Waarom verliezen smoothies vitamine C?

Groente en fruit smoothies kunnen erg lekker zijn en bevat vaak ook uistekende voedingsstoffen. Maar een smoothie is niet altijd de meest gezonde keuze, vooral niet als je de kant-en-klare smoothies koopt. Drink jij ook graag een smoothie en wil je tevens op je voeding letten? Dan helpen we je graag op weg om een lekkere en gezonde keuze te maken.

Een smoothie is natuurlijk een drankje op basis van stukken fruit of groenten die in de blender worden gemixt, eventueel nog met toevoegingen zoals water, sap of yoghurt. Het is een makkelijk tussendoortje waar je veel vitamines en vezels mee binnen kunt krijgen, maar helaas lijken ze soms wat gezonder dan het werkelijkheid is en is er een reden waarom smoothies vitamine C verliezen.

Smoothies zijn suikerbommen

Het eerste grote ding met smoothies is dat ze veel te veel suiker bevatten. In fruit en groenten zitten uiteraard suikers en doordat je voor een smoothie meerdere stukken nodig hebt, krijg je naast de gezonde voedingsstoffen vaak ook veel suikers binnen, wat weer veel calorieën betekent. Daarnaast hebben veel kant-en-klare smoothies uit de winkel vaak nog andere suikers, doordat er bijvoorbeeld honing aan wordt toegevoegd.

Tip: Vitamine C bij verkoudheid

Vitamine C ‘verdwijnt’ bij de bereiding

Dan het andere grote nadeel waarop we je willen wijzen: vitamine C raakt namelijk verloren. Dit komt door de blootstelling aan zuurstof, licht en warmte waardoor het vitamine C-gehalte afneemt. Dit probleem heb je niet als je het stuk fruit gewoon opeet en niet mixt. Bij kant-en-klare smoothies uit de winkel is de kans op vitamineverlies trouwens groter dan wanneer je zelf een smoothie maakt.

Smoothies gezonder dan frisdrank

De ene smoothie is uiteraard gezonder dan de andere, maar dat betekent dat alle smoothies uit den boze zijn. Zo is het bijvoorbeeld alsnog gezonder dan een frisdrankje, omdat er in smoothies tenminste nog vezels en vitaminen in zitten. Daarnaast kunnen smoothies een uitkomst zijn voor mensen met ondergewicht of slechte groente en fruit eters.

Lees ook: Waar zit vitamine C in?

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.