Waar is vitamine B6 goed voor?

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een in water oplosbare vitamine die je lichaam nodig heeft voor verschillende functies. In dit artikel leer je waar vitamine B6 allemaal goed voor is.

In het kort waar vitamine B6 goed voor is

Vitamine B6 heeft verschillende voordelen voor het lichaam, waaronder het bevorderen van de gezondheid van de hersenen en het verbeteren van de stemming. B6 is belangrijk voor de eiwit-, vet- en koolhydraatstofwisseling en de aanmaak van rode bloedcellen en neurotransmitters. Je lichaam kan geen vitamine B6 aanmaken, dus moet je het uit voeding of supplementen halen.

waar-is-vitamine-b6-goed-voor

De meeste mensen krijgen voldoende vitamine B6 binnen via hun voeding, maar bepaalde doelgroepen lopen risico op een tekort. Het consumeren van voldoende hoeveelheden vitamine B6 is belangrijk voor een optimale gezondheid en kan zelfs chronische ziekten voorkomen.

We zetten hieronder de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen van vitamine B6 voor je op een rij.

Vitamine B6 kan de stemming verbeteren

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de stemming. Dit komt deels omdat deze vitamine nodig is voor de aanmaak van neurotransmitters die emoties reguleren, waaronder serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA).

Vitamine B6 kan ook een rol spelen bij het verlagen van hoge bloedspiegels van het aminozuur homocysteïne, die in verband worden gebracht met depressie en andere psychiatrische problemen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat depressieve symptomen samenhangen met lage bloedspiegels en inname van vitamine B6, vooral bij oudere volwassenen die een hoog risico lopen op een tekort aan B-vitaminen.

“B6 speelt een rol bij het reguleren van de stemming.”

Eén studie bij 250 oudere volwassenen vond dat een tekort aan vitamine B6 in het bloed de kans op depressie verdubbelde, maar het gebruik van vitamine B6 om depressie te voorkomen is echter (nog) niet effectief gebleken.

Uit een gecontroleerd tweejarig onderzoek bij ongeveer 300 oudere mannen die bij aanvang geen depressie hadden, bleek dat degenen die een supplement met B6, foliumzuur (B9) en B12 namen niet minder kans hadden op depressieve symptomen in vergelijking met de placebogroep.

Lees meer over: Vitamine B tekort symptomen

Vitamine B6 kan mogelijk het risico op Alzheimer verminderen

Vitamine B6 kan een rol spelen bij het verbeteren van de hersenfunctie en mogelijk het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

Eén studie bij 156 volwassenen met hoge homocysteïnespiegels en lichte cognitieve stoornissen ontdekte dat het innemen van hoge doses B6, B12 en foliumzuur (B9) de homocysteïne verminderde en de verspilling in sommige gebieden van de hersenen die kwetsbaar zijn voor Alzheimer verminderde.

Het is echter onduidelijk of een afname van homocysteïne zich vertaalt in verbeteringen van de hersenfunctie of een langzamer tempo van cognitieve achteruitgang.

Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bij meer dan 400 volwassenen met milde tot matige Alzheimer vond dat hoge doses B6, B12 en foliumzuur de homocysteïnespiegel verminderden, maar de achteruitgang van de hersenfunctie niet vertraagden in vergelijking met een placebo.

Bovendien concludeerde een overzicht van 19 studies dat suppletie met B6, B12 en foliumzuur alleen of in combinatie de hersenfunctie niet verbeterde of het risico op Alzheimer verminderde.

Meer onderzoek dat kijkt naar het effect van vitamine B6 alleen op het homocysteïnegehalte en de hersenfunctie is nodig om de rol van deze vitamine bij het verbeteren van de gezondheid van de hersenen beter te begrijpen.

Vitamine B6 kan bloedarmoede voorkomen

Vanwege zijn rol bij de productie van hemoglobine kan vitamine B6 nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van bloedarmoede als gevolg van een tekort.

Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof aan je cellen levert. Als je weinig hemoglobine hebt, krijgen je cellen niet genoeg zuurstof. Als gevolg daarvan kun je bloedarmoede ontwikkelen en je zwak of moe voelen.

Studies hebben lage niveaus van vitamine B6 in verband gebracht met bloedarmoede, vooral bij zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

vitamine b6 zwangere vrouw

Een tekort aan vitamine B6 wordt echter zeldzaam geacht bij de meeste gezonde volwassenen, dus er is beperkt onderzoek gedaan naar het gebruik van B6 om bloedarmoede te behandelen.

Uit een casestudie bij een 72-jarige vrouw met bloedarmoede als gevolg van een tekort aan B6 bleek dat behandeling met de meest actieve vorm van vitamine B6 de symptomen verbeterde.

