Moet je vitamine C voor het slapen innemen?

Veel mensen vragen zich af of je vitamine c voor het slapen innemen moet, en wat de mogelijke voordelen hiervan zijn. Vitamines zoals vitamine C kunnen namelijk de oplossing zijn voor een goede nachtrust.

Waarom zijn vitaminen onmisbaar?

Vitaminen zijn onmisbare voedingsstoffen voor het lichaam. Ze dienen voor de groei, het herstel en het optimaal laten functioneren van het lichaam.

Slaap vitamines

Er zijn dertien vitamines die je lichaam ondersteunen, maar enkele vitamines zijn juist extra goed of belangrijk voor het lekker kunnen slapen. We hebben de belangrijkste ‘slaap vitamines’ voor je geïdentificeerd en hieronder op een rij gezet.

Waarom helpt vitamine C innemen bij het slapen?

Vitamine C is niet alleen het geheime wapen van je immuunsysteem, maar helpt je ook bij het slapen. Omdat er veel vitamine C in kiwi’s, sinaasappels en aardbeien zit, is het zeker een goed idee om dit fruit een uurtje voor het slapen gaan in te nemen.

Lees ook: Wat is gebufferde vitamine C?

Wakker door een ijzer tekort

Van IJzer ga je niet perse sneller naar Dromenland, maar een ijzer tekort kan er wel voor zorgen dat je wakker ligt. Vandaar het advies om je ijzergehalte in de juiste balans te houden. Gelukkig zijn er ook genoeg ijzer supplementen, zonder dat je er knarsende tanden van krijgt 😉

Slapen door magnesium

Dat magnesium mensen lekker laat slapen is niet zo verwonderlijk als je weet dat je dankzij magnesium het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Er zijn ook vele magnesium supplementen om een mogelijk magnesium tekort te kunnen aanvullen. Verder is veel magnesium te vinden in noten en groene groenten.

Slaapproblemen door vitamine B12

Niet alleen vitamine C helpt je bij het lekker kunnen slapen, ook een tekort aan vitamine B12 leidt uiteindelijk tot slaapproblemen. Klinkt eigenlijk gek omdat je door vitamine B12 ook energie krijgt, maar vitamine B12 is wel degelijk belangrijk om rustig te kunnen slapen. Vegetariërs en veganisten hebben namelijk een verhoogd risico op een vitamine B12 tekort.

Verder lezen over: Vitamine C tekort symptomen

Geschreven door Vitamines.com

Slaapgebrek: slaappillen, superfruit of vitaminen innemen?

Het mag duidelijk zijn, slaapgebrek is irritant en slaappillen, superfruit en vitaminen innemen komt dan op de agenda bij veel mensen. Maar wist je wat kalium en kamille doen? Ook superfruit kan goed helpen net als genoeg vitamine B6 en vitamine D binnen krijgen.

Video over slaapgebrek wat als alternatief voor slaappillen kan dienen.

Antioxidanten, gember, vetzuren en mineralen

Welke vitamines laten je lekker slapen?

Top 4 vitamines tegen slaapgebrek

  • Vitamine A
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Magnesium en IJzer

Het is wat anders dan een complex regionaal pijnsyndroom maar denk aan je darmflora, eet genoeg gember, antioxidanten en denk aan vetzuren en mineralen.


Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink