Vitamine D supplementen niet meer op recept vergoed

Ongeveer 1,5 miljoen Nederlandsers krijgen nu nog vitamine D supplementen op recept vergoed, maar daaraan komt helaas een eind. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid neemt het advies van het Zorginstituut over om alle D vitaminepillen niet meer te vergoeden.

Waarom vitamine D?

Er was een goede reden om vitamine D te vergoeden. Vitamine D is namelijk belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor een sterke afweer. Vitamine D vind je in vis, eieren of vlees maar wordt ook in onze huid aangemaakt door buiten te zijn. Toch is dat voor een grote groep mensen niet voldoende.

Vitamine D doelgroep

Mensen met een getinte huid, zwangere vrouwen en jonge kinderen tot 4 jaar worden geadviseerd elke dag vitamine D bij te slikken. Dit geldt tevens voor vrouwen met een lichte huid na hun 50ste en mannen met een lichte huid vanaf ongeveer 70 jaar.

Eerder werd de lage dosis vitamine D al niet meer vergoed, maar nu geldt dit ook voor een hogere dosis, zo valt te lezen in het advies van het Zorginstituut Nederland. Aan de 1,5 miljoen Nederlanders die het supplement nu innemen wordt gevraagd de vitamine zelf aan te gaan schaffen.

Vitamine D supplementen kopen

Overigens blijft een potje vitamine D supplementen kopen voor veel mensen haalbaar. Een hoge dosis vitamine D (75 mcg) kost van een huismerk iets meer dan €6 euro voor 60 pillen.  Voor een lage dosis (10 mcg) betaal je ongeveer € 2,50 voor 300 pillen. Voor een dagelijkse dosering van 20 mcg zijn de kosten per persoon op jaarbasis gemiddeld € 7,30 in de vrije verkoop.

Vitamine D goedkoper in een webshop

De meeste Nederlanders die vitamine D nu nog op recept krijgen, kunnen dit volgens Zorginstituut Nederland ook zelf kopen. Vitamine D kost namelijk € 79,- per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket. Dit is € 37,- voor het supplement zelf en € 42,- aan afleveringskosten (de kosten die de apotheek maakt). Dat is dus ruim 10 keer zoveel als wanneer mensen vitamine D in de webshop kopen.

Probleem voor bepaalde doelgroep

Vitamine D mag dan niet super prijzig zijn, toch kunnen de niet-vergoede kosten een probleem voor een bepaalde doelgroep. Mensen met een donkere huid en vitamine D-tekort kunnen last hebben van spierpijn, botpijn of vermoeidheidsklachten. Die mensen wordt vitamine D geadviseerd met een hoge dosis als aanvulling. Voor mensen met een kleine beurs kunnen deze kosten echter een drempel zijn.

‘Vaker naar de huisarts’

Een Rotterdamse huisarts stelt vragen bij het nieuwe beleid: “Als mensen het zelf moeten betalen, beginnen ze er vaak niet aan. Dan nemen ze hun klachten op de koop toe. Ik vraag me af of dit op de lange termijn slim is, want als mensen geen vitamine D slikken terwijl ze dit wel nodig hebben, kan dit tot meer bezoeken aan de huisartsen leiden.”

Lees ook: Hoe snel werkt vitamine D?

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.