Shilajit Kruidvat

kruidvat shilajit

Je hoort steeds meer vrouwen over shilajit spreken. Maar wat doet dit supplement en is er een shilajit Kruidvat in de handel? Vitamines.com ging op ontdekkingstocht.

Shilajit in het Nederlands uitgesproken als “sjielahjiet” is een donkere, kleverige minerale substantie die tijdens de zomerhitte uit de rotsen van hoge berggebieden komt.

Het is misschien voor je verrassend om te weten dat een kleverige zwarte uitscheiding uit rotsen gezondheidsvoordelen zou hebben, maar shilajit wordt al meer dan 3.000 jaar wereldwijd gebruikt als een gezondheid bevorderende Kruidvat supplement en wordt door sommigen zelfs beschouwd als een wondermiddel.

Het staat vooral bekend om zijn krachtige verjongende effecten in het lichaam, die helpen om het immuunsysteem te ondersteunen en gezond ouder worden te ondersteunen, naast vele andere ongelooflijke voordelen. Vandaar dat veel consumenten opzoek gaan naar shilajit in de Kruidvat, maar ligt het daar ook?

Wat is shilajit?

Vertaald uit het Sanskriet betekent shilajit de vernietiger van zwakte, wat duidt op zijn ongelooflijke vermogen om kracht en verjonging in het lichaam te brengen. In tegenstelling tot de meeste van onze kruidenproducten wordt dit teerachtige materiaal niet rechtstreeks van een plant geoogst.

Shilajit ontstaat door de langzame ontbinding van plantaardig materiaal gedurende vele eeuwen, diep in de rotsen van hoge berggebieden over de hele wereld. Naarmate het zich ontwikkelt, wordt het een kleverige, met mineralen verrijkte substantie.

Uiteindelijk sijpelt het, gestimuleerd door de intense hitte van de zomer, door de rotsen naar buiten en is het eindelijk beschikbaar om te oogsten. Dit ontstaansproces verklaart enkele andere namen, zoals bloed van de bergen, mineraal pek en sap van de rots,

Een van de redenen dat shilajit zo’n krachtige helende stof is, is dat het boordevol heilzame mineralen zit, waaronder silica, ijzer, calcium, koper, lithium, magnesium, mangaan, fosfor, natrium en zink. Niet alleen is shilajit rijk aan organische sporenmineralen (in dit geval betekent ‘organisch’ plantaardig), maar het bevat ook fulvinezuur, humuszuur, aminozuren en plantaardige antioxidanten.

Kun je shilajit bij Kruidvat kopen?

Nee, helaas is er geen potje met het etiket Shilajit Kruidvat te vinden bij deze goede drogist. En dat is jammer, want shilajit kan gebruikt worden om de weefsels op een milde manier te ontgiften, maar het heeft ook een versterkende, voedende en opbouwende kwaliteit.

Deze combinatie maakt shilajit een zeer gewaardeerd supplement voor bijna iedereen dat een aantal voordelen biedt:

  • Reinigt en ontgift: Shilajit brengt een zachte ontgifting in het hele lichaam op gang, helpt het bloed te zuiveren, overtollige kapha te verwijderen en een gezond gewicht te behouden.
  • Revitaliseert het immuunsysteem: De verjongende kwaliteit van shilajit versterkt de natuurlijke functie van het immuunsysteem en bevordert de gezondheid van de longen en luchtwegen.
  • Ondersteunt de nieren en urinewegen: Shilajit verjongt de urinewegen en helpt de nierfunctie sterk te houden.
  • Bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel: Het helpt een evenwichtige bloedsuikerspiegel te behouden die al binnen het normale bereik ligt.
  • Helpt bij de reproductieve gezondheid: Shilajit staat erom bekend het voortplantingssysteem te versterken, de voortplantingsorganen te verstevigen en het libido te revitaliseren.
  • Versterkt de botten: Het versterkt het weefsel van het skeletsysteem om sterke en gezonde botten te ondersteunen.
  • Bevordert overvloedige energie: Als krachtig verjongingsmiddel brengt shilajit energie, vitaliteit en uithoudingsvermogen.
  • Ondersteunt gezond ouder worden: Vaak erkend als een wondermiddel voor de gezondheid, bevordert shilajit de gezondheid, een lang leven en een jeugdige gloed.
  • Verbetert de spijsvertering en opname: Shilajit ondersteunt de gezonde opname van voedingsstoffen en kan zelfs de potentie van andere kruiden helpen vergroten.

