Keuzehulp

Budget

Sporten

Foliumzuur

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een aanbevolen B-vitamine voor tijdens de zwangerschap. Niet alleen voor tijdens de zwangerschap is foliumzuur nuttig. Het biedt namelijk een veelzijdige ondersteuning voor de concentratie, het geheugen, de leerprestatie en heeft een positieve werking op het immuunsysteem.

Filter

Waarom Foliumzuur?

Foliumzuur (vitamine B11) is onderdeel van het vitamine B-complex. Het is de meest stabiele vorm van vitamine B11 en daarom de vorm die het meest wordt gebruikt voor vitaminen. Foliumzuur wordt in het lichaam omgezet naar zijn actieve vorm: folaat.

Foliumzuur is als vitamine essentieel. Wij kunnen zelf geen foliumzuur aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via onze voeding of met behulp van vitaminen.

lees meer lees minder

Foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur is een belangrijk supplement voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of zwanger bent is het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken.

Dit totdat je 10 weken zwanger bent. Dit verkleint het risico op een open ruggetje, hazenlip of gespleten gehemelte bij de ontwikkelende foetus.

lees meer lees minder

Wat is belangrijk bij foliumzuur?

De volgende punten om te weten voordat je begint met het slikken van foliumzuur.

  • Advies in te nemen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden
  • De aanbevolen dosering vanuit een verloskundigen aanhouden
  • Vier weken voordat foliumzuur in je lichaam wordt opgenomen
  • Een natuurlijke vorm van foliumzuur wordt beter opgenomen dan de synthetische vorm

 

lees meer lees minder

Wanneer starten met foliumzuur?

Foliumzuur is de belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn. Mocht je een actieve kinderwens hebben en stoppen met anticonceptie, dan is het van belang om elke dag foliumzuur in te nemen.

lees meer lees minder

Waar zit foliumzuur in?

Vooral groene (blad)groenten zijn rijk aan foliumzuur (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Daarnaast vind je foliumzuur ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen.

lees meer lees minder

Hoelang moet ik foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Het duurt vier weken voordat folium is opgenomen in je lichaam. Het advies is om direct te starten met het innemen van folium wanneer je stopt met anticonceptie. Daarnaast wordt geadviseerd om het in te nemen tot en met 10 weken zwangerschap.

lees meer lees minder

Waar moet ik op letten bij het kopen van foliumzuur

Het is erg belangrijk bij het maken van een keuze voor foliumzuur dat je een natuurlijke variant kiest. Veel supplementen bevatten een synthetische vorm, maar deze wordt minder goed opgenomen in het lichaam. Let bij het kopen van de vitamine dat het foliumzuur in de gewenste dosering aanwezig is in het tablet.

lees meer lees minder
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk

Toegevoegd aan bestelling

X