Moet je vitamine C voor het slapen innemen?

Veel mensen vragen zich af of je vitamine c voor het slapen innemen moet, en wat de mogelijke voordelen hiervan zijn. Vitamines zoals vitamine C kunnen namelijk de oplossing zijn voor een goede nachtrust.

Waarom zijn vitaminen onmisbaar?

Vitaminen zijn onmisbare voedingsstoffen voor het lichaam. Ze dienen voor de groei, het herstel en het optimaal laten functioneren van het lichaam.

Slaap vitamines

Er zijn dertien vitamines die je lichaam ondersteunen, maar enkele vitamines zijn juist extra goed of belangrijk voor het lekker kunnen slapen. We hebben de belangrijkste ‘slaap vitamines’ voor je geïdentificeerd en hieronder op een rij gezet.

Waarom helpt vitamine C innemen bij het slapen?

Vitamine C is niet alleen het geheime wapen van je immuunsysteem, maar helpt je ook bij het slapen. Omdat er veel vitamine C in kiwi’s, sinaasappels en aardbeien zit, is het zeker een goed idee om dit fruit een uurtje voor het slapen gaan in te nemen.

Lees ook: Wat is gebufferde vitamine C?

Wakker door een ijzer tekort

Van IJzer ga je niet perse sneller naar Dromenland, maar een ijzer tekort kan er wel voor zorgen dat je wakker ligt. Vandaar het advies om je ijzergehalte in de juiste balans te houden. Gelukkig zijn er ook genoeg ijzer supplementen, zonder dat je er knarsende tanden van krijgt 😉

Slapen door magnesium

Dat magnesium mensen lekker laat slapen is niet zo verwonderlijk als je weet dat je dankzij magnesium het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Er zijn ook vele magnesium supplementen om een mogelijk magnesium tekort te kunnen aanvullen. Verder is veel magnesium te vinden in noten en groene groenten.

Slaapproblemen door vitamine B12

Niet alleen vitamine C helpt je bij het lekker kunnen slapen, ook een tekort aan vitamine B12 leidt uiteindelijk tot slaapproblemen. Klinkt eigenlijk gek omdat je door vitamine B12 ook energie krijgt, maar vitamine B12 is wel degelijk belangrijk om rustig te kunnen slapen. Vegetariërs en veganisten hebben namelijk een verhoogd risico op een vitamine B12 tekort.

Verder lezen over: Vitamine C tekort symptomen

Geschreven door Vitamines.com

Slaapgebrek: slaappillen, superfruit of vitaminen innemen?

Het mag duidelijk zijn, slaapgebrek is irritant en slaappillen, superfruit en vitaminen innemen komt dan op de agenda bij veel mensen. Maar wist je wat kalium en kamille doen? Ook superfruit kan goed helpen net als genoeg vitamine B6 en vitamine D binnen krijgen.

Video over slaapgebrek wat als alternatief voor slaappillen kan dienen.

YouTube video

Antioxidanten, gember, vetzuren en mineralen

Welke vitamines laten je lekker slapen?

Top 4 vitamines tegen slaapgebrek

 • Vitamine A
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Magnesium en IJzer

Het is wat anders dan een complex regionaal pijnsyndroom maar denk aan je darmflora, eet genoeg gember, antioxidanten en denk aan vetzuren en mineralen.


Wat is vitamine C?

Vitamine C is een superheld voor onze gezondheid. Het is een vitamine die oplost in water en belangrijk is voor allerlei functies in ons lichaam. Denk aan het versterken van ons immuunsysteem*, het ondersteunen van een gezonde huid* en botten*, en het beschermen van cellen tegen schade*.

Vitamine C is dus een veelzijdige vitamine die ons helpt om onze gezondheid in tact te houden.

Waar vind je vitamine C?

Je vindt vitamine C in een kleurrijk scala aan voedingsmiddelen. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruits, staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C.

Maar er zijn ook andere bronnen die je kunt omarmen, zoals aardbeien, kiwi’s, paprika’s en broccoli. Kortom: vooral groenten en fruit zijn rijk aan vitamine C.

Maakt het uit of je vitamine C in de ochtend of avond binnenkrijgt?

Of je vitamine C nu ‘s ochtends of ‘s avonds binnenkrijgt, is geen strikte wetenschap. Het belangrijkste is dat je producten met vitamine C regelmatig eet of drinkt.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om ‘s ochtends hun vitamine C in te nemen om een energiek begin van de dag te bevorderen, terwijl anderen het ‘s avonds nemen als onderdeel van hun routine.

Wat telt, is de consistentie. Wel draagt vitamine C bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid.

Wat doet vitamine C precies met vermoeidheid?

 • Vitamine C helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen*
 • Vitamine C, bij futloosheid*
 • Vitamine C draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid*

Naast de positieve invloed op vermoeidheid, heeft vitamine C nog talloze andere voordelen. zoals bijvoorbeeld:

 • Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem*
 • Vitamine C helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit*
 • Vitamine C ondersteunt de botten*
 • Vitamine C helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen*

*Toegestane gezondheidheidsclaim voor Vitamine C

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.