NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, kortweg NVWA, is een Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het toezicht op en de handhaving van de veiligheid en kwaliteit van voedsel, supplementen, non-food producten en diensten.

Geschiedenis NVWA

De NVWA is in 2012 opgericht en een samenvoeging van drie voormalige toezichthoudende instanties: de Algemene Inspectiedienst (AID), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA).

Wat doet de NVWA?

De voornaamste taken die de NVWA doet is het waarborgen van de volksgezondheid, consumentenbescherming en dierenwelzijn door middel van toezicht en handhaving van wet- en regelgeving.

De NVWA controleert of bedrijven en producenten voldoen aan de geldende regels op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn, plant-gezondheid en productveiligheid. Daarnaast is de NVWA verantwoordelijk voor het opsporen en bestrijden van voedsel- en warenfraude, zoals het vervalsen of onjuist etiketteren van producten.

Supplementen en vitamine pillen

De NVWA heeft ook een rol bij het toezicht op voedingssupplementen. Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding en die een geconcentreerde bron vormen van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten.

De NVWA controleert of bedrijven en producenten.

Supplementen worden meestal verkocht in de vorm van vitamine pillen, capsules, tabletten, poeders of vloeistoffen. Voedingssupplementen vallen onder de Warenwet, wat betekent dat ze moeten voldoen aan de eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en etikettering.

Lees meer over voedingssupplementen bij de DopingAutoriteit.

Waarop controleert de NVWA op?

De NVWA controleert voedingssupplementen op de aanwezigheid van verboden stoffen, zoals dopingmiddelen, geneesmiddelen of onveilige ingrediënten. Daarnaast ziet de NVWA toe op de naleving van etiket voorschriften, zoals het vermelden van ingrediënten, voedingswaarden en gezondheidsclaims.

Gezondheidsclaims zijn uitspraken over de relatie tussen een voedingsstof en de gezondheid en mogen alleen worden gedaan als ze wetenschappelijk onderbouwd en goedgekeurd zijn door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, kortweg EFSA.

Wanneer de NVWA overtredingen constateert, kan zij diverse maatregelen nemen, zoals het geven van een waarschuwing, het opleggen van boetes of het in beslag nemen van producten. In ernstige gevallen kan de NVWA ook een bedrijf sluiten of strafrechtelijk vervolgen.

Het toezicht op voedingssupplementen en kruidenpreparaten door de NVWA heeft als doel om de consument te beschermen tegen onveilige producten en misleidende informatie. Consumenten kunnen zelf ook een rol spelen in het signaleren van mogelijke problemen door verdachte producten of bijwerkingen te melden bij de NVWA.

De NVWA is Belgische evenknie van de FAGG.

Contact NVWA

NVWA
Catharijnesingel 59
3511 GG Utrecht
Telefoon: 088 223 33 33
Email adres: [email protected]

Meer informatie

NVWA op RIVM.nl
NVWA op Narcis.nl
NVWA op Overheid.nl
NVWA op EersteKamer.nl
NVWA op TweedeKamer.nl
NVWA op Rijksinspecties.nl
NVWA op Voedingscentrum.nl
Handboek voedingssupplementen
Voedingssupplementen maken of verkopen

Dave Leusink
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.
Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.