Wat is Natrium?

Wat is natrium?

Natrium heb je nodig zodat spieren kunnen samentrekken, de vochthuishouding van het lichaam goed in evenwicht blijft en voor de geleiding van de zenuwprikkel. Natrium is ook verantwoordelijk voor het regelen van de bloeddruk, in samenwerking met het mineraal kalium.

Waar zit het in?

In bijna alle dranken en voedingsmiddelen is natrium aanwezig. Natrium komt van nature voor in sommige dranken en voedingsmiddelen.

Blogtip: Wat is safraan?

Van keukenzout (natriumchloride) is natrium een belangrijk onderdeel. Aan tafel, tijdens het bereiden van een maaltijd of tijdens het productieproces wordt natrium toegevoegd aan de voeding.

Wat is een veilige inname natrium?

Probeer niet meer dan 6 gram keukenzout of 2,4 gram natrium te eten om een te hoge bloeddruk te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen van een overschot aan natrium?

Het hart en de nieren worden extra belast bij een te veel aan natrium, hierdoor kan er een hoge bloeddruk ontstaan. Het risico op hart en vaatziekten worden dus verhoogt door een teveel aan natrium.

Wat zijn de gevolgen van een natrium tekort?

Omdat bijna alle voedingsmiddelen natrium bevatten, zal in Nederland een natrium tekort niet snel voorkomen. Indien er wel een tekort ontstaan, dan komt dit vooral voor bij het verliezen van natrium via zweet door bijvoorbeeld langdurige inspanning. Hierdoor kunnen er verschijnselen van uitdroging optreden. Bij onder ander topsporters of bergbeklimmers kan dit voorkomen.

Lees ook: Wat is seleen?