Salicylzuur: wat is het & werkt het tegen acne?

Heb jij ooit salicylzuur geprobeerd in je skincare routine? Het vermindert puistjes en geeft je een glowy skin. Lees je mee hoe het werkt?

Vrouw met salicylzuur serum

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur (ook wel SA genoemd) is een bètahydroxyzuur dat van nature voorkomt in planten zoals wilgenbast. Salicylzuur heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen en werkt ook als exfoliant om dode huidcellen te verwijderen.

Veel gezichtsreinigers of huidverzorgingsproducten voor acne bevatten SA in verschillende concentraties.

Werkt salicylzuur?

Ja, salicylzuur kan zeker helpen bij specifieke huidproblemen. Er wordt aangeraden om een huidverzorgingsproduct met SA te gebruiken om bepaalde soorten acne te behandelen, waaronder:

  • Puistjes. Met pus gevulde puistjes.
  • Papels. Kleine, harde bultjes die een ruw of getextureerd gevoel kunnen geven aan de huid.
  • Mee-eters. Een klein bultje met een zwart oppervlak. Mee-eters ontstaan door een verstopping in een haarzakje.
  • Whiteheads. Een volledig verstopt haarzakje.

Lees ook: Puistjes op je kin? Oorzaak & bestrijden met 7 tips

Waar is salicylzuur goed voor?

Salicylzuur is goed voor het behandelen van acne en andere huidaandoeningen vanwege zijn vermogen om de poriën te reinigen, overtollig talg te verminderen, ontstekingen te verminderen en dode huidcellen te verwijderen. 

Het wordt vaak gebruikt in acnebehandelingen en exfoliërende producten. Je huid wordt zuiverder, gladder en stralender. Klinkt goed, toch?

Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en voorkomt overtollig talg en ontstekingen.

Leestip: Ineens veel puistjes op je gezicht: wat nu?

Wat doet salicylzuur precies?

Acne ontstaat wanneer overtollige olie en dode huidcellen de poriën in de huid verstoppen. Bacteriën kunnen ook vast komen te zitten in de poriën, waardoor ontstekingen en met pus gevulde puistjes ontstaan.

Salicylzuur behandelt acne door verstopte poriën te ontstoppen. De banden tussen dode huidcellen worden afgebroken, zodat ze gemakkelijker uit de porie kunnen komen. Daarnaast breekt salicylzuur oliën, zoals talg, af.

Kortom: salicylzuur vermindert ook de talgproductie van de huid, wat leidt tot minder puistjes.

Lees ook: Huiduitslag door stress? 5 tips tegen eczeem & jeuk bultjes

Crème of serum met salicylzuur

Wat voor salycilzuren bestaan er?

Over-the-counter lokale behandelingen zijn meestal tussen de 0,5% tot 2% salicylzuur. Volg de instructies van het product, waarop staat of je het moet afwassen of een bepaalde tijd moet laten inwerken. 

Let op dat je huid waarschijnlijk moet wennen aan salicylzuur. Probeer het eerst bijvoorbeeld drie dagen per week (in de avond) uit en bouw het eventueel op als je huid goed reageert. 

Lees ook: Wat te doen tegen hormonale acne?

Face wash

Er bestaan verschillende gezichtsreinigers met salicylzuur. Let op dat je deze even in laat trekken en niet meteen afspoelt, anders kan de salicylzuur zijn werk niet doen. 

Als je een face wash gebruikt met SA is het verstandig daarna geen producten meer te gebruiken met salicylzuur om uitdroging te voorkomen. 

Serum

Bij de drogist en apotheek vind je talloze serums, ook met salicylzuur. Meestal wordt salicylzuur gecombineerd met andere werkzame stoffen voor je huid. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine C serum met ook toegevoegd salicylzuur. 

Bekijk ook: gezichtsverzorging

Chemische peeling

Chemische peeling kan zelfs tot 50% salicylzuur bevatten. Alleen een getrainde dermatoloog of huidtherapeut mag de procedure uitvoeren omdat deze erg agressief kan zijn en op de juiste manier aangebracht dient te worden..

Exfoliant met salicylzuur

Salicylzuur werkt als een exfoliant om dode huidcellen af te voeren. Chemische peelings kunnen helpen bij de behandeling van de volgende soorten acne en de daaruit voortvloeiende restpigmentatie:

  • papels
  • mee-eters
  • mee-eters
  • post-acne erytheem
  • hyperpigmentatie

Lees ook: Beste middel tegen acne

Is salicylzuur vrij verkrijgbaar?

Ja, je kunt salicylzuur gewoon kopen bij de drogist of apotheek. De maximale toegestane concentratie is 2%. Is het gehalte hoger? Laat je dan behandelen door een huidtherapeut of dermatoloog. 

Vrouw die salicylzuur gebruikt voor gezonde huid

Wat zijn de bijwerkingen?

Salicylzuur kan enkele bijwerkingen veroorzaken. Deze kunnen variëren afhankelijk van iemands huidtype of de vorm of concentratie van SA die ze gebruiken. Bijwerkingen kunnen zijn

  • licht branderig gevoel
  • licht prikken
  • schilferige huid
  • lichte irritatie
  • droogte

Leestip: Rode vlekken op de huid

Wat moet je doen voor je met SA begint?

