Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 50 euro
Meer dan 50.000 tevreden klanten
Voor 21:00 uur besteld, vandaag verzonden
Schil en kook de aardappelen gaar in een klein laagje water.
Schil de appels en snijd ze in schijfjes (zonder het klokhuis). Kook ze de laatste 10 minuten met de aardappels mee.
Snipper de ui en verhit de margarine in een pannetje. Fruit hier de ui in, circa 5 minuten.
Snijd (en ontvel eventueel) de bieten in blokjes en doe ze samen met het azijn en de kruiden bij de uien in de pan. Bak het geheel zo'n 10 minuten in de pan en schep regelmatig om.
Giet de aardappelen af en stamp ze klein. Voeg de (warme) melk en de boter toe om er een glad en luchtig mengsel van te maken. Voeg naar smaak mosterd, peper en nootmuskaat toe.
Rode bieten hebben, zoals je wellicht weet, van nature een zoete en aardse smaak, wat betekent dat ze goed samengaan met kruiden en specerijen die deze smaken complementeren. Tijm (vers of gedroogd) is bijvoorbeeld een perfecte keuze vanwege de subtiele, aardse smaak die de natuurlijke smaak van bieten aanvult. Rozemarijn voegt daarnaast een kruidige twist toe die goed past bij geroosterde bereidingen van bieten, terwijl dille een frisse en lichte smaak biedt die de zoetheid van de bieten versterkt.
Bovendien kunnen kruiden zoals peterselie en bieslook worden gebruikt om een frisse en verfijnde smaak toe te voegen aan gerechten met rode bieten, denk bijvoorbeeld aan een frisse salade. Kortom: de keuze is reuze! Het is maar net hoe je de biet bereidt en welke smaken je eruit wil laten springen.
Ja, over het algemeen zijn rode bieten goed voor je darmen vanwege hun hoge vezelgehalte. Wel is het voor je darmen altijd belangrijk dat je gevarieerd eet en dus verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Alleen maar rode bieten eten is bijvoorbeeld niet voldoende, zorg dat je verschillende groenten in je eetpatroon opneemt.
Vezels, die veel in rode bieten zitten, zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering en darmfunctie omdat ze helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en een gezonde darmflora. Rode bieten zijn rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat goed is voor de darmgezondheid (voor onder andere het vocht in de darmen en de darmbewegingen). Daarnaast bevatten rode bieten ook natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen bijdragen aan gezonde darmen.
Rode bieten zijn natuurlijk hartstikke gezond en daarom goed voor ons lichaam. Ten eerste zijn bieten rijk aan voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine C, vezels, foliumzuur en kalium. Deze voedingsstoffen dragen onder andere bij aan een goed werkend immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en nog veel meer.*
Daarnaast bevatten rode bieten ook antioxidanten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.* Bieten regelmatig terug laten komen in je weekmenu is dus zeker een goed idee!
*Goedgekeurde gezondheidsclaims.
Omdat bieten gewoon een gezonde groentesoort zijn is er niks mis met rode biet opnemen in je eetpatroon. Er bestaat daarom ook geen “limiet” op rode biet. Rode bieten zijn ontzettend voedzaam en bieden verschillende gezondheidsvoordelen, dus het is zeker gunstig om ze op te nemen als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.
Echter geldt wel, zoals bij alles: eet rode biet met mate. Een teveel is nooit goed. Varieer in je groentes, koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Als je bijvoorbeeld elke dag rode bieten eet, probeer dan ook andere groenten en voedingsmiddelen toe te voegen om ervoor te zorgen dat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Over het algemeen kun je rode bieten veilig en regelmatig consumeren als onderdeel van een gezond dieet.