Bestaat er een paardenmiddel tegen spierpijn?

Pijnlijke, gevoelige spieren: wie kent het niet? Of je nu flink hebt geshined in de sportschool of gekke bewegingen hebt gemaakt met een verhuizing: spierpijn kan ontzettend vervelend zijn. Gelukkig herstelt het gewoon vanzelf, maar hoe kom je er sneller vanaf? Welk paardenmiddel werkt écht?

Vrouw gebruikt paardenmiddel tegen spierpijn

Oef! Gister toch iets te fanatiek gesport. En dat betekent: spierpijn! Iedereen krijgt wel te maken met pijnlijke spieren na een intensieve work-out of bijvoorbeeld veel stress. Hoewel spierpijn meestal vanzelf verdwijnt, kan het erg vervelend zijn. Hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf en bestaat er eigenlijk een paardenmiddel tegen spierpijn? Let’s find out!

Wat is spierpijn?

We hebben allemaal wel eens last (gehad) van spierpijn. Spierpijn is een gevoel van stijfheid, gevoeligheid en pijn in de spieren, meestal na fysieke inspanning of door overbelasting. Deze pijn ontstaat wanneer er kleine scheurtjes ontstaan in de spiervezels, die vervolgens herstellen (en sterker worden!). 

Er zijn twee hoofdtypen spierpijn te onderscheiden: 

  • acute spierpijn
  • verlate spierpijn (Delayed Onset Muscle Soreness of DOMS). 

De eerste ontstaat – zoals de naam al verklapt – tijdens of direct na inspanning door ophoping van melkzuur. Verlate spierpijn daarentegen komt vaak pas 24 tot 48 uur later op en heeft meer met de herstelprocessen in de spiervezels te maken.

Met 200 mg magnesium citraat, de goed opneembare vorm van magnesium
#1 in Bestsellers
Daily Co Magnesium 200 complex 15.00
Bekijk Product

Herstel van spierscheurtjes

Het herstel van scheurtjes die ontstaan in je spieren (wat spierpijn is) veroorzaakt een ontstekingsreactie in het spierweefsel, wat pijn, stijfheid en zwelling kan geven. Dit herstelproces is supernormaal en zelfs gezond! Want het zorgt ervoor dat de spieren zich aanpassen en bovendien sterker worden. 

Spierpijn is alleen niet fijn en kan ongemakkelijk voelen, maar toch wordt het vaak als een positief teken gezien dat het lichaam zich aanpast aan een bijvoorbeeld heftige training. Met voldoende rust, hydratatie, lichte beweging en eventueel massages kan de pijn vaak sneller verdwijnen.

Vrouw gaat sporten met spierpijn

Oorzaaken van spierpijn

Omdat er in bijna alle delen van het lichaam spierweefsel zit, kun je dit soort pijn bijna overal voelen. Er is echter niet één oorzaak voor spierpijn.

Vaak kunnen mensen die spierpijn ervaren gemakkelijk de oorzaak aanwijzen. Dit komt doordat de meeste gevallen van spierpijn het gevolg zijn van te veel stress, spanning of lichamelijke activiteit (sporten). Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

  • spierspanning in een of meer delen van het lichaam
  • overbelasting van de spier tijdens lichamelijke activiteit
  • het blesseren van de spier tijdens fysiek veeleisend werk of lichaamsbeweging
  • het overslaan van warming-ups en cool-downs

Wat is het paardenmiddel tegen spierpijn?

Een echt “paardenmiddel” tegen spierpijn bestaat helaas niet. Was er maar een wondermiddel! Maar gelukkig zijn er wel een aantal methoden en middeltjes die de pijn kunnen verlichten en het herstel kunnen versnellen:

Magnesium en andere voedingsstoffen

Magnesium speelt onder andere een rol bij soepele en sterke spieren.* Ook kan het ondersteunen bij vermoeidheid en moeheid.* Ook andere voedingsmiddelen, zoals die rijk zijn aan eiwitten,  helpen bij herstel van je spieren. 

Rust en hersteltijd

Het allerbeste dat je kunt doen tegen je spierpijn is je spieren voldoende tijd geven om te herstellen. Hoe verleidelijk het ook is om weer te gaan sporten, je kunt beter even wachten. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal stil moet zitten! Juist rustige activiteiten zoals wandelen of rustig fietsen kunnen helpen om de bloedcirculatie te bevorderen en zo afvalstoffen sneller af te voeren.

Warmte- en koudebehandeling

Een warm bad of een warme douche kan helpen om je spieren te ontspannen en de pijn te verlichten. Maar ook de kou kan voordelig werken. Koude compressen kunnen helpen bij ontstekingen, vooral direct na inspanning. Afwisselen tussen warmte en koude therapie kan ook gunstig zijn! Kijk vooral wat voor jou werkt. 

Spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in je spieren die over het algemeen vanzelf weer herstellen.

Voldoende hydratatie en massages

Door goed te drinken help je je lichaam om afvalstoffen af te voeren. Daarom is het altijd verstandig om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Ook kunnen massages helpen, zowel ontspannende massages als echte sportmassages. Massages verbeteren de doorbloeding, helpen afvalstoffen uit de spieren te verwijderen en kunnen de pijn verlichten.

Er is dus helaas geen tovermiddel, maar een combinatie van rust, juiste voeding, hydratatie, warmte of koude en lichte beweging kan samenwerken als een “paardenmiddel” om spierpijn te verlichten en sneller te herstellen.

Wat te doen tegen spierpijn zoals massage

Wat te doen tegen spierpijn?

Spierpijn reageert vaak goed op thuisbehandeling. Hierboven gaven we al een aantal tips tegen spierpijn, maar ook kun je:

  • het lichaamsdeel waar je pijn hebt laten rusten
  • een vrij verkrijgbare pijnstiller nemen, zoals ibuprofen
  • ijs aanbrengen op het spierpijngebied om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen.

Gebruik ijs gedurende 1 tot 3 dagen na een verrekking of verstuiking en gebruik warmte bij pijn die na 3 dagen nog aanwezig is.

Andere maatregelen die verlichting van spierpijn kunnen geven zijn:

  • de spieren voorzichtig rekken
  • activiteiten met veel impact vermijden tot na het verdwijnen van de spierpijn
  • gewichtheffen vermijden tot de spierpijn is verdwenen
  • jezelf de tijd geven om te rusten
  • stressverlichtende activiteiten en oefeningen doen zoals yoga en meditatie om spanning te verlichten

Sporten met spierpijn

Ja, je kunt zeker sporten met spierpijn! Maar het hangt wel af van de ernst van de pijn en het type inspanning. Bij lichte tot matige spierpijn kan je meestal met een gerust hart sporten, mits je de intensiteit aanpast en goed luistert naar je lichaam! Voelt een training nog te intens? Doe dan een stapje terug. Dit heet “actief herstel” en kan zelfs helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, waardoor afvalstoffen uit de spieren sneller worden afgevoerd en het herstelproces verbetert. 

Wil je een licht intensieve work-out doen? Kies dan voor lichte activiteiten zoals wandelen, rustig fietsen, yoga of een lichte krachttraining gericht op andere spiergroepen. Heb je bijvoorbeeld veel spierpijn in je armen? Ga dan vandaag voor een leg day!

Je kunt prima sporten met (lichte) spierpijn: kies voor een rustige work-out en train een andere spiergroep.

Extreme spierpijn na sporten

Bij hevige spierpijn (DOMS) of wanneer de pijn ervoor zorgt dat je amper kunt bewegen, is het beter om rust te nemen en de zwaar belaste spieren een pauze te geven. Het is namelijk niet verstandig om je spieren nóg meer te belasten: overbelasting van pijnlijke spieren kan namelijk het herstel vertragen en zelfs leiden tot blessures. Luister dus altijd goed naar je lichaam! Lichte (spier)pijn is meestal geen probleem, maar intensieve pijn vraagt om genoeg rust en herstel.

Hoe lang duurt spierpijn?

Hoe lang spierpijn precies duurt, is afhankelijk per persoon en per inspanning. Spierpijn houdt meestal 24 tot 72 uur aan, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning. je fysieke conditie en bijvoorbeeld je stressniveau. Bij lichte spierpijn, bijvoorbeeld na een milde training of een nieuwe activiteit (een nieuwe spiergroep), kan de pijn al binnen een dag of twee verdwijnen. Meestal zijn dit maar kleine scheurtjes en dus “lichte schade” aan je spieren die snel herstellen. 

