurlijke herstelproces van het lichaam te activeren en de aanmaak van collageen en elastine te bevorderen.

Of een collageen booster behandeling beter werkt dan een makkelijk collageen poeder supplement blijft onderwerp van discussie.

Hoe kun je een collageen boost stimuleren?

Wereldwijd zijn miljoenen mensen opzoek naar manieren om collageen in de huid te stimuleren om rimpels en andere tekenen van huidveroudering tegen te gaan.

Dit zijn de 9 beste opties voor een goede collageen boost.

1. Collageen poeders

Mensen nemen collageensupplementen voor de gezondheid van hun gewrichten en huid. Een review uit 2021 concludeert dat gehydrolyseerde collageen supplementen gedurende 90 dagen rimpels kunnen verminderen en de elasticiteit en hydratatie van de huid kunnen verbeteren.

Bovendien ontdekten de auteurs van een review uit 2020 dat de collageenpeptiden in supplementen direct invloed hebben op de collageenstructuren in het lichaam die bekend staan als fibroblasten.

hyaluronzuur booster

2. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een verbinding die de collageenproductie helpt bevorderen. In een onderzoek uit 2014 behandelden onderzoekers wonden bij muizen met water of hyaluronzuur.

De wonden die hyaluronzuur kregen verbeterden meer dan de wonden die met water werden behandeld. Ook waren de niveaus van twee soorten collageen hoger in de huid rond die wonden.

Dermale vullers, die bedoeld zijn om lijntjes in de huid te verminderen, bevatten vaak hyaluronzuur. Onderzoek uit 2020 ontdekte dat een combinatie van hyaluronzuur en een gezuiverde polynucleotide hielp om de hoeveelheid en kwaliteit van collageen in de huid te stimuleren en de elasticiteit van de huid te verbeteren.

Je moet wel de instructies op de verpakking volgen bij het gebruik van hyaluronzuur als collageen booster, omdat het bijwerkingen kan hebben, zoals:

 • Pijn
 • Jeuk
 • Blauwe plekken
 • Zwelling

Bij donkere huidskleuren kan het gebied donkerder worden of een rozeachtige of grijzige tint krijgen. Een bleke huid kan rood worden.

Behandelingen met hyaluronzuur zijn beschikbaar als:

 • Injecties
 • Topische crèmes en zalven
 • Supplementen zoals poeders en capsules

3. Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de productie van collageen en dus één van de beste skinboosters. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot lage collageenniveaus, wat resulteert in een mogelijk ernstige aandoening die bekend staat als scheurbuik.

Symptomen van scheurbuik zijn onder andere:

 • Tandvleesproblemen
 • Huidsymptomen
 • Problemen met wondgenezing

Het menselijk lichaam kan geen vitamine C aanmaken, dus we moeten het uit voeding halen.

Voedselbronnen zijn onder andere:

 • Citrusvruchten
 • Groene of rode paprika’s
 • Aardbeien
 • Broccoli

Als iemands vitamine C-niveaus laag zijn, kan een arts vitamine C aanraden.

Veel huidverzorgingsbedrijven voegen vitamine C toe aan hun beschermende crèmes. Onderzoek suggereert dat topische toepassingen de huid kunnen helpen beschermen tegen blootstelling aan de zon en pigmentatieveranderingen.

Je kunt ook los vitamine C bestellen op Vitamines.com.

vitamine c booster

4. Aloë vera gel

Mensen gebruiken vaak aloë vera gel om de huid te behandelen na zonnebrand of om uitslag te verzachten. In een onderzoek uit 2015 gaven wetenschappers mensen een extract van aloë vera gel genaamd Aloë sterolen oraal in te nemen.

Na 8 weken zagen de onderzoekers dat bij de deelnemers die de aloë vera sterolen innamen:

 • De huid van hun arm beter gehydrateerd was
 • Hun rimpels minder diep waren
 • Hun hyaluronzuur- en collageenniveaus bijna verdubbelden.

De onderzoekers concludeerden dat aloë bijdraagt aan de groei van cellen die de huid ten goede komen. Je kunt producten met aloë gebruiken als een topische crème of gel of een oraal supplement.

5. Ginseng

Ginseng is een plant met een breed scala aan mogelijke voordelen voor de gezondheid. Een ouder onderzoek uit 2012 ontdekte dat ginseng de hoeveelheid collageen in de bloedbaan verhoogt.

