Intermittent fasting tegen buikvet: zo werkt het écht

Intermittent fasting is razend populair, maar kun je er ook makkelijk mee afvallen en buikvet verliezen? Wij nemen je mee in de wereld van vasten!

Intermittent fasting voor afvallen en buikvet verminderen

Vasten is eigenlijk niets nieuws, want wist je dat onze voorvaderen dit ook al deden? Intermittent fasting is sinds een aantal jaren razend populair geworden, en niet zonder reden…

Maar wat is het eigenlijk en helpt intermittent fasting tegen verlies van buikvet? Wij leggen je uit hoe je met vasten je bikini body krijgt!

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting houdt in dat je perioden instelt waarin je niet eet. Dit resulteert vaak in een calorietekort en hormonale veranderingen die je kunnen helpen gewicht te verliezen en dus af te komen van dat vervelende buikvet. Sommige mensen ervaren ook meer energie, maar dat is per persoon natuurlijk verschillend. 

Dus kort gezegd: Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je regelmatig korte periodes vast – of periodes van minimale of geen voedselconsumptie.

Lees ook: Intermittent fasting: schema & wat is het?

Intermittent fasting en afvallen

Intermittent fasting wordt vaak ingezet om af te vallen. Korte periodes vasten helpt je namelijk minder calorieën te eten, wat na verloop van tijd kan leiden tot gewichtsverlies. En dat willen we allemaal wel voor de zomer, toch? Vooral wanneer je net begint met intermittent fasting kun je snel verschil merken in gewicht. 

Let wel op dat je voldoende calorieën eet om al je benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een diëtiste kan je hierbij helpen. 

Intermittent fasting kan je helpen minder (onnodige) calorieën te eten, waardoor je sneller buikvet verliest.

Leestip: Buikvet kwijtraken & 50 plus? Dit kun je doen!

Alternatief op intermittent fasting

Wist je dat niet alleen vasten je kan helpen bij het verliezen van buikvet, maar dat er ook een supplement bestaat dat je ondersteunt in het afvallen? We hebben het over glucomannan!

Daily Co Skinny Support op basis van glucomannan ondersteunt je namelijk bij gewichtsverlies.* Het is daarbij wel belangrijk dat je een energiebeperkt dieet volgt om het effect te merken.* Een beetje hulp bij je strijd tegen de kilo’s kan geen kwaad, toch?

Slim en handig alternatief voor intermittent fasting:

Kan intermittent fasting helpen tegen buikvet?

Ja, intermittent fasting kan helpen om je buikvet te verminderen. Het belangrijkste bij afvallen is dat je meer calorieën verbruikt dan dat je consumeert. Om buikvet te verbranden is dit calorietekort ook essentieel! Intermittent fasting kan het makkelijker te maken om minder (onnodige) calorieën binnen te krijgen. Dus zeg maar hallo tegen je slanke bikini body!

Intermittent fasting is eigenlijk een overkoepelende naam voor vasten in verschillende vormen. We nemen je mee in de bekendste en populairste vormen van vasten!

Lees ook: Hoe verbrand je buikvet?

Verschillende soorten intermittent fasting

  • De 16:8 methode
  • Het 5:2 dieet
  • Het Warrior dieet
  • Eet Stop Eet
  • Afwisselend dagvasten (ADF)
Intermittent fasting om buikvet te verliezen

De 16/8 methode

De 16/8 intermittent fasting methode beperkt de voedselconsumptie en caloriehoudende dranken (denk aan bijvoorbeeld frisdrank) tot een vaste periode van 8 uur per dag. De resterende 16 uur mag je dus niet eten. 

De 16/8 methode is flexibel en gebaseerd op een tijd-beperkt-eten (TRE) model. Je kunt elk tijdvak van 8 uur kiezen om calorieën te consumeren.

Leestip: Kun je hongergevoel onderdrukken met pillen?

