Hoeveel val je af als je niet eet?

Als je niet eet, krijg je ook geen calorieën binnen. Maar hoeveel val je eigenlijk af als je stopt met eten? Wij vertellen je de voor- en nadelen!

Hoeveel val je af als je niet eet appel op leeg bord

Je hebt vast weleens gehoord van intermittent fasting of een andere vorm van vasten: het kan een makkelijke manier zijn om binnen no time te shinen op je strandvakantie. Zo kun je al een halve tot een hele kilo afvallen met slechts één dag vasten! 

Maar werkt het echt op de lange termijn? En hoeveel val je eigenlijk af als je niet eet? We zetten alle feiten voor je op een rijtje. Laten we beginnen!

Wat is afvallen eigenlijk?

Afvallen is in feite een simpele rekensom: je verbruikt meer calorieën dan dat je consumeert. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld caloriearm te eten, meer te bewegen of een combinatie van deze twee.

Waarom vasten bij overgewicht? 

Vasten kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen. Er zijn ontzettend veel verschillende vastmethodes, zoals intermittent fasting of om de dag vasten. Hoewel vasten je niet direct helpt met afvallen, wordt het wel makkelijker minder calorieën te eten.

Maar hoeveel val je precies af als je niet eet en wat helpt nog meer in de strijd tegen de kilo’s?

Lees ook: Normaal eten en toch afvallen? 6 geheimen die écht werken

Handig én effectief hulpmiddel bij afvallen

Een beetje hulp bij het afvallen kan nooit kwaad, toch? Daily Co Skinny Support, op basis van glucomannan, ondersteunt bij gewichtsverlies wanneer je een energiebeperkt (ofwel een caloriearm) dieet volgt.* Het helpt je namelijk langer een vol gevoel te geven, waardoor je minder de behoefte hebt om (ongezond) te eten. Handig, toch?

Het is wel belangrijk dat je een energiebeperkt dieet volgt in combinatie met Daily Co Skinny Support. Neem elke dag 3 gram glucomannan, in drie doses van 1 gram per keer. Gewoon, met een groot glas water voor je maaltijd. Easy peasy!

1 week niet eten, hoeveel afvallen?

Tijdens de eerste 5 dagen dat je niet eet, kan je 1 tot 2  kilo per dag afvallen. Het precieze gewicht dat je verliest na 1 week niet eten is lastig te zeggen, omdat het afhangt van verschillende factoren zoals je startgewicht, beweging en stofwisseling. 

Vanaf 4 dagen vasten

Maar let op: als je 4 dagen niet eet, kun je ook al last krijgen van flauwte en duizeligheid. Zodra je 10% van je lichaamsgewicht verliest of een BMI van 16,5  of minder hebt, kunnen complicaties door verhongering beginnen. En dat is natuurlijk nooit de bedoeling!

Leestip: Is vasten gezond? 10 Voordelen & nadelen voor je lichaam

2 dagen vasten, hoeveel afvallen?

In twee dagen vasten verlies je voornamelijk watergewicht door het gebruik van glycogeenvoorraden door je lichaam. Je kunt ongeveer 1 tot 3 kilogram verliezen als je twee dagen niet eet, afhankelijk van je lichaamsgewicht en metabolisme.

Het echte vetverlies is helaas minimaal in zo’n korte periode, omdat het lichaam eerst de glycogeen- en waterreserves gebruikt voordat het vet gaat verbranden.

Hoeveel je afvalt hangt af van verschillende factoren

Denk aan bijvoorbeeld: 

  • Startgewicht
  • Activiteitsniveau (hoeveel beweeg je)
  • Genetica
  • Stofwisseling

Hoeveel kilo val je af als je 1 dag niet eet?

Als je één dag niet eet, kun je doorgaans tussen de 0,5 en 1 kilogram verliezen! Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar het zit helaas wat complexer in elkaar. Het gewichtsverlies na één dag vasten bestaat voornamelijk uit water, glycogeen (een vorm van opgeslagen koolhydraten), en in mindere mate vet. Het exacte aantal kilo’s dat je verliest, hangt af van je individuele metabolisme en je normale dagelijkse calorie-inname en -verbranding.

Bekijk ook: Slank & detox producten

Vrouw met leeg bord hoeveel val je af als je niet eet

Na één dag vasten verlies je dus vooral water en een bepaalde vorm van koolhydraten. Daarom is dit gewichtsverlies meestal maar tijdelijk, zodra je weer gaat eten en drinken zul je waarschijnlijk weer op je startgewicht uitkomen. 

Komt je gewicht snel terug na vasten?

Ja, je gewicht kan wel weer snel terugkomen na vasten. Vooral als je maar één dag vast bent, komt het gewicht er meestal weer snel bij. Daarom is het belangrijk, ook na het vasten, om een gezond en evenwichtig eetpatroon te hebben en genoeg te bewegen. Balance is key!

Hoe lang kun je zonder eten?

Eten en drinken is natuurlijk essentieel voor ons als mensen. Je lichaam heeft namelijk energie uit voedselbronnen en hydratatie uit water nodig om goed te functioneren. De verschillende systemen in je lichaam werken het allerbeste met gevarieerde voeding en voldoende water per dag.

Maar ons lichaam kan natuurlijk ook een aantal dagen overleven zonder water, zo’n 3 tot 7 dagen. We kunnen echter langer zonder voedsel, zo’n 1 tot 2 maanden afhankelijk van een aantal factoren. Maar het is natuurlijk niet aan te raden om zo lang niet te eten! 

Lees ook: Hoeveel calorieën is een kilo afvallen?

Vrouw zonder eten die afvalt op weegschaal

Welke nadelen zijn er als je niet eet?

Ons lichaam heeft voeding nodig om te kunnen functioneren, wanneer je niet eet kun je daarom last krijgen van verschillende kwaaltjes. Denk aan: 

  • flauwte
  • duizeligheid
  • cognitieve veranderingen
  • lage bloeddruk
  • trage hartslag
  • zwakte
  • uitdroging
  • veranderingen in schildklierfunctie
  • buikpijn
  • disbalans van elektrolyten
  • hartaanval
  • orgaanfalen

Hoe val je af op een gezonde manier?

Het is natuurlijk niet aan te raden om niks meer te eten om af te vallen. Kies daarom een manier die voor jou werkt. Dit kan vasten zijn, denk aan intermittent fasting, of bijvoorbeeld een koolhydraatarm of caloriearm dieet. Een aantal algemene tips om af te vallen op een gezonde manier zijn: 

  • Eet gezond en puur. Kies voor veel groenten, fruit, (mager) vlees en vis en vermijd bewerkte producten zoals koek, snoep en chips. 
  • Eet genoeg eiwitten. Eiwitten geven je langer een verzadigd en vol gevoel, kies daarom altijd voldoende eiwitten bij je maaltijd. Denk aan (mager) vlees, vis, eieren, zuivel, tofu of peulvruchten. 
  • Sporten, bewegen en lekker naar buiten. Zorg dat je gedurende je week genoeg beweegt: pak de fiets, ga lopend naar de supermarkt of ga een stukje hardlopen in de natuur. Kies iets dat je leuk vindt, zo houd je het ook vol op de lange termijn!
  • Slaap goed en voldoende. Zorg dat je een goede nachtrust hebt, zodat je lichaam kan herstellen en je weer in balans bent. 
  • Stress minder. Langdurige stress is nooit goed, zo ook niet voor je gewicht. Zorg dat je je stress vermindert, bijvoorbeeld door te mediteren, yoga te beoefenen, naar de natuur te gaan of stressvolle factoren uit je leven te verminderen. 

Leestip: Snel afvallen zonder sporten? 10 tips!

Vrouw zonder overgewicht hoeveel afgevallen zonder te eten

Samenvatting afvallen met vasten

Vasten, zoals bijvoorbeeld intermittent fasting, kan helpen met afvallen door minder calorieën te eten. Bij 1 dag niet eten verlies je ongeveer 0,5 tot 1 kilogram. Maar dit is vooral water en glycogeen.  Het gewicht dat je verliest, krijg je er daarna weer snel bij. 

Je kunt 1-2 kilo per dag verliezen in de eerste 5 dagen niet eten, maar echt langdurig vasten is ongezond. Je moet namelijk ook al je voedingsstoffen binnenkrijgen! Het blijft altijd belangrijk om evenwichtig en gevarieerd te eten en veel te bewegen. Let’s get healthy!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims

Hoeveel val je af als je niet eet

Over dit artikel

Dit artikel over hoeveel val je af als je niet eet is voor het eerst gepubliceerd op 22 mei 2024. Het onbewuste eten (bijvoorbeeld het eten van fastfood) kan ervoor zorgen dat je niet afvalt. De wetenschap is verdeeld of vasten een goede manier is, maar in ieder geval is het belangrijk dat je voldoende beweegt (vet verbranden) en vezelrijk en eiwitrijk eet. We hebben als mens nou eenmaal voedsel nodig, maar pure en voedzame ingrediënten zijn het beste. Eet niet te veel bewerkt en ultrabewerkt, daar zitten veel calorieën en suiker in. Dat willen we niet!

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Hoeveel val je af als je niet eet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.