Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Dat een gele kleurstof erg belangrijk is voor het lichaam zullen weinig mensen bij stilstaan. Vitamine B2 oftewel riboflavine maakt van de flavines deel uit van een gele pigmenten groep. In de voedingsmiddelenindustrie is deze vitamine populair vanwege de gele kleur die als kleurstof wordt gebruikt. Naast de kleur heeft deze vitamine nog andere capaciteiten.
Vitamine B2 maakt deel uit van de vitamine B-complex. Voor een lange tijd dacht men dat vitamine B slechts één vitamine was. Later werd pas bekend dat er veel verschillende B vitamines zijn. Om ze van elkaar te onderscheiden kregen al deze B vitamines een nummer.
Vitamine B2 lost op in water. Deze wateroplosbare vitamine kan dus door het lichaam niet opgeslagen worden. Om goed te functioneren hebben we iedere dag dus voldoende van deze stof nodig.
Om het lichaam optimaal te laten functioneren is het dus belangrijk dagelijks genoeg vitamine B2 binnen te krijgen. Hieronder lees je bij welke functies vitamine B2 betrokken is.
Lees ook: Wat is vitamine B2?
Zorgt voor een goede energiestofwisseling;
Biedt ondersteuning bij vermoeidheid;
Helpt gezonde lichaamscellen te beschermen;
Draagt bij aan een goed gezichtsvermogen;
Houdt de huid gezond;
Ondersteunt het zenuwstelsel voor een normale werking;
Uit de lichaamsvoorraden wordt de beschikbaarheid van ijzer bevorderd;
Rode bloedcellen worden goed in stand gehouden;
Bevorderen de slijmvliezen.
Vitamine B2 is niet alleen nodig voor ons lichaam. Door de voedingsindustrie wordt het ook gebruikt. Vitamine B2 wordt in de voedingsindustrie gebruikt om producten een mooie gele kleur te geven. Het gele pigment riboflavine is namelijk erg bekend. In de Europese Unie mag het E-nummer E101 gebruikt worden als kleurstof. Riboflavine wordt vaak toegevoegd in producten zoals snoep, kerriesoep, amandelmelk en yoghurttoetjes met een fruitsmaak.
In voedingsmiddelen komt vitamine B2 ook van nature voor. Producten waar veel vitamine B2 in zit zijn bijvoorbeeld brood, graanproducten, fruit, groente, vlees, vleeswaren en melkproducten. Het eten komt in de dunne darm terecht via de mond, slokdarm en de maag. De voedingsstoffen worden in de darmen opgenomen. Vitamine B2 gaat naar de cellen via het bloed. Enzymen zijn te vinden in sommige cellen. Enzymen zorgen ervoor dat processen die normaal gezien traag verlopen versneld worden. Vitamine B6 wordt omgezet naar de actieve vorm door vitamine B2. Via transpiratie, ontlasting en urine verlaat vitamine B2 het lichaam.
Omdat vitamine B2 een wateroplosbare vitamine is, wordt deze niet door het lichaam opgeslagen voor later gebruik. Om deze reden is het belangrijk om te voorkomen dat we deze vitamine verliezen en dat we iedere dag vitamine B2 aanvullen. Vitamine B2 gaat deels verloren tijdens het bereiden en bewaren van voedsel. Op het moment dat voedingsmiddelen met vitamine B2 in contact komen met water gaat een deel van de vitamine B2 verloren.
Ook zonlicht werkt niet bevorderlijk voor vitamine B2. Tussen de 20 en 80% van de vitamine B2 kan verloren gaan op het moment dat het in contact komt met zonlicht.
Ook kan vitamine B2 reageren met bepaalde medicijnen. Lees dus altijd de bijsluiter van je medicijnen of raadpleeg een deskundige.
Je krijgt voldoende vitamine B2 binnen op het moment dat je gevarieerd en gezond eet en je eten op de juiste manier bereid. Vitamines worden door het lichaam beter opgenomen uit supplementen dan uit voeding. Vitamines uit voeding zijn namelijk aan andere stoffen gebonden. Ze moeten worden losgekoppeld voordat deze gebruikt kunnen worden door het lichaam.
Lees meer over: Vitamine B2 in voeding
Een deel van de vitamines verlaat dan ook weer het lichaam omdat deze loskoppeling niet altijd even goed gaat. Een supplement kan dus ondersteuning bieden. Neem niet meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Zoals al aangegeven is vitamine B2 een wateroplosbare vitamine en wordt deze niet door het lichaam opgeslagen. Het overschot verlaat het lichaam dan ook weer.