Wat is het verschil tussen vitamines en half vitamines?

Wat is het verschil tussen vitamines en half vitamines?

Bestaan er halfvitamines? Deze bestaan inderdaad en één ervan is inositol. Op de twee bekendste vormen van inositol gaan we in dit artikel verder op in namelijk D-chiro-inositol en myo-inositol. Daarbij wordt de veelzijdigheid van deze stof belicht.

Vitamines en halfvitamines: wat zijn de verschillen?

Als het lichaam een stof niet zelf kan aanmaken en deze via voeding binnen moet krijgen wordt dit een vitamine genoemd. De lijst met vitamines was vroeger erg lang. Naarmate men meer onderzoek ging doen werd ontdekt dat sommige stoffen wel door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Deze stof is dan geen vitamine omdat deze niet essentieel is. Een stof wordt een halfvitamine genoemd als deze stof een grote invloed heeft op het goed functioneren van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is inositol.

Vroeger werd Inositol onder de vitamines gerekend. Inositol stond in Nederland bekend als vitamine B7. Als vitamine B8 werd inositol aangeduid in het buitenland.

Inositol, wat is het?

Een suiker met verschillende belangrijke functies, zo kan inositol omschreven worden.

In verschillende voedingsbronnen komt inositol -en met name myo-inositol- voor. Voedingsmiddelen met inositol zijn bijvoorbeeld noten, granen, peulvruchten en fruit. Ook kan het lichaam uit andere vitamines of glucose (suiker) prima inositol halen. Enkel als je de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt werkt dit proces.

Wat is de functie van inositol?

De veelzijdige halfvitamine inositol is in ons lichaam betrokken bij verschillende functies. Samen met een andere halfvitamine genaamd choline werkt inositol nauw samen. Tezamen zorgen deze twee halfvitamines voor de volgende functies:

Celmembranen van onze lichaamscellen aanmaken

De wanden van onze cellen worden celmembranen genoemd. Je kunt een celwand vergelijken met een portier: sommige stoffen worden tegengehouden en andere kunnen erdoor heen. Deze functie is essentieel voor de optimale werking van het lichaam.

De vetstofwisseling

Vetten zijn best groot. Inositol en choline zorgen ervoor dat de vetten kleiner gemaakt worden om het transport naar de lever makkelijker te maken. Ook draagt inositol bij aan de bouw van neurotransmitters zoals serotonine. Neurotransmitters zorgen voor de communicatie tussen zenuwcellen. Op deze manier worden spieren aangestuurd. Om deze rede worden neurotransmitters ook wel ‘’boodschapperstofjes’’ genoemd. Ook bij de werking van insuline speelt inositol de rol van boodschapper.

Wat zijn de verschillende vormen van inositol?

Inositol is er in verschillende vormen. De samenstelling van deze vormen is allemaal net iets anders. Van inositol zijn D-chiro-inositol en myo-inositol de bekendste vormen. In onze dagelijkse voeding vinden we de meest voorkomende soort namelijk myo-inositol. In voeding komt D-chiro-inositol in kleine hoeveelheden voor. Je vindt kleine hoeveelheden D-chiro-inositol in bijvoorbeeld kikkererwten, pompoen(zaden), boekweit en in de peulen van Johannesbroodboom. Voor ons lichaam zijn deze hoeveelheden te klein. Uit myo-inositol kan het lichaam gelukkig zelf D-chiro-inositol aanmaken.

Als het lichaam deze stoffen zelf aanmaakt, waarom zou ik dan supplementen nemen?

Als het lichaam zelf stoffen aanmaakt klinkt het niet logisch dat je voor deze stoffen supplementen zou slikken. Supplementen kunnen voor deze stoffen daarentegen wel een positieve bijdrage leveren. Myo-inositol wordt namelijk minder efficiënt omgezet naar D-chiro-inositol. De omzetting duurt daarbij ook erg lang en is een ingewikkeld proces. Door een onvolledig voedingspatroon kan het ook zijn dat bepaalde stoffen in het lichaam minder aanwezig zijn. Processen kunnen hierdoor wellicht minder goed verlopen.

Supplementen met inositol

Inositol

Er zit 500 mg myo-inositol in inositol. Voor het vetzuurmetabolisme speelt myo-inositol samen met choline een belangrijke rol. De kans is groot dat je niet voldoende choline binnenkrijgt op het moment dat je vegetariër of veganist bent. Op dat moment is een choline-inositol supplement de beste keuze.

Choline-inositol

Er zit 250 mg inositol en 250 mg choline in Choline-Inositol. Ons lichaam maakt deze stoffen beperkt aan en zijn beide halfvitamines. In lecithine komen beide stoffen voor. Voor de structuur van de celwanden is lecithine nodig. De normale stofwisseling wordt door choline ondersteund en levert een positieve bijdrage aan de lever.

D-Chiro-Inositol

In voeding komt het stofje D-Chiro-Inositol voor in beperkte mate. Een goede bron voor de bioactieve stof D-chiro-Inositol zijn de peulen van de Johannesbroodboom. In het lichaam van de vrouw ondersteund deze stof de natuurlijke balans.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk