Welke is beter: vegan of whey protein poeder?

whey protein man

Onze conclusie en proteine keuze in het kort

Op basis van ingrediënten en reviews adviseren wij BOOM vegan proteine.

Bekijk BOOM proteine hier

Het BOOM supplemement is zorgvuldig ontworpen om het aminozuurprofiel van whey-eiwit na te bootsen en daarnaast is het een rijke bron van alle negen essentiële aminozuren voor optimale prestaties.

Niet onbelangrijk: de vegan proteine van BOOM is ook nog eens écht lekker van smaak, wat bij veel vegan proteine poeders niet het geval is. Kortom, makkelijker verteerbaar (vegan) en toch alle voordelen van proteine.

Hoe worden eiwitpoeders gemaakt?

De meeste whey eiwitpoeders worden geïsoleerd uit wei, een melkachtig vloeibaar bijproduct van de kaasbereiding. Zodra de vloeistof is opgevangen, worden koolhydraten, vet, water en andere bestanddelen verwijderd. Het resterende eiwit wordt dan gedroogd tot een poeder.

Omdat wei-eiwitpoeder gemaakt wordt van koemelk, bevat het een melksuiker die lactose heet. Door verschillen in verwerking bevat wei-eiwitisolaat minder lactose dan wei-eiwitconcentraat.

whey protein man

Plantaardige eiwitpoeders zijn afkomstig van verschillende soorten planten – meestal bruine rijst, erwten, soja en hennep. Afhankelijk van het merk kan een poeder gemaakt zijn van één soort plant of een combinatie van planten.

Omdat vegan proteine poeders helemaal van planten gemaakt zijn, bevatten deze uiteraard geen zuivel of lactose, waardoor ze een goede optie zijn als je een veganistisch dieet volgt of lactose-intolerant bent.

Eiwitgehalte van wei en vegan proteine

Vaak bevatten whey en vegan proteine poeder evenveel eiwitten, waarbij het gemiddelde product 20-30 gram per portie levert.

Wei-eiwitpoeder wordt beschouwd als een compleet eiwit, omdat het alle negen essentiële aminozuren bevat – de bouwstenen van eiwit. Het bevat ook leucine, isoleucine en valine, dat zijn vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) die belangrijk zijn voor de spieropbouw.

Het eiwitgehalte van plantaardig eiwitpoeder hangt af van de plant waarvan het gemaakt is. Plantaardige poeders bevatten doorgaans iets minder BCAA’s dan weipoeders. Bovendien wordt alleen soja-eiwitpoeder als compleet beschouwd.

“Vaak leveren wei en plantaardige proteine evenveel eiwitten.”

Gemakshalve combineren sommige fabrikanten meerdere plantaardige eiwitten in hun producten om ervoor te zorgen dat ze alle essentiële aminozuren en BCAA’s bevatten.

Uiteindelijk is de beste manier om te weten of een eiwitpoeder een goede hoeveelheid eiwit bevat – 20-30 gram per portie – en een optimale combinatie van aminozuren, het lezen van het voedingsetiket.

Lees ook: Welke voordelen biedt vegan proteine?

Verteerbaarheid en voedselovergevoeligheden

Wei-eiwitpoeder bevat lactose, een veel voorkomende voedselgevoeligheid. Kiezen voor wei-eiwitisolaat kan de hoeveelheid lactose per portie wel iets verlagen, maar kan nog steeds leiden tot maagklachten, een opgeblazen gevoel en winderigheid als je erg gevoelig bent voor lactose.

Er zijn critici de beweren dat plantaardige eiwitten over het algemeen minder goed verteerbaar zijn dan dierlijke eiwitten. Hoewel de ideeën over verteerbaarheid en lagere biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van bepaalde voedingsstoffen een punt van aandacht zijn, tonen studies aan dat plantaardige eiwitsuppletie indrukwekkende voordelen biedt.

vegan proteine vrouw

Daarnaast heeft het opnemen van een vegan proteine poeder op basis van erwteneiwit met vezels ook een positief effect aangetoond op een gezonde bloedsuikerbeheersing.

Als je voedselovergevoeligheden hebt, is een goede manier om erachter te komen welk eiwitpoeder voor jou geschikt is, gewoon een selectie uitproberen en een voedings- en gezondheidsdagboek bijhouden. Dit kan je helpen bij het identificeren en bijhouden van eventuele bijwerkingen die ontstaan door het gebruik van verschillende producten

Prijzen van plantaardige vs. whey protein poeders

De prijzen van plantaardige en whey protein poeders hangen grotendeels af van het merk. In het algemeen kun je beide typen vinden met vergelijkbare prijzen, zo heb je een kilo vegan proteine van BOOM al voor minder dan 35 euro. Soms worden er met producten geadverteerd met kenmerken als biologisch, keto of paleo met een hoger prijskaartje.

Bedenk ook dat de porties van sommige plantaardige eiwitpoeders, zoals hennep, groter zijn dan die van andere, zoals erwten. Je gebruikt dus meer poeder in minder tijd, wat de totale kosten kan verhogen. Als je een goedkopere plantaardige optie zoekt, kies er dan een met een vergelijkbare portiegrootte als weiproducten.

Effectiviteit voor spiergroei

Om spieren op te bouwen moet je aan krachttraining doen en voldoende eiwitten consumeren die alle essentiële aminozuren en BCAA’s bevatten.

Wei-eiwitisolaat wordt beschouwd als de gouden standaard voor spiergroei, omdat het een compleet eiwit is, een hoge hoeveelheid van de BCAA leucine bevat, en het snelst wordt opgenomen. Maar ook plantaardige eiwitpoeders kunnen complete eiwitten zijn en hoge hoeveelheden leucine bevatten, mits ze twee of meer plantaardige eiwitten bevatten of verrijkt zijn met BCAA’s.

“Zowel whey als vegan proteine zijn effectief voor spiergroei.”

In feite hebben studies aangetoond dat wei- en plantaardige eiwitpoeders even effectief zijn in het bevorderen van spierhypertrofie, of spiergroei, zolang ze vergelijkbare hoeveelheden eiwit en BCAA’s per portie bevatten. Ongeacht het type eiwitpoeder dat je kiest, een goed poeder bevat ten minste 20 gram eiwit en 4 gram BCAA’s per portie.

Hoewel eiwitpoeders een handige manier kunnen zijn om eiwitten in je dieet te krijgen, moeten ze niet je belangrijkste eiwitbron zijn. Kies liever voor volwaardige eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu, eieren of peulvruchten en gebruik poeder als aanvulling als je extra eiwit nodig hebt.

Kortom, zowel wei- als plantaardige eiwitpoeders zijn effectief voor het opbouwen van spieren. Kies idealiter voor een eiwitpoeder dat minstens 20 gram eiwit per portie bevat.

Lees ook: 7 must-have vegan supplementen.

Beide proteïne poeders effectief voor gewichtsverlies?

Gewichtsverlies wordt bereikt door een calorietekort, dat is wanneer je minder calorieën consumeert dan je lichaam op een dag verbrandt. Dit wordt meestal bereikt door minder calorieën te eten en te drinken en de lichamelijke activiteit te verhogen. Zowel wei als plantaardige eiwitpoeders kunnen je helpen afvallen door gevoelens van volheid te bevorderen en te helpen magere spiermassa – het vetvrije deel van je lichaam – te behouden.

vegan proteine poeder

Het gebruik van eiwitpoeder om extra eiwitten binnen te krijgen kan helpen een ‘vol gevoel’ te krijgen terwijl je je spiermassa behoudt. Voor de beste resultaten gebruik je het naast een gezond dieet en houd je het bij eiwitpoeders met minimale ingrediënten.

Wat moet je kiezen: vegan of whey?

Het kiezen van een eiwitpoeder is zeer individueel. Als je merkt dat je (soms) maagproblemen hebt of gewoon eens een niet-whey optie wilt proberen, dan zijn er enkele plantaardige eiwitpoeders die zeer goede resultaten kunnen geven.

Uiteindelijk is het beste eiwitpoeder voor jou die jij lekker vindt, voldoet aan je dieetbehoeften en die 20-30 gram eiwit per portie bevat.

Meest gekocht op Vitamines.com: BOOM vanille

BOOM vegan proteine poeder is zorgvuldig ontworpen om het aminozuurprofiel van wei-eiwit na te bootsen. De formule van BOOM is ontworpen om een rijke bron van alle negen essentiële aminozuren te leveren voor je prestaties en gezondheid. Daarnaast is de proteine van BOOM écht lekker, wat bij veel vegan proteine poeders niet het geval is.

Bekijk hier de vegan vanille proteine van BOOM.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.