Rijst met kip makkelijk recept

Makkelijk recept rijst met kip

Hoofdgerecht
Aziatisch
470 calorieën
ca. €16

Heb je vandaag zin in een snelle, maar toch gezonde hap? Dit makkelijke recept met rijst en kip is ideaal voor een drukke werkdag. Binnen een half uurtje staat het namelijk al op tafel! En heb je nog een restje rijst over? Die kun je perfect gebruiken voor dit recept, dan is het zelfs binnen een kwartiertje klaar. Laten we beginnen!

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 20 minuten
Aantal Persoon
-
4
+

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de rijst zoals op de verpakking en snijd de champignons in schijfjes. Bak of grill de kip en voeg de laatste minuten de knoflook (geperst of fijngehakt) toe.

  2. Haal de kip uit de pan en wok nu de groenten in een hete pan. Voeg de kip toe wanneer de groenten wat zijn geslonken en voeg ook vast 2 eetlepels ketjap toe.

  3. Wanneer de groenten goed gewokt zijn, voeg je de rijst toe en de overgebleven ketjap en sojasaus. Voeg als laatst de sambal lepel voor lepel toe en test ondertussen of het niet te pittig voor je is. Bak alles nog twee minuten met elkaar en dan is je maaltijd alweer klaar!

Hoe heeft het gesmaakt?
5/5 (1 beoordelingen)

Veelgestelde vragen

Is rijst met kip gezond?

Rijst met kip kan zeker een gezonde maaltijd zijn, afhankelijk van hoe het wordt bereid en welke ingrediënten er verder worden gebruikt. Kip is een goede (en magere) bron van eiwitten, terwijl rijst koolhydraten en vezels bevat. Vooral zilvervliesrijst bevat veel vezels. Het toevoegen van groenten zoals broccoli, paprika’s, wortelen of champignons maakt het gerecht niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Met name de sausjes zijn meestal wat minder gezond. 

Wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten? Kies dan voor zilvervliesrijst en frituur niks. Bak of grill de kip en wok de groenten. Verder maak je jouw rijst met kip zo gezond als je wil. Kies voor een sausje met weinig vet, suiker en zout of maak er zelf eentje. Maar met goede rijst, kip en groenten kom je al een heel eind!

Wat zit er allemaal in rijst?

Rijst bevat voornamelijk koolhydraten, maar ook eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Koolhydraten zijn de primaire energiebron in rijst, terwijl de eiwitten eerder bijdragen aan de totale eiwitinname. Hoewel rijst slechts een beetje vet bevat, zijn het voornamelijk onverzadigde vetten. 

Volkorenrijst en zilvervliesrijst bevatten meer vezels die gunstig zijn voor je spijsvertering en cholesterolgehalte. Het bevat ook B-vitamines zoals niacine en thiamine. Ook vind je in rijst mineralen terug zoals ijzer, magnesium en selenium. Hoe de voedingswaarden precies in elkaar steken, hangt ook af van de soort rijst. 

Hoe kun je kip vervangen?

Je kunt kip heel gemakkelijk vervangen in een gerecht, maar het hangt af van het recept. Meestal kun je kip vervangen door een ander stuk vlees, maar waarschijnlijk wil je kip vervangen voor een vegetarische variant. Voor een eiwitrijke optie kun je kiezen voor tofu, tempeh of seitan, die allemaal kunnen worden gemarineerd en bereid om de smaak en textuur van kip na te bootsen. 

Ook groenten zoals paddenstoelen, bloemkool of jackfruit kunnen vervanging bieden in bijvoorbeeld currys’s of stoofschotels. Experimenteer met verschillende opties en kijk welke het beste bij jou past. Inmiddels is er in de supermarkt genoeg te vinden!

Wat voor gerechten bestaan er met rijst en kip?

Er zijn talloze heerlijke gerechten te vinden die rijst en kip combineren. Het is dan ook een populaire combinatie over de hele wereld! Een bekende optie is kip pilaf, waarbij gestoofde kip wordt geserveerd met gekruide rijst en groenten. Ook kun je kiezen voor Indiase kip, of bijvoorbeeld een kruidige curry. Wie kent het populaire gerecht kip curry niet? Heerlijk!

Voor een Aziatische twist kun je kip teriyaki serveren met gestoomde rijst en groene groenten. Of kies gewoon voor simpel met kip, rijst en gewokte groenten. De mogelijkheden zijn oneindig met rijst en kip!

Andere populaire recepten

Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.