Kruidvat Ashwagandha

Kruidvat is helaas gestopt met het verkopen van ashwagandha supplementen. Gelukkig hebben wij het goedkoopste ashwagandha alternatief gevonden.

ashwagandha ksm 66 kruidvat

Waarom verkoopt Kruidvat geen ashwagandha meer?

Op dit moment mag ashwagandha gewoon legaal verkocht worden in Nederland. Toch was er blijkbaar reden voor de RIVM om een alarmerend persbericht uit te brengen over ashwagandha. Waarschijnlijk was dit persbericht voor Kruidvat een reden om ashwagandha uit de winkelschappen te halen.

Je kunt dus niet meer ashwagandha kopen bij Kruidvat, maar op Vitamines.com hebben we nog voldoende alternatieven te koop.

Waar kwam Kruidvat ashwagandha vandaan?

Kruidvat ashwagandha is beter bekend als Withania somnifera, kwam oorspronkelijk uit de drogere regio’s van India, het Midden-Oosten en delen van Afrika. Deze plant, die vaak wordt aangeduid als Indische ginseng of winterkers, speelt nog steeds een belangrijke rol in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

De Ayurvedische geneeskunst is een eeuwenoude Indiase geneeswijze die al meer dan 5000 jaar bestaat. Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. In deze geneeskunst wordt het lichaam niet los gezien van de geest; ze vormen samen een geheel. Het draait allemaal om het in balans brengen van lichaam, geest en omgeving. Volgens de Ayurveda beïnvloeden alle aspecten van het leven elkaar.

Hoewel Ayurveda vaak wordt geassocieerd met voeding, is het veel meer dan dat. Naast geneeskrachtige kruiden maakt Ayurveda gebruik van reinigingskuren, massages en yoga. Een van de kruiden die vaak wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst is ashwagandha.

Je kunt op dit moment geen ashwagandha vinden bij Kruidvat.

Wat is een adaptogeen?

Ashwagandha is een adaptogeen, maar wat houdt dat precies in? Adaptogenen helpen het lichaam om in balans te komen, vooral tijdens stress. Ze ondersteunen de verschillende functies en systemen van het lichaam om harmonie te bevorderen.

Wat doet ashwagandha precies voor je lichaam?

Er zijn een paar gezondheidsclaims die voorlopig zijn goedgekeurd voor ashwagandha:

  • Ashwagandha heeft een adaptogene werking*
  • Ashwagandha is gunstig voor een goede geestelijke balans*
  • Ashwagandha werkt ontspannend en rustgevend*

*Deze gezondheidsclaims zijn voorlopig toegestaan en wachten op goedkeuring door de Europese Commissie.

Veel mensen gebruiken ashwagandha voor rust en ontspanning of om beter te slapen bij stress. Vrouwen nemen het soms tijdens de overgang, en anderen gebruiken het bij gewichtsverlies, hoewel hier minder over bekend is.

ashwagandha poeder

Wat is het werkzame bestanddeel in ashwagandha?

De wortels van de ashwagandha-plant bevatten withanoliden, een type flavonoïde. Niet alle withanoliden zijn goed voor je. Withaferine A, bijvoorbeeld, kan in hoge concentraties schadelijk zijn en wordt vooral in de bladeren gevonden. De beste kwaliteit ashwagandha komt daarom uit de wortels.

Geeft Kruidvat ashwandha bijwerkingen?

Zoals gezegd verkoopt de Kruidvat geen ashwagandha meer, maar van andere ashwagandha supplementen zijn wel bijwerkingen bekend. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer maagklachten, misselijkheid, diarree of braken, vooral wanneer het supplement op een lege maag wordt ingenomen.

Slaperigheid bij hogere doseringen

Ashwagandha kan een kalmerend effect hebben, wat kan leiden tot slaperigheid of een gevoel van loomheid, vooral bij hogere doseringen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor ashwagandha, wat zich kan uiten in symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen.

Daarnaast kan ashwagandha de bloeddruk verlagen, wat problematisch kan zijn voor mensen die al een lage bloeddruk hebben of medicijnen gebruiken om hun bloeddruk te reguleren. Het kan ook invloed hebben op hormoonspiegels, wat vooral belangrijk is voor mensen met schildklierproblemen, omdat het de schildklierhormoonproductie kan stimuleren.

Ashwagandha werkt ontspannend en rustgevend.*

Interacties met medicijnen

Verder kan ashwagandha interageren met verschillende medicijnen, zoals sedativa, immunosuppressiva en medicijnen voor de schildklier en bloeddruk. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je ashwagandha gaat gebruiken, vooral als je medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt.

Het is altijd aan te raden om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met het nemen van ashwagandha, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere gezondheidsproblemen hebt.

Conclusie

Kruidvat verkoopt geen ashwagandha meer, ondanks dat het legaal is in Nederland. De reden hiervoor is een alarmerend persbericht van het RIVM, waarin werd aangegeven dat ashwagandha in sommige gevallen gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn. Deze waarschuwing heeft Kruidvat waarschijnlijk doen besluiten het product uit de schappen te halen.

Hoewel je ashwagandha niet meer bij Kruidvat kunt kopen, biedt Vitamines.com nog voldoende alternatieven. Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat je begint met het nemen van ashwagandha, vooral als je medicijnen gebruikt of andere gezondheidsproblemen hebt.

Verder lezen: Kun je bij Kruidvat shilajit kopen?

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.