Meer onderzoek is echter nog nodig om de effectiviteit van vitamine B6 bij de behandeling van bloedarmoede te begrijpen bij andere bevolkingsgroepen dan die met een verhoogd risico op B-vitaminetekort, zoals zwangere vrouwen en oudere volwassenen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen dure en goedkope vitamines?

B6 kan nuttig zijn bij symptomen van PMS

Vitamine B6 wordt gebruikt bij de behandeling van symptomen van het premenstrueel syndroom, of PMS, waaronder angst, depressie en prikkelbaarheid. Onderzoekers vermoeden dat B6 helpt bij emotionele symptomen in verband met PMS vanwege zijn rol bij de aanmaak van neurotransmitters die de stemming regelen.

Uit een onderzoek van drie maanden bij ruim 60 premenopauzale vrouwen bleek dat het dagelijks innemen van 50 mg vitamine B6 de PMS-symptomen depressie, prikkelbaarheid en vermoeidheid met 69% verbeterde.

Vrouwen die een placebo kregen meldden echter ook verbeterde PMS-symptomen, wat suggereert dat de effectiviteit van het vitamine B6 supplement gedeeltelijk te danken kan zijn geweest aan een placebo-effect.

Uit een ander klein onderzoek bleek dat 50 mg vitamine B6 samen met 200 mg magnesium per dag de PMS-symptomen, waaronder stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en angst, in de loop van één menstruatiecyclus aanzienlijk verminderden.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn ze beperkt door de kleine steekproef en de korte duur. Meer onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van vitamine B6 bij het verbeteren van PMS-symptomen is nodig voordat aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Vitamine B6 goed tegen misselijkheid tijdens zwangerschap

Vitamine B6 wordt al tientallen jaren gebruikt om misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap te behandelen. Het is zelfs een ingrediënt in een veelgebruikt medicijn tegen ochtendmisselijkheid.

Onderzoekers weten niet helemaal zeker waarom vitamine B6 helpt bij ochtendmisselijkheid, maar het kan zijn omdat voldoende B6 verschillende vitale rollen speelt bij het waarborgen van een gezonde zwangerschap.

Uit een onderzoek bij 342 vrouwen in de eerste 17 weken van hun zwangerschap bleek dat een dagelijks supplement van 30 mg vitamine B6 het gevoel van misselijkheid na vijf dagen aanzienlijk verminderde, vergeleken met een placebo.

“B6 wordt veelgebruikt tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap.”

Een ander onderzoek vergeleek het effect van gember en vitamine B6 op het verminderen van episodes van misselijkheid en braken bij 126 zwangere vrouwen. De resultaten toonden aan dat het dagelijks innemen van 75 mg B6 de misselijkheid en braakverschijnselen na vier dagen met 31% verminderde.

Deze onderzoeken suggereren dat vitamine B6 effectief is bij de behandeling van ochtendmisselijkheid, zelfs bij een duur van minder dan een week. Als je geïnteresseerd bent in het nemen van B6 voor ochtendmisselijkheid, overleg dan met je arts voordat je met supplementen begint.

Lees ook: Kan een hooggedoseerde multivitamine bijwerkingen geven?

B6 kan mogelijk het risico op hartziekten verminderen

Vitamine B6 kan verstopte slagaders voorkomen en het risico op hartziekten minimaliseren.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met lage bloedwaarden vitamine B6 bijna twee keer zoveel risico lopen op het krijgen van hartziekten dan mensen met hogere B6 waarden.

Dit komt waarschijnlijk door de rol van B6 bij het verlagen van verhoogde homocysteïnespiegels die in verband worden gebracht met verschillende ziekteprocessen, waaronder hartziekten.

In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek bij 158 gezonde volwassenen die broers en zussen hadden met een hartziekte werden de deelnemers in twee groepen verdeeld, één die twee jaar lang elke dag 250 mg vitamine B6 en 5 mg foliumzuur kreeg en een andere die een placebo kreeg.

De groep die B6 en foliumzuur nam had lagere homocysteïnespiegels en minder abnormale harttesten tijdens inspanning dan de placebogroep, waardoor ze een algeheel lager risico op hartziekten liepen.

Vitamine B6 kan mogelijk kanker helpen voorkomen

Voldoende vitamine B6 innemen kan het risico op bepaalde soorten kanker verlagen. De reden waarom B6 kanker kan helpen voorkomen is onduidelijk, maar onderzoekers vermoeden dat het verband houdt met zijn vermogen om ontstekingen te bestrijden die kunnen bijdragen aan kanker en andere chronische aandoeningen.

