Wat te doen tegen haaruitval? 12 tips voor vrouwen!

Is je haar uitgedund? Valt het zomaar uit? En ben je bang voor kale plekken? Met deze 12 tips behoud jij je prachtige lokken!

Haaruitval vrouwen geen last van

Schrik je wanneer je in je doucheputje kijkt? Of trek je zo een pluk haar los? Haaruitval kan je flink onzeker maken. Bovendien is het soms gissen waardoor het precies komt, want wat zijn eigenlijk de oorzaken van haaruitval? En een nog belangrijkere vraag: wat kun je ertegen doen? Wij geven je 12 tips om je wilde lokken te behouden. 

Wat zijn haaruitval oorzaken?

In principe is er niets mis met haaruitval. Haar groeit en valt nou eenmaal uiteindelijk uit als onderdeel van een normale cyclus. Je ziet het vast weleens in huis: je haar kan zich ophopen op haarborstels, kussens of doucheputjes.

De meeste mensen zullen de natuurlijke haaruitval die dagelijks optreedt niet opmerken. De dikte van het haar en de haarlijn blijven meestal gewoon hetzelfde.

Lees ook: Vermageren: hoe begin ik eraan? 15 effectieve tips!

Plotselinge haaruitval vrouwen

Mensen, met name vrouwen, merken eerder overmatige haaruitval op, wat het gevolg kan zijn van een onderliggende aandoening. Symptomen van overmatige haaruitval kunnen zijn:

  • plotseling verlies van haar
  • het verliezen van plekken haar
  • merkbaar dunner wordend haar

Verschillende mogelijke factoren kunnen overmatige haaruitval veroorzaken.

Een van de meest voorkomende oorzaken is genetica. Bij zowel mannen als vrouwen zit het in de familie om (vroeg of snel) kaal te worden. 

Vrouw heeft geen plotselinge haaruitval vrouwen

Oorzaken haaruitval vrouwen

De meeste haaruitval ontstaat dus langzaam met het ouder worden. Enkele meer directe oorzaken van haaruitval kunnen zijn:

  • chemotherapie of bestraling
  • hormonale veranderingen, zoals veroorzaakt door schildklierproblemen of de menopauze
  • zwangerschap
  • emotionele of fysieke stress
  • sommige strakgetrokken kapsels, zoals cornrows of paardenstaarten
  • medicijnen tegen bloeddruk of kanker

Tips tegen haaruitval vrouwen

1. Herbolist Beauty Blend

Ken je de Herbolist Beauty Blend al? Deze blend is speciaal ontwikkeld voor lange, glanzende lokken én een heldere huid. De basis is collageen, dat van nature in ons lichaam zit. Het werkt onder andere voor stevigheid, elasticiteit en hydratatie. 

Collageen is rijk aan aminozuren (onder andere proline, glycine, en hydroxyproline) die je lichaam nodig heeft om keratine op te bouwen, het eiwit waaruit haar is opgebouwd. Er is nog wetenschappelijk onderzoek gaande om de werking van collageen te ondersteunen. 

2. Neem je dieet onder de loep

Het aanpassen van het dieet kan effect hebben op de haargroei en de gezondheid van het haar. Dieetveranderingen kunnen zijn:

Het vermijden van crashdiëten

Diëten met zeer weinig calorieën kunnen het lichaam essentiële voedingsstoffen ontnemen, waaronder voedingsstoffen die nodig zijn voor gezond haar, zoals eiwitten, vetzuren en zink. Bovendien leiden crashdiëten meestal niet tot blijvend gewichtsverlies.

Leestip: 22 tips voor natuurlijk én gezond afslanken

Het eten van voldoende vitamines en mineralen

Een aantal vitamines en mineralen zijn goed voor je haar. Daarom is het goed om altijd gevarieerd en evenwichtig te eten: zo krijg je alle voedingsstoffen binnen die niet alleen je haren sterk houden, maar ook zorgen voor andere lichamelijke functionaliteiten. 

Deze vitamine en mineralen zijn goed voor je haren:
  • Vitamine B8 (biotine)*
  • Koper*
  • Seleen*
  • Zink*

In principe kun je deze vitamine en mineralen gewoon uit je voeding halen. Je vindt deze vitamine en mineralen bijvoorbeeld in eieren, noten, zaden, lever, vis, volkorenproducten, peulvruchten, pindakaas en nog veel meer producten.  Overweeg je om vitaminesupplementen te nemen? Overleg dan eerst met je arts. 

Biotine, koper, seleen en zink zijn allemaal goed voor je haren.* Eet dus lekker gevarieerd!

Medicijnen tegen haaruitval nemen

Er zijn verschillende medicijnen tegen haaruitval beschikbaar. Of deze geschikt zijn voor jou kun je het beste checken bij je huisarts. 