Ginseng heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Onderzoekers merken ook op dat het als collagen booster veroudering in huidcellen zou kunnen helpen voorkomen.

De resultaten van een laboratoriumonderzoek uit 2020 suggereren dat rode ginseng de stijfheid van fibroblasten, die deel uitmaken van de structuur van collageen, kan verminderen. De auteurs concluderen dat het kan helpen de elasticiteit van de huid te verbeteren.

Je kunt ginseng gebruiken in thee, tincturen en supplementen.

6. Antioxidanten

Antioxidanten kopen wordt veel gedaan op Vitamines.com. Ze helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, moleculen die het lichaam produceert tijdens de stofwisseling. Blootstelling aan chemische stoffen, zoals die in tabaksrook, kan ook vrije radicalen in het lichaam brengen.

Verschillende antioxidanten kunnen helpen de huid te beschermen en te verjongen, bijvoorbeeld door de aanmaak van collageen te bevorderen. Antioxidanten zijn aanwezig in veel plantaardig voedsel.

Volgens ouder onderzoek uit 2013 kunnen antioxidanten in de volgende voedingsmiddelen en dranken de huid ten goede komen:

 • Bosbessen
 • Groene thee
 • Zoethoutextract
 • Moerbei-extract
 • Granaatappelextract
 • Koffie-extract
 • Astragalus
 • Kaneel
 • Essentiële oliën van basilicum, oregano en tijm

Vitamine C is een essentiële collageen booster.

7. Retinol en andere carotenoïden

Carotenoïden, zoals retinol en bètacaroteen, zijn antioxidanten die de gezondheid van de huid kunnen bevorderen. Het zijn derivaten van vitamine A.

Onderzoek geeft aan dat lokale retinoïden kunnen helpen de huid te beschermen tegen zonlicht door te voorkomen dat UV-stralen collageen afbreken.

Voedselbronnen van vitamine A zijn onder andere:

 • Runderlever
 • Zoete aardappelen
 • Spinazie
 • Pompoen
 • Wortelen

Volgens experts kan het gebruik van een collageen boost crème of lotion mét retinol helpen om de textuur van de huid iets te verbeteren. Het dringt echter niet diep genoeg door om de losse huid strakker te maken.

8. Lichttherapie

Roodlichttherapie en andere soorten lichttherapie kan als collagen booster fungeren doordat het mogelijk de collageengroei verhogen en hierdoor de rimpels en huidelasticiteit kan verbeteren.

In 2021 keken onderzoekers naar het effect van rood licht in combinatie met nabij-infrarood licht op huidcellen in een laboratorium. Ze ontdekten dat het de aanmaak van collageen en elastine stimuleerde. Dit zou kunnen helpen bij het voorkomen van rimpels en andere huidveranderingen die vaak gepaard gaan met het ouder worden.

Veel dermatologen bieden lichttherapie aan, maar er is ook apparatuur verkrijgbaar voor thuisgebruik. Je kunt het beste advies vragen aan een specialist voordat je investeert in apparatuur voor thuisgebruik.

collageen booster crème

9. Bescherm de huid tegen de omgeving

Weersomstandigheden en sommige levensgewoonten kunnen het niveau en de kwaliteit van collageen in de huid beïnvloeden. Experts zeggen dat blootstelling aan UV-licht collageen in de huid beschadigt op een vergelijkbare manier als veroudering.

Tips voor het voorkomen van huidbeschadiging als gevolg van lage niveaus van hoogwaardig collageen zijn onder andere:

 • De huid beschermen tegen zonlicht, bijvoorbeeld door het dragen van een zonnebrandcrème en kleding die het gezicht en lichaam bedekt
 • Het dragen van een zonnebril om de huid rond de ogen te beschermen
 • Vermijden van roken, omdat de chemische stoffen in tabak de collageenproductie kunnen beïnvloeden
 • De inname van cafeïne te beperken, omdat cafeïne het vermogen van het lichaam om collageen aan te maken kan verminderen.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we de vragen die mensen vaak stellen over de natuurlijke variant van botox: collageen.

Zijn er natuurlijke methoden om collageen te stimuleren?

Het eten van voedsel dat vitamine C en antioxidanten bevat, het vermijden van roken, het beperken van cafeïnegebruik en het beschermen van de huid tegen zonlicht kunnen allemaal helpen om collageen te behouden of de productie ervan te stimuleren.

Maakt een collagen boost de huid strakker?

Bij jongere mensen produceert het lichaam meer collageen, dat van hoge kwaliteit is. Naarmate mensen ouder worden, produceert het lichaam minder collageen, waardoor de huid losser lijkt. Een collagen supplement kan mogelijk (iets) helpen om de huid strakker te maken, maar hebben waarschijnlijk geen significante invloed.

Jongere mensen produceren meer collageen.

Wat zegt de wetenschap over collageen boosters?

Inmiddels zijn collageenboosters ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, en voor de laatste inzichten heb ik het blog van de Harvard universiteit geraadpleegd. Hierop zijn enkele interessante conclusies te lezen.

 • Een analyse gepubliceerd in het International Journal of Dermatolog zag dat degenen die collageen boosters gebruikten een verbetering van de stevigheid, soepelheid en het vochtgehalte van de huid, waarbij rimpels minder ervaarden. De auteurs van Harvard vinden dat veelbelovend, maar tegelijkertijd zijn ze nog niet overtuigd of deze huidverbeteringen 100% te danken waren aan collageen.
 • Een paar gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken lieten zien dat collageen boosters met hoge hoeveelheden van de peptiden prolylhydroxyproline en hydroxyprolylglycine de hydratatie, elasticiteit, rimpels en ruwheid van de huid kon verbeteren.

Volgens de Harvard auteurs is er nog te weinig bewijs of de collageenboosters daadwerkelijk de conditie van haar en nagels kunnen verbeteren. Eén klein onderzoek uit 2017 onder 25 mensen met broze nagels wees uit dat het dagelijks innemen van 2,5 gram collageen gedurende 24 weken de broosheid en nagelgroei verbeterde.

Collageen booster serum of poeder?

Eigenlijk klinkt het superlogisch: als een collageen helpt tegen huidveroudering, zal een collageen booster serum beter werken dan een beauty booster poeder. Het tegendeel is echter waar, want de moleculen in een collageen serum zijn te groot om door de huidporiën in de lederhuid te kunnen worden opgenomen.

Normaal gesproken kunnen moleculen van vijfhonderd dalton of minder onze huidbarrière passeren en de collageen moleculen in serums zijn veel groter. Bovendien is ons lichaam niet in staat om collageen als zodanig op te nemen en breekt het af in kleinere aminozuren en peptiden voordat het wordt opgenomen.

Het mooie aan collageen poeders is dat ze meestal al in gebroken vorm zijn als peptiden van 2 of 3 aminozuren, om zo ook hun biologische beschikbaarheid te kunnen vergroten. Deze collageen peptiden worden vervolgens opgenomen door het maagdarmkanaal wat volgens experts de werking optimaliseert.

Conclusie

Collageen is een stof die het lichaam van nature aanmaakt. Genetische factoren en voedingsstoffen, zoals vitamine C, zijn essentieel voor de aanmaak ervan.

Omdat collageen belangrijk is voor huid, zijn er collageen boosters op de markt gebracht om het soepel en elastisch houden van de huid extra te ondersteunen.

Of het werkt voor jou? Dat blijft een kwestie van proberen.

Verder lezen: Hoe gebruik je collageen poeder?

Collageen booster

Huidverzorging bij de schoonheidsspecialiste

Bij de schoonheidsspecialiste in de luxueuze schoonheidssalon kun je verschillende behandelingen ondergaan om jouw huidverzorging naar een hoger niveau te tillen. Een populaire keuze is een intensieve laserbehandeling, die de huid detox en een ontharingsbehandeling combineert voor een zijdezachte, stralende huid. Collageen cream of Collagen creme, beide zijn als collageen booster verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, zijn essentiële elementen van effectieve skincare, ideaal voor het herstellen van een droge huid en het bevorderen van een elastische, jonger uitziende huid.

Een mooie huid zonder facelift

Peeling kan de intensiteit van de voordelen verhogen door dode huidcellen te verwijderen, waardoor de collageen creams dieper penetreren. Voedingssupplementen zoals vis collageen, een superfood rijk aan eiwitten, ondersteunen niet alleen de spiermassa maar zijn ook cruciaal voor pezen en tegen haaruitval. Een facelift is dus niet nodig. Je schoonheidsspecialiste zal een persoonlijk plan creëren om jouw unieke schoonheidsdoelen te bereiken.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Collageen booster
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.