Hoe snel werkt vitamine D?

Veel mensen vragen zich af hoe snel een vitamine D supplement werkt. De reden om vitamine D te slikken kan heel verschillend zijn, bijvoorbeeld iemand die te weinig zonlicht krijgt of juist wil afvallen door een caloriearm dieet in combinatie met vitamine D.

Hoe snel effect van vitamine D?

Hoe snel vitamine D werkt is volledig afhankelijk van je leeftijd en hoe laag jouw vitamine D gehalte is in het bloed. Er is onderzoek dat het ongeveer 3 tot 4 maanden kan duren om weer op het juiste niveau te komen.

Hoe snel vitamine D werkt is volledig afhankelijk van je leeftijd.

De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.

Lees ook: Kan je dik worden van vitamine D?

Van alle vitamines is vitamine D ook zeker belangrijk voor een optimale gezondheid. Vitamine D is namelijk onmisbaar om calcium uit voeding op te kunnen nemen in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat dit belangrijk is voor de groei en het behouden van een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

Vitamine D is ‘gratis’

Het fascinerende is dat het één van de weinige vitamines is die je zelf kunt aanmaken in de zon: gratis vitamine D dus! Door simpelweg even in de zon te zitten kan je lichaam aan de slag gaan om dit stofje aan te maken. Eén van de beste vitamine D vormen is dus gratis verkrijgbaar.

Vitamine D in voeding

Ongeveer 65% van de vitamine D hoeveelheid die je nodig hebt krijg je dankzij de zon. De overige 35% kun je binnen krijgen dankzij vettere vis, rundvlees, boter en eieren. Het is belangrijk om per dag 10 microgram van vitamine D binnen te krijgen. Voor mensen ouder dan 70 wordt gezegd dat men kan streven naar 20 microgram per dag.

YouTube video

Vitamine D-tekort

Wie vaak naar buiten gaat en gezond eet zal niet echt snel een vitamine D tekort oplopen. Maar er zijn genoeg mensen die niet in die luxe positie zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen op leeftijd of juist hele jonge kinderen of mensen die beroepsmatig veel binnen moeten zitten. Deze doelgroepen doen er verstandig aan zich in vitamine D te verdiepen.

Vind je dit een interessant artikel? Lees dan meer over de vitamine D werking.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een cruciale vitamine die onder andere goed is voor je botten, spieren, tanden en celdeling.* Een belangrijke rol dus!

Waar vind je vitamine D?

Wie houdt er niet van lekker in het zonnetje te zitten? In Nederland hebben we niet altijd geluk: er zitten veel grijze dagen in het jaar. 

Toch zorgt ook de zon in Nederland voor de meeste vitamine D. 

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen in de winter?

In de winter kan het wat lastiger zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen, want dan is de zon soms ver te zoeken. Gelukkig kun je in de zomer een voorraad aanleggen die je in de winter kunt verbruiken!

Welke soorten vitamine D zijn er?

Er bestaan twee bekende soorten vitamine D: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Ze worden allebei gemaakt door zonlicht (uv-straling). 

Vitamine D2 komt voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels, terwijl vitamine D3 wordt gemaakt in de huid van mensen en dieren. Daarom zit vitamine D3 van nature in dierlijke producten.

In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen gebruiken ze zowel vitamine D2 als D3. Beide vormen zijn actief en doen hun werk in het lichaam. 

Vitamine D3 werkt over het algemeen iets sterker dan vitamine D2.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid vitamine D?

Eigenlijk geldt voor iedereen hetzelfde: de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van het Voedingscentrum is 10 microgram vitamine D. Ben je ouder dan 70? Dan geldt er net een ander advies. 

Personen ouder dan 70 jaar zouden namelijk dagelijks 20 microgram vitamine D binnen moeten krijgen.

Hoe snel werkt vitamine D?

Wist je dat ons lichaam vitamine D zelf aanmaakt? Het begint allemaal met zonlicht op onze huid die de uv-straling in zich opneemt. Vervolgens heeft ons lichaam een heel proces ingericht waardoor zonlicht wordt omgezet in voldoende vitamine D. 

Hoe snel vitamine D werkt, hangt af van hoe je het binnenkrijgt. Via zonlicht is onder andere afhankelijk van de sterkte en warmte van de zon en je huidskleur. 

Voeding, bijvoorbeeld zalm, ei of varkensfilet en supplementen worden geleidelijk opgenomen door de spijsvertering, meestal na enkele uren. 

*Goedgekeurde gezondheidsclaims vitamine D

  • Vitamine D draagt bij tot het activeren van calcium en fosfor uit de botten
  • Vitamine D voor het behoud van sterke botten
  • Vitamine D is goed voor het celdelingsproces
  • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
  • Vitamine D helpt de tanden sterk te houden
  • Vitamine D, goed voor de werking van de spieren
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.