geroosterde bloemkool uit de oven

Heerlijke bloemkool uit de oven met kaas en gehakt

Hoofdgerecht
Hollands
520 calorieën
ca. €9.50

Zin in iets dat lekker hartig is, makkelijk te maken én redelijk gezond is? Mijn geroosterde bloemkoolschotel met kaas en gehakt recept is een echte winnaar gebleken gezien de positieve reacties. Krokant van buiten, smeuïg van binnen, en vol van smaak. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen of een luie zondag. Zet ‘m op tafel met een frisse salade en je bent helemaal klaar! Ga je 'm maken?

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Aantal Persoon
-
4
+

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes, spoel ze af en laat goed uitlekken. Meng in een kom met de olijfolie, paprikapoeder, komijn, peper en zout. Leg de roosjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Rooster ze 20 minuten in de oven tot ze lichtbruin en knapperig zijn.

  2. Bak ondertussen het gehakt rul in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten de gesnipperde ui en knoflook toe. Laat dit alles lekker bakken tot het gehakt bruin is en de ui glazig. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een extra snufje kruiden naar wens.

  3. Haal de bloemkool uit de oven. Verdeel het gehaktmengsel eroverheen in een ovenschaal. Giet de kookroom er gelijkmatig over en strooi daarna de geraspte kaas royaal over het geheel. Zet de schaal nog 10 minuten terug in de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

  4. Haal de schaal uit de oven en laat ‘m even 5 minuutjes rusten. Zo trekken de smaken nog beter in en is het makkelijker te scheppen. Garneer eventueel met wat verse peterselie voor kleur en extra frisheid. Serveer met een simpele salade of wat knapperig stokbrood.

Hoe heeft het gesmaakt?
5/5 (29 beoordelingen)

Kan ik dit gericht ook vegetarisch maken?

Absoluut! Het gehakt kun je bijvoorbeeld vervangen door vegetarisch rulgehakt, bijvoorbeeld op basis van soja of erwteneiwit. Deze producten hebben een vergelijkbare structuur en nemen de smaak van kruiden goed op. Bak het vegetarische gehakt net als normaal met ui en knoflook voor extra diepte.

Wil je liever een meer pure optie? Dan zijn linzen een goede keus. Kook ze even voor en bak ze daarna mee met ui, knoflook en kruiden zoals gerookt paprikapoeder of komijn. Ook fijngehakte champignons geven een heerlijke bite.

Wat zijn lekkere bijgerechten voor dit bloemkoolschotel recept?

Zelf vind ik een frisse salade dé perfecte aanvulling op deze bloemkoolschotel. Denk dan aan een simpele mix van rucola, komkommer, tomaat en rode ui, met een citroen of yoghurt dressing. Die frisse zuren combineren mooi met de hartigheid van het gerecht.

En heb je zin in iets warms erbij? Gegrilde groenten zoals courgette, paprika of wortels passen er top bij. Je kunt ze tegelijk met de bloemkool in de oven roosteren. Of liever wat extra koolhydraten? Dan zijn aardappelpuree of geroosterde krieltjes een goede keuze.

Daarnaast werken couscous, bulgur of quinoa supergoed als lichte granen erbij. En voor de liefhebbers: een stukje knapperig stokbrood met kruidenboter maakt ‘t helemaal af. Zo maak je van mijn simpele bloemkoolschotel met gehakt en kaas een complete maaltijd.

gegratineerde bloemkoolschotel recept

Hoe lang kun je bloemkool uit de oven bewaren?

Bloemkool uit de oven kun je prima bewaren in de koelkast. Laat het eerst goed afkoelen en schep het dan in een afgesloten bakje. In de koelkast blijft het ongeveer drie dagen goed. Opwarmen doe je het liefst opnieuw in de oven, zodat de kaas weer lekker smelt en de bovenkant een beetje krokant wordt.

Wil je het invriezen? Ook dat kan natuurlijk! Laat de schotel helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte diepvriesdoos of diepvrieszak. In de vriezer blijft het tot zo’n twee maanden goed. Laat het bij voorkeur een nachtje in de koelkast ontdooien en verwarm daarna in de oven. Zo heb je op een drukke dag snel een voedzame en smakelijke maaltijd klaarstaan zonder gedoe.

Je kunt bloemkool uit de oven ca. 3 dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik ook andere groenten in deze ovenschotel gebruiken?

Zeker, want dit gerecht is juist superflexibel als het gaat om groenten. Bloemkool is heerlijk, maar je kunt ook variëren met broccoli, romanesco of spruitjes. Deze groenten hebben een vergelijkbare structuur en roosteren net zo lekker. Zorg er wel voor dat je ze in gelijkmatige stukken snijdt, zodat alles tegelijk gaar is.

Voor een kleurrijk effect kun je ook paprika of wortel toevoegen, of zelfs een mix van groenten gebruiken. Zin in wat extra pit? Voeg dan een fijngesneden rode peper of wat chilivlokken toe. Je kunt zelfs restjes groente uit de koelkast verwerken, zoals prei of courgette. Let er dan wel op dat sommige groenten wat vochtiger zijn – giet overtollig vocht eventueel af om het gerecht niet te nat te maken.

Vinden kinderen bloemkool uit de oven ook lekker?

De smaken in dit gerecht zijn mild, romig en niet te pittig, wat het zeer geschikt maakt voor kinderen. Sterker, in mijn ervaring zijn kinderen vaak dol op ovenschotels, zeker als er een laagje gesmolten kaas overheen zit. Serveer het eventueel met appelmoes of stukjes komkommer als frisse tegenhanger.

Ook leuk: geef ze een kleine portie in een eigen ovenschaaltje, zodat ze hun “eigen” maaltijd hebben. Zo maak je er een gezellig eetmoment van. En met bloemkool als basis krijg je ook nog eens stiekem wat extra groenten naar binnen.

gekruide bloemkool oven

Hoe geef ik mijn eigen draai aan deze bloemkoolschotel?

Wil je eens wat anders? Geef het gerecht dan een Mexicaanse twist! Kruid het gehakt bijvoorbeeld met een beetje taco-kruiden of komijn en koriander. Voeg daarna zwarte bonen, maïs en een klein beetje tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel. Top ‘t af met cheddar en serveer met een lepeltje zure room en koriander.

Hoe maak ik dit recept koolhydraatarm?

Bloemkool uit de oven is van nature al redelijk koolhydraatarm, maar je kunt het nog iets aanscherpen wat betreft de koolhydraten. Laat bijvoorbeeld de kookroom achterwege of vervang die door slagroom of kokosroom, zonder toegevoegde suikers. Kies daarnaast voor een kaas met wat minder vet, zoals 30+ of geitenkaas.

Voor de vulling kun je eventueel het gehakt aanvullen met extra groenten zoals spinazie of courgette, zodat het gerecht vullend blijft zonder extra koolhydraten. Laat brood of aardappelen als bijgerecht achterwege en serveer het vervolgens met een frisse groene salade met avocado, olijfolie en citroen.

Op deze manier blijft dit bloemkool recept tóch vullend, smaakvol én past het prima binnen een koolhydraatarm voedingspatroon – ideaal voor als je op je inname wilt letten of aan het afvallen bent.

Bekijk ook deze populaire recepten

Bloemkoolschotel

Dit bloemkool gerecht met gehakt en kaas is voor het eerst gepubliceerd op vrijdag 11 april 2025.

Ovenschotel met kip of spek als bijgerecht

Deze bloemkool ovenschotel is een ideaal hoofdgerecht, maar je kunt ‘m ook als bijgerecht serveren bij bijvoorbeeld kip of spek. Voor een lichtere maaltijd serveer je ‘m als voorgerecht met wat knapperige sla en een frisse dressing.

Monchou en parmezaanse kaas als alternatief voor kaassaus

Wil je een keer wat anders dan bloemkool met gesmolten kaas als standaard kaassaus? Meng dan monchou, een lepel mosterd en geraspte parmezaanse kaas tot een romige saus. Strooi wat zwarte peper over de bovenkant en maak er een echte gratin van. Ook lekker: een laagje mozzarella erbij voor die stretchy bite.

Voedingswaarde in kcal

Volgens het kookboek van “Kookt” kun je dit gerecht aanvullen met blokjes mango voor een verrassend zoete twist. De voedingswaarde blijft netjes binnen de perken en met rond de 520 Kcal per portie past deze bloemkool uit de oven met kaas zelfs in een restaurantmenu. Ik wens je veel kookplezier met mijn heerlijke kaas bloemkool schotel!

Dit is een recept in de categorie:

  • Bloemkool ovenschotel
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan dave@vitamines.com of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.