Wat is het verschil tussen Ashwagandha en Rhodiola

Het verschil tussen rhodiola en ashwagandha

In de huidige samenleving voelen we ons regelmatig gehaast en opgejaagd. Omdat we constant ‘aan’ staan kunnen we ons minder goed ontspannen. Gelukkig zijn er kruiden die ons kunnen helpen met de stress. Deze kruiden heten ook wel ‘adaptogene’ kruiden. In deze blog vertellen we je meer over rhodiola en ashwagandha.

Adaptogene kruiden, wat zijn het?

Een adaptogeen is een wortel of een kruid dat ons aanpassingsvermogen doet ondersteunen. Binnen Ayurveda en de Chinese kruidenleer wordt al meer dan duizend jaar gebruik gemaakt van deze adaptogene kruiden. Ze werken allemaal net wat anders maar de belangrijkste functie is dan ze lichamelijke en mentale weerstand bieden tegen stress.

Adaptogenen weten zich aan te passen naar de huidige behoefte van het lichaam. Ze zijn bedoeld het lichaam in balans te brengen.

Ben je vaker onrustig? Dan kunnen adaptogenen je waar nodig wat rust geven. Als je veel stress ervaart kunnen bepaalde kruiden je helpen meer te ontspannen. Bekende adaptogene kruiden zijn rhodiola, ashwagandha, reishi, tulsi, schisandra en panax gingseng.

Rhodiola

Wat is rhodiola nou precies? Rhodiola rosea is een vetplant die groeit in o.a. China, Siberië, Groenland en IJsland. Deze Oost-Siberische bergplant heeft zijn naam te danken aan de rozengeur die de wortels afgeven. Rhodiola heeft een van de breedste toepassingen en is ook een van de meeste onderzochte adaptogenen.

In Ayurveda wordt de rhodiola al meer dan 2000 jaar gebruikt als kruidenpreparaat. In Scandinavië werd het door Vikingen gebruikt als steun in de rug tijdens veroveringstochten. Ook werd het door atleten en Chineze keizers gebruikt ter ondersteuning van hun fysieke prestaties. In Tibet is rhodiola het heiligste kruid ter wereld en wordt het bij veel meditaties toegepast.

Hoe werkt rhodiola

De adaptogene eigenschap is het belangrijkste gezondheidseffect. Door deze functie kan rhadiola stimulerend maar ook rustgevend werken. Het is totaal afhankelijk van de situatie. De wortelstok en de wortel van deze plant bevat ongeveer 140 bioactieve stoffen. De bekendste daarvan zijn rosavine en salidroside. Er wordt aangenomen dat deze stoffen verantwoordelijk zijn voor een opbeurende en rustgevende werking. Rhodiola helpt je lichamelijk en geestelijk in balans te blijven wanneer je stress ervaart. Meerdere gezondheidskenmerken van rhodiola zijn:

-Helpt bij de vermoeidheid
-Gunstig voor cognitieve functies zoals het geheugen, concentratievermogen en leren
-Draagt bij aan het uithoudingsvermogen en de fysieke prestaties
-Helpt je bij de spijsvertering
-Ondersteunt gezondheid van de bloedvaten en het hart
-Werkt als antioxidant ter bescherming van gezonde weefsels en cellen

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is ook wel bekend als Indische ginseng of winterkers. De naam heeft de wortel te danken aan het typische paardachtige aroma. In het Sanskriet betekent Ashwagandha ‘paardengeur’. Het is namelijk een combinatie van de woorden ‘ashwa’ (paard) en ‘gandha’ (geur). In India zijn ze ervan overtuigd dat het extract voor de kracht van een paard en mannelijkheid doet zorgen.

Ashwagandha wordt binnen de Ayurveda al duizenden jaren gebruikt in de vorm van poeder, thee, siroop of tinctuur. Het is een populair ‘koninklijk kruid’ onder de Ayurvedische kruidenelixers. Ze noemen het ook wel rasyana’s die volgens de traditie aan kleine kinderen en ouderen worden gegeven. Ze zouden namelijk bijdragen aan een gezond, vitaal en lang leven.

Leestip: Ashwagandha voordelen

Hoe werkt ashwagandha

Ashwagandha heeft net als rhodiola een sterke adoptogene functie. Het houdt de balans tussen ontspanning en spanning in ons lichaam. De actieve stoffen die in het wortelextract te vinden zijn zorgen dat ashwagandha kan helpen bij stress en geestelijke druk. Het is dus goed voor een geestelijke balans.

Wanneer je begint met het gebruiken van ashwagandha kan het dat je in eerste instantie meer vermoeidheid ervaart. Dit hoort erbij want dit is de vermoeidheid die zich nu openbaart nadat het zich heeft ‘opgestapeld’ in het lichaam. Het is dan ook belangrijk dat je hier gehoor aan geeft. Vanwege de rustgevende invloed wordt Ashwagandha ook wel ingezet als ondersteuning voor de nachtrust. Als je goed slaapt en goed in balans bent kan het kruid helpen weer uw optimale energiepeil te bereiken.

Door deze verschillende eigenschappen is ashwagandha erg geschikt voor extra lichamelijke en geestelijke ondersteuning.

Lees ook: Ashwagandha in de ochtend of avond?

Waarin verschillen de kruiden van elkaar?

Je weet nu wat de gezondheidseigenschappen zijn van beide kruiden maar nog niet de onderlinge verschillen. Want wanneer kies je voor een ashwagandha suppelement en wanneer voor rhodiola?


Beide supplementen kunnen worden gebruikt om beter te kunnen omgaan met stress. Wanneer je een stressvolle periode hebt gehad voel je je vaak lusteloos of vermoeid. Rhodiola werkt opbeurend en zal ondersteuning bieden bij stressgerelateerde vermoeidheid. Het draagt daarnaast ook bij aan het uithoudingsvermogen en de fysieke prestaties.


Ashwagandha wordt voornamelijk ingezet omdat het een rustgevende invloed heeft. Het helpt lichamelijk en geestelijk in balans te blijven omdat het bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding.

Als je beter in balans wilt blijven wanneer je stress ervaart of de behoefte hebt aan goede slaap is de beste keus een ashwagandha-supplement. Wanneer je verlangt naar een beter humeur en geestelijke energie is de beste keus rhodiola. Als je gen profijt hebt van de een, heb je het meestal wel van de ander. Daarom is het goed om de adaptogene kruiden zelf te ervaren om zo te beslissen welke het best bij je past.

YouTube video

Kan rhodiola en ashwagandha gecombineerd worden?

Rhodiola en ashwagandha zijn twee erg krachtige adaptogene kruiden. Er zijn supplementen waren beide kruiden worden toegevoegd.Wanneer je besluit om een supplement te gaan gebruiken lees je dan goed in. Het kan invloed hebben op het gebruik van eventuele reguliere medicijnen.

Lees verder over: Ashwagandha werking & bijwerkingen

Wat ashwagandha is

Ashwagandha, ook gekend als winterkers of Indische ginseng, heeft een unieke wortel met een kenmerkende geur die doet denken aan paarden, wat de oorsprong is van zijn Sanskriet naam ‘Ashwagandha’, een combinatie van ‘ashwa’ (paard) en ‘gandha’ (geur). Dit kruid, afkomstig uit India, wordt verondersteld de kracht en vitaliteit van een paard te bevorderen.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt de wortel van ashwagandha al millennia lang gewaardeerd, gebruikt in diverse vormen zoals thee, poeder, tinctuur en siroop. Het staat bekend als een ‘koninklijk kruid’ en is een essentieel ingrediënt in Ayurvedische elixers, vaak toegediend aan ouderen en kinderen ter bevordering van een lang en vitaal leven.

Wat rhodiola is

Rhodiola rosea, een vetplant die groeit in koude regio’s zoals Groenland en Siberië, staat bekend om de rozenachtige geur van zijn wortels. Het is een van de breedst bestudeerde adaptogenen. Rhodiola wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt, vooral in de Ayurveda, en werd door de Vikingen en Chinese keizers gebruikt voor verbetering van de fysieke prestaties. In Tibet wordt rhodiola gezien als het meest heilige kruid, vaak gebruikt bij meditatie.

Verschillen en overeenkomsten

Ashwagandha en rhodiola worden beiden gebruikt bij stress*. Rhodiola biedt steun bij stressgerelateerde vermoeidheid en werkt stimulerend, terwijl het ook bijdraagt aan fysieke prestaties en uithoudingsvermogen*. Ashwagandha daarentegen staat bekend om zijn kalmerende werking*. Het helpt bij het behouden van een evenwichtige hormoonbalans, wat essentieel is voor geestelijk en lichamelijk welzijn tijdens stressvolle perioden.*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Geschreven door

Anouk van der Laan