Hoe kun je collageen stimuleren in je gezicht?

Wie zoekt op collageen stimuleren gezicht, komt al snel vele artikelen tegen van verschillende collageen poeder fabrikanten. Maar wat is collageen en hoe kan het (misschien) een jonger uiterlijk geven?

gezicht collageen stimuleren

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in de huid, dat als een steiger fungeert en volume geeft zodat de huid glad en rimpelvrij is. Omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon en vervuiling kunnen collageen afbreken, waardoor de kans groter is dat je rimpels in de spiegel ziet.

Waarom rond je 25ste collageen stimuleren?

Leeftijd speelt een hele grote rol. Naarmate je ouder wordt, neemt de productie van collageen af, dus de huid kan er ook dunner uitzien en minder structurele steun hebben, wat de reden is waarom mensen een hangende of verslapte huid beginnen op te merken.

Het verlies van collageen begint op ongeveer 25-jarige leeftijd, waardoor het belangrijk is om het collageen dat je hebt te behouden en je huid te stimuleren om het sneller aan te maken.

Ontdek 15 slimme manieren hoe je collageen stimuleert in je gezicht.

1. Probeer Herbolist collageen poeder

Er zijn verschillende collageen poeders verkrijgbaar, waarvan Herbolist in Nederland het meest bekend is. Collageen poeder kan het collageen in je gezicht stimuleren door het lichaam van de benodigde aminozuren te voorzien die essentieel zijn voor de collageensynthese.

Wanneer je collageenpoeder consumeert, breekt je spijsverteringssysteem het af in aminozuren zoals glycine, proline, en hydroxyproline. Deze aminozuren worden door het lichaam gebruikt om nieuw collageen te produceren, wat kan bijdragen aan een verbeterde huidelasticiteit, hydratatie en vermindering van rimpels.

Daarnaast kunnen sommige collageenpoeders ook andere huidvriendelijke ingrediënten bevatten, zoals vitamine C, dat essentieel is voor de collageenproductie, wat verder helpt bij het verbeteren van de huidstructuur en het behoud van een jeugdige uitstraling.

2. Voeg retinol toe aan je routine

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die de genen die betrokken zijn bij de collageenproductie stimuleren. Onderzoek laat een verbetering zien in gezichtsrimpels na het aanbrengen van retinol gedurende 12 weken, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Cosmetic Dermatology.

Bakuchiol is een natuurlijk alternatief voor retinol/retinoïde en zou op dezelfde manier de celvernieuwing in de huid stimuleren om de collageenproductie te stimuleren, maar met minder risico op irritatie, volgens een onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Dermatology. Dit kan daarom een interessant alternatief zijn voor mensen met een gevoelige huid.

3. Bescherm je collageen met vitamine C

Smeer ‘s ochtends een vitamine C serum op je huid. De vitamine is een antioxidant die het collageen in je huid beschermt tegen UV-schade. Daarnaast stimuleert vitamine C de collageenvorming en stabiliseert de collageeneiwitten in de huid.

“Collageen poeder helpt tegen rimpels in je gezicht.”

5. Gebruik zonnebrandcrème op zonnige dagen

Zonnebrandcrème is essentieel om huidkanker te voorkomen – maar ook om de huid jong en veerkrachtig te houden. Blootstelling aan UV-straling kan leiden tot de afbraak van collageen, wat fijne lijntjes en rimpels kan veroorzaken, dus je bent nooit te jong om regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken.

Je kunt het kiezen voor een breedspectrum zonnebrandcrème van factor 30 of hoger.

Zonnebrandcrème blijft trouwens ongeveer twee uur zitten. Het is dus ook belangrijk om je de hele dag opnieuw in te smeren, vooral op dagen waarop je langer aan de zon wordt blootgesteld.

Vergeet in je collageenbeschermende zonnebrandroutine ook je nek, borst en de achterkant van je handen niet. Deze gebieden kunnen de effecten van cumulatieve zonneschade zien, omdat de huid in deze gebieden dunner is en daarom meer kans heeft om de effecten van veroudering te laten zien.

vrouw stimuleert collageen in gezicht

6. Leg meer magere eiwitten op je bord

Eet een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten. Proteïnerijk voedsel bevat aminozuren die essentieel zijn voor de collageensynthese. Magere eiwitbronnen zijn vis, zeevruchten, kipfilet zonder vel en mager rund- en varkensvlees.

7. Beperk je suikerinname

Een dieet rijk aan suiker bevordert de vorming van geavanceerde glycatie-eindproducten die collageen afbreken. Beperk je suikerconsumptie daarom door de achterkant van voedingsetiketten te lezen en te kijken naar de regel ‘toegevoegde suikers’ op het voedingsetiket of door de ingrediëntenlijst te lezen.

8. Leg je bord vol met groenten en fruit

Er zijn veel voordelen verbonden aan het vullen van de helft van je bord met fruit en groenten, waaronder het voorkomen van hartaandoeningen, beroertes en kanker, zoals de Harvard University aangeeft.

Voeg de gezondheid van je huid toe aan die lijst, want het eten van een dieet dat rijk is aan antioxidanten via fruit en groenten kan helpen bij het afweren van schade door vrije radicalen die collageen afbreken.

