Wat doet een orthomoleculair dietist?

Waar houdt een orthomoleculair diëtist zich mee bezig?

Er wordt vaak vermeld dat je bij een orthomoleculair diëtist terecht kunt voor gericht advies over supplementgebruik. Maar wat is nu precies een orthomoleculair diëtist en waar kan deze gespecialiseerde diëtist me precies bij helpen? Je leest hier alles over wat je kan verwachten en hoe een eventuele behandeling verloopt. Dit kan jou helpen om op basis van jouw gezondheidsvraag een goede keuze te maken.

Wat is een orthomoleculair diëtist?

Een diëtist die zich richt op micronutriënten zoals vitamines en mineralen en gespecialiseerd is in de orthomoleculaire voedingsleer en geneeskunde. Deze diëtisten hebben zich na het behalen van het hbo-diploma Voeding en Diëtetiek verder verdiept in de geneeskunde en de orthomoleculaire voedingsleer.

Voor het behalen van jouw optimale gezondheid begeleidt deze professional in de gezondheid je in dit traject. Om jouw optimale gezondheid te behalen wordt gebruik gemaakt van supplementen en advies over gezonde en gevarieerde voeding. De behandeling start naar aanleiding van een gezondheid gerelateerde vraag. Voeding en ziektes hebben een verband met elkaar, dat is het principe van een orthomoleculair diëtist.

Zorgen voor een goede voeding (orthos) die de juiste moleculen leveren (moleculair) is de combinatie voor een goede gezondheid van de mens, dat is de visie van een orthomoleculair diëtist.

Orthomoleculair diëtisten, wat doen ze?

Alvorens je start met een behandeling wordt door de orthomoleculair diëtist krijg je een intake gesprek, wordt je bloed en ontlasting nagekeken en krijg je eventueel een intolerantietest. Er wordt een behandelplan opgesteld waar gekeken wordt naar supplementen, voeding en beweging naar aanleiding van de 0-meting.

Om een optimale gezondheid te bereiken start de orthomoleculair diëtist met advies geven over gezonde, gevarieerde voeding en eventueel suppletie met aanvullende vitaminen en mineralen mocht dit noodzakelijk zijn. Voorkomen is beter dan genezen is waar de orthomoleculair diëtist naar streeft. Door de achterliggende oorzaken bloot te leggen kunnen klachten of ongemakken worden voorkomen of opgelost worden.

De orthomoleculaire voedingsleer, waarom?

Zorgen voor een goede voeding (orthos) die de juiste moleculen leveren (moleculair) is de combinatie voor een goede gezondheid van de mens, dat is de visie van een orthomoleculair diëtist. De betekenis van orthomoleculair is niet voor niets: het creëren van de correcte moleculaire omgeving. In andere woorden: ervoor zorgen dat in je lichaam de juiste hoeveelheden en verhoudingen vitamines en mineralen aanwezig zijn.

Op basis van jouw situatie en behoefte geeft de orthomoleculair diëtist advies over een evenwichtige, gevarieerde en gezonde voeding. Zo puur, zuiver en rijk mogelijk heeft altijd de voorkeur. Daarbij kan de orthomoleculair diëtist advies geven over extra ondersteuning aan de gezondheid door middel van het gebruik van bepaalde voedingssupplementen.

Wat meet de orthomoleculair diëtist?

Op basis van jouw klachten of ongemakken voert de orthomoleculair diëtist de volgende tests uit:

-Een vragenlijst om je kwaliteit van leven, levensstijl en eetgewoontes in kaart te brengen;
-De 0-meting van het lichaam door middel van het meten van je vetpercentage, gewicht en BMI;
-Om meer informatie te krijgen over je verteringsproces en ziektemakers wordt een ontlastingsonderzoek gedaan;
-De vitamine en mineraal gehaltes in het bloed door middel van een bloedonderzoek. Ook wordt hiermee gekeken naar de schildklier en de dunne darm;
-Test voor allergieën;
-Intolerantietest voor bepaalde voeding;
-Onderzoek naar de urine.

Wat levert een bezoek aan een orthomoleculair diëtist op?

Jouw gezondheid staat centraal bij een traject met een orthomoleculair diëtist. Mensen met specifieke klachten of ongemakken zoals overgewicht, allergieën of gevoelige darmen brengen meestal een bezoek aan een orthomoleculair diëtist. Ook bijvoorbeeld zwangere vrouwen die willen werken aan een goede gezondheid kunnen een traject bij een orthomoleculair diëtist volgen. Er wordt naar de korte termijn maar ook zeker naar de lange termijn gekeken door een orthomoleculair diëtist.

Waar vind ik een orthomoleculair diëtist in de omgeving?

Een netwerk van voedingsdeskundigen die een specialisatie hebben in de orthomoleculaire voedingsleer is het NOD (Netwerk Orthomoleculair Diëtisten). De NVD (Nederlandse Vereniging van Diëtisten)  heeft dit netwerk ook erkend. Je kunt zoeken naar een diëtist in de buurt via de website van de NOD: https://www.orthomoleculairdietisten.nl/aangesloten-dietisten/

De MBOG, de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde is ook te raadplegen om te zoeken naar een aangesloten een orthomoleculair diëtist.

YouTube video

Wat zijn de kosten van een traject bij een orthomoleculair diëtist?

Afhankelijk van de nodige onderzoeken, het aantal consulten, de complexiteit van je ongemak en de advisering van de voedingssupplementen zijn de kosten gebaseerd. Per praktijk willen de kosten verschillen maar gemiddeld betaal je voor een intakeconsult €100,-. De consulten die hierop volgen zijn goedkoper. Testen en supplementen zijn kosten die hier bovenop komen.

Vanuit de basisverzekering wordt sinds 2020 dieetadvisering voor 3 uur vergoed. Het kan zijn dat je geen eigen risico betaald op het moment wanneer de dieetadvisering onderdeel uitmaakt van ketenzorg zoals COPD diabetes, of een vasculair risico. Of je hiervoor in aanmerking komt zul je na moeten vragen aan je huisarts.