Wat te doen tegen maagzuur? Oma weet raadt!

omaweetraad tegen maagzuur

In het kader van wat te doen tegen maagzuur oma weet raadt delen we op deze pagina de 8 beste tips van oma inclusief de beste maagzuurremmers. Maagzuur is zeker vervelend, maar gelukkig kun je er zelf veel tegen doen.

Brandend maagzuur is volgens oma weet raad een branderig gevoel dat aanvoelt alsof het in je hart zit, maar dat niet echt is. Het zit in je slokdarm, de slikbuis die langs je hart loopt. Het gevoel wordt veroorzaakt door zuur dat uit je maag omhoog komt.

Het goede nieuws: maagzuur is meestal goed te behandelen.

Brandend maagzuur snel verhelpen

Er is een oma weet raad tip waarmee je brandend maagzuur heel snel verhelpen kunt: Rennie. Dit huismiddel tegen maagzuur verlicht binnen twee uur brandend maagzuur gerelateerde klachten. Daarnaast werkt Rennie effectief tegen zure oprispingen. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding mag je (in overleg met je huisarts) Rennie ook gebruiken. Kortom, Rennie is een goed huismiddeltje dat maagzuur snel verhelpt.

brandend maagzuur snel verhelpen met rennie

Dat de meeste grootmoeders Rennie tegen maagzuur aanraden is niet zo vreemd, Rennie wordt al meer dan 85 jaar gebruikt. Daarnaast heeft dit product volgens oma een prettige smaak, waardoor je snel verlichting van je klachten voelt.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een branderig gevoel in je borst, achter je borstbeen. Het ontstaat wanneer maagzuur terugstroomt via je slokdarm, dit is de buis die voedsel van je mond naar je maag brengt. Je kunt ook een bittere smaak in je keel of mond ervaren. De symptomen van brandend maagzuur kunnen erger worden na het eten of als je ligt.

De meeste oma’s zullen je vertellen dat symptomen van brandend maagzuur prima thuis te behandelen zijn. Als veelvuldig brandend maagzuur het echter moeilijk maakt om te eten of te slikken, kunnen je symptomen een teken zijn van een ernstigere medische aandoening.

brandend maagzuur

Maagzuur oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van maagzuur is zuur of vetrijk voedsel, zoals citrusvruchten, tomaten, uien, chocolade, koffie, kaas en pepermunt. Pittig eten of grote maaltijden kunnen ook maagzuur oorzaken zijn.

Andere bronnen van brandend maagzuur zijn aspirine of ibuprofen, maar ook sommige kalmeringsmiddelen en bloeddrukmedicijnen. Van tabak in sigaretten is ook bekend dat het maagzuur kan veroorzaken. Daarnaast kunnen overgewicht en zwangerschap oorzaken zijn.

Risicofactoren

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen bij sommige mensen brandend maagzuur veroorzaken, waaronder:

  • Pittig voedsel
  • Uien
  • Citrusproducten
  • Tomaten of ketchup
  • Vet of gefrituurd voedsel
  • Pepermunt
  • Chocolade
  • Alcohol of koolzuurhoudende dranken
  • Koffie of andere cafeïne houdende dranken
  • Grote of vette maaltijden

Maagzuur wordt vaak door zuur of vetrijk voedsel veroorzaakt.

Brandend maagzuur symptomen

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien tussen brandend maagzuur en andere soorten pijn op de borst. Als je niet zeker weet wat voor soort pijn je voelt, is het een beter idee om het met een arts te spreken in plaats van oma weet raad tips te lezen.

Het kan ook helpen om je te concentreren op andere symptomen die je erbij kunt hebben. Deze begeleidende symptomen kunnen je helpen om brandend maagzuur te onderscheiden van een hartaanval of van andere slokdarmaandoeningen.

Als je brandend maagzuur komt door zure reflux, kun je last hebben van:

  • Boeren
  • Een zure smaak in de mond
  • Misselijkheid

Andere (atypische) symptomen van brandend maagzuur zijn:

  • Een opgeblazen en overvolle maag
  • De hik
  • Chronische hoest
  • Verergering van astma
  • Keelpijn
  • Keelontsteking
  • Moeite met slikken of het gevoel dat er een brok in je keel zit
  • Pijn op de borst die lijkt op angina pectoris (niet cardiale pijn op de borst)
maagzuur symptomen

Lees ook: Grootmoeders tips ontstoken tandvlees

Hoe voelt brandend maagzuur?