Bij zwaardere spierpijn, zoals die veroorzaakt door intensieve krachttraining of ongewone fysieke inspanning (DOMS), kan de pijn echter langer aanhouden. Zelfs tot wel 3 tot 5 dagen! In zeldzame gevallen, vooral als je de spieren écht overbelast hebt, kan spierpijn tot een week duren. Zorg goed voor jezelf en ga niet te snel weer (extreem) sporten als je last hebt van intense pijn. 

Wanneer naar de dokter met spierpijn?

Spierpijn is niet altijd onschuldig en in sommige gevallen is thuisbehandeling niet genoeg om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Myalgie kan ook een teken zijn dat er iets ernstig mis is in je lichaam.

Je moet naar je huisarts gaan voor:

  • pijn die niet weggaat na een paar dagen thuisbehandeling
  • ernstige spierpijn die ontstaat zonder duidelijke oorzaak
  • spierpijn die optreedt samen met uitslag
  • spierpijn die optreedt na een tekenbeet
  • spierpijn die gepaard gaat met roodheid of zwelling
  • pijn die optreedt kort na een medicatieverandering
  • pijn die optreedt bij een verhoogde temperatuur

Het volgende kan een teken zijn van een medisch noodgeval. Ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis als je een van de volgende verschijnselen ervaart samen met pijnlijke spieren:

  • plotseling beginnende vochtretentie of vermindering van het urinevolume
  • moeite met slikken
  • braken of koorts
  • moeite met ademhalen
  • ernstige stijfheid in je nek
  • spieren die zwak zijn
  • onvermogen om het getroffen lichaamsdeel te bewegen
Vrouw wilt weten wat helpt tegen spierpijn

Hoe kom je snel van spierpijn af?

Er is geen “snelste” manier om van spierpijn af te komen. Het is een samenspel van verschillende factoren zoals voldoende rust, gezonde voeding die rijk is aan magnesium, eiwitten en andere vitamines en mineralen, hydratatie en rustige beweging. Het kan helpen om bijvoorbeeld (langzaam) te wandelen, fietsen of yoga te beoefenen. Hierdoor gaat er meer zuurstof naar de spieren en kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden en voedingsstoffen die de spieren juist bereiken. 

Maar ga niet meteen weer te intensief sporten! Dat kan juist averechts werken. Wees lief voor jezelf en gun je lichaam in ieder geval 24 uur om te herstellen. 

Spierpijn voorkomen

Als je spierpijn wordt veroorzaakt door spanning of lichamelijke activiteit, neem dan deze maatregelen om je risico op spierpijn in de toekomst te verlagen:

  • Rek je spieren voordat je aan fysieke activiteit doet en na de training.
  • Neem een warming-up en een cooling-down op in al je trainingssessies, elk ongeveer 5 minuten.
  • Blijf gehydrateerd, vooral op dagen dat je actief bent.
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om een optimale spierspanning te bevorderen.
  • Sta regelmatig op en rek je uit als je achter een bureau werkt of in een omgeving waar je risico loopt op spierspanning.

Samenvatting paardenmiddel tegen spierpijn

Af en toe spierpijn is normaal, vooral als je actief bent of voor het eerst aan lichaamsbeweging doet. Iedereen heeft er wel eens last van! Het is belangrijk dat je altijd goed naar de eigen lichaam luistert. Heb je last van lichte spierpijn? Dan kun je prima rustig aan sporten en bijvoorbeeld andere spiergroepen training tijdens je krachttraining. Ervaar je heftige spierpijn? Neem dan meer rust en neem eventueel een warm bad of gebruik een koud compres. 

Je pijnlijke spieren kunnen ook het gevolg zijn van iets anders, dieperliggends dan spanning en lichamelijke activiteit. In dat geval is je arts de beste persoon om je te adviseren over hoe je je spierpijn volledig kunt verhelpen. 

Als vuistregel geldt dat je naar je huisarts moet gaan als je spierpijn niet verdwijnt na een paar dagen thuisverzorging en rust.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Met 200 mg magnesium citraat, de goed opneembare vorm van magnesium
#1 in Bestsellers
Daily Co Magnesium 200 complex 15.00
Bekijk Product
Paardenmiddel tegen spierpijn

Over dit artikel

Dit artikel over paardenmiddel tegen spierpijn is voor het eerst gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Paardenmiddel tegen spierpijn
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.