Wat is het verschil tussen vitamine D2 en D3?

Wat is het verschil tussen vitamine D en D3?

Er is een verschil tussen vitamine D en vitamine D3 ondanks dat we vaak deze vitamine als ‘’vitamine D’’ beschouwen. Het is hierdoor ook vreemd dat we weinig kennis hebben over het verschillende vitamines D.

Je leest hier over waarom vitamine D nou zo belangrijk is en wat de verschillen zijn tussen vitamine D3 en vitamine D en welke vitamine D is het beste?

Vitamine D, wat is het?

We spreken eigenlijk over vitamine D2 en D3 op het moment dat we het hebben over vitamine D en D3. In de vormen D2 en D3 komt vitamine D het meest voor. Vitamine D ondersteunt de opname van calcium, versterkt het immuunsysteem en stimuleert de groei van de botten. Vitamine D is een vitamine die in vet oplost. Ons lichaam is in staat om vitamine D zelf aan te maken als een van de weinige vitamines.

Natuurlijk zonlicht zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Je moet vitamine D uit je voeding halen op het moment dat je weinig natuurlijk zonlicht binnenkrijgt. Paddenstoelen, eieren en vlees zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Van nature komt vitamine D in beperkte mate voor in voedingsmiddelen. Vitamine D wordt hierdoor vaak toegevoegd aan zuivel, ontbijtgranen of andere bewerkte producten. Vitamine D2 is de vorm die hierbij vaak wordt toegevoegd.

Wat zijn de verschillen tussen vitamine D en vitamine D3?

Het grootste verschil is dat vitamine D2 (ergocalciferol) een plantaardige vitamine is en vitamine D3 (cholecalciferol) een dierlijke vitamine is. In onze huid maken we zelf vitamine D3 aan. Ook halen we het uit producten zoals boter, vis, lever en eigeel. In voedingssupplementen, bewerkte voedingsmiddelen en in paddenstoelen komt voornamelijk vitamine D2 voor.

Een reactie wordt geactiveerd op het moment dat ultraviolet B straling (UVB) uit zonlicht in contact komt met de huid. Vanuit 7-dehydrocholesterol gebeurd deze aanmaak. In bloedplasma komt deze sterol verbinding ook voor. Vitamine D3 kan je niet in een ‘overdosis’ binnenkrijgen. Op het moment dat het lichaam weet dat je hiervan voldoende hebt, wordt er minder aangemaakt.

Lees ook: Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 is beter in staat op het vitamine D gehalte hoog te houden dan vitamine D2. Er blijft een lagere hoeveelheid aan calcifediol over omdat de lever vitamine D2 anders verwerkt. Het is niet zo dat vitamine D2 de ‘slechtere variant’ is. Van vitamine D3 heb je simpelweg minder nodig dan vitamine D2.

Vitamine D3 en K2 supplementen zijn vaak hoger van kwaliteit dan de vitamine D2 supplementen. Vitamine D3 is minder gevoelig voor licht, temperatuur en vocht waardoor de kwaliteit langer goed blijft. Het is niet zo dat vitamine D2 supplementen minder goed zijn voor de gezondheid. We nemen alleen minder op in het lichaam.

Lees verder: Helpt vitamine D een winterdip te voorkomen?