Voorbeeld van de 16/8 methode

Je kunt ervoor kiezen je ontbijt over te slaan en alleen te eten van 12.00 tot 20.00 uur. Of je eet niet meer ‘s avonds laat en houdt juist een schema aan van 9.00 tot 17.00 uur.

Afvallen betekent natuurlijk dat je minder calorieën consumeert dan dat je verbruikt, en hoe je dat precies bereikt maakt in theorie niet uit. Intermittent fasting (vooral de 16:8 methode) kan je echter helpen om bijvoorbeeld ‘s avonds niet meer (ongezond) te snacken waardoor je minder onnodige calorieën eet. 

Leestip: Hoeveel calorieën is een kilo afvallen?

De 5:2-methode

Het 5:2 dieet is een simpel intermittent fasting plan:

Vijf dagen per week eet je zoals je gewoonlijk eet en beperk je geen calorieën. Op de andere twee dagen van de week verminder je je calorie-inname tot een kwart van je dagelijkse behoefte.

Voorbeeld 5:2-methode

Voor iemand die regelmatig 2.000 calorieën per dag consumeert, betekent dit dat je de calorie-inname vermindert tot 500 calorieën per dag, twee dagen per week.

Bij het 5:2 dieet kies je zelf welke dagen je vast en er zijn geen regels over wat of wanneer je eet op calorierijke dagen. Het kiezen van een uitgebalanceerd dieet van voedzame en pure voedingsmiddelen kan echter helpen om gewichtsverlies en algehele gezondheid te ondersteunen.

Lees ook: Metabolisme versnellen? Stofwisseling verhogen met 9 tips

Eet Stop Eet (eat stop eat) intermittent fasting

Eat Stop Eat is een onconventionele benadering van intermittent fasting, populair gemaakt door Brad Pilon, auteur van het boek “Eat Stop Eat”.

Deze methode van het intermittent fasting houdt in dat je één of twee dagen per week kiest waarop je 24 uur lang niet eet.

Tijdens de resterende dagen van de week kun je vrij eten, maar het wordt aanbevolen om een goed afgerond dieet te eten en overconsumptie te vermijden. De gedachte achter een wekelijkse 24-uurs vasten is dat minder calorieën consumeren zal leiden tot gewichtsverlies en dus vermindering van buikvet.

Lees ook: Is vasten gezond? 10 Voordelen & nadelen voor je lichaam

Er bestaan verschillende methoden van intermittent fasting, overleg eventueel met een arts of diëtist welke het beste bij jou past.

Afwisselend dagvasten (om de dag vasten)

Afwisselend dagvasten is een intermittent fasting plan met een gemakkelijk te onthouden structuur. Bij dit dieet vast je om de dag, maar kun je op de dagen dat je niet vast je gewone eetpatroon aanhouden.

Sommige versies van dit dieet gebruiken een “aangepaste” vastenstrategie waarbij je op de vastendagen ongeveer 500 calorieën eet. Andere versies elimineren echter calorieën op vastendagen. Probeer vooral uit wat het beste werkt voor jou!

Bekijk ook: slank supplementen

Vasten met gezonde voeding

Het Warrior dieet

Het Warrior dieet is een intermittent fasting plan gebaseerd op de eetpatronen van oude krijgers (ofwel warriors!).

Het Warrior dieet werd in 2001 ontwikkeld door Ori Hofmekler en is iets extremer dan de 16:8 methode, maar minder beperkend dan de Eat Stop Eat methode.

Het bestaat uit het eten van heel weinig gedurende 20 uur gedurende de dag en dan het eten van zoveel voedsel als gewenst gedurende een periode van 4 uur ‘s nachts.

Lees ook: Kun je met dit wondermiddel snel afvallen?

Wat mag je eten tijdens het warrior dieet?

Het Warrior dieet moedigt diëters aan om kleine hoeveelheden zuivelproducten, hardgekookte eieren, rauw fruit en rauwe groenten en niet-calorierijke vloeistoffen te consumeren tijdens de vastenperiode van 20 uur.

Na deze 20 uur vasten kunnen mensen in principe alles eten wat ze willen gedurende een periode van 4 uur, maar onbewerkt, gezond en biologisch voedsel wordt aanbevolen.

Let op: het Warrior dieet kan leiden tot ongeordende eetpatronen. Het is het beste om met een arts te praten om te zien of dit eetplan geschikt voor je is.

Leestip: Wat is een keto dieet?

Hoe intermittent fasting je hormonen beïnvloedt

Intermittent fasting kan je helpen om af te vallen en buikvet te verminderen, maar kan ook je hormonen beïnvloeden.

Dat komt omdat lichaamsvet de manier van het lichaam is om energie (calorieën) op te slaan. Als je niets eet, maakt je lichaam veranderingen om opgeslagen energie toegankelijker te maken.

  • Insuline. Insulinespiegels stijgen als je eet, en als je vast, dalen ze. Lagere insulineniveaus vergemakkelijken de vetverbranding.
  • Noradrenaline (noradrenaline). Je zenuwstelsel stuurt noradrenaline naar je vetcellen, waardoor ze lichaamsvet afbreken in vrije vetzuren die verbrand kunnen worden voor energie.

Toch is er meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten te onderzoeken.

Lees ook: Hoeveel calorieën per dag vrouw

Hoe verlies je succesvol buikvet met intermittent fasting?

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden als je wilt afvallen met intermittent fasting:

  • Voedselkwaliteit. Probeer vooral pure voedingsmiddelen te eten in plaats van verpakte en bewerkte voedingsmiddelen.
  • Calorieën. Probeer normaal te eten tijdens de niet-vastende periodes, niet zo veel dat je de calorieën compenseert die je tijdens het vasten hebt gemist.
  • Consistentie. Net als bij elke andere afslankmethode is het belangrijk dat je het voor een langere periode probeert zodat je echt resultaat ziet. Houd in ieder geval 3 maanden intermittent fasting aan. 
  • Geduld. Je lichaam kan wat tijd nodig hebben om zich aan te passen aan een intermittent fasting protocol. Consequent zijn met je maaltijdschema kan helpen.
  • Beweging. De meeste intermittent fasting methoden raden ook beweging aan, zoals krachttraining. Dit kan je helpen om lichaamsvet te verbranden terwijl je spiermassa behoudt.

In het begin is het tellen van calorieën meestal niet nodig bij intermittent fasting. Maar als je gewichtsverlies stagneert, kan het tellen van calorieën voor sommige mensen nuttig zijn. Let op dat je dit altijd op een gezonde manier blijft doen.

Leestip: Hoe verlies je snel buikvet

Buikvet verliezen en afvallen met intermittent fasting

Wat te eten tijdens intermittent fasting?

Of je nu begint met de 16:8 methode  of met volledig vasten, het is het beste om een voedzaam dieet aan te houden, met eiwitrijk voedsel en een verscheidenheid aan vezelrijke groenten om je een vol gevoel te geven.

Daarnaast kan het eten van te veel calorierijke  snacks of bewerkte voedingsmiddelen de positieve effecten van intermittent fasting tenietdoen. Probeer dus zo puur en voedzaam mogelijk te eten!

Het is ook het beste om met je huisarts te praten voordat je met vasten begint, vooral als je een onderliggende gezondheidstoestand hebt. Hij of zij kan helpen bepalen of het plan veilig en effectief is voor jouw gezondheidsbehoeften.

Leestip: Met gezonde snacks afvallen? 27 caloriearme snacks!

Hoe lang vasten voor vermindering van buikvet?

Hoe lang je precies moet vasten om buikvet te verliezen is lastig te zeggen, omdat dit afhangt van de vorm van vasten en natuurlijk van jou als persoon. In principe kun je in de eerste week al afvallen als je op een gezonde manier vast. 

Vraag eventueel meer informatie op bij een arts of diëtist om te kiezen welke methode het beste bij jouw (afval)doel past. 