Lees ook: Kun je bij Kruidvat ashwagandha bestellen?

Shilajit populair bij vrouwen in de Ayurveda

Shilajit bevat vier van de zes Ayurvedische smaken – scherp, bitter, zout en samentrekkend – en draagt een scherpe, verwarmende energie, of virya. Hoewel het wordt beschouwd als balancerend voor alle drie de dosha’s vata, pitta en kapha, kan de milde verwarmende aard ervan bij overmatig gebruik pitta verergeren.

Shilajit heeft een voordeel voor de mutra vaha srota (urinewegen), waar het helpt de stagnatie van kapha op te heffen, vata te verzachten en de stroom van apana vayu door het bekkengebied te stimuleren. Het versterkt ook de nieren, een vitaal onderdeel van het grotere urinaire systeem.

Shilajit heeft ook een krachtig effect op de medas dhatu (vetweefsel) en de ambuvaha srotas (de waterkanalen) in het hele lichaam, wat helpt bij het reguleren van een gezond gewicht en het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik.

In het voortplantingssysteem (shukra dhatu) staat shilajit bekend om de ondersteuning van de gezondheid en functie van de eierstokken en testikels, waardoor dit supplement geliefd bij shilajit vrouwen is. Als rasayana heeft het een voedende en aanvullende kwaliteit die de weefsels van het hele voortplantingssysteem ten goede komt en ze beschermt tegen overtollige vata, vroegtijdige degeneratie en algemene zwakte.

Shilajit kun je (nog) niet bij Kruidvat kopen.

Dankzij het hoge mineraalgehalte is shilajit ook zeer ondersteunend voor rakta dhatu (bloed) en asthi dhatu (bot), wat helpt om gezond bloed te voeden en sterke, veerkrachtige botten op te bouwen.

Op een bredere schaal ondersteunt shilajit de natuurlijke reiniging van opgehoopte stagnatie of giftigheid, terwijl het ook gezonde weefsels in het hele lichaam opbouwt en verjongt. Door deze acties is het een krachtige bondgenoot om alle drie de dosha’s in balans te brengen.

Gezien het hoge mineraalgehalte van shilajit en zijn vermogen om zoveel systemen en weefsellagen in het lichaam te ondersteunen, is het geen verrassing dat shilajit wordt beschouwd als een adaptogeen kruid, waardoor het een geweldige bondgenoot is voor het ondersteunen van de bijnieren en een gezond energieniveau, terwijl het je lichaam helpt met stress om te gaan.

Traditioneel staat shilajit bekend als yoga vahi, wat ‘drager van voedingsstoffen’ betekent, vanwege zijn vermogen om voedingsstoffen diep in het lichaam te brengen zodat ze het meest effectief kunnen werken. Als yoga vahi kan shilajit samen met andere kruiden en supplementen worden ingenomen om hun effectiviteit te vergroten.

vrouw holistisch

Hoe kun je shilajit innnemen?

Omdat smaak zo’n belangrijke rol speelt in het spijsverteringsproces en het lichaam het signaal geeft om zijn eigen ondersteunende mechanismen in gang te zetten, raadt de Ayurveda traditioneel aan om kruiden te proeven en ze indien mogelijk in poedervorm in te nemen.

Het is overigens spijtig dat je bij de Kruidvat geen shilajit kunt vinden. Shilajit tabletten zijn namelijk een gemakkelijk supplement om in je dagelijkse routine te gebruiken. De algemene aanbeveling is om 1 tot 2 tabletten één of tweemaal daags in te nemen, maar we raden je aan om een Kruidvat-achtige drogist te raadplegen om te bepalen welke dosis voor jou ideaal is.

Shilajit in combinatie met andere kruiden

Shilajit doet wonderen op zichzelf, en als yoga vahi kan het in combinatie met andere kruiden worden genomen om hun effecten te versterken. Als je shilajit samen met ashwagandha neemt, hebben de verjongende kwaliteiten een specifieke affiniteit voor het mannelijke voortplantingssysteem. Deze combinatie ondersteunt ook een sterk, stabiel zenuwstelsel.

Het innemen van shilajit met shatavari en zoethout is specifiek heilzaam voor de vrouwelijke voortplantingsorganen en verzacht, voedt en versterkt het hele systeem. Het versterkt en ondersteunt ook een kalm, stabiel zenuwstelsel.

Bijwerkingen

Hoewel shilajit als natuurlijk en veilig wordt beschouwd, moet je voor gebruik altijd je arts raadplegen en voorzichtig zijn bij zwangerschap of borstvoeding. Shilajit mag niet gebruikt worden als een van de volgende aandoeningen aanwezig is:

  • Hemochromatose (hoog ijzergehalte in het bloed)
  • Hypoglykemie
  • Hoge urinezuurwaarden

Waarom komt shiljat niet bij Kruidvat vandaan?

Shilajit is net als droomsap Kruidvat niet bij deze drogist te vinden, helaas. Shiljit komt ver van Nederland uit het Himalaya gebergte, wat overigens wel tot bezorgdheid over de duurzaamheid leidt. In lijn met ons streven naar duurzame inkoop, halen wij onze shilajit nu uit het Balkangebergte in Oost-Europa.

Wij zorgen voor duurzaamheid door de botanische ingrediënten die in onze producten worden gebruikt te betrekken van particuliere boerderijen waar elke plant is gekweekt of is geoogst uit legale wildvang.

Onze kruiden en planten die ingrediënten produceren worden op optimale tijdstippen geoogst, met ecologisch duurzame methoden die rekening houden met de gezondheid van de planten op de lange termijn. Zo kun je toch profiteren van shilajit als je tevergeefs voor het Kruidvat stond.

Shilajit kruidvat

Over dit shilajit artikel

Dit artikel over shilajit kruidvat is voor het eerst gepubliceerd op 9 oktober 2023. Shilajit, ook bekend als Mumijo, is rijk aan fulvic acid (fulvinezuur), stoffen bekend om hun positieve effecten op het verouderingsproces en de huid. De mix van enzymen, kalium en voedingswaarde boost het geheugen en de concentratie. De unieke combinatie van kruidvat shilajit met matcha, konjac, en paddenstoelen is interessant. Shilajit ondersteunt mogelijk de darmflora, vermindert stress en vermoeidheid. Gelatine en melatonine bevorderen een gezonde gemoedstoestand, terwijl het ook de nagels versterkt in elke levensfase.

Bronnen

 

Wat shilajit is in het kort

Shilajit – ook bekend als ‘bergteer’ en is een organisch-mineraal complex dat voorkomt in de bergachtige regio’s van de Himalaya, het Kaukasusgebergte, en andere bergketens. Deze donkere, harsachtige substantie heeft een rijke geschiedenis in Ayurvedische geneeskunde, waar het al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

Waar komt shilajit vandaan?

Shilajit wordt voornamelijk gevonden in de hooggebergten, waar het organisch materiaal door de jaren heen is afgebroken en gemineraliseerd onder invloed van extreme weersomstandigheden. De meeste shilajit komt uit de Himalaya-regio, maar het wordt ook gevonden in andere bergketens zoals de Altai, de Ural, en de Kaukasus.

Wat zit er in shilajit?

Een shilajit supplement bestaat uit een complexe mix van mineralen, fulvinezuur, humuszuur, en een verscheidenheid aan andere organische stoffen. Het bevat ook sporenelementen zoals ijzer, zink, koper en mangaan. De exacte samenstelling kan variëren afhankelijk van de locatie waar het wordt gewonnen.

shilajit van kruidvat

Hoe wordt shilajit gemaakt?

Shilajit ontstaat natuurlijk over duizenden jaren. Plantenresten en organisch materiaal worden blootgesteld aan hoge druk en temperaturen, waardoor ze langzaam transformeren tot de harsachtige substantie. De winning van shilajit gebeurt vaak handmatig, waarbij de ruwe hars wordt verzameld uit scheuren in de rotsen.

Welke shilajit supplementen zijn er?

Shilajit is beschikbaar in verschillende vormen als supplement, waaronder ruwe hars, poeders, capsules, en vloeibare extracten. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbaar merk dat zuivere, hoogwaardige shilajit levert, omdat de kwaliteit en samenstelling sterk kunnen verschillen.

Bijwerkingen

Op het etiket van jouw shilajit supplement vind je de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid duidelijk aangegeven. Het is belangrijk om deze aanbevolen dosis niet te overschrijden. Het gebruik in Nederland verkrijgbare voedingssupplementen is over het algemeen veilig.

Mocht je toch een ernstige shilajit bijwerking ervaren, stop dan direct met het gebruik van het supplement en neem contact op met zowel de producent als Lareb, het nationaal meldpunt voor bijwerkingen.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.