Brandend maagzuur voelt onaangenaam en wordt omschreven als een brandend of stekend gevoel in de borst, net achter het borstbeen. Enkele kenmerken die oma weet raadt zal associëren met brandend maagzuur zijn:

  • Brandend gevoel: Het meest kenmerkende symptoom is een branderig gevoel dat zich vanuit de maag omhoog beweegt naar de middenborst of keel.
  • Zure smaak: Sommige mensen ervaren een zure of bittere smaak in de mond, wat te wijten is aan het maagzuur dat in de keel of mond terechtkomt.
  • Pijn bij het slikken: Door de irritatie van de slokdarm kan het soms pijnlijk zijn om voedsel of vloeistoffen door te slikken.
  • Pijn die toeneemt bij liggen: Het brandende gevoel kan erger worden als je gaat liggen of voorover buigt.

8 brandend maagzuur tips van oma

Als je last hebt van maagzuur, zul je blij zijn met deze brandend maagzuur tips van oma weet raad. Maar net als medicijnen kunnen oma tips op basis van huismiddeltjes en supplementen risico’s hebben.

Sommige kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen of andere problemen veroorzaken. Het is daarom altijd het beste om met je arts te overleggen voordat je deze opties probeert.

Tip 1. Rennie tegen maagzuur

Oma weet raad met maagzuur dankzij de kauwtabletten van Rennie die helpen tegen een branderig gevoel in de maag en brandend maagzuur. Rennie heeft ingrediënten zoals calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat die het overtollige maagzuur in evenwicht brengen.

Rennie maagzuurremmers oma weet raad

Tip 2. Zuiveringszout

Zuiveringszout kan volgens oma sommige periodes van brandend maagzuur kalmeren door je maagzuur te neutraliseren. Los hiervoor één theelepel zuiveringszout op in een glas water en drink het langzaam op.

Gebruik deze remedie met zuiveringszout voor de zekerheid af en toe, niet vaak. Overleg met je arts hoe je zuiveringszout veilig kunt gebruiken.

Tip 3. Zoethout supplementen

Zoethoutwortel is een oude kruidenremedie van oma die kan helpen bij brandend maagzuur. Een onderzoek uit 2017 toonde aan dat kruidenformules met zoethout consequent verlichting van brandend maagzuur boden, zelfs beter dan veelgebruikte maagzuurremmers.

Het eten van te veel zoethout kan je bloeddruk verhogen, je kaliumspiegel verlagen en bepaalde medicijnen verstoren. Overleg altijd met je arts voordat je zoethout of DGL supplementen gaat gebruiken.

Tip 4. Appelciderazijn

Appelciderazijn is een andere oma tip die sommige mensen gebruiken om brandend maagzuur te behandelen. Sommige oma’s denken dat het drinken van appelciderazijn je spijsvertering kan verbeteren.

Er is nog geen solide bewijs dat deze bewering ondersteunt, maar het consumeren van kleine hoeveelheden verdunde appelciderazijn wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Tip 5. Kauwgom

Kauwgom stimuleert de speekselproductie en het slikken. Dit zou kunnen helpen bij het verdunnen en verwijderen van maagzuur uit je slokdarm. En dit is niet alleen wijsheid van oma weet raad.

Volgens een ouder onderzoek uit 2005 kan namelijk het kauwen van suikervrije kauwgom gedurende een 1/2 uur na de maaltijd ook helpen om brandend maagzuur te verminderen. Maar de resultaten zijn gebaseerd op slechts 31 mensen, dus het bewijs is niet erg sterk.

Het kauwen van kauwgom kan misschien gunstig zijn voor sommige spijsverteringsaandoeningen. Overleg met je arts of deze methode het proberen waard is.

wat helpt tegen maagzuur oma weet raadt

Tip 6. Gember

Gember heeft een lange geschiedenis in de Chinese geneeskunde, waardoor deze tip ook bij vele oma’s bekend is. Gember kan namelijk de misselijkheid helpen verlichten, dus denken sommige oma’s dat het ook het proberen waard is bij brandend maagzuur.

Grote doses gember kunnen echter brandend maagzuur of andere problemen veroorzaken, dus gebruik het in kleine hoeveelheden.

Je kunt gember tegen maagzuur proberen.

Tip 7. Losse kleding

Misschien heb je een aanval van brandend maagzuur omdat strakke kleding je maag samenknijpt. Als dat het geval is, is het eerste wat je moet doen je riem losser maken – of je broek, jurk of wat dan ook dat je strak houdt.

Tip 8. Rechtop zitten

Je houding kan ook bijdragen aan brandend maagzuur. Als je slungelig bent, probeer dan rechtop te gaan zitten. Indien nodig kun je kussens of steunen gebruiken om je te helpen een meer rechte houding aan te nemen.

Lees ook: Oma’s tips tegen obstipatie

Maagzuur & zwanger? Oma weet raad!

Tijdens je zwangerschap kun je soms zure oprispingen ervaren, vooral in de latere stadia wanneer je groeiende baarmoeder druk uitoefent op je maag. Dit kan ervoor zorgen dat je een branderig gevoel krijgt en maagzuur vaker omhoog komt.

Wat kun je doen om maagzuur te voorkomen als je zwanger bent?

  • Neem de tijd om rustig te eten en kauw je voedsel goed
  • Drink geen drankjes met koolzuur zoals cola, limonade of bruisend water
  • Wees voorzichtig met sinaasappelsap, koffie en pittige kruiden
  • Eet in kleinere hoeveelheden
  • Probeer voeding met veel vet te vermijden
  • Zorg dat je rechtop zit tijdens het eten en ga niet direct liggen na het eten
  • Vermijd zware inspanningen tijdens en vlak na de maaltijd

Een goede praktische tip van oma weet raad is dat wanneer je slaapt, je ervoor moet zorgen dat je bovenlichaam iets verhoogd ligt, bijvoorbeeld door het hoofdeinde van je bed op te tillen of een extra kussen onder je matras te plaatsen.

maagzuur zwanger

Veelgestelde vragen

Kan maagzuur vanzelf overgaan?

Maagzuur kan vanzelf overgaan. Maagzuurklachten worden veroorzaakt door overtollig maagzuur dat naar de slokdarm stroomt. In veel gevallen kunnen deze klachten tijdelijk zijn en vanzelf verdwijnen.

Hoe lang duurt brandend maagzuur?

Brandend maagzuur kan een paar minuten tot een paar uur duren. Het zou moeten verdwijnen als de laatste maaltijd die je hebt gegeten uit je maag is verdwenen. Zodra je maag zijn inhoud heeft geleegd, zou er niets meer naar boven moeten komen (reflux).

Afhankelijk van de maaltijd kan het twee tot vijf uur duren voordat je maag klaar is met verteren. Rijke en vette maaltijden doen er langer over om af te breken in je maag.

Brandend maagzuur kan enkele uren duren.

Waarom hebben ouderen vaker brandend maagzuur?

Het klopt dat opa’s en oma’s vaker met brandend maagzuur kampen. Met het ouder worden verzwakken namelijk de lichaamsspieren, inclusief de onderste slokdarmsfincter. Een verzwakte sfincter kan maagzuur niet effectief tegenhouden, wat leidt tot reflux.

Ook kunnen bepaalde medicijnen, die ouderen vaak innemen, brandend maagzuur als bijwerking hebben. Overgewicht, wat vaker voorkomt naarmate men ouder wordt, kan de druk in de maag verhogen en brandend maagzuur veroorzaken.

Tot slot kan ook een hiatale hernia (die vaker voorkomt bij volwassenen boven de 60 jaar) bijdragen aan refluxsymptomen. Deze combinatie van factoren maakt ouderen vatbaarder voor brandend maagzuur.

senioren brandend maagzuur dokter

Wie krijg last van maagzuur?

Veel mensen hebben af en toe last van brandend maagzuur. Het kan worden veroorzaakt door een bijzonder rijke of zure maaltijd, of door extra druk op de buik, zoals tijdens de zwangerschap. Brandend maagzuur dat regelmatig optreedt is een symptoom van chronische zure reflux (GERD), dat ook relatief vaak voorkomt.

Risicofactoren zijn obesitas (een body mass index of BMI groter dan 30) en overgewicht (een BMI groter dan 25), roken en blootstelling aan meeroken.

Lees ook meer over: Oorsuizen

Wanneer naar de dokter met maagzuur?

Pijn op de borst kan een symptoom zijn van een hartaanval. Zoek direct hulp als je ernstige pijn of druk op de borst hebt, vooral als dit gepaard gaat met pijn in de arm of kaak of moeite met ademhalen.

Ga naar de dokter wanneer:

  • De symptomen aanhouden ondanks het gebruik van medicijnen zonder recept
  • Brandend maagzuur meer dan twee keer per week voorkomt
  • Je moeite hebt met slikken
  • Je aanhoudende misselijkheid of braken hebt
  • Je gewichtsverlies hebt door slechte eetlust of moeite met eten

Conclusie: wat moet je doen als je maagzuur hebt?

Als brandend maagzuur optreedt, kunnen oma weet raadt tips en aanpassingen in je levensstijl verlichting bieden. Je dagelijkse gewoonten aanpassen kan ook helpen voorkomen dat je brandend maagzuur krijgt.

Bijvoorbeeld:

  • Eet geen vet en gekruid eten
  • Stop met eten enkele uren voor het slapengaan
  • Probeer te stoppen met roken als je rookt
  • Afvallen wanneer je overgewicht of obesitas hebt

Als je meer dan twee of drie keer per week brandend maagzuur hebt, bel dan met je arts. In sommige gevallen kan hij of zij medicijnen of andere behandelingen voorschrijven.

Maagzuur

Maagzuurklachten

Bij maagzuur kun je maagzuurklachten ontwikkelen. Gelukkig kun je verschillende maagzuurremmer producten kopen zoals Rennie. Er zijn volgens oma weet raad maagzuur tips op basis van huismiddelen die je kunt proberen om het ongemak te verlichten. Een lepel pindakaas of een schaaltje vanille vla kan soms verlichting bieden. Bananen en ananas zijn fruitsoorten die goed kunnen zijn voor de vertering. Vermijd frisdrank en chips, omdat deze juist het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Een alcoholvrij dieet kan ook bijdragen aan vermindering van maagzuur.

Bakpoeder, zout water of Iberogast?

Een mengsel van bakpoeder of bicarbonaat met zout water is een populair huismiddel tegen maagzuur. Let wel op met het gebruik van zout en suiker. In geval van constipatie kan een salade van rucola, sperziebonen en komkommer helpen. Gekonfijte sinasappel en citroen kunnen lekker zijn, maar pas op met teveel zuur. Iberogast, een medicijn met mariadistel en engelwortel, is iets dat je bij de huisarts kunt bespreken.

Yoga en koolhydraatarm dieet

Vermijd stress; yoga kan hierbij een hulpmiddel tegen maagzuur zijn. Het is ook goed om op je voeding te letten, bijvoorbeeld door een koolhydraatarm dieet of het vermijden van gluten als je daar intolerant voor bent. Speltbrood, amandelmelk en kwark zijn alternatieven die voedingsstoffen bieden zonder de bijwerkingen van gluten of lactose. Peulvruchten zijn goed voor de darmen, maar wees voorzichtig als je last hebt van gasvorming.

Zuurbranden tegengaan met venkel en anijs

Voor directe verlichting kan een kruik warmte bieden. In geval van zuurbranden kun je ook een mix van venkel, anijs en karwijzaad proberen. Kalium, gevonden in tomaat en tonijn, kan ondersteunend werken. Kamille en muntthee zijn kalmerend. Vermijd echter te sterke voedingsmiddelen zoals knoflook en peper.

