Wat is silicium?

Wat is silica, silicium of kiezelzuur?

Silicium wordt ook wel silica of kiezenzuur genoemd en is officieel bekend als siliciumdioxide of SiO2. Het is een natuurlijke verbinding die ontstaat wanneer de elementen silicium en zuurstof samenkomen. Het vormt meer dan een kwart van de aardkorst, en komt dus ook voor in veel rotsen, klei en zand. Kristallijne silicium is de meest voorkomende vorm, en er zijn drie belangrijke kristallijne varianten: kwarts, tridymiet en cristobaliet.

wat is silicium

Algemeen wordt aangenomen dat silicium schadelijk is voor onze gezondheid, en deze zorgen zijn te wijten aan langdurige blootstelling aan kristallijn silica. Wanneer kristallijne silica in een industriële omgeving wordt gebruikt, ontstaat er bij het snijden en boren van silicarijke materialen stof. En dit stof bevat kristallijne silicium deeltjes, die bij langdurige inademing longaandoeningen kunnen veroorzaken.

Hoewel het inademen van kristallijn silica stof uiterst gevaarlijk kan zijn, zijn niet alle vormen van silica gevaarlijk. In principe is silicium als water oplosbare vorm juist heel gunstig voor onze gezondheid, en daarover gaat dan ook dit artikel.

Voordelen van silicium

Silicium is het derde meest voorkomende sporenelement in het lichaam, na ijzer en zink. Terwijl ze het immuunsysteem van het lichaam stimuleren en de gezondheid van het bloed ondersteunen, kan kiezelzuur de gezondheid van huid, nagels en haar aanzienlijk verbeteren en helpen onderhouden. Silicum staat zelfs bekend als het schoonheidsmineraal dankzij zijn vermogen om een gezonde, jeugdige huid te helpen bereiken.

Lees meer over: silicium druppels voordelen

Kiezelzuur voor de huid

Collageen is het meest populaire eiwit van het lichaam en het is een vitale structurele component van veel bindweefsels en delen van het lichaam. Het geeft stevigheid en flexibiliteit aan gebieden als kraakbeen, ligamenten, pezen en huid.

Kiezenzuur is essentieel voor de productie van collageen en werkt als lijm binnen de eiwitstructuur. Het creëert bindingen en deze bindingen helpen collageen om water vast te houden, en het is ook belangrijk voor celgroei, regeneratie en herstel. Daarom kan kiezelzuur helpen de delen van ons lichaam die veel collageen bevatten sterk en soepel te houden.

“Kiezelzuur helpt delen van je lichaam sterk te houden.”

Onze natuurlijke collageen productie neemt af naarmate we ouder worden, waardoor onze huid rimpels krijgt en haar stevigheid en elasticiteit verliest. Daarom kan het handhaven van gezonde hoeveelheden siliciumdioxide helpen bij de aanmaak van collageen op latere leeftijd, waardoor onze huid er langer jeugdig blijft uitzien.

Siliciumdioxide is ook een natuurlijke ontstekingsremmer, en studies tonen aan dat het kan helpen om eczeem en psoriasis te verlichten.

Lees meer over: collageen voordelen

Silicium voor je haar

Collageen helpt de groei van gezond haar te stimuleren, maar kiezelzuur werkt ook op andere manieren om onze lokken gevoed en veerkrachtig te houden. Zo helpt silicium onze minerale niveaus in evenwicht te brengen, wat weer helpt onze hormonen in balans te houden. En als onze hormoonspiegel verstoord is, kunnen we last krijgen van symptomen als haaruitval of dunner wordend haar.

Siliciumdioxide helpt niet alleen onze hormonen te reguleren, maar helpt ook het haar door essentiële voedingsstoffen naar de hoofdhuid en haarzakjes te brengen. Hoewel siliciumdioxide haaruitval niet kan omkeren, kan het helpen bij het versterken van de haarstrengen en het voorkomen van haarbreuk.

silicium haar

Silicium voor gezonde botten

Hoewel silicium vooral bekend is vanwege het verband met de collageen productie, blijkt het ook de gezondheid van de botten te ondersteunen. In een onderzoek uit 2013 bleek kiezelzuur de botmineraaldichtheid en -sterkte te verhogen en de botvorming te ondersteunen. Dit zou komen doordat kiezelzuur de botmineralisatie bevordert, een proces waarbij mineralen worden afgezet op de botmatrix om de ontwikkeling van bot op gang te brengen.

Kiezelzuur voor nagels

Zoals we al schreven is kiezelzuur dus ook cruciaal voor de vorming van collageen, dat jouw nagelbed versterkt. Maar siliciumdioxide bevat ook een verbinding genaamd orthosiliciumzuur, waarvan is vastgesteld dat het zwakke en broze nagels helpt verbeteren. Vandaar dat silicium supplementen ook bijdragen aan sterkere nagels.

Natuurlijke bronnen van silicium

Silicium komt van nature voor in minerale materialen als kwarts en vuursteen, en in wateroplosbare vorm in een aantal planten en granen. Deze in water oplosbare vormen van kiezelzuur die uit planten komen zijn de enige veilige soorten kiezelzuur om te consumeren.

Heermoes

Heermoes is een kruidachtig onkruid dat van oudsher wordt gebruikt om wonden te behandelen en de nieren te ondersteunen. Bij de productie van silicium supplementen zullen deze vaak extracten van de heermoesplant bevatten.

Bamboe

Hoewel heermoes een van de meest populaire natuurlijke bronnen van siliciumdioxide is, is de bamboeplant eigenlijk een nóg rijkere bron van het mineraal. Silicium capsules van heermoes kunnen 5 tot 8% van de potentie leveren, terwijl supplementen gemaakt met bamboe-extract tot wel 70% siliciumdioxide kunnen bevatten. Bamboe bevat daarnaast ook nog biotine, een vitamine waarvan bekend is dat het de gezondheid van haar en huid sowieso bevordert.

silicium bamboe

Volle granen

Volle granen, graan en haver bevatten allemaal verschillende hoeveelheden siliciumdioxide. Bruine rijst is het meest silica-rijk van de rijstfamilie, en granen met volkoren haver blijken hoge gehaltes van dit mineraal te bevatten.

Groene bonen

Sperziebonen zijn één van de hoogste plantaardige bronnen van siliciumdioxide. Het kiezelzuur dat in sperziebonen zit wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en ze zijn ook rijk aan eiwitten en vezels.

Bananen

Bananen zitten boordevol silicium dioxide, en hebben daarnaast één van de hoogste gehaltes siliciumdioxide van alle vruchten. Een middelgrote banaan kan wel vijf milligram siliciumdioxide bevatten.

Bladgroenten

Bladgroenten zoals spinazie, bok choy en boerenkool bevatten allemaal siliciumdioxide en leveren ook een aantal andere vitaminen en mineralen aan het lichaam.

Dosering silicium & bijwerkingen

Uit onderzoek is gebleken dat de maximale dosis siliciumdioxide die veilig is voor het menselijk lichaam 700 tot 1.000 milligram per dag is. Dit is weliswaar de aanbevolen hoeveelheid, maar als je per ongeluk te veel binnenkrijgt wordt het via de urine uitgescheiden, omdat silicium in water oplosbaar is. Het is daarom onwaarschijnlijk dat het bijwerkingen veroorzaakt.

Hoewel het voor veel mensen supergoed kan werken, kunnen kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een nierziekte silicium supplementen beter vermijden. Dat komt omdat veel paardenstaartsupplementen sporen van nicotine bevatten en kiezelzuur zich kan ophopen in de bloedbaan van mensen met een nierziekte, diabetes of hoge bloeddruk. Silicium is ook niet veilig bevonden voor gebruik tijdens de zwangerschap.

Heb jij silicium supplementen nodig?

Dat hangt natuurlijk volledig af van ieders behoefte. Zoals we al eerder zeiden, neemt onze interne collageen productie af naarmate we ouder worden, en dus ook onze silicium gehalte. Dit kan beginnen te gebeuren vanaf de leeftijd van 25 jaar, dus het kan gunstig zijn voor mensen van eind 20 tot begin 30 om te starten met het innemen van silicium supplementen.

“Silicium kan een no-brainer voor je huid en haar gezondheid zijn.”

Iedereen met een silicium tekort of die zijn huid of haargezondheid wil verbeteren zijn silicium supplementen een no-brainer. Hoewel er genoeg voedingsmiddelen zijn die kunnen helpen om jouw silicium gehalte te verhogen, zijn supplementen natuurlijk de veel efficiëntere en effectievere optie.

Kijk bij het kopen van silicium supplementen altijd naar de ingrediëntenlijst om te controleren of ze vrij zijn van onnodige of zelfs schadelijke vulstoffen. Of koop je silicium supplement op Vitamines.com, wij hebben namelijk de beste silica druppels voor je op één pagina verzameld.

Verder lezen: 10 belangrijkste vitamines voor je gezondheid

Wat is silica?

Silica, het tweede meest voorkomende element in de aardkorst, maakt ongeveer 25,7% uit van de aardkorst in verschillende verbindingen. Dit veelzijdige element komt in diverse vormen voor in de natuur, altijd gebonden, aangezien het snel reageert met water en zuurstof.

Wat maakt silicium bijzonder?

Silicium, ook bekend als kiezelzuur, speelt een essentiële rol in het menselijk lichaam en is van vitaal belang voor planten en dieren bij de opbouw van celwanden. In ons lichaam is silicium een belangrijk sporenelement, terwijl het voor planten en dieren van essentieel belang is voor de structuur van hun celwanden.

silicium bijwerkingen

Tips voor een gezonde huid

Naast het belang van silicium zijn er andere factoren die bijdragen aan een gezonde huid. Een goede slaapkwaliteit, een regelmatig slaapschema en het vermijden van schermen voor het slapengaan zijn belangrijk.

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt, minstens 2 liter. Bovendien kan zweten, bijvoorbeeld door middel van een intensieve training of een saunabezoek, bijdragen aan een gezonde huid.

Voeding voor de huid

Voeding speelt ook een cruciale rol in de gezondheid van de huid. Denk aan voedingsmiddelen zoals bottenbouillon (heel rijk aan collageen), sinaasappels en paprika’s (goede bronnen van vitamine C), amandelen en zonnebloempitten (bevatten vitamine E), gerookte paling en wortelen (rijk aan vitamine A) en oesters (bron van zink).

Tot slot

Onthoud dat je huid een weerspiegeling is van wat er binnenin je lichaam gebeurt. Het is dus super belangrijk om goed voor je innerlijke gezondheid te zorgen!

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.