Lees ook: Dikke buik na stoppen met roken? 9 tips!

Zorg dat je wel voedzaam en puur blijft eten naast het vasten, zodat je alle essentiële vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Hoe kom je het snelst van je buikvet af?

Snel van buikvet afkomen willen we allemaal wel, maar toch hebben we een portie geduld nodig. Om op een duurzame manier van buikvet af te komen kun je deze tips toepassen.

Tips verminderen buikvet

  • Eet voldoende vezels. Door vezelrijke voeding zit je langer vol en ga je dus minder snel grijpen naar ongezonde, bewerkte snacks en voeding. Bovendien zijn vezels hartstikke gezond voor je darmen!
  • Eet voldoende eiwitten. Ook eiwitten geven je (langer) een vol gevoel. Kies bijvoorbeeld voor mager vlees, vis, eieren, peulvruchten of tofu. 
  • Verminder je stress. Langdurige stress is een boosdoener voor je lichaam. Probeer je stress te verminderen en focus je op rust. 
  • Vermijd (toegevoegd) suiker. Met name suiker in bewerkte en ultra bewerkte producten zoals fastfood, snoep, koek, chips en gebak. 
  • Vermijd alcohol. Ook alcohol is nadelig voor buikvet door het hoge aantal calorieën. 
  • Combineer cardio met krachttraining. Cardio en krachttraining zijn een gouden combinatie wanneer het gaat om het verliezen van buikvet. Door cardio verbruik je calorieën en krachttraining zorgt ervoor dat je je spieren behoudt. 
  • Slaap genoeg. Slaap is belangrijker dan je denkt voor verschillende lichaamsprocessen. Ook voor het behouden van een gezond gewicht is het belangrijk dat je voldoende (en goed!) slaapt. 

Lees ook: Afkicken van suiker

Vrouw die buikvet is verloren door intermittent fasting

Nadelen intermittent fasting

Hoewel intermittent fasting voordelen heeft voor gewichtsverlies, zijn er ook nadelen. Het kan namelijk soms leiden tot honger, vermoeidheid en moeite met concentreren tijdens vastenperiodes. Vooral mensen met eetstoornissen kunnen hier gevoeliger voor zijn.

Het kan ook sociale gelegenheden beïnvloeden en het kan lastig zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen in beperkte eettijden. Overleg daarom altijd met een arts of diëtist voor je met vasten start, het is namelijk niet geschikt voor iedereen!

Leestip: Pillen om af te vallen: welke werkt echt?

Samenvatting intermittent fasting buikvet

Intermittent fasting kan je helpen buikvet te verminderen door perioden van vasten en eten af te wisselen. Er zijn verschillende methoden, zoals de 16/8-methode en het 5:2-dieet. Deze aanpak kan je helpen minder calorieën te consumeren waardoor je buikvet uiteindelijk vermindert.

Let op dat je wel altijd voedzame en pure producten blijft eten, zodat je al je benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Overleg met een diëtist voor advies op maat. Combineer vasten met een gezond dieet, lichaamsbeweging en voldoende slaap voor de allerbeste resultaten!

Intermittent fasting buikvet

Over dit artikel

Dit artikel over intermittent fasting buikvet is voor het eerst gepubliceerd op 14 mei 2024. Er bestaan veel mythes over intermittent fasting, maar in principe kun je er gemakkelijk mee afvallen. Zorg dat je wel nog steeds voldoende volume eet, met genoeg vezels, eiwitten en gezonde vetten. Drink ook altijd 1,5 tot 2 liter water per dag (dit mag ook tijdens het vasten). Zorg dat je daarnaast voldoende beweegt, ga wandelen, joggen of ga naar de sportschool voor fitness. Zet vooral pure en onbewerkte producten op de boodschappenlijst, zodat je voedzame maaltijden kunt maken wanneer je niet vast.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Intermittent fasting buikvet
Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.