Hoe kan ik mijn bloedomloop verbeteren?

Hoe kan ik mijn bloedomloop verbeteren?

De gezondheid en de bloedsomloop van je hart is afhankelijk van veel factoren. Onze supplementinname, voedsel en levensstijlgewoonten zijn een aantal van die factoren. Voor een algehele gezondheid is een gezonde bloedsomloop en een gezond hart belangrijk.

Gezond en fit blijven lukt niet alleen met consistent naar de gym gaan maar het is belangrijk om voor je hele lichaam te zorgen. In deze blog vertellen we je manieren om de bloedsomloop te verbeteren.

Levensstijl

Sporten

De belangrijkste factor om het bloed te laten circuleren noemen we het cardiovasculaire voordeel. Hier is cardio dan ook naar vernoemd. Wanneer je gezond en goed getraind bent zal je steeds intensiever moeten trainen om de hartslag voldoende te verhogen. Pas dan zullen er cardiovasculaire voordelen ontstaan. Wanneer je niet optimaal gezond bent of bijvoorbeeld herstellende van een operatie wordt er extra aangemoedigd om (wanneer het kan) actief te zijn en rond te bewegen. Op deze manier stroomt het bloed door ons lichaam naar de spieren.

Intensief fietsen, hardlopen, zwemmen of snelwandelen zijn voorbeelden van cardiovasculaire oefeningen. Zelfs wanneer je niet in staat bent om gewichten te tillen of te lopen kun je de bloedsomloop in het bovenlichaam nog verbeteren. Bijvoorbeeld met boksbewegingen te maken.

Diëten

Gezond eten is het erg belangrijk voor een gezond hart en een goede bloedsomloop. Je kunt je concentreren op verschillende dingen in het dieet ter optimalisatie van de bloedstroming:

-Probeer het eten van te veel vetten te vermijden. Transvetten en verzadigde vetten kunnen leiden tot verstopping en beschadiging van onze slagaders. Je kunt op de etiketten controleren of er veel transvetten zijn verwerkt in het voedsel. Ook kun je vetrijk dierlijk voedsel beter vermijden. We moete ongeveer 30% van onze aanbevolen calorieën uit vet moet halen waarvan dan 10% uit verzadigd vet mag bestaan. Het allerbeste is het volledig vermijden van transvetten. Maak liever de keus voor omega-3-vetzuren. Dit zijn hartvetten en komen voor in voedingsmiddelen zoals vette vis en noten.

-Het vermijden van te veel zout. In keukenzout zit natrium. Ook aan sterk bewerkte voedingsmiddelen en snacks wordt dit toegevoegd. Als je veel zout eet zal het natriumgehalte oplopen en kunnen leiden tot een hoge bloeddruk.

-Probeer je te focussen op voldoende vezels. Een vezel is een plantaardig koolhydraat en bevat geen calorieën. Dit omdat ons spijsverteringsstel het niet kan afbreken. Groenten, fruit en volle granen zijn bronnen van voedingsvezels. Wanneer je een dieet hebt met veel vezels zou het de cholesterol kunnen verbeteren.

Hydrateren

De bloedsomloop is op zijn best wanneer je jezelf goed hydrateert. Wanneer je uitgedroogd bent zou het bloed zuurstofarm kunnen worden. Je weefsels en organen krijgen daardoor niet wat vereist is om goed te functioneren. Het beste vermijd je frisdranken en drink je water voor een optimale hydratatie.

Gezond gewicht

Wanneer je overgewicht hebt zal er meer druk op het hart worden veroorzaakt elke keer dat er bloed door het lichaam pompt. Om deze reden hebben mensen met obesitas en overgewicht een grotere kans op het ontwikkelen van hartproblemen. Wanneer je extra lichaamsvet hebt zal het moeilijker kunnen zijn om de voordelen van sporten te ervaren.

Vermijd roken

Het is al een langere tijd bekend dat roken schadelijk is voor je hart en bloedsomloop. Het kan bloedvaten vernauwen, de bloeddruk verhogen en ook leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Nooit beginnen met roken of zo snel mogelijk stoppen is de beste keuze die je kunt maken voor een gezonde bloedsomloop. 

