Van valeriaanwortel wordt gezegd dat het de psychische reacties op stress verminderen, waardoor een iemand zich meer ontspannen en minder angstig voelt. Vitamines.com duikt in recent valeriaan angst onderzoek.
Wat doet valeriaan?
Valeriaanwortel (valeriana officinalis) is afkomstig van een plant die oorspronkelijk uit Europa en Azië komt. Van valeriaanwortel wordt gezegd dat het kalmerende effecten heeft en feit is valeriaan al duizenden jaren gebruikt om verschillende aandoeningen te verhelpen, zoals artritis, spijsverteringsproblemen en hoofdpijn.
Een bekend gebruik van valeriaan is de behandeling van slaapproblemen en angst.
Het meest verkochte valeriaan bij angst is Mattisson Relax Complex:
Koop Mattisson Relax Complex →
Wat is angst?
Angst is een gevoel van onbehagen, zoals zorgen of angst, dat mild of ernstig kan zijn.
Iedereen heeft wel eens last van angstgevoelens, dat is eigenlijk niets geks. Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken en angstig zijn voor een examen, een medische test of een sollicitatiegesprek. Op zulke momenten kan het heel normaal zijn om je angstig te voelen.
Sommige mensen vinden het echter moeilijk om hun zorgen onder controle te houden. Hun gevoelens van angst zijn constanter en kunnen vaak hun dagelijks leven beïnvloeden. Angst is het belangrijkste symptoom van verschillende aandoeningen, waaronder paniekstoornis, fobieën, posttraumatische stressstoornis en sociale angststoornis (sociale fobie).
Iedereen heeft wel eens angstgevoelens.
Valeriaan dosering bij angst
Als supplement wordt valeriaan meestal gemaakt van de wortels van de plant, maar het kan ook komen van gedroogde stengels, andere plantmaterialen of plantenextracten. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder:
- Valeriaan druppels
- Tabletten
- Capsules
- Thee
Er is geen specifiek preparaat of specifieke dosis die als het beste wordt beschouwd voor angst. Veel onderzoeken hebben zich gericht op doseringen tussen de 300 en 500 milligram per dag.
Wanneer je valeriaan tegen angstgevoelens wilt inzetten kun je het beste met een lage dosis te beginnen en de hoeveelheid langzaam te verhogen totdat je bepaalt welke dosis voor jou het beste werkt. Bij angst worden over het algemeen ook lagere doseringen gebruik dan bij slaapproblemen.
Effecten van valeriaanwortel tegen angst
De precieze valeriaan werking bij angst is nog niet bekend, maar er wordt aangenomen dat valeriaanwortel invloed heeft op de beschikbaarheid van de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur GABA in de hersenen.
GABA is een aminozuur dat werkt als een remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Met andere woorden, het remt de zenuwtransmissie, wat bijdraagt aan een kalmerend effect op het lichaam.
Sommige onderzoeken suggereren dat valeriaanwortel milde kalmerende en rustgevende eigenschappen heeft – minder dan voorgeschreven slaapmedicatie. Andere onderzoeken suggereren dat valeriaanwortel kan helpen bij angst.
In een meta-analyse uit 2020 keken onderzoekers naar onderzoeken uit het verleden om vast te stellen waarom sommige onderzoeken gunstige effecten lieten zien en andere geen effect hadden.
De onderzoekers vermoeden dat de mogelijke boosdoener de variabele aard en kwaliteit is van de kruidenextracten die in onderzoeken werden gebruikt. Een betere en meer consistente controle van de kwaliteit van de supplementen en de dosering zou kunnen leiden tot betrouwbaardere resultaten en sterkere effecten.
Hoewel valeriaanwortel voor verschillende problemen wordt gebruikt, is er niet genoeg onderzoeksbewijs om de effectiviteit van het kruid te ondersteunen. Het gebruik van valeriaanwortel als slaapmiddel wordt ondersteund door enig bewijs uit klinische onderzoeken; deze onderzoeken zijn echter meestal klein en niet uitgevoerd volgens strenge normen.
Sommige mensen die het supplement regelmatig nemen, hebben echter gedeeld dat het hen kalm doet voelen en nerveuze spanning en stress vermindert.
Valeriaanwortel bij angststoornissen
Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van valeriaanwortel te ondersteunen bij de behandeling van angststoornissen zoals sociale angststoornis (SAD). Het kan helpen kalmte te bevorderen, maar het moet niet worden gebruikt in plaats van een professionele behandeling voor angst.
Interacties met medicijnen
Valeriaanwortel kan je een slaperig gevoel geven als je het inneemt met voorgeschreven medicijnen zoals:
- Barbituraten zoals fenobarbitol
- Benzodiazepinen
- Verdovende middelen zoals codeïne
- Verkoudheids- en slaapmiddelen zonder recept
- Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s)
Over het algemeen geldt het advies de bijsluiter te lezen en deze met een gekwalificeerde zorgverlener en/of apotheker te bespreken.
Wanneer moet je geen valeriaan innemen?
Ondankst je gevoelens van angst moet je zeker geen valeriaanwortel innemen wanner je zwanger bent of borstvoeding geeft of als je een leverziekte hebt. Als je monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers), andere antidepressiva en bepaalde andere soorten medicatie gebruikt, moet valeriaanwortel met voorzichtigheid worden gebruikt en is het in die gevallen mogelijk niet geschikt.
Werkt valeriaan verslavend?
In tegenstelling tot voorgeschreven slaapmedicatie is er bij valeriaan geen risico op afhankelijkheid. Soms wordt het zelfs gebruikt om slapelozen te helpen bij het afkicken van benzodiazepinen.
Een valeriaan supplement mag echter alleen worden gebruikt onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener en wees voorzichtig als je het supplement voor langere tijd gebruikt.
Valeriaan werkt niet verslavend.
Bedien bovendien geen zware of gevaarlijke machines totdat je weet wat voor effect het supplement op je heeft.
Het kan verstandig zijn om met je arts te overleggen voordat je valeriaanwortel gaat gebruiken voor sociale angststoornis.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de bijwerkingen van valeriaanwortel?
Bijwerkingen van valeriaanwortel zijn zeldzaam, maar kunnen hoofdpijn, maagklachten, slaperigheid overdag en duizeligheid zijn.
Hoe lang blijft valeriaanwortel in je lichaam?
Veel bestanddelen in de valeriaanwortel metaboliseren in verschillende snelheden en via verschillende mechanismen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de eliminatiehalfwaardetijd van de verbinding valeriaanzuur ongeveer 1,1 uur is. De effecten van valeriaanwortel lijken na ongeveer vier tot zes uur uitgewerkt te zijn.
Conclusie
De meeste mensen willen met angst en stress omgaan zonder supplementen, en dat is ook heel begrijpelijk. Er zijn ook veel manieren om met stressvolle situaties om te gaan, zoals het bijhouden van een stressdagboek en elke dag vijf minuten vinden om te ontspannen.
Maar een mogelijk effectieve en natuurlijke manier om beter met stress en angst om te gaan is het innemen van Valeriaanwortel. Valeriaanwortel is een kruidenremedie die daadwerkelijk invloed kan hebben op je hersenen om depressieve gedachten te verminderen en overmatig denken te helpen stoppen.
De valeriaanwortel helpt om een gezonde diepe slaap te bevorderen, zodat je ontspannen wakker wordt en klaar bent om de dag aan te gaan. Kortom, valeriaanwortel is een populaire natuurlijke manier om actief om te gaan met stress en angstgevoelens te verminderen.
Bronnen
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077445/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7585905/
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004515.pub2/abstract