Beste vegan multivitamine: Onze Top 3 van 2024

beste vegan multivitamine

Hoe selecteren we de beste multivitamines voor vegans?

Wij hebben ons gefocust op multivitamines die vaak door orthomoleculair therapeuten worden gekocht, omdat dit vaak merken zijn die de laatste trends en inzichten uit de wetenschap proberen toe te passen. Daarom vind je in deze test geen huismerken en multivitamines van Etos, Kruidvat of Action. We kijken naar de ingrediënten, prijs en visie van het supplement, en stellen vervolgens onze ranking samen.

beste vegan multivitamine

Welke veganistische multivitaminen zijn er?

Veganistische multivitaminen zijn er in verschillende vormen, waaronder capsules, poeders, softgels, gummies of sprays. Voor alle vormen is er bewijs voor de werkzaamheid, en het kiezen van de juiste soort voor jou kan gebaseerd zijn op je persoonlijke voorkeur.

Multivitamine gummies kunnen bijvoorbeeld beter smaken, maar ze bevatten meestal toegevoegde suikers of alternatieve zoetstoffen die je niet wilt voor je gezondheid. Capsules, softgels en andere pillen zijn voor de meeste mensen handig en bevatten meestal geen toegevoegde zoetstoffen.

Beste veganistische multivitamine

Top 3 beste vegan multivitaminen Inhoud Prijs
1. Orthica Multi Vegan 60 stuks vanaf €25,95
2. AOV 114 Multi Vegan 60 stuks vanaf €29,95
3. Vitakruid Multi Poeder 163 gram vanaf €29,90

De drie best geteste vegan multi’s zijn op voorraad bij Vitamines.com.

1. Orthica Multi Vegan

Orthica Multi Vegan tabletten zijn een zeer complete multivitamine met onder andere vitamine B12, ijzer, calcium en zink, geschikt voor vegetariërs en veganisten. Orthica Multi Vegan is van alle pillen en poeders de beste aanvulling op je dagelijkse voeding en gegarandeerd vrij van dierlijke ingrediënten. Nog een voordeel: deze multivitamine is tevens geschikt voor zwangere vrouwen, aangezien het voldoende foliumzuur en vitamine D bevat.

orthica multi vegan tabletten

Voordelen Orthica Multi Vegan

 • Met ovitamine B12, ijzer, calcium en zink
 • Bevat plantaardige vitamine D3 uit alg
 • Bevordert het immuunsysteem (foliumzuur, ijzer, selenium, zink, vitamine A, B12, B6, C, en D)
 • Draagt bij aan het energieniveau (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C en ijzer, jodium, mangaan)
 • Ondersteunt het zenuwstelsel (vitamine B6)

Nadelen

 • Meer gericht op vrouwen dan mannen

Dosering

De aanbevolen dosering voor deze multi vegan is 2 tabletten per dag, tenzij anders wordt geadviseerd en bij voorkeur innemen tijdens of na een maaltijd.

Koop Orthica Multi Vegan >

2. AOV 114 Multi Vegan

AOV 114 Multi Vegan is een 100% plantaardige multi-vitamine die speciaal is samengesteld voor mensen met een veganistisch, vegetarisch of flexitarisch eetpatroon. Mensen die (grotendeels) een plantaardig dieet volgen krijgen niet altijd de juiste of voldoende vitaminen en mineralen binnen via voeding, en met deze gedachte is de AOV 114 Multi Vegan samengesteld.

aov 114 multi vegan capsules

Voordelen AOV 114 Multi vegan

 • In plantaardige capsule, zonder hulp- en vulstoffen
 • Rijk aan vitamine B12 en choline ter ondersteuning van het homocysteïne gehalte
 • Met Aquamin®: calcium en magnesium uit duurzame bron
 • Met acetyl-l-carnitine en taurine
 • Met vegan vitamine D3 uit korstmos
 • Met actieve vitamines en organisch gebonden mineralen

Nadelen

 • Merk niet bij iedereen bekend
 • Hogere prijs

Dosering

3x daags 1 capsule bij een maaltijd innemen en deze aanbevolen dosering niet overschrijden.

