Wat is vegan collageen en hoe werkt het?

Steeds meer mensen zoeken naar vegan collageen supplementen. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied en hoe werkt het?

veganistisch collageen

Je hebt waarschijnlijk vast wel de vele verhalen gehoord over collageen poeder en anti-aging voordelen huid. Veel van deze collageen supplementen zijn op basis van runder collageen en soms viscollageen.

Maar dierlijke supplementen zijn geen optie voor veganisten. Gelukkig heeft de wetenschap een manier ontdekt om vegan collageen te maken. In dit artikel vertellen we meer over de werking en de laatste stand van zaken.

Wat is vegan collageen?

In plaats van van dieren kan vegan collageen nu ook gemaakt worden met behulp van genetisch gemodificeerde gisten en bacteriën. Onderzoekers hebben ontdekt dat met name de bacterie P. pastoris het meest effectief is en het meest gebruikt wordt voor genetische manipulatie van collageen van hoge kwaliteit.

Om collageen te produceren worden vier menselijke genen die coderen voor collageen toegevoegd aan de genetische structuur van de microben. Als de genen eenmaal op hun plaats zitten, beginnen de gist of bacterie bouwstenen van menselijk collageen te produceren.

Pepsine, een spijsverteringsenzym, wordt toegevoegd om de bouwstenen te helpen structureren tot collageenmoleculen met de exacte structuur van menselijk collageen.

Als dit proces voltooid is, heb je veganistisch collageen!

wat is vegan collageen

Voordelen van veganistisch collageen

De mogelijkheid om goedkoop en veilig veganistisch collageen te maken dat afkomstig is van microben in plaats van dieren, heeft veel veelbelovende toepassingen voor de gezondheid van mensen. We zetten de voordelen op een rij ten opzichte van ‘gewone’ collageen supplementen.

1. Vegan collageen is goedkoop

Het gebruik van gist of bacteriën om vegan collageen te maken is kosteneffectief en zeer schaalbaar in een laboratoriumomgeving. Hoewel het nog niet is uitgerold als massaproduct, heeft dit het potentieel om de kosten van collageen voor alle consumenten te verlagen en het op grote schaal beschikbaar te maken voor verschillende toepassingen, van medische behandelingen tot supplementen.

vegan collageen pillen

2. Vegan geeft minder risico op allergieën

Hoewel het grootste voordeel is dat er geen dieren betrokken zijn, zijn er ook andere voordelen aan veganistisch collageen, vooral voor mensen met allergieën.

Er is bijvoorbeeld enige bezorgdheid over het risico van ziekteoverdracht via collageen van dierlijke oorsprong. Collageen via microben zou dit potentiële probleem elimineren, omdat het wordt geproduceerd in een gecontroleerde omgeving waar veel voorkomende allergenen of andere schadelijke stoffen kunnen worden verwijderd.

Lees ook: Wat moeten vegans weten van omega 3?

3. Vegan heeft hoger veiligheidsprofiel

De laboratorium gecontroleerde omgeving geeft fabrikanten de mogelijkheid om het veiligheidsprofiel te verbeteren. Als de bron gemakkelijk traceerbaar is, maakt dat het een veiliger product voor alle consumenten.

4. Betere beschikbaarheid voor medische procedures

Er zitten veel potentiële medische voordelen aan deze technologie, want collageen wordt voor veel meer gebruikt dan alleen voor voedingssupplementen.

De mogelijkheid om collageen veilig en effectief genetisch te bewerken kan gunstig zijn voor veel medische procedures. Collageen wordt vaak gebruikt:

  • In de dermatologie voor hechtingen
  • Om de groei van huid en weefsel te stimuleren
  • Om wondgenezing te bevorderen

Het kan ook dienen als voertuig voor het toedienen van medicijnen, of voor bepaalde tumorbehandelingen.

Lees ook: Wat doet collageen voor haar?

veganistisch collageen

5. Schoonheidsvoordelen voor veganisten

De meeste collageen poeder supplementen op de markt zijn op dierlijke basis, wat betekent dat mensen die een milieuvriendelijke of veganistische levensstijl hebben geen toegang hebben tot deze producten.

Nu er veganistische opties steeds vaker beschikbaar zijn, kunnen ze collageen innemen om mogelijk te helpen het verschijnen van rimpels te verminderen en hun lichaam te stimuleren om op natuurlijke wijze meer collageen aan te maken, alsmede de gezondheid van gewrichten en de spijsvertering ondersteunen.

Maar, de wetenschap is zich nog aan het opbouwen rond deze producten en toepassingen, dus op dit moment kunnen de meeste beloftes rond supplementen nog als hype worden beschouwd.

Alternatieven voor veganistisch collageen

Momenteel is echt veganistisch collageen dus nog moeilijk verkrijgbaar. De meeste bedrijven verkopen collageen boosters als supplementen, die verschillende vitaminen en mineralen bevatten, zoals vitamine C en zink die het lichaam nodig heeft om collageen aan te maken.

Sommige ‘vegan collageen’ supplementen kunnen ook plantenextracten en kruiden bevatten die ook blijken te helpen de collageen productie te stimuleren.

Leestip: Kun je met collageen afvallen?

Je kunt deze vitaminen en mineralen toevoegen via je voeding, in plaats van een supplement, om je te helpen aan je aminozuren behoefte te voldoen. De meest voorkomende aminozuren in collageen zijn glycine, lysine en proline.

Plantaardige voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan alle drie de aminozuren zijn:

  • Sojaproducten: tempeh, tofu en sojaeiwit
  • Zwarte bonen
  • Kidneybonen
  • Veel andere peulvruchten
  • Zaden zoals pompoen, pompoen, zonnebloem en chia
  • Noten zoals pistache, pinda en cashew noten.

Aminuzuren als vegan collageen alternatief

Een andere manier om als veganist de voordelen van veganistisch collageen te krijgen is door individuele aminozuur supplementen te nemen. Dit is wat veel veganistische bedrijven verkopen in plaats van pure collageen supplementen.

Conclusie

Echt veganistisch collageen laat helaas nog even op zich wachten, maar gezien de grote vraag hebben we het idee dat ze binnenkort breder om de markt beschikbaar zullen zijn.

Verder lezen over: Beste plantaardige calcium bronnen

Bronnen https://www.livescience.com/does-vegan-collagen-actually-work https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551889/
Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.