Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Kook de spaghetti beetgaar. Doe de slagroom, de geraspte Parmezaanse kaas en de eieren in een mengkom en mix alles goed door elkaar. Snijd ook de knoflook en peterselie alvast fijn.
Verhit wat olie of boter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes ongeveer 5 minuten. Bak de knoflook de laatste minuut mee met de spekjes. Haal alles vervolgens uit de pan en laat even uitlekken op een keukenpapiertje.
Voeg nu al roerend het kaas-slagroom-ei-mengsel toe aan de pan en zet op een laag vuurtje. Roer goed door, tot alle kaas gesmolten is en de saus wat dikker is. Doe nu de spaghetti en spekjes erbij en serveer op een bord. Top af met verse peterselie en zwarte peper. Buon appetito!
Traditioneel wordt voor het maken van carbonara pasta gebruikgemaakt van een specifieke pastasoort, en heel waarschijnlijk ken je deze soort wel: spaghetti. Spaghetti is een lange, dunne pastavorm die goed samengaat met de romige saus van eieren, kaas en spek waaruit pasta carbonara voornamelijk bestaat. De gladde textuur van spaghetti zorgt er namelijk voor dat de saus zich goed aan de pasta hecht, waardoor elke hap een heerlijke mix van romige saus en pasta wordt!
Naast spaghetti wordt Carbonara soms ook bereid met andere pastavormen, zoals linguine of bucatini. Deze pastavormen zijn vergelijkbaar met spaghetti maar hebben kleine verschillen in dikte en textuur. Ze kunnen ook goed werken met de romige saus van Carbonara, hoewel spaghetti altijd de winnaar blijft. Uiteraard kun je ook gewoon jouw favoriete pastasoort kiezen!
Het woord “carbonara” is afgeleid van het Italiaanse woord “carbonaro”, wat letterlijk “kolenbrander” betekent. De oorsprong van de naam is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over waaraan dit romige gerecht zijn naam heeft te danken.
Een populaire theorie is dat de pasta carbonara als een favoriet ontstond onder de Italiaanse houtskoolbranders of kolenbranders in de regio Lazio, waar Rome deel van uitmaakt. De ingrediënten van carbonara – zoals eieren, kaas, spek en zwarte peper – waren vaak beschikbaar én betaalbaar voor de kolenbranders. Daarnaast suggereren sommigen dat de zwarte peper die wordt gebruikt in de pasta doen denken aan kleine koolstofdeeltjes van houtskool.
Hoe je pasta carbonara het beste op kunt warmen hangt af van de ingrediënten. Maak je de originele pasta carbonara met alleen ei, kaas en spek? Dan kan opwarmen lastig zijn. Je wilt namelijk niet dat het eimengsel stolt. Daarom is het belangrijk om de spaghetti langzaam op te warmen. Ook het toevoegen van een scheutje room of melk kan helpen om de saus romig te houden. Over het algemeen wordt aanbevolen om spaghetti carbonara direct na bereiding te eten voor de beste smaak en textuur.
Bij het selecteren van de perfecte wijn in combinatie met pasta carbonara, is het belangrijk rekening te houden met de romige structuur van de pastasaus. Over het algemeen passen lichte tot middelzware wijnen het beste bij dit Italiaanse gerecht. Een droge, licht tot medium-bodied witte wijn zoals Pinot Grigio, Chardonnay, Vermentino of Soave kan een uitstekende keuze zijn.
Deze wijnen bevatten namelijk verfrissende zuren en fruitige tonen die mooi contrasteren met de romige saus. Een droge, fruitige rosé kan ook een heerlijke combinatie vormen met pasta carbonara, terwijl liefhebbers van rode wijn kunnen genieten van een lichte rode wijn zoals Pinot Noir, Barbera, Sangiovese of Beaujolais.