Vitamine B2 voeding. De top 10 voedingsmiddelen met de meeste vitamine B2

Voedingsmiddelen top 10 met de meeste vitamine B2

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 is voor een volwassene 1,5 mg. Voor deze vitamine is nog geen maximum vastgesteld. Deze vitamine heeft een heldergele kleur. Je urine kan hierdoor felgeel van kleur worden. Soms wordt het gebruikt als kleurstof, het is dan een additief in ons voedsel en heeft e-nummer E-101 gekregen.

Vitamine B2 is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de energieproductie. Ontstekingen aan de neus kunnen symptomen zijn die wijzen op een tekort. Granen, vlees, groente, fruit en zuivel zijn rijk aan vitamine B2. Andere namen voor vitamine B2 zijn riboflavine en lactoflavine.

Lees ook: Waar is vitamine B2 goed voor in ons lichaam?

Lever

– 3,2 micrgram per 100 gram (213% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Je kunt het orgaanvlees runderlever eten. Het is een van de gezondste stukken vlees. Een lever is namelijk de opslag geweest voor meerdere belangrijke voedingsstoffen van het rund. Denk aan de vitamines A, B12, D, E, K en foliumzuur. Maar ook mineralen zoals ijzer en koper. Het eten van lever is erg gezond omdat het laag is in calorieën en juist rijk is aan hoogwaardige eiwitten. De meeste mensen eten het door het te bakken in een goede jus en geven de voorkeur aan kalfslever omdat dit minder stug is dan een runderlever. 

Lijnzaad

– 460 micrgram per 100 gram (153% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Lijnzaad is het zaad van vlas en wordt daardoor ook wel vlaszaad genoemd. Het zijn kleine zaadjes. Lijnzaad heeft veel cholesterolverlagende vezels en omega-3 vetzuren. Lijnzaad bevordert voornamelijk onze stoelgang omdat het zaadje rijk is aan vezels die zich in de darmen volzuigen met vocht. De darmpassage wordt hierdoor gestimuleerd. Lijnzaad kan ook een reinigende werking hebben in de darmen. Naast dat het goed voor de gezondheid is wordt het om die reden veel gebruikt door mensen die willen afslanken. De smaak van lijnzaad is bitter en nootachtig. 

Amandelen

– 0,6 micrgram per 100 gram (40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Amandelen zijn officieel geen noot, maar een vrucht. Amandelen zijn namelijk een steenvrucht. Het is de pit die wij eten en die wij kennen als amandel. Amandelen worden gezien als gezond. Maar als je deze te veel eet hebben ze slechts één nadeel. Ze bevatten de stof fytinezuur.

Dit maakt het voor je lichaam moeilijker om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. Daarnaast zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, fosfor, koper en  vitamine B2. Boordevol vitamines en mineralen dus!

Kaas

– 0,6 micrgram per 100 gram (40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Als Nederlander ben je ongetwijfeld bekend met kaas. Kaas is een zuivelproduct wat gemaakt wordt van melk. In ontelbaar veel gerechten wordt kaas gebruikt. Zo wordt kaas gebruikt bij pizza’s maar wordt het ook toegevoegd aan een shakshuka of simpelweg op een stuk brood. Kaas is rijk aan een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B2 en B12. Kaas bevat daarnaast veel vetten, eiwitten en de mineralen selenium, zink, magnesium, fosfor en calcium. Over het algemeen is kaas erg zout en zijn er veel verschillende soorten van: van een oud, hard stuk kaas tot een zachte bol mozzarella.  

Lees ook: Wat is vitamine B2?

Soja

– 0,5 micrgram per 100 gram (35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Soja komt van de peulvrucht sojaboon. Peulvruchten behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Soja wordt als grondstof voor erg veel verschillende producten gebruikt. Soja bevat ongeveer 35% aan eiwitten en 19% aan vetten. Soja is rijk aan componenten die helpen bij de bescherming tegen hart-en vaatziekten. Daarnaast bevat het veel onverzadigde vetten, pectine en plantaardige eiwitten. Het is daardoor een goede voedingsstof mits het niet met overmate gebruikt wordt. Sojabonen worden vaak gebruikt als vervanger voor vlees in bijvoorbeeld de vorm van tofu of tempeh. Ook wordt uit sojabonen sojaolie geperst. 

Ei

– 0,5 micrgram per 100 gram (33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Eieren zijn geliefd en worden veel gegeten. De schaal van een ei wordt gemaakt van kalk. Deze kan verschillende kleuren hebben. Zo heb je bruine eieren en witte eieren. Dit heeft te maken met het ras van de kip. Eieren bestaan uit een eigeel en een eiwit. De kleur van de schaal heeft verder niets te maken met de voedingswaarde. Eieren bevatten verschillende vitamines en mineralen. Denk aan vitamine B12, Vitamine D en Vitamine A. Maar eieren worden met name gegeten omdat je ze natuurlijk in veel gerechten kan gebruiken.

Champignons

– 0,44 micrgram per 100 gram (29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Champignons zijn paddenstoelen die we indelen onder de groenten. In feite is een champignon geen groente maar een schimmel. Via sporen planten champignons zich voort. De witte champignon die te herkennen is aan het witte hoedje is de meest bekende champignon en wordt jaarrond in Nederland geteeld. Er zitten veel gezonde voedingsstoffen in champignons. Zo zitten er veel vitamine B2 en B3 in champignons. Ook bevatten champignons een hoge concentratie koper. Champignons eet je liever niet rauw. Champignons kunnen op meerdere manieren bereid worden zoals in de oven, wokken, roerbakken of koken.   

Paling

– 0,4 micrgram per 100 gram (27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Een paling is afkomstig van de familie van de palingen. Het is een straalvinnige vis en wordt ook wel aal of Europese aal genoemd. Het dier kan tot wel een meter lang worden. De kleur van deze vis is bruin tot grijsachtig. Een paling is voornamelijk gezond omdat het omega-3 vetzuren bevat. Het omega-3 vetzuur is essentieel bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Een vette vis zoals paling bevat meer van deze vetzuren dan magere vissoorten zoals kabeljauw. Om deze reden is het ook gezonder. Een paling kun je roken, marineren, bakken en stoven. Een visolie supplement is uiteraard ook een optie.

Koolvis

– 0,35 micrgram per 100 gram (23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
De koolvis is een magere vis. De smaak van de koolvis is neutraal en past daardoor in heel veel verschillende gerechten. Naast het lage vetgehalte van de koolvis bevat deze vis ook erg veel eiwitten en essentiële vitamines en mineralen. De koolvis is daarnaast rijk aan het essentiële vetzuur omega-3. De combinatie van de grote hoeveelheid eiwitten, vitamines en mineralen en het lage vetgehalte zorgen ervoor dat de koolvis uitstekend past in een gezonde levensstijl. Als je de koolvis wilt koken, kook dan de vis in ongeveer 8 minuten gaar en serveer bijvoorbeeld met groente en rijst.

Brie

– 0,35 micrgram per 100 gram (23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Brie wordt gemaakt van koemelk en is een Franse witschimmelkorst kaas. Brie is een zachte kaas met een romige, volle smaak. Afhankelijk van de rijping kan deze ook een beetje pittig zijn. Tijdens het rijpingsproces ontstaat de korst om de brie die wat harder maar absoluut eetbaar is. Brie lijkt op camembert mag is niet hetzelfde. Bij brie wordt namelijk nog extra room toegevoegd wat bij camembert niet het geval is. Brie is door de zachte smaak erg toegankelijk en kan worden gegeten op een stuk stokbrood, op een cracker of in combinatie met walnoten of amandelen.   

Walnoten

– 0,3 micrgram per 100 gram (20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
Walnoten komen van de walnotenboom en worden ook wel okkernoten genoemd. Een walnoot behoort niet tot noten maar tot steenvruchten. Walnoten zijn gezond voor je omdat het (net als alle noten) rijk is aan vitamine B1, vitamine E en ijzer. Daarnaast bevatten noten veel onverzadigde vetten. Het eten van ongezouten noten helpt bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten. De walnoot bevat ook nog eens veel antioxidanten. De walnoot wordt gezien als een van de gezondste noten en wordt daarom ook wel tussen de superfoods gecategoriseerd. Een walnoot van goede kwaliteit heeft en zachte en sappige smaak. 

Verder lezen: Wat is vitamine B12?

YouTube video
Geschreven door

Anouk van der Laan