Lekker en simpel paksoi recept

Paksoi recept lekker en simpel

Hoofdgerecht
Aziatisch
115 calorieën
ca. €14

Kook jij wel eens met paksoi? Deze groene groente wordt ook wel pak-choi genoemd en is een soort Chinese kool met langere bladeren. Paksoi past ontzettend goed bij bijvoorbeeld wokgerechten, Aziatische soepen of zelfs in oer-Hollandse stamppot! Deze keer gaan we aan de slag met een supersnelle en vegetarische wok met natuurlijk verse paksoi. Kook je met ons mee?

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 20 minuten
Aantal Persoon
-
2
+

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de tofu in blokjes van circa 3 centimeter.

  2. Pers de knoflook en doe deze samen met het gemberpoeder, de sojasaus en de tofu in een bakje. Meng de ingrediënten goed door elkaar en laat 30 minuten intrekken.

  3. Bak de tofu vervolgens op wat bakpapier knapperig in de oven in ongeveer 30 minuten. Schep halverwege een keer om.

  4. Snijd de paprika en paksoi in reepjes en de champignons in schijfjes. Kook de noedels zoals op de verpakking staat vermeld.

  5. Zet een wok op het vuur en laat goed heet worden met wat zonnebloem- of wokolie. Wok eerst de paprika en rode peper 3 minuten, en voeg vervolgens nog een aantal minuten de paksoi en champignons mee.

  6. Giet de noedels af en voeg ze bij de groenten.

  7. Haal de tofu uit de oven en doe dit ook bij het mengsel. Voeg eventueel nog sojasaus naar wens toe. Smakelijk!

Hoe heeft het gesmaakt?
5/5 (2 beoordelingen)

Veelgestelde vragen

Welk deel van de paksoi gebruik je precies?

Het deel van de paksoi dat je gebruikt, hangt af van je voorkeur en het recept dat je gebruikt. In principe kun je zowel de bladeren als de knapperige witte stelen gebruiken en eten. De bladeren zijn lichtgroen van kleur en hebben een zachte, enigszins pittige smaak, terwijl de stelen een wat sappigere en knapperige textuur hebben. Voor ieder wat wils dus!

Je kunt dus eigenlijk de gehele paksoi (behalve het onderste stuk) gebruiken in je gerechten. Snijd de paksoi in dunne of grove reepjes en wok het mee in je favoriete Aziatische gerecht, of kies voor bijvoorbeeld een lekkere miso soep. Door de zachte smaak van paksoi past het perfect bij verschillende (voornamelijk Aziatische) gerechten! Probeer verschillende gerechten uit met paksoi, maar deze lekkere en simpele wok is het perfecte beginpunt.

Hoe smaakt paksoi?

Paksoi heeft een milde, maar toch frisse smaak met een subtiele peperigheid, vergelijkbaar met andere koolsoorten zoals de bekende Chinese kool. Het heeft ook een lichtzoete smaak die goed samengaat met de Aziatische keuken. De bladeren van paksoi zijn over het algemeen zacht en hebben een fijne textuur, terwijl de stelen knapperig en sappig zijn. 

Over het algemeen is de smaak van paksoi niet overheersend, wat het een veelzijdige groente maakt, die goed samengaat met verschillende kruiden, sauzen en andere ingrediënten. Het kan zowel rauw als gekookt worden gegeten en past goed in roerbakgerechten, soepen, salades en gestoomde gerechten, waardoor het een geliefde keuze is in de Aziatische keuken.

Wat betekent paksoi eigenlijk?

Het woord ‘paksoi’ is afgeleid van het Kantonees, waar “pak” wit betekent en “choi” groente. Dit verwijst naar de witte stelen van paksoi, maar ook de groene bladeren van de groente. Paksoi is een Chinese kool, maar in Nederland denken we aan een andere kool bij “Chinese kool”. Wat wij in Nederland Chinese kool noemen is iets witter en steviger dan paksoi.

Paksoi kent zijn oorsprong dus ook in China, maar is inmiddels wereldwijd bekend. Het is in Nederland het hele jaar door te verkrijgen, meestal gewoon van eigen bodem. Probeer dus een keer je favoriete Aziatische gerecht met verse paksoi, en geloof ons: het stelt niet teleur!

Wat voor gerechten kun je maken met paksoi?

Met paksoi zijn er talloze gerechten te bereiden die variëren van Aziatisch tot oer-Hollands. In de Aziatische keuken wordt paksoi vaak gebruikt in roerbakgerechten, waarbij het zijn knapperige textuur behoudt en een milde smaak toevoegt. Daarnaast is paksoi een veelgebruikt ingrediënt in soepen, zoals miso soep of noedelsoep. In deze soepen geeft paksoi een heerlijke, knapperige bite.  

Ook in stoofschotels kun je paksoi gebruiken, voeg ze dan als laatste toe zodat de knapperige textuur wordt behouden. Rauwe paksoi kan daarnaast ook worden toegevoegd aan salades voor een knapperige en lichte textuur. Wil je iets anders proberen? Stoom dan de paksoi en serveer het bijvoorbeeld met gado gado (gestoomde groenten met pindasaus). 

Andere populaire recepten

Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.