Waar komt collageen vandaan?

Ook zo benieuwd waar collageen in je collageen supplement vandaan komt? In dit artikel leer je over de meest gebruikte dierlijke bronnen en of vegan collageen bestaat.

vrouw onderzoekt waar vis collageen vandaan komt

Als zelfs Jennifer Aniston en de Kardashians op de collageenpoeder trein springen, dan weet je: we hebben een skincare hype te pakken. Maar wanneer je een nieuw supplement gaat slikken, wil je natuurlijk wél weten wat je slikt.

Als een collageenmerk open en eerlijk is over de exacte dosering, toevoegingen en biologische beschikbaarheid, dan ben je waarschijnlijk wel in goede handen. Zoals het best verkochte merk in Nederland: Herbolist.

De transparantie van collageen supplementen is dus een belangrijk aspect. Waar komen de ingrediënten vandaan? En dat geldt vooral voor collageen peptiden, omdat de herkomst ervan de kwaliteit van het supplement zelf kan beïnvloeden. Ik ga het je uitleggen.

De herkomst van collageen in het kort

Het collageen in supplementen komt uitsluitend voor in het dierenrijk en wordt vaak gewonnen uit runderen, kippen en vissen. Rundercollageen komt van de huid, pezen en botten van koeien, terwijl kipcollageen uit kraakbeen en botten van kippen komt. Viscollageen wordt meestal gewonnen uit de huid en schubben van vissen zoals kabeljauw.

herkomst collageen poeder

Wat is collageen?

Collageen is een familie van eiwitten die feitelijk de meest voorkomende eiwitten in het dierenrijk zijn. Er zijn er minimaal 28 soorten collageen waarvan we weten dat ze voorkomen in gewervelde dieren (ja, ook in ons), maar collageen type 1, 2 en 3 komen het meest voor in het menselijk lichaam.

De rol van collageen in het lichaam is op het eerste gezicht eenvoudig: Het helpt bij de opbouw van de structuur van onze huid, botten, kraakbeen en spieren, met als doel de weefsels elastischer te maken en beter bestand te laten zijn tegen uitrekken.

Maar als je je verdiept in alle verschillende manieren waarop collageen je algehele gezondheid ten goede komt, zul je zien dat het vele vitale en complexe rollen speelt.

Collageen type 1, 2 & 3 komen het meest voor in mensen.

Je lichaam maakt zelf ook collageen aan

De meest natuurlijke bron van collageen ben jij zelf! Je lichaam maakt zijn eigen collageeneiwitten via fibroblasten, dat zijn cellen in je bindweefsel die als belangrijkste taak hebben om meer collageen, elastine en de extracellulaire matrix te produceren. Je lichaam is in een constante staat van het aanvullen van je natuurlijke voorraad in het lichaam – tot het dat niet is.

Ons lichaam is altijd in balans met de productie en afbraak van collageen. Als we jong zijn, maakt ons lichaam meer collageen aan dan we afbreken. Bij het ouder worden slaat die balans door naar de verkeerde kant, omdat de weefselregeneratie afneemt.”

Deze verschuiving is natuurlijk en begint als je (ongeveer) 27 jaar oud bent. De productie van collageen piekt begin tot midden 20, maar daalt daarna met ongeveer 1% per jaar.

Wanneer vrouwen in de menopauze komen, is er weer een aanzienlijke daling (ongeveer 30%) gedurende een periode van een paar jaar, maar daarna vlakt de daling weer af, maar deze keer met ongeveer 2% per jaar.

Naast de natuurlijke afname kan deze ook worden verergerd door leefgewoonten zoals blootstelling aan UV-straling en voeding.

Daarom besluiten mensen vaak om hun natuurlijke collageenproductie te ondersteunen met collageen poeder. Maar waar komen de collageenpeptiden in die producten vandaan?

collageen supplementen

Lees ook: Helpt collageen huid verbeteren?

Waar komen collageen supplementen vandaan?

Collageen supplementen worden gemaakt van gehydrolyseerde collageen peptiden. Collageen als molecuul is erg groot, dus om de biologische beschikbaarheid en absorptie te verbeteren, wordt het afgebroken in aminozuurpeptiden (net als de peptiden die onze spijsverteringsenzymen splitsen uit de eiwitten die we ook in voedsel eten). 