Minoxidil is, indien plaatselijk toegepast, de beste behandeling voor alopecia androgenetica bij zowel mannen als vrouwen. Minoxidil is het actieve ingrediënt in Rogaine, dat vrij verkrijgbaar is.

Artsen gebruiken minoxidil soms voor de behandeling van andere oorzaken van haaruitval, zoals chemotherapie.  Het voorgeschreven medicijn finasteride (Propecia) is een ander medicijn tegen haaruitval op de hoofdhuid. Het kan oraal worden ingenomen of plaatselijk worden aangebracht.

Lees ook: Paleo dieet: weekmenu, voedingslijst, voordelen én nadelen

3. Masseer de hoofdhuid

Hoewel er meer onderzoeken nodig zijn, kan een hoofdmassage bevorderend werken. En eerlijk is eerlijk: een massage is altijd fijn! Ongeacht of het daadwerkelijk werkt. 

4. Laserlichttherapie op laag niveau proberen

Low-level laserlichttherapie (LLLT), ook bekend als roodlichttherapie, is een behandeling voor huidproblemen waarbij rood licht met een lage golflengte wordt gebruikt om celgroei te stimuleren.

Volgens een klein gecontroleerd onderzoek in 2020 in Korea, verhoogde LLLT na 16 weken de haardichtheid en dikte aanzienlijk bij 48 mensen met alopecia androgenetica. Er is echter nog te weinig onderzoek om deze bevindingen echt te ondersteunen. 

5. Kokosolie gebruiken voor beschadigd haar

Uit een onderzoek in 2018 bleek dat kokosolie kan helpen om haaruitval als gevolg van schade door ultraviolet licht of verzorgingsgewoonten te voorkomen. Er is echter verder onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Het aanbrengen van kokosolie op de hoofdhuid zou het haar kunnen versterken en verlies door beschadiging kunnen voorkomen. Je kan het in ieder geval proberen!

Lees ook: Dieet schema 10 kilo afvallen (gratis)

Vrouw heeft beste middel tegen haaruitval vrouw gebruikt

6. Essentiële oliën gebruiken

Ook essentiële oliën, zoals rozemarijnolie, zouden de haargroei kunnen stimuleren volgens een aantal onderzoeken, maar ook dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Andere oliën zijn bijvoorbeeld: 

  • jojoba olie
  • lavendelolie
  • pepermuntolie
  • tea tree olie

7. Producten met cafeïne gebruiken

Cafeïne in topische formules zoals shampoo en conditioner kan volgens sommige studies haaruitval verminderen. Maar ook deze uitspraak is nog niet bevestigd. 

8. Antioxidanten op de hoofdhuid aanbrengen

Het gebruik van shampoo of hoofdhuidbehandelingen die antioxidanten bevatten kan de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren. Of het daadwerkelijk zorgt voor meer haargroei, dat gaan recente studies uitsluiten. 

9. Haar beschermen tijdens het slapen

Een zijden of satijnen kussensloop kan haarbreuk door wrijving, klitten en trekken helpen voorkomen.

Met nat haar gaan slapen kan je lokken verzwakken en breuk veroorzaken. Als het haar nat is, is het namelijk kwetsbaar. Daarom kun je ook beter niet je haren borstelen wanneer het nat is. 

Leestip: Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

10. Je haar en hoofdhuid goed verzorgen

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar het is natuurlijk belangrijk dat je je haar en hoofdhuid altijd goed verzorgt. Het haar en de hoofdhuid goed verzorgen kan haaruitval helpen voorkomen. Het kan ook de haargroei verbeteren. 

Masseer je shampoo zachtjes in de hoofdhuid, maar niet in het haar. Verzorg je haar vervolgens met een conditioner of haarmasker. 

Het dragen van strakke kapsels zoals paardenstaarten, knotjes of cornrows kunnen het haar beschadigen. Een keertje is natuurlijk niet erg, maar doe het niet te vaak. 

Haaruitval kan verschillende redenen hebben. Welke behandeling het beste werkt, hangt af van de oorzaak!

11. Haaruitval stress: houd het hoofd koel

Stress is een boosdoener voor zowel je fysieke als mentale staat. Ook kun je haaruitval krijgen door stress. En dat willen we natuurlijk voorkomen! Zorg dus dat je de stressfactoren in je leven onder loep neemt en pas je leefstijl aan waar nodig. Voeg eventueel ook een aantal dingen toe aan je routine om je stress te verminderen: 

  • Ademhalingsoefeningen
  • Yoga
  • Wandelen in de natuur
  • Voldoende slapen
  • Een dagboek bijhouden

12. Vermijd hete stijltangen en föhns

Hoewel hete stijltangen en föhns niet direct zorgen voor haaruitval of kaalheid, beschadigen ze je haar wel. Hierdoor kan je haar eerder afbreken. Gebruik producten die je haar beschermen tegen de hitte of vermijd deze hete tangen!

Lees ook: Voedingsschema afvallen voor mannen & vrouwen (gratis)

Vrouw heeft geen last van haar uitval

Kan haaruitval worden teruggedraaid?

Of haargroei kan terugkeren hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Als het komt door bijvoorbeeld alopecia of ouderdom wordt het lastig het haarverlies terug te draaien. Wil je haaruitval terugdraaien na je zwangerschap? Dan is dat meestal wel mogelijk met de nodige portie geduld. Een dermatoloog kan bepalen of iemands haar uit zichzelf kan teruggroeien.

Haaruitval kan tijdelijk zijn en teruggedraaid worden bij de volgende aandoeningen:

  • Als medicijnen haaruitval veroorzaken, kan het haar terug beginnen te groeien zodra de persoon stopt met het innemen van de medicijnen. Het kan tot 18 maanden duren voordat het haar volledig teruggroeit.
  • Tijdens de zwangerschap kan haaruitval optreden door verminderde oestrogeenspiegels. Veel mensen ervaren ook tijdelijke haaruitval ongeveer 3 maanden na de bevalling.
  • In milde gevallen van de auto-immuunziekte alopecia areata kan haar uitval na behandeling ongedaan worden gemaakt.
  • Kankerbehandelingen zoals chemotherapie of bestralingstherapie kunnen haarverlies veroorzaken dat kan worden teruggedraaid wanneer de behandeling is afgerond.
  • Mensen kunnen weken tot maanden last hebben van aanzienlijke haaruitval als gevolg van stress na een grote operatie of na het hebben van een ernstige ziekte.
  • Mensen kunnen haaruitval ervaren als ze meer dan 20 kilo afvallen.

Wat een dermatoloog precies voor je kan doen hangt dus af van de oorzaak van je haaruitval. 

Wat is de beste behandeling tegen uitvallend haar?

Omdat haar om verschillende redenen kan uitvallen, is er geen beste behandeling. Afhankelijk van de oorzaak kan een arts medicatie aanraden, veranderingen in het dieet, bepaalde producten op de hoofdhuid of het haar aanbrengen en het haar beschermen.

Kan haar teruggroeien na uitdunnen?

Iemands haar kan teruggroeien na dunner worden of haaruitval, afhankelijk van de oorzaak. Als bijvoorbeeld medicatie de oorzaak is van haaruitval, dan kan het stoppen met medicatie helpen om het haar weer te laten groeien.

Leestip: Koolhydraatarm dieet: schema, recepten, voordelen & nadelen

Hoe kan ik haaruitval op natuurlijke wijze stoppen?

Voor sommige mensen kunnen dieetveranderingen haaruitval helpen verminderen of voorkomen. Dit kan onder andere inhouden dat je meer proteïnen consumeert, crash diëten vermijdt en/of meer vitamine en mineralen eet die goed zijn voor je haar. 

Wat doet een dermatoloog tegen haaruitval?

Een dermatoloog kan iemands haar beoordelen en advies geven over de vraag of iemands haar weer kan groeien. Hij of zij kan dan behandelingen aanbevelen en uitvoeren zoals corticosteroïde injecties en PRP-therapie.

Samenvatting haaruitval vrouw

Haaruitval is meestal gewoon normaal en onderdeel van de haargroeicyclus. Als je dus veel haren terugvindt in je doucheputje is er nog geen reden tot paniek. Maar haaruitval kan soms plotseling of extreem optreden door bijvoorbeeld genetica, stress, of hormonen. 

Behandelingen variëren van medicatie tot dieetveranderingen en hoofdhuidmassages. Ook het gebruik van natuurlijke oliën, het vermijden van stress, en het beschermen van het haar zou kunnen helpen. De beste aanpak hangt altijd af van de oorzaak. Je kunt dus het beste je arts raadplegen als je je echt zorgen maakt over je bos haar!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Haaruitval vrouw

Over dit artikel

Dit artikel over wat te doen tegen haaruitval is voor het eerst gepubliceerd op dinsdag 3 september 2024. Wat is er tegen haaruitval te doen? Trap niet in alle marketing trucjes van merken die van alles proberen te verkopen, zoals om je haaruitval te verminderen of je haaruitval tegen te gaan. Hoe kom je haaruitval tegen? Door bijvoorbeeld plukken die uitvallen, of heel veel haren in je douche. Let op dat je sowieso zo’n 100 haren per dag verliest.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Wat te doen tegen haaruitval
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.