Wat is rundercollageen?

Rundercollageen, het meest populair.

Op welke manier wordt rundercollageen gemaakt?
Een vraag die veel mensen stellen, want komt rundercollageen nou uit vlees of koemelk? Beiden niet. De huiden van de runderen worden aangeleverd bij de collageen producenten nadat de runderen verwerkt worden voor vleesproducten. De collageen producenten winnen de runder collagenen (ook wel gelatine genoemd) uit de huiden van de runderen.

Collageen peptiden

Hydrolysatie is ook wel de naam voor het kleiner maken van de rundergelatine. Dit gebeurt in laboratoria. In dit proces wordt het collageen behandeld met speciale enzymen (ook wel bekend als peptiden). De enzymen zorgen dat het collageen wordt afgebroken tot runder collageen peptiden.

Gehydrolyseerd collageen

Wanneer de rundercollageen peptiden zijn verkregen zullen webshops en winkels spreken over gehydrolyseerd collageen.

Dit betekent dat het supplement is verwerkt tot een fijne poeder die makkelijk zal oplossen in warme of koude drankjes. Dit is bij gewone gelatine anders, dat lost namelijk alleen op in warme dranken.

Typen runder collageen

Je hebt runder collageen in type I en type III. Deze verschillende types spelen een grote rol bij het krachtig maken van gewrichten, spieren, botten en de huid. Sporters waren daarom al vroeg bekende met de voordelen van collageen. Zo kregen zij o.a. minder snel blessures en verdwenen blessures veel sneller. Wat voor deze sporters geldt is hetzelfde voor jou.

Vaak spreken premium runder collageenpoeders over de toevoeging van vitamine C. Vitamine C helpt het lichaam er namelijk bij extra snel het collageensupplement te laten werken. Om die reden zou je dus kunnen zeggen dat collageen supplementen in combinatie met vitamine C sneller resultaat geeft.

Ons lichaam heeft ook een voorraad aan aminozuren nodig zoals proline en glycine wat in collageen terug te vinden is. Door het gebruiken van collageen hydrolysaat zal je je lichaam voorzien van de juiste bouwstoffen om zo de aanmaak en het herstel van nagels, haar, huid, pezen en botten te versnellen en te verstevigen.

Wetenschappelijk onderzoek over rundercollageen

Er zijn al meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen die het ontstaan door het gebruik van rundercollageen. Dit zijn de vier conclusies:

1. Een gezonder darmstelsel wat komt doordat rundercollageen rijk is aan glutamine. Zo kan aminozuur helpen de symptomen van lekkende darmen tegen te gaan. Zo zou dit aminozuur betrokken zijn bij het herstellen van de darmwand en zou het kleine gaatjes in de darmwand kunnen repareren.
2. Rundercollageen kan ook gewrichtspijn verminderen doordat het de aanmaak van het kraakbeen juist stimuleert. Kraakbeen heeft een dempende functie in alle gewrichten. Het zorgt voor een soepelere gewrichtsfunctie doordat het een soort van kussentje tussen je gewrichten vormt.
3. Het gebruik van collageen kan helpen bij het verbeteren van je spierkracht en energiedeeltjes (ATP) in het lichaam sneller laten verlopen. Het resultaat daarvan is een verbeterde spierkracht.
4. Door de aminozuren die aanwezig zijn in het collageen zal je sneller herstellen van intensieve sporttrainingen.

Aan welke gezondheidsvoordelen worden collageen hydrolysaat en aminozuur glycine gekoppeld?

Onderzoekers koppelen (naast de wetenschappelijke bevinden) collageen hydrolysaat en aminozuur glycine aan:
-Het krijgen van een stralende huid
-Haar dat voller aanvoelt en glanst
-Versterken van de nagels
-Het verminderen van gewrichtspijn
-Een betere spijsvertering

Is viscollageen of rundercollageen beter?

Als je alleen kijkt naar de werkzaamheid schelen runder- en viscollageen niet veel van elkaar. Onderzoekers zeggen wel dat viscollageen beter zou worden opgenomen, maar de visgeur kan als onprettig worden ervaren. Bij het aanschaffen van collageensupplementen is het belangrijkste dat je een gehydrolyseerde variant ervan koopt. Dit bepaalt namelijk de biologische beschikbaarheid en de opneembaarheid. En daarnaast (vanzelfsprekend) kies je niet voor een viscollageen wanneer je een allergie hebt voor vis of schaaldieren.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk