Pistache pasta maken

Pistache pasta maken? Superlekker pistache creme recept!

Broodbeleg
Italiaans

Heb jij het weleens bij de bakker gespot? Een heerlijk croissantje of gebakje met pistache. Yummy! Vooral in Italië en de landen rondom de Middellandse Zee is dit groene goedje populair. Maar inmiddels heeft pistachepasta ook de harten van Nederlanders gestolen! Heerlijk in gebak, croissantjes of gewoon op je boterham! En als je een pure pistacheversie kiest, is’ie ook hartstikke gezond. Genieten terwijl je goed bezig bent. Goeie deal, toch? Maar hoe maak je pistachepasta eigenlijk zelf? Wij geven je hét recept!

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding:
Aantal Potje(s)
-
1
+

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de pistachenoten op een bakplaat en rooster ze 5-10 minuten in de oven tot ze licht beginnen te kleuren en geuren. Dit helpt om de smaak van de pistachenoten extra naar boven te halen! Laat ze daarna eventjes afkoelen, maar ze malen beter als ze nog een beetje warm zijn.

  2. Doe de (redelijk afgekoelde) pistachenoten in een krachtige(!) blender of keukenmachine. Mix eerst kort tot de noten een fijn poeder vormen. Als je blender sterk genoeg is kan er al een pasta ontstaan.

  3. Voeg de olie toe en, als je een zoetere crème wilt, ook de suiker. Voor extra smaak kun je een snufje zout en vanille-extract toevoegen, maar daar kun je zelf mee experimenteren.

  4. Blend de ingrediënten een paar minuten tot je een gladde, romige pasta krijgt. Dit kan even duren (soms wel 5 minuten), afhankelijk van je blender. Stop af en toe om de randen van de kom schoon te schrapen.

  5. Proef de pasta en voeg indien nodig extra suiker of zout toe. Doe de pistachepasta in een schone pot en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Het blijft ongeveer 2 weken goed (afhankelijk hoeveel suiker en olie je gebruikt, dan blijft het meestal iets langer goed).

Hoe heeft het gesmaakt?
5/5 (1 beoordelingen)

Wat is pistachepasta?

Pistachepasta is – je verwacht het niet – een pasta gemaakt van… pistachenoten! Het is een dikke, smeuïge pasta die wordt gemaakt van gepelde en vervolgens gemalen pistachenoten. Pistachepasta  wordt  gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten en is vooral populair door zijn rijke, nootachtige smaak en prachtige, heldergroene kleur.

Oorsprong

Deze felgroene notenpasta komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Hoewel haast iedereen denkt dat het een Italiaanse oorsprong heeft, zijn de meningen daarover verdeeld. Zowel Italië als Iran en Turkije maken veel gebruik van pistachepasta. Ook in het Midden-Oosten, zoals Libanon en Syrië, is deze pasta razend populair. 

En wij snappen wel waarom! Dit goddelijke groene goedje past overal bij en maakt je dessert, ontbijt of cake echt helemaal af. 

Is pistache pasta hetzelfde als pistache crème?

Pistachepasta en pistachecrème worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zitten wel degelijk verschillen tussen de twee. 

Pistachepasta

Pasta van pistache is een pure, geconcentreerde pasta die voornamelijk bestaat uit gemalen pistachenoten. Soms wordt er een beetje olie toegevoegd om de textuur gladder te maken, maar verder zijn er meestal geen extra ingrediënten. Het heeft hierdoor een intense en pure smaak en een felgroene kleur. Ideaal om te gebruiken in sauzen, desserts of cakes!

Pistachecrème 

Crème van pitschae is daarentegen een zoetere en romigere versie van pistachepasta. Naast pistachenoten bevat pistachecrème meestal suiker en soms melk, room of boter om een zachtere en meer smeerbare textuur te krijgen (net zoals bijvoorbeeld chocopasta). Dit maakt pistachecrème minder intens qua notensmaak, maar wel romiger en zoeter, wat het perfect maakt als spread op brood of als vulling in gebak en desserts. 

Waar eet je pistachepasta bij?

Je kunt beter vragen waar pistachepasta niet lekker bij is! Misschien heb je al ooit een croissantje geprobeerd met pistachecrème, of gewoon een simpele witte boterham. Het geeft overal een nootachtige en zoete smaak aan. Heerlijk!

Probeer het op brood, cake, croissantjes, rijstwafel of meng het door een cakebeslag, saus of ander zoet baksel. Het gaat je niet teleurstellen!

Andere populaire recepten

Pistache pasta

Over dit artikel

Dit artikel over pistache pasta maken is voor het eerst gepubliceerd op donderdag 3 oktober 2024. Pistachio pasta is ook ontzettend lekker door je ontbijt, zoals bij havermout (oats), granola, pannenkoeken of door de muesli. Kies dus een keer voor pistachepasta in plaats van pindakaas! Extra lekke met witte chocolade. Ook past pistachepasta door hartige gerechten zoals een salade. Lekker met verse groenten en bijvoorbeeld bessen! Welke soort pistachepasta er allemaal zijn, is ontelbaar. Je kunt pistachenoten online bestellen of kopen bij je lokale supermarkt zoals de albert heijn. Geroosterd zijn noten het allerlekkerst, dat kun je gewoon zelf doen in de oven.

Je las een bericht in de categorie:

  • Pistachepasta
Geschreven door

Lizzy van der Loo

Lizzy van der Loo is één van onze vaste auteurs. Zij schrijft over gezondheid, supplementen, mentaal welzijn, gezonde voeding en recepten. Je kunt Lizzy voor dat laatste ook volgen op Instagram.