Koop AOV 114 Multi Vegan >

3. Vitakruid Multi Vegan Poeder

Niet iedereen vindt softgels, pillen of tabletten prettig, en daarom hebben we ook poeders meegenomen in onze test. Hierbij springt er eentje uit: Vitakruid Multi Basis Vegan Poeder met alle nutriënten bevat in de natuurlijke vorm, dus 100% plantaardig. Deze relatief nieuwe multivitamine in poedervorm is ideaal voor wanneer je behoefte hebt aan iets lichtere doseringen met de juiste verhoudingen.

vitakruid multi basis vegan poeder

Dit veganistische poeder bevat twee soorten vitamine B12, ijzer, jodium en calcium en daarnaast een actief B-complex. Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van zenuwen en goed voor de gemoedstoestand. IJzer is goed voor de concentratie en calcium helpt energie vrij te maken uit de voeding. Vitamine C helpt bij het behoud van een goede weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Kortom een ideaal multivitamine poeder die ook nog eens 100% plantaardig is.

Voordelen Vitakruid Multi Vegan

 • Neutrale smaak en goed oplosbaar
 • Alle effectieve nutriënten in één maatschep
 • Zorgvuldig uitgekozen aanvulling op een veganistische levensstijl
 • Makkelijk te doseren door poedervorm
 • 100% Plantaardig
 • Multivitamine met Vitamine B12 en een actief B-complex
 • Toegevoegd IJzer dat goed is voor de concentratie
 • Met Calcium dat helpt energie vrij te maken uit de voeding
 • Ruime dosering Vitamine C dat helpt energie vrij te maken uit de voeding

Nadelen

 • Poeder kan zowel voordeel als nadeel zijn
 • Niet goedkoop

Dosering

Neem 1 maatschep per dag. Je kunt dit veganistische poeder makkelijk toevoegen aan je waterfles, kwark of yoghurt, smoothie, of een andere drankje. Houd je wel aan de aanbevolen dosering.

Koop Vitakruid Multi Vegan Poeder >

Wat is een veganistisch dieet?

Een veganistisch dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen die uitsluitend van planten afkomstig zijn, zoals fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden. Met andere woorden: een dieet dat alle dierlijke producten, waaronder zuivel, eieren en gelatine, weglaat. Mensen kiezen om verschillende redenen voor veganisme, variërend van gezondheidsredenen tot milieubescherming.

Wat is het nut van vegan supplementen?

Zelfs met zorgvuldig geplande maaltijden en tussendoortjes kan het nog een hele uitdaging zijn om het hele scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen op een veganistisch dieet. Als veganist loop je het risico een aantal van de belangrijkste voedingsstoffen uit dierlijke producten tekort te komen. Van plantaardige diëten is bijvoorbeeld algemeen bekend dat ze vitamine B12 missen.

multivitamine vegan

Om die reden kan een vegan multivitamine nuttig zijn om eventuele voedingstekorten aan te vullen en je algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen. En naarmate de belangstelling voor veganisme in het België en Nederland blijft groeien, nemen logischerwijs ook de veganistische multivitaminen op de markt toe.

Kunnen veganisten veilig multivitaminen nemen?

Als je veganist bent, kun je zeker een multivitamine nemen. Sterker nog, veel diëtisten raden ze ten zeerste aan om er zeker van te zijn dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar – voordat je investeert in een nieuwe formule – is het altijd belangrijk om op het etiket te kijken of het veganistisch is, want sommige multivitamines kunnen dierlijke producten bevatten.

Lees ook: Beste vegan proteine poeder getest

Geen dierlijke ingrediënten

Behalve dat ze geen dierlijke ingrediënten bevatten (die vaak in andere supplementen voorkomen, zoals gelatine) leveren de geteste veganistische multivitamines wel alle relevante maar veilige hoeveelheden vitamine B12, ijzer, vitamine D3, calcium, jodium en zink. Voedingsstoffen waarvan je anders misschien niet genoeg krijgt bij een plantaardig dieet.

veganist salade gezond

Door het schrappen van dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, kunnen vegans een tekort krijgen aan sommige essentiële micronutriënten, zoals vitamine B12, ijzer, vitamine D3, calcium, jodium, zink en omega-3 vetzuren. Een tekort in een van deze voedselgroepen kan invloed hebben op je botgezondheid, energieniveau, stemming en cognitie.

Is een veganistisch dieet gezonder?

Nou, het is zeker het vermelden waard dat het volgen van een veganistisch dieet niet altijd betekent dat je beter eet. Sommige veganistische producten hebben bijvoorbeeld het imago dat ze gezond zijn, maar bevatten overmatige hoeveelheden zout, suiker en sterk bewerkte ingrediënten, zoals groenteburgers en sommige vleesvervangers.

En dus, hoewel het nemen van een veganistische multivitamine nooit slechte eetgewoonten mag rechtvaardigen, kan het helpen om eventuele voedingstekorten aan te vullen als je dieet niet altijd goed uitgebalanceerd is.

Lees ook alles over: vegan supplementen

Waar kunnen veganisten B12 vandaan halen?

Vitamine B12 wordt traditioneel gevonden in dierlijke bronnen en is essentieel voor veganisten. Deze voedingsstof draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normale psychologische functie, de normale werking van het immuunsysteem, en een vermindering van vermoeidheid en moeheid. Zonder voldoende vitamine B12 is het niet ongewoon om vermoeidheid, prikkelbaarheid, een laag humeur en zelfs cognitieve veranderingen te ervaren.

vegan multivitaminen

Naast het eten van voedsel verrijkt met vitamine B12, zoals voedingsgist, plantaardige melk en sommige granen, is het toevoegen van een krachtig supplement aan je dieet de enige betrouwbare manier om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 microgram (mcg) te komen. Gelukkig leveren de meeste veganistische multivitaminen deze hoeveelheid – zo niet meer.

Conclusie

Het kopen van een vegan multivitamine is dus een prima ‘verzekering’ om al je voedingsstoffen te dekken, vooral als je specifieke dieetvereisten hebt, zoals het volgen van een veganistisch dieet, waardoor je bepaalde voedingsstoffen tekort kunt komen. Gelukkig vind je op Vitamines.com alle populaire supplementen die ook gebruikt worden door orthomoleculair therapeuten.

Bekijk hier alle vegan multivitaminen >

Dit is een bericht in de categorie

Vegan vitamins

Welke voedingsstoffen maken de beste multivitamine?

Veganisten kunnen veel van de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit plantaardige bronnen halen, maar voor sommige belangrijke voedingsstoffen kan het lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat juist die voedingsstoffen in de beste multivitamine voor vegans zitten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nogal belangrijk – het helpt bij de gezondheid van de hersenen en een energie gevende stofwisseling. Het punt is dat vitamine B12 van nature voorkomt in vlees, vis, eieren en melk – uiteraard allemaal no-no’s voor veganisten. Er zijn niet veel plantaardige bronnen die rijk zijn aan vitamine B12, maar veganisten kunnen iets van wat ze nodig hebben krijgen via verrijkt voedsel zoals voedingsgist. Dat gezegd hebbende – je gaat waarschijnlijk niet de hele dag en elke dag voedingsgist binnenkrijgen, dus aanvulling met een veganistische multivitamine is een goed idee.

In gevallen als B12 kan een veganistische multivitamine van hoge kwaliteit je een bio-identieke versie van de voedingsstof geven. Bio-identiek betekent dat een in een laboratorium gemaakte versie moleculair overeenkomt met de vorm die in de natuur voorkomt. Dus, met iets als vitamine B12, kan de bio-identieke versie in een veganistische multivitamine helpen de behoefte aan voedingsstoffen te ondersteunen – zonder de dierlijke bron.

Omega-3 DHA

Een andere superbelangrijke voedingsstof die voor veganisten moeilijk uit voedsel te halen is, is Omega-3 DHA. Omega-3 vetzuren helpen het gezichtsvermogen en de gezondheid van het hart, maar een primaire bron van Omega-3 DHA is vis. Voor plantaardig georiënteerde mensen kan het zelfs moeilijk zijn om een veganistisch-vriendelijk Omega-3 supplement te vinden, omdat veel multivitaminen visolie gebruiken.

Maar bepaalde veganistische multivitaminen hebben een manier gevonden om je Omega-3 DHA te geven zonder daarbij vissen te schaden. Dit is de wetenschap: Vissen halen hun Omega-3 DHA eigenlijk uit het eten van microalgen – dus door algenolie in plaats van visolie te gebruiken in onze multivitamines, snijden we de tussenpersoon uit en geven we je een bron van Omega-3 DHA die ook veganistisch vriendelijk is. Iedereen wint – vooral de ansjovis die per flesje multivitaminen wordt uitgespaard.

Nog iets om op te merken: sommige vegan multivitamines combineren omega-3 en multivitaminen niet binnen dezelfde formule.

IJzer

Deze voedingsstof is essentieel voor het leven zelf, en helpt bij de opbouw van bloed en zuurstoftransport. Vrouwen die zwanger, postpartum of menstruerend zijn hebben een hogere ijzerbehoefte. Het voorbehoud? Hoewel ijzer voorkomt in sommige plantaardige voedingsmiddelen zoals spinazie en peulvruchten, komen sommige van de beste bronnen van dieren. IJzer is veganistisch vriendelijk en biologisch beschikbaar.

Wat wil je niet in een veganistische multivitamine?

