Wat zijn stress bultjes?
Stress uitslag verschijnt vaak als verhoogde verkleurde bultjes die prikkelend aan kunnen voelen. Ze komen vaak voor op het gezicht, de borst, nek of armen en kunnen jeuken, branden of tintelen.
Iedereen heeft weleens te maken met stress en stress kan niet alleen effect hebben op je emotionele gezondheid. Het kan ook lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals uitslag of eczeem, die je stress kunnen versterken.
Rode vlekken op huid door stress? Gelukkig is uitslag door stress meestal geen reden tot zorg. In feite kan het vaak gemakkelijk thuis worden behandeld!
Lees ook: Rode vlekken op de huid
Hoe ziet stress uitslag eruit?
Stressuitslag neemt vaak de vorm aan van netelroos, maar ook kan stress eczeem ontstaan bij langdurige stress. Netelroos kan overal op het lichaam verschijnen. De plekken die netelroos hebben, zijn meestal verheven, jeukerig en gezwollen en voelen soms warm aan. Deze vlekkerige plekken kunnen zo klein zijn als het puntje van een potlood of zo groot als een bord.
- Bij een zwarte of bruine huid kan netelroos verschijnen als een verhoogde plek die lichtroze is of een iets donkerdere tint heeft dan je natuurlijke huidskleur.
- Bij een witte huid zien netelroosvlekken er meestal uit als rode of roze verkleuringen.
Uitslag door stress kent verschillende uitingen, zoals netelroos, acute rode vlekken, eczeem of acne-uitbraken.
Leestip: Clownseczeem: oorzaak, behandeling & tips
Wanneer gaan de vlekken weg?
Netelroos verschijnt meestal als verheven, gezwollen, jeukende plekken overal op het lichaam. Ze komen en gaan. Ze kunnen op een deel van het lichaam verschijnen, dan verdwijnen en ergens anders weer verschijnen. Meestal verdwijnen ze binnen 2 tot 3 uur, maar het kan tot 1 dag duren voordat je volledige verlichting voelt.
Heb je juist last van eczeem? Dat kan langer aanhouden en ontstaat meestal door langdurige stress. Wanneer je uitslag en vlekken precies weggaan, hangt af van de oorzaak en de soort uitslag.
Lees ook: 7 symptomen van teveel collageen
Wat veroorzaakt stressuitslag?
Huiduitslag door stress is vaak het gevolg van een reactie van je immuunsysteem op een allergeen (zoals voedsel of stuifmeel). Maar het kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals virusinfecties, andere ziekten, reacties op medicijnen of triggers uit de omgeving. Stress wordt beschouwd als een omgevingstrigger.
Stress kan overal vandaan komen, maar veel voorkomende triggers voor stressuitslag zijn:
- beginnen met studeren, trouwen of andere belangrijke gebeurtenissen in het leven
- nieuwe banen of uitdagende promoties
- een te ambitieuze nieuwe trainingsroutine
- stoppen met roken of een drastische verandering in je eetpatroon
- een sterfgeval in de familie of andere bronnen van verdriet
- bezorgdheid over vrienden of geliefden die het moeilijk hebben
- een periode van slapeloosheid of slechte slaaphygiëne
Naast deze veelvoorkomende gebeurtenissen kan een voorgeschiedenis van angst, depressie, bipolaire stoornis, somatoforme stoornis of andere psychische aandoeningen chronische stress veroorzaken die leiden tot huiduitslag.
Lees ook: Wat zijn zeer ernstige burn-out symptomen?
Stress en huidaandoeningen
Wanneer je gestrest bent, is het niet ongebruikelijk dat je een flare up ervaart die gerelateerd is aan een bestaande huidaandoening. Dit gebeurt omdat je lichaam extra chemische stoffen vrijgeeft, zoals neuropeptiden en neurotransmitters, wanneer je stress of angst hebt. Denk bijvoorbeeld aan stress eczeem of acne-uitbraken.
Deze chemische stoffen kunnen veranderen hoe je lichaam reageert op verschillende functies. Deze verandering in reactie kan ontstekingen, gevoeligheid en andere ongemakken aan de huid veroorzaken.
Lees ook: Psoriasis hoofdhuid: oorzaak, symptomen & behandeling
Tips huiduitslag stress
Soms gaat de uitslag vanzelf weg zonder behandeling. In andere gevallen kan de aandoening meestal thuis worden behandeld. We geven je 5 tips om je uitslag tegen te gaan:
1. Zoek de oorzaak van de uitslag
Allereerst is het belangrijk dat je weet van wat voor uitslag je precies last hebt. Eczeem is iets heel anders dan acne of bijvoorbeeld netelroos. Het is dan ook niet verstandig een acnebehandeling toe te passen op eczeem, dat maakt de klachten alleen maar erger.
Als je vaker last hebt van uitslag, weet je waarschijnlijk wel wat het is. Zo niet, is het altijd verstandig bij je arts te checken om wat voor uitslag het precies gaat zodat je de juiste behandeling kunt inzetten.
Leestip: Wat te doen tegen hormonale acne?
2. Crèmes en zalfjes
Het beste is natuurlijk om te informeren bij je huisarts welke crèmes je het beste kunt gebruiken voor jouw specifieke uitslag. Hierbij geldt ook: bepaal eerst welke uitslag je precies hebt, voordat je gaat smeren. Zalfjes die je bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn:
- difenhydramine (Benadryl)
- cetirizine (Zyrtec)
- fexofenadine (Allegra)
- loratadine (Claritin)
- calaminelotion
- hydrocortisoncrème
- crèmes tegen jeuk zoals Sarna of CeraVe
Kies het liefst voor hypoallergeen crèmes en zalfjes zonder parfum.
Bepaal eerst (samen met een arts) van welke uitslag je precies last hebt. Stel dan een behandelplan op.
Bekijk ook: verzorgingsproducten
3. Natuurlijke huismiddeltjes voor stressuitslag
Er zijn genoeg thuisbehandelingen om mee te experimenteren, en je hoeft waarschijnlijk niet eens naar de winkel. Om je stressuitslag te verlichten kun je proberen:
- een koel kompres op de getroffen plekken leggen
- een lauwe douche of een kalmerend havermout- en melkbad nemen
- geur- en kleurstofvrije lotions gebruiken
- gehydrateerd blijven en je alcohol- en cafeïnegebruik beperken
- een kruidenkompres maken om de huidontsteking te verminderen
- het vermijden van hete douches of hoge luchtvochtigheid
- vermijden van strakke kleding of alles wat over je huid schuurt
- Je stress onder controle houden
Lees ook: Collageen aanmaak stimuleren, hoe doe je dat?
4. Verlicht je stress
Als je huiduitslag wordt veroorzaakt door stress, kan dit een teken zijn dat je het aantal stressoren in je leven moet verminderen. Er zijn veel methoden om je geest te kalmeren en stress te verlichten.
- naar therapie of een steungroep gaan
- meditatie of yoga beoefenen
- regelmatig bewegen
- tijd maken voor persoonlijke hobby’s, zoals bakken, dansen of kickboksen
- evenwichtig eten
- voldoende slaap en rust nemen
- nee leren zeggen
Als je eenmaal technieken hebt gevonden die je helpen te ontspannen en je kijk op de dingen te veranderen, kun je merken dat je huidaandoening verbetert.
Leestip: Beste middel tegen acne
5. Medische behandelingen voor stressuitslag
Als je symptomen verergeren of langer dan 6 weken aanhouden, moet je een arts raadplegen. Een arts kan samen met jou checken of het gaat om netelroos, eczeem of een andere huiduitslag.
Als je uitslag verband houdt met een reeds bestaande aandoening, zoals psoriasis of rosacea, praat dan ook met een arts. Hij of zij kan je huidige behandelingsschema bekijken en zo nodig aanpassingen doen.
Leestip: Wat is zink? Werking & bijwerkingen
Wat kan stress uitslag nog meer zijn?
Het is mogelijk om stressuitslag te verwarren met andere veelvoorkomende huidaandoeningen. Deze omvatten:
- Hitte-uitslag. Als je in warme, vochtige omstandigheden woont of werkt, kun je last hebben van warmte-uitslag. Dit gebeurt wanneer je poriën verstopt raken en zweet niet kan ontsnappen.
- Stressacne. Dit is acne die wordt uitgelokt door stress en angst, en het heeft grotendeels dezelfde symptomen als gewone acne.
- Pityriasis rosea. Dit is een veel voorkomende vorm van huiduitslag die vaak vanzelf overgaat. Pityriasis rosea begint meestal met een grote vlek rode, verheven huid, maar jeukt meestal niet.
- Rosacea. Dit is een andere veel voorkomende huidaandoening. Afhankelijk van het type veroorzaakt couperose vaak kleine, rode – soms met pus gevulde – (stress) bultjes op de huid. De huid kan op deze plekken verdikken. In sommige gevallen kan couperose worden veroorzaakt door stress.
- Contactdermatitis. Dit is meestal een acute aandoening die een rode, jeukende uitslag op de huid veroorzaakt. Je kunt bij contactdermatitis ook bultjes of blaasjes, zwelling en gevoeligheid ervaren.
- Eczeem. Dit is een chronische aandoening die kan worden uitgelokt door stress en die je huid ook rood en jeukerig kan maken. Hoewel eczeem meestal bij kinderen begint, kan het op elke leeftijd voorkomen.
Als je een bestaande huidaandoening hebt, zoals psoriasis of rosacea, kun je ook merken dat stress je symptomen verergert. Als dit gebeurt, wordt stress beschouwd als een trigger voor deze aandoeningen.
Lees ook: Wat is astaxanthine? Werking & bijwerkingen
Wanneer een arts raadplegen?
Als je symptomen verergeren of erg lang aanhouden is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Ook als je het simpelweg niet vertrouwd, kun je altijd aan de bel trekken.
Je moet ook een arts raadplegen als je last hebt van:
- een huiduitslag over je hele lichaam
- koorts of gezwollen lymfeklieren hebt
- pijn als gevolg van je netelroos
- blaasjes die geel of groen vocht lekken
- schilferende huid naast je netelroos
- bulten die hard zijn of gevuld met pus
- netelroos waarbij een slijmvlies betrokken is
- uitslag die niet verdwijnt
Als je huiduitslag of netelroos krijgt na het innemen van een nieuw medicijn, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.
Als je vermoedt dat je uitslag het gevolg is van een reeds bestaande aandoening waarvoor je momenteel een behandeling zoekt, kun je baat hebben bij een consult. Een arts kan je vermoedens bevestigen en de juiste vervolgstappen nemen.
Lees ook: Waar zit collageen in voeding?
Samenvatting huiduitslag stress
Uitslag veroorzaakt door stress kan variëren in hoe het wordt behandeld en hoe lang het duurt. Een stressuitslag met netelroos zal waarschijnlijk verdwijnen met de tijd en milde tot matige behandelingen.
Voor de behandeling van stressgerelateerde huidaandoeningen zoals acne, dermatitis of ernstige of langdurige netelroos moet je misschien naar een arts of therapeut. Als je chronische aandoeningen hebt zoals psoriasis en rosacea, moet je samen met een arts een geschikt behandelplan opstellen.
Verder lezen: Ineens veel puistjes op je gezicht: wat nu?
Huiduitslag stress
Over dit artikel
Dit artikel over stress jeuk bultjes is voor het eerst gepubliceerd op 30 april 2024. Op social media zie je natuurlijk perfecte huidjes voorbij komen, maar in het echt heeft iedereen weleens last van een onzuivere huid. Door (langdurige) stress schiet je cortisol (stresshormoon) omhoog en kun je last krijgen van onder andere huiduitslag. Ook histamine, een stofje dat allergie kan veroorzaken, is meestal een boosdoener. Heb je last van koortsblaasjes? Dat heeft meestal te maken met een virus (herpes). Heb je last van een bepaald symptoom, maar weet je niet precies wat het is? Raadpleeg altijd je huisarts.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5885122/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6526977/
- https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-019-0372-z
- https://www.mdpi.com/2227-9032/10/10/1913
Je las een bericht in de categorie:
- Rode vlekken op huid door stress