Wat is berberine?
Berberine is een alkaloïde die voorkomt in de schors, bladeren, twijgen, wortelstokken, wortels of stengels van verschillende planten, zoals de berber, de Oregon druif en boomkurkuma. Van oudsher wordt berberine gebruikt als antimicrobieel, antiprotozoaal en antidiarreemiddel in de Ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde.
Lees meer: Wat doet berberine?
Is berberine potentieel gevaarlijk of veilig?
Berberine is in normale doses niet gevaarlijk, al is meer lange termijn onderzoek nodig om vast te stellen hoe veilig berberine is. Bij sommige mensen heeft berberine bijwerkingen veroorzaakt zoals diarree, constipatie, winderigheid en maagpijn.
Vanwege zijn vermogen om de bloedsuiker te verlagen kan berberine in hoge doses het risico op hypoglykemie verhogen. Berberine heeft een grote kans op interactie met een aantal geneesmiddelen, waarbij sommige van deze interacties de kans op ernstige complicaties vergroten.
Wat zijn mogelijke voordelen van berberine?
Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar berberine, bij mensen met diabetes type 2 en stofwisselingsstoornissen bijvoorbeeld. Ook wordt er onderzoek gedaan of je met berberine afvallen kunt.
Hoe werkt berberine?
Het belangrijkste mechanisme waardoor berberine zijn werking uitoefent lijkt de stimulatie te zijn van het enzym adenosinemonofosfaat-geactiveerd eiwit kinase (AMPK), een meesterregulator van de cellulaire energiehomeostase die betrokken is bij een groot aantal biologische processen, waaronder de regulering van het glucose-, vet- en eiwitmetabolisme.
Hoe wordt berberine soms ook genoemd?
Berberine moet niet verward worden met:
- Piperine (extract van zwarte peper)
- Berberol (merknaam)
- Berberrubine (metaboliet)
Berberine dosering
Berberine heeft een lage toxiciteit in de aanbevolen dosering (200 tot 2000 mg/dag) en kan langdurig worden gebruikt. Met name bij de hogere doseringen hebben sommige mensen last van lichte maagdarmklachten zoals constipatie, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid. Te veel berberine kan leiden tot maagklachten, kramp en diarree.
Lees ook: Waarom is teveel vitamine E gevaarlijk?