Gehakt en groenten spaghetti recept

Spaghetti recept met gehakt en groenten

Hoofdgerecht
Italiaans
550 calorieën
ca. €14

Makkelijk, voedzaam en snel klaar. Dat willen we allemaal wel, toch? Met deze spaghetti met gehakt en groenten wordt gezond én makkelijk eten echt een eitje. Slechts een paar ingrediënten en een half uurtje van je tijd, en je geniet al van een voedzame maaltijd. Varieer met groenten en maak er je eigen feestje van!

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten
Aantal Persoon
-
4
+

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat vermeld. Verhit olijfolie in een ruime pan en bak eerst het gehakt en de ui tot het gehakt bruin is en de ui glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak een paar minuten mee.

  2. Snijd intussen alle groentes in blokjes of reepjes. Doe de kruiden bij het gehaktmengsels en voeg ook de groentes toe. Bak alles zo'n 5 minuten samen en doe dan de tomatenblokjes erbij. Zet een deksel op de pan en laat even pruttelen.

  3. Je kunt ervoor kiezen de spaghetti en saus samen te voegen of de saus op de spaghetti te serveren. Top af met verse basilicum en eventueel wat Parmezaanse kaas. Smakelijk!

Hoe heeft het gesmaakt?
5/5 (1 beoordelingen)

Veelgestelde vragen

Wat zijn pastagroenten?

Pastagroenten zijn eigenlijk een verzamelnaam voor groenten die vaak worden toegevoegd aan pastagerechten. Ze kunnen zowel rauw als gekookt worden gebruikt en dienen als smaakvolle en natuurlijk voedzame toevoegingen aan pasta. Typische pastagroenten zijn onder andere tomaten, paprika’s, courgette, aubergine, champignons, uien, knoflook, spinazie en wortels. 

Deze groenten worden vaak eerst gebakken of gegrild voordat ze aan pastasauzen of pastagerechten worden toegevoegd. Niet alleen geven groenten een heerlijke smaak aan je gerecht, ook zorgt het voor extra vezels, vitamines en mineralen in je maaltijd. Win-win dus!

Hoeveel spaghettisaus maken voor 2 personen?

Als je voor twee personen spaghetti wilt maken, dan kun je uitgaan van zo’n 300 tot 400 gram voor twee porties spaghetti. Dit komt neer op ongeveer 150 tot 200 gram saus per persoon. Het hangt natuurlijk ook af hoeveel saus je wil. Ben je gek op veel saus in je spaghetti? Maak dan iets meer. Houd je van niet te veel saus? Dan is 150 gram per persoon voldoende.

Als je niet zeker weet hoeveel saus je wilt maken, kun je ook gewoon wat extra bereiden. Stel je hebt wat pastasaus over, dan kun je deze saus de volgende dag gewoon eten. Of vries het in en gebruik het de aankomende drie maanden. Het is altijd beter om wat extra te hebben dan te weinig!

Welke kruiden zitten er in “spaghettikruiden”?

“Spaghettikruiden” of “Italiaanse kruiden” zijn meestal een kruidenmix van kruiden die vaak in de (traditionele) Italiaanse keuken worden gebruikt. Om het je gemakkelijk te maken worden deze kruiden gemixt, zodat je meteen al je kruiden hebt voor je favoriete pastasauzen. Denk bijvoorbeeld aan (gedroogde) basilicum, oregano, knoflook, tijm, rozemarijn of bijvoorbeeld ui en paprika. 

Het ligt er ook maar net aan welk Italiaans gerecht je maakt. Ook is het heerlijk om verse kruiden, zoals verse basilicum en verse oregano te gebruiken. Maar standaard een potje “spaghettikruiden” in huis, is altijd een goed idee!

Is kant-en-klare spaghettisaus gezond?

Kant-en-klare spaghettisauzen variëren sterk qua gezondheid, afhankelijk van merk en natuurlijk de ingrediënten. Veel sauzen bevatten toegevoegde suikers en zout voor smaak en conservering, wat de voedingswaarde meestal niet bevordert. Check altijd op het etiket of er (veel) suiker en zout is toegevoegd aan het product. 

Natuurlijk zijn er ook verse sauzen die relatief gezond zijn. Maar let op: ook kan er veel vet aanwezig zijn, bijvoorbeeld in een romige saus. Het is altijd het beste om zelf de saus te maken, dan weet je precies wat erin gaat. Kies bijvoorbeeld voor tomatenblokjes uit blik (zonder toevoegingen) en voeg er zelf je favoriete kruiden aan toe. 

Andere populaire recepten

Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy is een van de auteurs op Vitamines.com. Ze schrijft het liefst over gezondheid, voeding en mentaal welzijn. Heb je vragen over het artikel? Laat het gerust weten.