Salicylzuur is in principe een veilig product, maar je dient wel op te letten. Neem in ieder geval de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Test elk product dat SA bevat op een klein stukje huid voordat je het product ruimer aanbrengt. Gebruik het product niet als er een reactie ontstaat op de plaats van de patchtest.
  • Volg de instructies op het etiket van het product zorgvuldig op.
  • Vermijd het gebruik van meer dan de aanbevolen hoeveelheid product.
  • Breng het product niet in hogere doses of met een hogere frequentie aan dan op het etiket staat.
  • Vermijd het gebruik van SA producten op baby’s en kinderen.
  • Bescherm de huid altijd tegen de zon als je SA producten gebruikt.

Vermijd het gebruik van lucht- of waterdichte verbanden of zalven op basis van petroleum bovenop SA, omdat dit overmatige blootstelling aan SA kan veroorzaken.

Vermijd andere medicijnen die SA bevatten tijdens het gebruik van SA producten. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn aspirine en bepaalde sportblessure lotions.

Lees ook: Wallen onder de ogen? Oma weet raad!

Is salicylzuur veilig?

Salicylzuur is niet voor iedereen veilig. Salicylzuurproducten zijn mogelijk niet veilig voor mensen met een nier- of leveraandoening. Iedereen met een dergelijke aandoening moet met zijn arts overleggen voordat hij overweegt om producten met SA te gebruiken.

Salicylzuur is in principe veilig, maar bouw het rustig op! Het kan je huid irriteren en uitdrogen.

Kun je een allergie hebben voor salicylzuur?

Als je allergisch reageert op SA, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik van het product en medische hulp inroepen.

Lees ook: Wat doet collageen?

Salicylzuur vs. benzoylperoxide

Benzoylperoxide (BP) is een ander topisch middel dat kan helpen bij de behandeling van acne. Het is een antiseptisch middel dat acne veroorzakende bacteriën doodt. Mensen kunnen BP alleen gebruiken of in combinatie met SA. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar.

Salicylzuur versus benzoylperoxide

Is benzoylperoxide geschikt voor iedereen?

Benzoylperoxide is mogelijk niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid of eczeem. Mensen met reeds bestaande huidaandoeningen kunnen het beste een arts of dermatoloog raadplegen om te zien of BP veilig voor hen is om te gebruiken.

Als je BP gebruikt, kun je het beste beginnen met een concentratie van 2,5%. Hogere doses kunnen irritatie en uitdroging veroorzaken.

Benzoylperoxide kan vlekken maken op stoffen. Mensen kunnen het gebruik van BP vermijden voordat ze gaan sporten of voordat ze naar bed gaan om vlekken op kleding of beddengoed te voorkomen.

Leestip: Hoe gebruik je een dermaroller?

Andere behandelingsopties voor acne zoals retinoïde

Een vrij verkrijgbaar (OTC) retinoïde kan ook helpen om poriën te ontstoppen. Adapalene is een voorbeeld van een retinoïde zonder recept.

Bij het gebruik van topische acnebehandelingen kan het zijn dat mensen 6-8 weken moeten wachten voordat ze resultaat zien. Als mensen na deze tijd geen verbetering zien, kunnen ze een dermatoloog raadplegen voor verdere behandelingsopties. Dergelijke behandelingen kunnen zijn

  • extracties om poriën te ontstoppen
  • acne medicijnen op recept, zoals:
  • azelaïnezuur
  • lokale of orale antibiotica
  • de anticonceptiepil, voor de behandeling van hormonale acne bij vrouwen
  • plaatselijk dapsone
  • sprinolacton
  • isotretinoïne

Lees ook: Vanaf welke leeftijd collageen innemen?

Tips voor huidverzorging

Heb je last van acne? Probeer dan de volgende stappen aan te houden: 

  • het gezicht twee keer per dag wassen en na het zweten
  • het gezicht wassen met lauw water (dus geen heet water)
  • gebruik de vingertoppen om het gezicht zachtjes te reinigen met een niet-schurende face wash
  • vermijden om de huid te hard te schrobben
  • vermijden om het gezicht met ongewassen handen aan te raken
  • de huid beschermen tegen de zon (SPF) en zonnebanken vermijden

Lees ook: Psoriasis hoofdhuid: oorzaak, symptomen & behandeling

Vrouw met huidverzorging met salicylzuur

Samenvatting

Salicylzuur kan een effectief ingrediënt zijn in huidverzorgingsproducten voor de behandeling van acne. Salicylzuur kan verstopte poriën helpen ontstoppen door dode huidcellen en olie af te breken en te verwijderen.

Salicylzuur kan milde bijwerkingen hebben, zoals huidirritatie of vervellen. Als mensen ernstigere bijwerkingen ervaren, moeten ze stoppen met het gebruik van het product en contact opnemen met hun arts.

Bij het gebruik van salicylzuur of andere acnebehandelingen kan het 6-8 weken duren voordat je resultaat ziet. Iedereen die na deze tijd geen verbetering van zijn acne ziet, kan contact opnemen met een arts of dermatoloog voor advies over alternatieve behandelingsmogelijkheden.

Verder lezen: Haar sneller laten groeien? Oma weet raad!

Salicylzuur

Over dit artikel

Dit artikel over salicylic acid is voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2024. Het is verstandig om kennis en informatie op te doen over jouw specifieke huidaandoening, want er gaan veel fabels rond op het internet. Zo weet je welke treatment bij je past, welke zuren je kunt gebruiken, of je voor hypoallergeen moet gaan, voor een zalf of gel enzovoort. Als je last hebt van acne (puist), kun je het beste kiezen voor een zuur die ontstekingsremmend is. Vermijd ook eventueel suiker, lactose, alcohol en te veel chocolade. Zorg dat je de indicaties volgt op het etiket om overdosering te voorkomen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • Exfoliant met salicylzuur

 

Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.