Laatste tips bij maagzuur

Bij brandend maagzuur kun je veel ongemak ervaren dat wordt veroorzaakt door opstijgende maaginhoud richting de slokdarm. Zowel mannen als vrouwen kunnen onaangename symptomen ervaren zoals oprispingen en een opgeblazen gevoel. Stress en alcohol kunnen deze aandoening verergeren door de spijsvertering te beïnvloeden en de druk in de darm te verhogen. Maagzuurremmers bieden soms verlichting, maar let op mogelijke bijwerkingen. Het is essentieel om aandacht te besteden aan je gezondheid door middelen te kiezen die zowel de symptomen verlichten als bijdragen aan een betere spijsvertering zonder nadelige effecten. Tot slot is Omeprazol een bekend maagzuur medicijn dat op recept via je huisarts verkrijgbaar is.

Bel de huisarts bij aanhoudende klachten

In geval van aanhoudende klachten, overleg dan altijd met je huisarts. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen om onderliggende oorzaken zoals blaasontsteking, braken of verstopping uit te sluiten. Wil je een product kopen kun je overwegen Rennie maagzuurremmers te kopen op Vitamines.com.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Wat te doen tegen maagzuur oma weet raadt

Wat is maagzuur?

Bij het woord “maagzuur” denk je al snel aan brandend maagzuur, maar wist je dat maagzuur eigenlijk heel belangrijk voor ons is? Vooral voor onze spijsvertering is maagzuur onmisbaar. 

Maagzuur is een vloeistof in onze maag die helpt ons voedsel te verteren. En zoals de naam al zegt: het is ontzettend zuur.

Wat doet maagzuur?

Maagzuur is dus een zure vloeistof die verschillende enzymen bevat. Hierdoor kan maagzuur helpen ons voedsel af te breken, zodat je lichaam vervolgens de voedingsstoffen makkelijk eruit kan halen. 

Een superbelangrijke stap dus in onze spijsvertering!

Hoe ontstaat maagzuur?

Maagzuur wordt in principe gewoon geproduceerd door onze eigen maagwand. Cellen in de maagwand scheiden namelijk de zuren en enzymen af in reactie op onze voedselinname.

Waarom kan maagzuur irriteren?

Waarschijnlijk heb je ooit wel last gehad van brandend maagzuur, dat is zeker geen pretje! Soms kan er te veel maagzuur worden geproduceerd, of kan het terugstromen naar de slokdarm, wat irritatie kan veroorzaken.

Dit zorgt voor dat branderige gevoel, bekend als brandend maagzuur. Ook bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen de productie van maagzuur stimuleren, waardoor irritatie ontstaat.

Wat zijn symptomen van brandend maagzuur?

De symptomen bij brandend maagzuur kunnen per persoon verschillen, maar meestal zijn dit de symptomen:

  • Branderig gevoel
  • Boeren
  • Oprispingen 
  • Zure smaak in je mond
  • Pijn bij het slikken
  • Kuchen of hoesten
  • Heesheid
  • Maagpijn

Wat kun je doen aan brandend maagzuur?

Heb je last van brandend maagzuur? Vervelend! Gelukkig weet oma raad. Er zijn namelijk een aantal handige tips die je zelf kunt toepassen: 

 

  • Vermijd irriterende voedingsmiddelen. Sommige producten verergeren de klachten van brandend maagzuur. Wat precies je brandend maagzuur triggert is voor iedereen anders. Veelvoorkomende irriterende producten zijn cafeïne, tomaten, citrusvruchten, gekruid eten en chocola.
  • Eet kleine porties. Werk niet in één keer een groot bord naar binnen. Je kunt je voorstellen dat je maag dan flink aan de slag moet. Wil je je maag tegemoetkomen? Eet dan kleinere porties en kauw goed op je eten.
  • Ga niet meteen liggen na het eten. Probeer niet te gaan liggen na het eten. Zo voorkom je dat je maagzuur omhoog komt. Wacht minimaal 2 uur. Zitten kan overigens wel gewoon. 
  • Vermijd roken. Rook je? Dikke kans dat roken je brandend maagzuur verergert. Probeer te minderen (of te stoppen als dat lukt). 
  • Doe losse kleding aan. Zorg dat je geen strakke shirts of broeken draagt die de maag afklemmen. Zorg voor ademende kleding om je maag een handje te helpen.
  • Raadpleeg de dokter. Heb je veel last van maagzuur? Of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Check altijd bij je dokter. 
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.