Lees ook: Kan collageen huid verbeteren?

9. Draag een hoed tegen zonnestralen

Een breedgerande hoed beschermt je gezicht, hoofdhuid en nek tegen schadelijke zonnestralen. Kies daarom voor een hoed met een rand van minimaal 10 centimeter, gemaakt van dicht geweven materiaal.

10. Gebruik een zonnebril tegen kraaienpootjes

Een zonnebril is niet alleen sexy en handig, het helpt ook om de vorming van kraaienpootjes tegen te gaan. Ronde zonnebrillen voorkomen dat UV-stralen langs de zijkanten naar binnen sluipen. Het goede nieuws is dat zelfs veel goedkope zonnebrillen beschermen tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

vrouw beschermd collageen met zonnebril

11. Rook niet of stop als je rookt

Het roken van sigaretten veroudert je huid op verschillende manieren. Roken vermindert de bloedtoevoer en zuurstof naar de huid. Het creëert ook giftige vrije radicalen die collageen- en elastinevezels beschadigen en antioxidanten in de huid opslokken. Uiteindelijk versnelt dit de rimpelvorming en onderzoek uit het verleden toont aan dat de gewoonte je huid sneller veroudert.

12. Stop met stressen

Zeker, makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress veroorzaakt ontstekingen en verzwakt het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen, waardoor de huid sneller veroudert, zo blijkt uit eerder onderzoek. Houd een lijst met ontstressingsstrategieën bij de hand voor als je leven wat stressvoller wordt.

13. Blijf bewegen

Lichaamsbeweging houdt je lichaam, geest en huid jong. Lichaamsbeweging is een andere belangrijke factor in het vertragen van het verouderingsproces. Bovendien is actief blijven een prima manier om stress tegen te gaan.

14. Minder drank

Alcohol tast het vermogen van de huid aan om collageen aan te maken, evenals het natuurlijke antioxidante afweersysteem (waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor schade), volgens bevindingen gepubliceerd in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Mensen die acht of meer drankjes per week drinken hebben een grotere kans op lijntjes en rimpels.

15. Pak een langer schoonheidsslaapje

Hoewel er meer onderzoek bij mensen nodig is, kan het aanhouden van een regelmatig slaapschema helpen bij het vernieuwen van collageen, suggereert onderzoek bij muizen gepubliceerd in 2020. De onderzoekers raden volwassenen aan om een schoonheidsslaapje (letterlijk!) van zeven tot negen uur per nacht te pakken.

collageen poeder stimuleren

Veelgestelde vragen

Vitamines.com krijgt dagelijks veel vragen over collageen, die we in blogs zoals deze proberen te behandelen. Heb jij een vraag voor dit artikel? Dan hoor ik graag van je op [email protected], alvast bedankt voor je reactie.

Hoe krijg je meer collageen in je huid?

Je kunt meer collageen in je huid krijgen door collageenrijke voeding te consumeren, zoals bottenbouillon en vis. Supplementen met collageen peptiden zijn ook effectief. Daarnaast kun je huidverzorgingsproducten gebruiken die collageen stimuleren, zoals retinol en vitamine C-serums. Bescherm verder je huid tegen UV-straling en vermijd roken om collageenafbraak te minimaliseren.

Wat stimuleert de aanmaak van collageen?

De aanmaak van collageen kan gestimuleerd worden door voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen, en groene groenten. Collageen poeders zoals Herbolist voorzien je lichaam van de aminozuren die nodig zijn voor de collageensynthese. Topische producten met retinol en peptides, evenals regelmatige zonnebrandcrème, dragen ook bij aan een verhoogde collageenproductie.

Waarom is collageen goed voor je gezicht?

Ja, collageen is goed voor je gezicht. Het helpt de huid stevig, elastisch en gehydrateerd te houden, wat rimpels en fijne lijntjes vermindert. Collageen bevordert ook wondgenezing en kan de algehele huidtextuur verbeteren. Het gebruik van collageen supplementen kan bijdragen aan een jeugdige en stralende huid.

Hoe verhoog ik mijn collageen?

Je kunt je collageen verhogen door een dieet te volgen dat rijk is aan collageen bevorderende voedingsstoffen zoals vitamine C en eiwitten. Gebruik collageen poeder en huidverzorgingsproducten die ingrediënten zoals retinol en peptides bevatten. Bescherm je huid tegen UV-straling, rook niet, en zorg voor voldoende slaap en hydratatie om de natuurlijke collageenproductie te ondersteunen.

Conclusie

Collageen is essentieel voor een jeugdige, gladde huid, maar de productie ervan neemt af met de leeftijd. Gelukkig zijn er manieren om de aanmaak van collageen te stimuleren. Door het gebruik van collageen poeders, retinol, en vitamine C, en door bescherming tegen UV-straling, een gezond dieet, voldoende slaap, en regelmatige lichaamsbeweging, kun je de huidelasticiteit verbeteren en rimpels verminderen.

Verder lezen over: Collageen aanmaak stimuleren

Collagen

Over dit artikel

Dit artikel is gericht op collageen gezicht stimuleren en is voor het eerst gepubliceerd op zondag 23 juni 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Collageen gezicht
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.