Waarom val ik niet af?

Lukt het niet (meer) om af te vallen? Wij geven je 13 mogelijke oorzaken waarom het afvallen maar niet gebeurt.

Vrouw die gewicht verliest op weegschaal

Als je gezond eet en sport, maar niet afvalt, kan dat heel frustrerend zijn. Maar er kan een reden voor zijn! Je lichaam vecht terug als je probeert af te vallen, dus het veranderen van je strategie kan helpen.

Als je probeert af te vallen, kun je in het begin zonder veel moeite veel afvallen. Na een tijdje kan het gewichtsverlies echter vertragen of helemaal stoppen.

Wij geven je 14 veelvoorkomende redenen waarom je niet (meer) afvalt. 

Sneller afvallen met Skinny Support
#1 in Afvallen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product

Waarom val ik niet af?

1. Je bent aan het afvallen zonder het te beseffen

Als je denkt dat je aan het plafond van jouw gewichtsverlies zit, moet je je nog niet druk maken.

Waarom val ik niet af op de weegschaal?

Het is heel normaal dat de weegschaal een paar dagen (of weken) achter elkaar niet beweegt. Dit betekent niet dat je geen vet verliest. Het kan ook zijn dat je spieren opbouwen!

Lees ook: Hoe verlies je snel buikvet

Aankomen in spieren

Je kunt tegelijkertijd spieren aankomen en vet verliezen, vooral als je onlangs bent begonnen met sporten en een eiwitrijk dieet volgt.

In plaats van alleen op de weegschaal te vertrouwen, is het beter om eens per maand je middelomtrek en lichaamsvet te meten.

2. Je eet te veel calorieën

Veel mensen die moeite hebben met afvallen eten toch (per ongeluk) te veel calorieën. Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

Leestip: Wat is een keto dieet?

Niet bijhouden wat je eet

Als je bijhoudt wat je precies eet, kan dat helpen om meer grip te krijgen op je voedselinname. Ook kun je op die manier checken of je gevarieerd genoeg eet en dus voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dat gezegd hebbende, heeft het bijhouden van voedsel een potentiële keerzijde voor mensen met eetstoornissen, voor wie het tellen van calorieën en het bijhouden van voedsel mogelijk schadelijke bijwerkingen kan verergeren. Vermijd dit dan juist!

Eetbuien

Bij eetbuien eet je snel grote hoeveelheden voedsel, vaak veel meer dan je lichaam nodig heeft. Zelfs als je eetbuien hebt met relatief gezond voedsel zoals noten of pure chocolade, kan het je verhinderen om af te vallen.

Dit gebeurt vooral als je te weinig eet in drie grote maaltijden. Zorg dat je maaltijden altijd uitgebalanceerd zijn, zodat je niet een uur later grijpt naar te veel snacks. 

Leestip: Vezelrijk eten: waar zitten veel vezels in?

Vrouw wil afvallen op weegschaal

Te snel eten

Het is gebruikelijk om onze maaltijden in een rap tempo op te eten als we ons door onze snelle dagelijkse routines haasten. Mindful eten kan echter een van de krachtigste middelen zijn om af te vallen.

Het houdt in: vertragen, eten zonder afleiding (dus geen televisie etc.), genieten van elke hap terwijl je luistert naar de natuurlijke signalen die je hersenen vertellen wanneer je lichaam genoeg heeft gehad.

3. Je eet niet genoeg eiwitten

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor je lichaam om verzadigd te raken en je spieren te onderhouden. 

Een lage eiwitinname kan je inspanningen om af te vallen tot stilstand brengen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen eet.

Leestip: Gezonde lunch meenemen naar werk? 5 tips!

4. Je eet geen volledige voedingsmiddelen

Voedselkwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit.

Het eten van pure voedingsmiddelen kan je welzijn verbeteren en je eetlust reguleren. Volwaardige voedingsmiddelen vullen vaak veel beter dan hun sterk bewerkte tegenhangers, denk aan volkoren producten, verse groenten, onbewerkte dierlijke producten en fruit en peulvruchten.

Onthoud dat veel bewerkte voedingsmiddelen met het label “gezonde voeding” niet echt voedzaam zijn. Lees de ingrediënten op de verpakking en kijk uit voor voedingsmiddelen die extra koolhydraten bevatten.

5. Je beweegt niet genoeg

Regelmatig bewegen kan je helpen om af te vallen. Zowel cardio als krachttraining kunnen helpen bij het afvallen, vooral een combinatie van de twee werkt meestal goed.

Weet wel dat het alsnog belangrijk is wat je precies eet. Sporten helpt bij gewichtsverlies, maar gezond eten is daarbij essentieel.

Leestip: Dikke buik na stoppen met roken? 9 tips!

6. Je drinkt (nog steeds) suiker

Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, zijn belangrijke dikmakers. Je hersenen compenseren de calorieën ervan niet door je minder van andere voedingsmiddelen te laten eten, want je krijgt er geen “vol” gevoel van en kauwt er niet op.

Dit geldt niet alleen voor suikerhoudende dranken zoals bijvoorbeeld cola. Het geldt ook voor “gezondere” dranken zoals Vitaminewater, dat meestal ook boordevol suiker zit.

Zelfs vruchtensappen moeten niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Een glas kan evenveel suiker bevatten als verschillende stukken heel fruit.

Er zijn verschillende oorzaken waarom je niet (meer) afvalt, zoals te veel calorieën, te weinig sport, onvoldoende slaap en onrealistische doelen.

7. Je slaapt niet goed

Goed slapen is een van de belangrijkste factoren voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid en gewicht. Door te weinig slaap kunnen verschillende lichaamsprocessen in de war raken, zoals je eetlust. 

De aanbevolen ideale hoeveelheid slaap is 7-9 uur per nacht voor volwassenen, 8-10 uur voor adolescenten en 9-16 uur voor kinderen en baby’s, afhankelijk van de leeftijd.

8. Je bezuinigt niet op koolhydraten

Als je meer gewicht moet verliezen of een stofwisselingsziekte hebt zoals diabetes type 2 of prediabetes, kun je een koolhydraatarm dieet overwegen. Het is wel belangrijk dit eerst met een arts of diëtist te bespreken. 

Een energiebeperkt dieet kan ook helpen om af te vallen in combinatie met glucommanan.* Let op: alleen bij een dagelijkse inname van 3 gram glucomannan. Je neemt deze in drie doses van elk 1 gram in met een groot glas water, vóór de (energiebeperkte) maaltijden.*

Bekijk ook: Glucomannan supplementen

Man met gezonde leefstijl

9. Je eet te vaak

Het is verstandig ongeveer drie keer per dag een grote, voedende en uitgebalanceerde maaltijd te eten waar als je voedingsstoffen in zitten. 

Er zijn aanwijzingen dat snacken gunstig kan zijn, maar dit hangt af van het kiezen van gezonde snacks. Als je toch trek krijgt tussendoor, ga dan voor een gezonde snack, zoals snoeptomaatjes of komkommer. 

10. Je drinkt geen water

Het is altijd goed om voldoende water te drinken, ook als je graag wilt afvallen. Met name als je nog wel frisdrank drinkt, is het beter dit te vervangen door water. Water bevat geen calorieën en is hartstikke gezond. 

Zorg dat je genoeg drinkt tussen en voor je maaltijden, zodat je dorst niet verward met honger.

Leestip: Kun je met appelazijn afvallen?

11. Je drinkt te veel alcohol

Het drinken van alcohol kan je eetlust negatief beïnvloeden, waardoor je meer honger krijgt. Niet alleen zitten er veel calorieën in alcohol, het laat je meestal ook minder gezonde keuzes maken. 

Wil je toch graag een drankje drinken? Dan kun je het misschien het beste bij sterke drank (zoals wodka) gemengd met een calorievrije drank houden. Bier, wijn en suikerhoudende dranken bevatten veel calorieën. Alcohol zelf bevat al ongeveer 7 calorieën per gram, wat hoog is.

Frisdrank en alcohol zijn echte boosdoeners als we het hebben over afvallen. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden, dat is ook nog eens een stuk gezonder!

12. Je hebt een medische aandoening die het moeilijker maakt

Sommige medische aandoeningen kunnen gewichtstoename in de hand werken en het veel moeilijker maken om af te vallen. Dit zijn onder andere hypothyreoïdie en polycysteus ovarium syndroom (PCOS).

Bepaalde medicijnen kunnen afvallen ook moeilijker maken of gewichtstoename veroorzaken. Als je denkt dat deze van toepassing zijn, praat dan met je arts over je opties.

Lees ook: Metabolisme versnellen? Stofwisseling verhogen met 9 tips

13. Je verwachtingen zijn onrealistisch

Gewichtsverlies is over het algemeen een langzaam proces. Veel mensen verliezen hun geduld voordat ze hun doelen bereiken.

Hoewel het vaak mogelijk is om aanvankelijk snel af te vallen, zijn er maar weinig mensen die meer dan een kilo per week blijven afvallen.

Een andere uitdaging kunnen onrealistische verwachtingen zijn van wat haalbaar is met een voedingsrijk dieet en lichaamsbeweging.

Leestip: Kun je hongergevoel onderdrukken met pillen?

Vrouw wil snel afvallen

Geduld is een schone zaak

Gewichtsverlies is niet altijd een lineair proces. Het komt vaak voor dat je een plafond raakt. Check de bovenstaande punten en ga na aan welke oorzaken je nog kunt werken. 

Weet dat het belangrijker is dat je een gezond lichaam hebt en je lichaam voedt met voedende producten en voldoende beweegt en slaapt. 

Hoe lang duurt het voordat je begint af te vallen?

Hoe snel je begint af te vallen hangt af van verschillende factoren, waaronder je dieet, lichaamsbeweging, metabolisme, genetica en nog veel meer. Over het algemeen kun je verwachten dat je binnen een paar dagen tot een week enige veranderingen opmerkt, zoals een lichte daling van het gewicht. 

Wil je veel resultaat zien? Dan heb je een portie geduld nodig.

Lees ook: Afvallen in de overgang: hoe doe je dat?

Hoe kan ik snel afvallen?

Om snel af te vallen, moet je ervoor zorgen dat je minder calorieën eet dan je verbrandt. Duurzaam gewichtsverlies betekent meestal dat je ongeveer een halve tot één kilo per week verliest. Het is niet gezond om heel snel af te vallen, probeer het altijd op een gezonde manier te doen. Dat wil zeggen: gezond eten, sporten en goed slapen. 

Hoe kan ik afvallen van mijn buik?

Afvallen van je buik werkt eigenlijk precies hetzelfde als afvallen op andere plekken van je lichaam. Het is belangrijk voedzame voeding te eten (met niet te veel calorieën), voldoende te sporten en te slapen. Je kunt ook altijd krachttrainingen doen die gefocust zijn om je middel en buik.

Leestip: Kun je met dit wondermiddel snel afvallen?

Samenvatting

Gewichtsverlies is niet altijd gemakkelijk en tal van factoren kunnen ervoor zorgen dat het gewichtsverlies stagneert.

Probeer strategieën zoals mindful eten, een dagboek bijhouden, meer eiwitten eten en krachtoefeningen doen.

Uiteindelijk vereist het veranderen van je gewicht en levensstijl geduld, toewijding, doorzettingsvermogen en veerkracht.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Verder lezen: Ozempic kopen zonder recept? Lees dit eerst!

Sneller afvallen met Skinny Support
#1 in Afvallen
Daily Co Skinny Support Glucomannan 24.95
Bekijk Product
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.