En het zit zo: collageen komt alleen voor in het dierenrijk. Dus om collageen te gebruiken, moet het van dieren komen. En dit zijn de meest voorkomende bronnen:

Rundercollageen

Een van de meest voorkomende bronnen van collageen peptiden is afkomstig van koeien, waar het wordt gewonnen uit de huid, pezen en botten – ook wel runder collageen genoemd. Rundercollageen is rijk aan collageen van type I en III, daarom is het een populaire bron voor huidsupplementen, omdat huid ook voornamelijk gemaakt is van collageen van type I en III.

Zoals met alles wat je consumeert, moet je goed opletten waar je rundercollageensupplement vandaan komt. Je moet er ook bij stilstaan hoe die koeien zijn grootgebracht en wat ze te eten hebben gekregen – zowel voor jouw gezondheid als voor die van het milieu.

Rundercollageen is het populairste collageen supplement.

Zoek daarom altijd naar een rundercollageen supplement van een gerenommeerd bedrijf dat zijn product betrekt van koeien die op humane wijze zijn grootgebracht, met gras zijn gevoed of in de wei zijn gehouden.

Collageen van gras etende koeien is eigenlijk de beste keuze. Het betekent in wezen dat het afkomstig is van dieren die volgens strenge normen zijn grootgebracht – en dit zorgt voor een betere kwaliteit. Het betekent dat het dier nooit antibiotica heeft gekregen, zich met groen gras heeft kunnen voeden en niet is opgesloten zoals fabrieksdieren.

Kipcollageen

Een minder gebruikelijke bron, maar collageenpeptiden kunnen ook afkomstig zijn van kraakbeen, botten en eierschalen. Kipcollageen bevat meer type II collageen en wordt beschouwd als een goede optie voor gezonde botten en gewrichtscomfort.

Waar moet je op letten bij collageen van kippenvlees? We raden je aan om je te houden aan de identiteitsaanduidingen die je misschien ziet in de eieren- of gevogelteafdeling: zoek naar kipcollageen van kippen met vrije uitloop.

waar komt viscollageen vandaan

Viscollageen

Het meest bekende alternatief voor rundercollageen is viscollageen. Het is een perfecte optie voor pescatariers en is afkomstig van de huid, schubben en botten van vissen. Veel viscollageen poeder dat tegenwoordig verkocht wordt, is afkomstig van vis zoals kabeljauw of snapper, en dan specifiek van de huid en schubben van deze vissen.

Onderzoek naar zeecollageen laat zien dat het dezelfde voordelen heeft als rundercollageen voor de huid, darmen en botten.

Wat betreft de herkomst, zoek altijd naar schone, wild gevangen, duurzame opties. De meeste bedrijven die deze praktijken volgen zullen dit specifiek vermelden, dus zoek naar deze trefwoorden op hun website of etiket.

Viscollageen is het bekendste alternatief voor rundercollageen.

Waar komt vegan collageen vandaan?

Vegan collageen komt nergens vandaan, want er is helaas geen plantaardige bron van collageen omdat dit eiwit niet voorkomt in het plantenrijk. Als je een collageenproduct ziet waarop staat dat het ‘vegan collageen’ is, weet dan dat het zelf geen collageen bevat.

In plaats van runder of viscollageen bevat het waarschijnlijk ingrediënten, zoals belangrijke voedingsstoffen en bioactieve stoffen, waarvan bekend is dat ze de productie, synthese en gezondheid van collageen ondersteunen via verschillende routes.

Deze ‘collageen boosters’ kunnen ingrediënten bevatten zoals aminozuren (vooral proline, lysine en glycine), vitamine C en E voor collageenproductie, een vitamine B-complex voor cellulaire energie, of plantaardige antioxidanten om collageen te beschermen tegen oxidatieve schade.

Conclusie

Collageen is een essentieel eiwit dat zorgt voor de structuur en elasticiteit van huid, botten, kraakbeen en spieren. Ons lichaam produceert zelf collageen, maar de productie neemt af met de leeftijd. Daarom kiezen veel mensen voor collageensupplementen, gemaakt van dierlijke bronnen zoals runderen, kippen en vissen.

Rundercollageen is populair vanwege de hoge kwaliteit van type I en III collageen. Kipcollageen is goed voor gewrichten en viscollageen is een duurzaam alternatief voor pescatariërs. En nogmaals: vegan collageen bestaat niet, dus trap niet in die val.

Verder lezen: Waar zit veel collageen in?

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel met de titel waar collageen vandaan komt is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2024. Heb je nog vragen over de juiste toedieningsvorm voor jou, of je beter collageen met hyaluronzuur kunt kiezen of niet en wat collageen precies voor jouw rimpels kan doen? Stuur dan je vraag naar [email protected].

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • waar collageen
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.