Uit een overzicht van 12 studies bleek dat zowel voldoende inname van B6 via de voeding als bloedspiegels in verband staan met een lager risico op darmkanker. Personen met de hoogste bloedwaarden van B6 hadden een bijna 50% lager risico op het ontwikkelen van dit type kanker.

vitamine b6 kanker

Onderzoek naar vitamine B6 en borstkanker laat ook een verband zien tussen adequate bloedspiegels van B6 en een verminderd risico op de ziekte, vooral bij postmenopauzale vrouwen.

Er is meer onderzoek nodig dat gerandomiseerde proeven omvat en niet alleen observationele studies om de precieze rol van vitamine B6 bij kankerpreventie te beoordelen.

Vitamine B6 is goed voor de gezondheid van ogen

Vitamine B6 kan een rol spelen bij het voorkomen van oogziekten, vooral bij een type gezichtsverlies dat oudere volwassenen treft, genaamd leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD).

Studies hebben hoge bloedwaarden van circulerend homocysteïne in verband gebracht met een verhoogd risico op AMD. Omdat vitamine B6 helpt verhoogde bloedspiegels van homocysteïne te verlagen, kan voldoende B6 je risico op deze ziekte verlagen.

Onderzoek heeft ook een verband gelegd tussen lage bloedspiegels van vitamine B6 en oogaandoeningen die aders blokkeren die in verbinding staan met het netvlies. Een gecontroleerde studie bij meer dan 500 mensen vond dat de laagste bloedwaarden van B6 significant samenhingen met netvliesaandoeningen.

Vitamine B6 voedselbronnen en supplementen

Je kunt vitamine B6 uit voedsel of uit supplementen halen en de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor B6 is 1,5 mg voor volwassenen. De meeste gezonde volwassenen kunnen deze hoeveelheid binnenkrijgen door een evenwichtige voeding met vitamine B6-rijke voedingsmiddelen zoals kalkoen, kikkererwten, tonijn, zalm, aardappelen en bananen.

Studies die het gebruik van vitamine B6 ter voorkoming en behandeling van gezondheidsproblemen benadrukken richten zich eerder op supplementen dan op voedselbronnen.

“Je kunt vitamine B6 uit voedsel of uit supplementen halen.”

Doses van 30 mg en meer vitamine B6 per dag zijn gebruikt in onderzoek naar PMS, ochtendmisselijkheid en hartziekten. Deze hoeveelheden B6 zijn aanzienlijk hoger dan de ADH en worden soms gecombineerd met andere B-vitaminen.

Het is moeilijk te beoordelen of het verhogen van de inname van B6 uit voedingsbronnen voor bepaalde aandoeningen dezelfde voordelen heeft die supplementen kunnen bieden.

Als je geïnteresseerd bent in het nemen van vitamine B6 supplementen om een gezondheidsprobleem te voorkomen of aan te pakken, praat dan met je huisarts over de beste optie voor jou.

Mogelijke bijwerkingen van te veel vitamine B6

Te veel vitamine B6 uit supplementen kan negatieve bijwerkingen veroorzaken. Vitamine B6 vergiftiging zal waarschijnlijk niet voorkomen uit voedselbronnen van B6, want het is bijna onmogelijk om de hoeveelheid in supplementen alleen via de voeding binnen te krijgen.

Inname van meer dan 1.000 mg aanvullende B6 per dag kan zenuwschade en pijn of gevoelloosheid in handen of voeten veroorzaken. Sommige van deze bijwerkingen zijn zelfs gedocumenteerd na slechts 100-300 mg B6 per dag.

Om deze redenen is de aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 sinds 1 oktober 2018 gelimiteerd op 21 milligram per dag.

Lees ook over: Het effect van biotine & acne

Conclusie

Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine die wordt verkregen uit voedsel of supplementen. Het is nodig voor veel processen in je lichaam, waaronder het aanmaken van neurotransmitters en het reguleren van het homocysteïnegehalte.

Hoge doses B6 zijn gebruikt om bepaalde aandoeningen te voorkomen of te behandelen, waaronder PMS, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) en misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap.

Voldoende B6 binnenkrijgen via je dieet of een supplement is cruciaal om gezond te blijven en kan ook andere indrukwekkende gezondheidsvoordelen hebben.

Verder lezen: Wat doet vitamine B2?

Bronnen:

https://www.davitamon.nl/behoeftes/heldere-geest/
https://scientias.nl/vitamine-b-remt-alzheimer-af/
https://www.nvkc.nl/zoek-een-test/?id=317
http://www.minerva-ebm.be/nl/article/956
https://www.lareb.nl/mvm-kennis-pagina?id=84
https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/natuurvoeding-voor-de-zintuigen/vitamine-b6-ei-columbus-ogen/

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink