Collageen poeder of tabletten?

Heb je net de keuze gemaakt voor collageen, moet je wéér kiezen: collageen poeder of tabletten? In dit artikel probeer ik je de verschillen tussen beide toedieningsvormen uit te leggen.

collageenpoeder of tabletten

Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van onze huid, haar, botten en bindweefsel. Collageen supplementen worden vooral gekocht door volwassenen boven de 25 jaar (komen we zo op) en je kunt zowel collageen poeder als tabletten kopen. Welke moet je hebben?

Collageen kun je tegenwoordig bijna overal vinden en het is er in verschillende vormen. Je ziet het misschien in een poeder dat wordt opgelost in iemands ochtendkoffie, of in pilvorm ingenomen worden als voedingssupplement. Het kan verwarrend zijn om te weten wat de beste aankoop voor jou is.

Meteen onze eerste tip: als je collageen koopt, kijk dan of vitamine C is toegevoegd als ingrediënt, want dat kan het superieur maken aan een alternatief zonder vitamine C.

Wat is het verschil tussen collageen poeder en tabletten?

Wanneer je van beide hetzelfde zou innemen, zou het technisch niet uitmaken of je collageen of tabletten nemen. Een collageen tablet bevat echter minder collageen dan een dosis collageenpoeder, waardoor het makkelijker is om de poedervorm in te nemen. Anders zou je namelijk meerdere collageen pillen moeten slikken.

Overeenkomsten tussen poeders en tabletten

Buiten de manier van toedienen lijken collageen poeders en collageen tabletten over het algemeen erg op elkaar. De overeenkomsten zijn onder andere:

  • Ingrediënten: De ingrediënten in de meeste poeders en tabletten zijn grotendeels identiek, vooral als ze door dezelfde fabrikant zijn gemaakt.
  • Dosering per portie: De dosering tussen poeders en pillen, vooral die van dezelfde fabrikant, zijn over het algemeen vergelijkbaar.
  • Kosten per flesje: De kosten per flesje tussen poeders en pillen zijn meestal vergelijkbaar. Dit is echter niet de meest effectieve maatstaf om naar te kijken bij het bepalen van de prijs van het product.

Verschillen tussen poeder of een tablet

De verschillen tussen een collageenpoeder en de pilvorm kunnen per fabrikant verschillen. Als je besluit welk product je gaat kopen, let dan op het volgende:

  • Extra ingrediënten: Afhankelijk van de fabrikant kunnen de ingrediënten en calorieën per portie verschillen. Poeders kunnen bijvoorbeeld meer natrium per portie bevatten dan pillen – iets om rekening mee te houden voor gebruikers met specifieke dieetbeperkingen.
  • Dosering per dag: Een consistente dosering per dag aanhouden kan ook een uitdaging zijn, afhankelijk van het product. Terwijl aanbevolen dagelijkse doses voor collageenpoeders 1-2 schepjes kunnen zijn, kunnen aanbevolen doses voor collageenpillen buitensporig zijn.
  • Kosten per portie: Zoals hierboven vermeld zijn de kosten per flesje niet de meest relevante maatstaf bij het bepalen van de totale kosten van het product. Flessen collageenpoeder kosten meestal meer dan flessen pillen, maar ze bevatten meestal meer porties.

De verschillen tussen deze producten zijn belangrijk om te overwegen, vooral als je allergieën of andere onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

verschillen collageen poeder en pillen

Wat zijn collageen supplementen?

Collageen is de meest voorkomende vorm van proteïne in het lichaam en wordt gevonden in de huid, botten, spieren, pezen en ligamenten. Het geeft onze huid en gewrichten structuur en houdt ze flexibel en sterk.

Het natuurlijk voorkomende collageen in ons lichaam is ingebed in de middelste laag van de huid (de dermis), die ervoor zorgt dat de huid er gehydrateerd, helder en fris uitziet en aanvoelt.

Collageen staat steeds meer in de belangstelling voor het ondersteunen en stimuleren van een gezonde huid bij het ouder worden. Hoewel het ondersteunen van een gezonde huid op dit moment de grootste bekendheid van dit supplement is, speelt collageen al zo’n belangrijke rol in ons lichaam.

Lees ook: Zit er collageen in eieren?

Waarom collageen boven de 25 jaar oud? 

De collageenproductie in ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden, meestal vanaf ongeveer 25 jaar. Er zijn echter stappen die je kunt nemen om de collageenproductie te ondersteunen. Zo wordt onderzocht of collageenpeptiden als supplement de natuurlijke vochtbarrière van onze huid in stand houdt, de elasticiteit ondersteunt en het ontstaan van rimpels kan verminderen.

Je verliest collageen na je 25ste levensjaar.

Soorten supplementen

Collageen kan op verschillende manieren worden gekocht, maar poeders en tabletten zijn de meest voorkomende vormen in de vitamine winkel. Het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor jouw lichaam, dus we hebben ze uitgesplitst. Laten we eens kijken hoe deze twee soorten zich tot elkaar verhouden.

Waarin verschillen collageen supplementen?

De meeste collageensupplementen zijn qua ingrediënten min of meer hetzelfde, ongeacht of ze in poedervorm of in pilvorm worden geleverd. De verschillen hebben te maken met de vorm waarin de supplementen worden geleverd.

Bovendien kunnen, zoals bij elk supplement, de bron, dosering en andere toegevoegde ingrediënten in verschillende collageensupplementen sterk verschillen.

Het belangrijkste verschil tussen collageen in pilvorm en collageen in poedervorm is simpelweg de vorm. Hoewel veel mensen de pilvorm het handigst vinden, is collageen poeder veelzijdiger.

Hoewel de pilvorm handig is, kan het ook de dosering van collageen beperken. De poedervorm kan gemakkelijk worden opgelost in elke warme drank en zelfs worden gemengd in smoothies, havermout of een gezond dessertrecept.

Zowel de pil als het poeder kunnen toevoegingen, kunstmatige zoetstoffen of vulstoffen bevatten, dus het is belangrijk om het etiket van het voedingsmiddel te lezen voordat je het koopt. Kwaliteit is hier een belangrijk onderdeel, maar daar komen we later op terug.

Leer meer over: Collageen poeder tijdens zwangerschap

vitamine C tabletten

Vitamine C

Vitamine C is een essentieel onderdeel van de collageenproductie. Vitamine C is een antioxidant die veel voordelen biedt voor je algehele gezondheid, zoals het stimuleren en beschermen van de collageenproductie in je lichaam.

Als je collageen koopt, kijk daarom of vitamine C een toegevoegd ingrediënt is, want dat kan het superieur maken aan een alternatief zonder vitamine C.

Je ziet misschien ook het woord ‘gehydrolyseerd’ op het etiket van je collageensupplement, wat betekent dat het supplement in kleinere stukjes is gebroken. Gehydrolyseerde collageen supplementen staan ook bekend als collageenpeptiden; collageen peptiden zijn populair omdat ze helpen om de aminozuren (onze bouwstenen van eiwitten) gemakkelijker in het lichaam op te nemen.

Naast supplementen kan collageen ook worden geconsumeerd via voedingsmiddelen zoals bottenbouillon of sardines.

Eiwit is de meest effectieve macronutriënt (van koolhydraten, eiwitten en vetten) in het leveren van verzadigende eigenschappen. Dit betekent dat deze voedingsbronnen je een meer voldaan gevoel kunnen geven na een maaltijd. Supplementen kunnen het echter gemakkelijker en efficiënter maken om ze in te passen in een dagelijks voedingsschema.

Leer meer over: Collageen hydrolysaat poeder

Idealiter is vitamine C toegevoegd aan het poeder.

Voordelen van collageen supplementen

Makkelijk aanvullen

Zoals hierboven vermeld, is collageen een natuurlijk eiwit dat al in het lichaam voorkomt maar ook afneemt naarmate je ouder wordt, zo ongeveer vanaf 25 jaar. Collageen supplementen worden onderzocht of het de hydratatie van onze huid kan bevorderen, waardoor je huid er gezond, helder en elastisch uit blijft zien met minder fijne lijntjes.

Gewrichten

Omdat collageen zo’n cruciaal onderdeel is van botten, spieren, pezen en ligamenten, is het logisch collageen een positief effect kan hebben op de bescherming van onze gewrichten. Omdat onze collageenproductie afneemt naarmate we ouder worden, kunnen deze gebieden in ons lichaam extra ondersteuning gebruiken.

collageen poeder of capsules

Disclaimer

Het onderzoek naar de algehele effectiviteit van collageen drankjes of welke vorm dan ook is momenteel niet overtuigend. Veel van de tot nu toe uitgevoerde onderzoeken zijn gefinancierd of gedeeltelijk gefinancierd door aanverwante industrieën, een belangenverstrengeling die het moeilijk maakt om de werkelijke effectiviteit van deze supplementen vast te stellen.

Conclusie

Collageen is essentieel voor de gezondheid van onze botten en weefsels, waardoor ze hun sterkte, vorm en elasticiteit behouden. Hoewel het lichaam zelf collageen aanmaakt, wordt dit langzaam minder naarmate we ouder worden. Collageensupplementen kan een manier zijn om ‘verloren’ collageen te vervangen, maar daar valt over te discussiëren.

De keuze tussen collageensupplementen in de vorm van pillen of poeders komt neer op persoonlijke voorkeur. Kosten per portie, gebruiksgemak en algemeen gemak zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van een collageensupplement.

Voordat je supplementen gaat gebruiken, moet je wel eerst controleren of deze producten geen ingrediënten bevatten waar je allergisch voor bent of waar je je ongemakkelijk bij voelt. Als alternatief voor supplementen helpen bepaalde voedingsmiddelen het lichaam om op natuurlijke wijze collageen aan te maken.

Verder lezen: Wat is het beste viscollageen?

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel of collageen poeder of tabletten is voor het eerst op Vitamines.com gepubliceerd op 12 november 2023. Ontdek de voordelen van collageen capsules, verrijkt met hyaluronzuur, biotine, en vitamine C. Ideaal voor het verrijken van smoothies en andere voedingswaren. Een goede formule bevat collageen uit rund of schaaldieren, gecombineerd met plantaardige bestanddelen en bessen. Ideaal voor het ondersteunen van de huid zonder bekende collageen bijwerkingen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Collageen poeder of tablet

 

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.