Als je in de markt bent voor een veganistische multivitamine, is het lezen van het etiket cruciaal. Sommige traditionele multivitaminen gebruiken vaak ingrediënten die niet veganistisch zijn – en ze zijn daar niet altijd transparant over. Dingen als schapenwol, koeienhoeven en -botten, en schellak (ook bekend als keverpoep) komen vaak voor. Ga op zoek naar een multivitamine waarop duidelijk staat dat hij veganistisch is.

Vitamines.com is opgericht door een veganist!

We snappen het: een multivitamine vinden die past bij je unieke voedingsbehoeften en je normen en waarden kan lastig zijn. Maar het is het vermelden waard dat Vitamines.com is opgericht door een veganist, vanuit de overtuiging dat iedereen moet weten wat er in zijn lichaam gaat en waarom.

“Als je een veganistische multivitamine kopen wilt, is het lezen van het etiket cruciaal”

Daarom zijn onze multivitaminen veganistisch-vriendelijk, non-GMO, gluten- en belangrijke allergenen- en samengesteld met voedingsstoffen in zuivere, traceerbare vormen, zonder extra’s of twijfelachtige toevoegingen. Want ongeacht het dieet verdient iedereen een kwalitatieve multivitamine.

Klantenservice Vitamines.com

Vitamines.com streeft naar de beste supplementen in de ogen van de Nederlandse vereniging voor veganisme. Of je nu een multivitamin wilt slikken op basis van vitamine B3 of voedingssupplementen met veganistische omega 3: Vitamines.com wijst je de weg naar de beste vitaminen voor alle veggie liefhebbers. Heb je vragen? Stuur dan een emailtje naar [email protected] voor onze vegan vitamins klantenservice.

Wat is veganisme?

Veganisme is eigenlijk een eetpatroon én een leefstijl in een. Een veganist eet of drinkt geen producten van dierlijke oorsprong, denk aan melk, eieren, vlees en vis.

Maar wist je dat een veganist ook niks consumeert waarbij dieren betrokken zijn geweest? Bijvoorbeeld honing of truffels zijn ook niet veganistisch omdat dieren helpen deze producten te maken of vinden. 

Wat is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch?

Vaak worden veganisten en vegetariërs over een kam geschoren. Er zit echter heel veel verschil tussen de twee! Vegetariërs eten geen vlees en vis. Wel consumeren ze over het algemeen eieren, melk en honing.

Ook bestaan er pescotariërs, zij eten geen vlees, maar wel vis. Natuurlijk zijn het alledrie geen beschermde termen en kun je hier ook een middenweg in vinden. 

Waarom veganistisch en niet plantaardig?

Is veganistisch en plantaardig niet precies hetzelfde? Ja en nee. Veganistisch is allesomvattend: het is een leefstijl én plantaardig eetpatroon. Zo dragen veganisten bijvoorbeeld geen leer of bont en gebruiken ze geen cosmetica die getest is op dieren.

Plantaardig beschrijft alleen het eetgedeelte: je kunt dus een plantaardig eetpatroon hebben, maar geen veganist zijn. Maar als je veganist bent, eet je in principe wel altijd plantaardig. 

Welke voedingsstoffen zitten er over het algemeen in dierlijke producten? 

Er zijn natuurlijk ontzettend veel dierlijke producten op de markt met elk hun eigen voedingswaarde. Maar over het algemeen zitten dierlijke producten vol eiwitten, ijzer, zink, creatine, vitamine B12 en omega 3-vetzuren.

En als je veganist bent, krijg je deze voedingsstoffen dan niet binnen? Jawel, je kunt ook uit plantaardige voeding de meeste voedingsstoffen halen. Alleen is het soms net wat meer uitzoekwerk waar je jouw voedingsstoffen vandaan kunt halen. 

Hoe kom je aan voldoende eiwitten als veganist?

Dierlijke producten staan bekend om het hoge eiwitgehalte. Dat betekent echt niet dat eiwitten niet in plantaardige voeding te vinden zijn! Je kunt eiwitten halen uit bijvoorbeeld peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen. Ook vind je eiwitten terug in noten, zaden en quinoa.

Tegenwoordig zijn er ook plantaardige zuivelvervangers, zoals sojadrink en sojakwark. Deze bevatten meestal ook eiwitten. Wel kan het lastiger zijn B12 in te nemen, al geldt dat ook voor niet-veganisten. 

Is veganisme ongezond?

Nee, veganisme is niet per definitie ongezond. Veel veganisten kiezen deze leefstijl voor het klimaat en/of dierenwelzijn. Veganisme is niet per se gezonder of ongezonder dan een ander eetpatroon zolang je op je dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen let. 

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.