Vitaminen

Vitamine C

Vitamine C is gekoppeld aan de gezondheid van het hart. Dit komt door het vermogen om cel schade te bestrijden en het immuunsysteem juist te stimuleren. Het is een krachtige antioxidant. Van nature vind je vitamine C veel in fruit en groenten. Daardoor wordt de positieve invloed van vezels ook nog versterkt. Vitamine C verbetert de bloedsomloop. Op lange termijn zal het de cardiovasculaire functie kunnen verbeteren.

Niacine

Het is een vitamine B die verkrijgbaar is uit dierlijke en plantaardige voedselbronnen. Vitamine B speelt een rol bij de overdracht van energie dat we uit voedsel halen. Dit helpt weer om het lichaam te voorzien van brandstof. Vitamine B kun je gemakkelijk innemen en overtollig inname zal worden opgenomen door onze rode bloedcellen. Niacine veroorzaakt vasodilatatie (het openen van de bloedvaten). Het is dus belangrijk niacine toe te voegen aan je dieet en zo de bloedcirculatie te verbeteren.

Vitamine K

Bepaalde eiwitten zijn afhankelijk van bloedstolling en daar speelt vitamine K een belangrijke rol bij. Over het algemeen is vitamine K geen probleem. Dit zal alleen het geval kunnen zijn wanneer je een bloedstollingsstoornis hebt of medicijnen gebruikt die het bloed verdunnen. Wanneer je je zorgen maakt kun je contact opnemen met je arts. Je kunt vitamine K vinden in producten op basis van soja, bladgroenten en bepaalde noten.

Mineralen

Kalium

Kalium is een mineraal dat veel voorkomt in ons lichaam. Het werkt tegen natrium, balanceert het bloedvolume en verzekert de beweging van moleculen in en uit onze cellen. Te veel natrium innemen zou een negatieve invloed op ons hart kunnen hebben maar voedingsmiddelen die ene hoog kaliumgehalte hebben zouden juist gunstig kunnen zijn. Dit komt door hun concurrentie met natrium. Veel zuivelproducten, fruit en groenten zijn bronnen van kalium. Een tekort hieraan is niet goed.

Calcium

Calcium is naast de gezondheid voor tanden en botten ook goed voor de gezondheid van de bloedsomloop en je hart. Wanneer je regelmatig calcium inneemt via voeding kan dit helpen je cholesterol te verlagen. Dit gebeurt door de absorptie van vet te beïnvloeden en het verhogen van de uitscheiding. Vooralsnog wordt het binnenkrijgen van natuurlijke bronnen van calcium als gunstig beschouwd voor de bloedstroom. Er moet echter nog wel meer onderzoek naar worden gedaan.

IJzer

IJzer heet invloed op spiermetabolisme, neurologische ontwikkeling, groei en de manier waarop ons bloed zuurstof naar de weefsels vervoert. Het is daardoor het belangrijkste mineraal. Voedingsmiddelen die veel ijzer omvatten zijn zowel plantaardig als dierlijk voedsel. De beste opname komt echter uit vlees. Een juist niveau van ijzer in ons lichaam zal ervoor zorgen dat de bloedstroom zuurstof effectief naar onze weefsels transporteert. Dit doet het op de momenten dat we het nodig hebben (bijvoorbeeld tijdens sporten). Suppletie van ijzer mag alleen op aanbeveling van een arts wanneer je een te laag ijzerniveau hebt. Te veel ijzer kan namelijk weer schadelijk zijn.

Geschreven door
Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

New Care Zwarte knoflook plus

#1
New Care Zuurvrije C1000

60 tabletten
  • Gebufferd, ondersteunt het immuunsysteem
  • Vitamine C is een belangrijk antioxidant
  • ondersteunt het immuunsysteem
17.50
Bekijk product
New Care Zwarte knoflook plus

#2
New Care Vitamine D3 75mcg

100 capsules
  • hooggedoseerde formule in kokosolie voor een goede opname
20.95
Bekijk product
New Care Zwarte knoflook plus

#3
New Care Vitamine D3 25mcg

100 capsules
  • extra aanvulling in kokosolie voor een goede opname
14.95
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk