Wat doet proteine met je haar?

Vrouwen hoef je niet uit te leggen dat er heel wat komt kijken bij het onderhouden van mooi haar. Maar wist je dat het voedsel dat je eet ook veel invloed heeft op het mooi houden van haar? Een macronutriënt dat bijzonder nuttig voor haargroei is proteine en laten eiwitten ook gewoon als proteïne poeder verkrijgbaar zijn.

Korte samenvatting & conclusie

Proteïne wordt gebruikt voor kracht, glans, hydratatie en om haarbreuk te verminderen. Ook zijn er verschillende onderzoeken die het belang van proteine voor je haar aantonen. Wil je een een goed proteine poeder met een compleet aminozuur kopen die bovendien ook nog eens heerlijk smaakt?

Kies dan voor BOOM Vanille Proteine.

Help, ik heb haaruitval!

Een proteine tekort kan zeker leiden tot haaruitval. Maar ook andere factoren kunnen bijdragen aan dunner wordend haar. Maar voordat je je volgooit met eiwitten, moet je misschien eerst een vitamine A of ijzer tekort uitsluiten, of dat je mogelijk leidt aan schildklieraandoeningen, infecties, stress of ondervoeding door een eetstoornis.Hoe helpt proteine bij haargroei?

Om te groeien heeft je haar de bouwstenen van proteine nodig, ook wel aminozuren genoemd. Je lichaam kan 11 van de 20 aminozuren zelf produceren, maar dat betekent dat je de overige negen – die essentiële aminozuren worden genoemd – uit voedsel halen moet.
Daarom heeft de inname van voldoende proteine wel degelijk invloed op je haar.

Veroorzaakt een eiwit tekort haaruitval?

Volgens een onderzoek (bron: Dermatology Practical & Conceptual) kun je wel degelijk haaruitval krijgen als je dieet weinig complete eiwitten bevat, die alle negen essentiële aminozuren bevatten. Dus met andere woorden: ja, weinig eiwitten kunnen haaruitval veroorzaken. Daarnaast helpt biotine (vitamine B) die voorkomt in de eiwitten die je eet, aminozuren te metaboliseren en kan biotine sterk, gezond haar ondersteunen.

wat doet proteine met je haar

Een van de prioriteiten van je lichaam bij het gebruik van eiwitten, is het ondersteunen van gezond spierweefsel. Daarom kan een eiwit tekort uiteindelijk leiden tot haaruitval. Dat zit zo: als je lichaam niet genoeg van de voedingsstof binnenkrijgt om de basis spierfunctie in stand te houden, zullen je kostbare haren daar als eerste onder lijden. Bedenk overigens wel dat een beetje haarverlies wel normaal is: de meeste mensen verliezen tussen de 50 en 100 haren per dag.

Lees ook: Wat is proteine?

Hoeveel proteine heb je nodig voor gezond haar?

Een serieus proteine tekort is ongelooflijk zeldzaam in België en Nederland, zelfs bij mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen. Toch is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende van deze voedingsstof binnenkrijgt. Zo is bekend dat na ongeveer twee tot drie maanden te weinig proteine, iemand haaruitval door dit tekort gaan merken.

Kortom, het eten van proteine-rijk voedsel of proteine poeders zouden kunnen helpten tegen haaruitval. Dus als je denkt dat je consequent moeite hebt om voldoende van deze voedingsstof binnen te krijgen en als gevolg hiervan dunner wordend haar ervaart, werk dan samen met je huisarts of diëtist aan een voedingsplan met veel eiwitrijk voedsel.

Proteïne voeding voor gezond haar

De beste manier om eiwitten in te zetten voor haargroei is om er veel van te eten via natuurlijke voedingsbronnen. Voedzame proteine bronnen zijn onder meer:

  • Vis
  • Mager gevogelte zoals kip
  • Eieren
  • Zuivel zoals magere yoghurt en kwark
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten zoals bonen en linzen
  • Volle granen zoals volkoren pasta en quinoa
  • Sojaproducten zoals tofu en tempeh

Samen zorgen ze voor de complete proteïnen die je lichaam nodig heeft voor normale functies, waaronder haargroei. Een portie met dierlijke eiwitten is overigens niet erg groot – ongeveer 300 gram ofwel de grootte van een spelletje kaarten.

“Bedenk je wel: een beetje haaruitval is heel normaal.”

Dierlijke producten waaronder kip, vis en botten bouillon, bevatten grote hoeveelheden van een ander soort eiwit dat van nature in ons lichaam wordt aangemaakt, genaamd collageen. De aminozuren waaruit collageen bestaat, kunnen na inname opnieuw samengaan om keratine te maken en daarmee sterk haar – wat uiteindelijk je doel is – ondersteunen.

Lees ook: Silicium druppels: voordelen voor huid & haar?

Vegan proteine poeder

Zelfs mensen die voeding met minder proteïne op hun menu hebben zoals veganisten, kunnen toch in hun eiwitbehoefte kunnen voorzien met plantaardige proteine poeders bijvoorbeeld. Dat gezegd hebbende is het aan te raden dat mensen die een veganistisch dieet volgen wel met een diëtist samenwerken om er zeker van te zijn dat er goed aan hun voedingsbehoeften wordt voldaan.

Eiwitshakes voor haargroei

Hoewel experts het aanbevelen om je voedingsstoffen zoveel mogelijk uit hele voedingsmiddelen te halen, wordt ook niet specifiek afgeraden om proteine shakes of eiwitrepen te consumeren als gemakkelijke manier om voldoende proteïnen binnen te krijgen.

Als shakes jouw voorkeursmiddel van eiwitten zijn, kun je nog steeds shakes kiezen of maken met natuurlijke bronnen van de voedingsstof. Dit zijn drie ideeën om je op weg te helpen:

  1. Gekruide Avocado Shake (19 gram eiwit)
  2. Pindakaas-shake met frambozen (16 gram eiwit)
  3. Veganistische Chocolade Noten Shake met Zeezout (11 gram eiwit)

Hoe kun je proteïne aan je haar toevoegen?

De beste manier om je haar mooi te krijgen of te houden is door je haar van binnenuit te voeden. Krijg dus voldoende proteïne binnen – wat je kunt doen met een natuurlijke proteïne shake of door eiwitrijk voedsel te eten, en je ondersteund tegelijkertijd je algehele gezondheid.

Eiwitpoeder voor haargroei

Hoewel het over het algemeen het beste is om je eiwitten via de voeding binnen te krijgen, kunnen sommige mensen baat hebben bij het aanvullen van hun dieet met eiwitpoeder, zoals mensen die:

  • Spieren willen opbouwen
  • Herstellen van een blessure
  • Haargroei willen stimuleren
  • Extra voeding nodig hebben vanwege een onderliggende ziekte

Als je bijvoorbeeld chronisch te weinig eiwitten binnenkrijgt, kan het toevoegen van een proteine poeder aan je maaltijden je helpen voldoende van deze voedingsstof binnen te krijgen als alleen eten niet voldoende is. Dit kan helpen om de symptomen van een proteine tekort, zoals het dunner worden of verlies van haar, tegen te gaan.

eiwitpoeder voor haargroei

Wat doen eiwitten voor je immuunsysteem?

Eiwitten worden vaak de bouwstenen van het leven genoemd. Er zijn meer dan 10.000 verschillende eiwitten die je lichaam vormen en onderhouden. De verbindingen waaruit eiwitten bestaan heten aminozuren, en ze zijn cruciaal voor een gezond immuunsysteem. Een tekort aan eiwitten of aan een van de aminozuren kan de immuun functie negatief beïnvloeden.

Lees ook: Proteine voor of na het sporten?

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Er zijn 21 aminozuren die je lichaam nodig heeft om de celgroei en een gezonde immuunfunctie te ondersteunen. Ze worden ingedeeld als essentieel, wat betekent dat je ze uit je voeding moet halen, of niet-essentieel, wat betekent dat je lichaam zijn eigen voorraad aanmaakt. Een derde categorie, genaamd voorwaardelijke aminozuren, worden gewoonlijk door je lichaam gemaakt, behalve in tijden van ziekte of stress.

Tijdens die specifieke perioden is je lichaam niet in staat aan te maken wat het nodig heeft om de genezing te ondersteunen, dus moet je er zeker van zijn dat je ze uit de voeding haalt. Een proteine shake met alle aminozuren als je ziek bent, helpt om ervoor te zorgen dat je lichaam heeft wat het nodig heeft om te herstellen.

Conclusie

Een proteine tekort lopen Belgen en Nederlanders niet zomaar op, maar toch heeft een proteine poeder supplement nog meer voordelen dat het ondersteunen van mooi haar alleen.

Wil je een proteine poeder kopen, kies dan voor de heerlijke BOOM proteine met vanille smaak. Deze heeft een compleet aminizuur profiel en is bovendien 100% vegan, waardoor je niet de nadelen van een whey protein supplement ervaart.

Dave Leusink
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.
bestsellers