Gouden tip krampjes baby

gouden tip krampjes baby

Je had net een fijne routine opgebouwd met je baby van 2 weken oud, tot hij elke avond urenlang begon te huilen. Welkom bij een van de meest uitdagende aspecten van het ouderschap van een baby: baby krampjes.

Wat zijn baby krampjes?

Moet je baby 3 dagen op rij zo’n 3 uur lang per dag huilen, en lijkt het alsof je niets kunt doen om hem of haar te troosten? Dam spreken we vaak van baby krampjes, oftewel koliek.

Schrik niet darmkrampjes komen vaak voor bij baby’s. Het gebeurt meestal tussen 18.00 en middernacht, inderdaad net wanneer jij je ook moe voelt van de dag.

Deze periodes van chagrijn kunnen aanvoelen als een marteling, vooral als je andere veeleisende kinderen of werk te doen hebt. Maar gelukkig duren ze niet lang.

In dit artikel delen we onze gouden tips voor baby’s met krampjes.

Gouden middel tegen darmkrampjes

Probiotica zoals Vitals Microbiol 0-4 jaar worden soms als een gouden middeltje bij darmkrampjes gezien vanwege de rol die ze spelen bij de ontwikkeling en het evenwicht van de darmflora.

Vitals Microbiol kind 0-4
4.8 (5 Reviews)

Probiotica, als levende micro-organismen, kunnen helpen om onevenwichtigheden die babykrampjes veroorzaken te corrigeren door gunstige bacteriën aan het darmkanaal toe te voegen.

Bovendien kan baby probiotica helpen bij het verbeteren van de darmbeweging en darmfunctie, wat de symptomen van baby krampjes kan verminderen.

Wat is de beste baby krampjes houding?

Voor de meest ideale houding leg je jouw baby met zijn buik naar beneden op je knieën en wrijf zachtjes over zijn rug. De druk tegen de buik kan helpen om hem te troosten. Als baby’s op deze manier in slaap vallen, leg ze dan op hun rug in hun wiegje. Wikkel hem in een grote, dunne deken zodat hij zich veilig en warm voelt.

Andere houdingen die je kunt uitproberen zijn:

  • Kleinere en frequentere voedingen – een te grote voorraad kan winderigheid, darmpkrampjes of buikpijn veroorzaken.
  • Buikligging – de zachte druk van op haar buik liggen kan helpen om opgesloten gas naar buiten te duwen.
  • De krulhouding – leg het hoofdje en de rug van je baby tegen je borst en leg je armen onder haar billen. Beweeg je armen dan voorzichtig omhoog om haar in een bal te krullen.
  • Warm waterflesje – wikkel een warm (niet heet!) waterflesje in een stoffen luier en leg het zachtjes op haar buikje om haar te helpen ontspannen.
  • Warm bad – klim samen met je kleintje in een warm bad. Het kan helpen om jullie allebei te kalmeren en te ontspannen.
  • Babymassage – wrijf zachtjes met de klok mee over haar buikje en trek dan met je handen langs de ronding van de buik om de druk van het gas te verlichten.
  • Fiets met de beentjes van je baby – met een ronddraaiende beweging over de beentjes van je baby fietsen kan helpen om het gas dat lager in de buik zit los te laten.

5 andere strategieën bij baby krampjes

Omdat artsen de precieze oorzaak van baby krampjes niet kennen, is het extreem moeilijk te behandelen. Andere methodes die kunnen werken hebben te maken met het nabootsen van het leven in de baarmoeder.

Baby’s hebben namelijk een aangeboren reflex die wordt geactiveerd als ze dingen doen die lijken op hun foetale ervaring. Het is als een ‘uitknop’ voor huilen. Vijf gouden tips zijn het inbakeren, duwen, schommelen, zuigen en zij- of buikligging.

Lees ook | Oma’s tips tegen obstipatie

1. Inbakeren

Gebruik een wikkeldeken of slaapzak om de armpjes van je baby knus tegen de zij aan te wikkelen, maar laat de beentjes los en gebogen zodat de heupen ruimte hebben om te bewegen.

2. Witte ruis

In de baarmoeder zijn geluiden luider dan een stofzuiger. Het nabootsen van baarmoederachtige geluiden helpt baby’s langer te slapen. Denk aan audiobestanden met witte ruis of ruis op de radio aan.

Het opnemen van regen of zelfs het geluid van een haardroger kan ook werken. Hoewel jij deze geluiden misschien hard vindt, vinden baby’s ze troostend omdat ze nabootsen wat ze in de baarmoeder hoorden.

3. Schommelen of dragen

Een langzame en vloeiende beweging houdt baby’s rustig. Vasthouden en wiegen zal de baby niet verwennen, want in de baarmoeder werden baby’s 24/7 vastgehouden en gewiegd, dus zelfs als je je baby 18 uur per dag vasthoudt, is dat een aanzienlijke vermindering voor je baby.

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die vaker worden vastgehouden door hun ouders of andere verzorgers aanzienlijk minder huilen dan baby’s die niet worden vastgehouden.

witte ruis buikkrampen baby

4. Fopspeen

Baby’s hebben in de eerste levensmaanden een sterke zuigbehoefte en als je die bevredigt, kun je een nerveus kind snel kalmeren.

Een gouden tip is je babytje met krampjes een fopspeen te geven. Hoewel sommige baby’s die borstvoeding krijgen dit misschien weigeren, zal het voor anderen direct verlichting geven.

5. Zij- of buikligging

Terwijl ze wakker zijn, leg je je baby op je onderarm of schoot met zijn hoofd rustend in je hand. Het is het makkelijkst om een huilende baby te kalmeren als hij op zijn zij of buik ligt.

Let op: baby’s mogen nooit op hun zij of buik slapen, omdat dit het risico op plotselinge wiegendood verhoogt.

Onthoud ook dat elk babytje anders is. Sommigen hebben behoefte aan inbakeren en duwen, terwijl anderen pas rustig worden als je gaat schommelen.

Veelgestelde vragen

Symptomen van darmkrampjes bij baby’s

Het is normaal dat baby’s huilbuien hebben. Baby’s met darmkrampjes huilen meer dan de meeste baby’s, ook al zijn ze verder gezond. Kenmerken van krampjes kunnen zijn:

  • Huilen zonder duidelijke reden. Bijvoorbeeld als ze geen honger hebben of geen schone luier nodig hebben.
  • Huilen rond dezelfde tijd elke dag. Baby’s met koliek worden vaak aan het eind van de dag kribbig. Het huilen kan echter op elk moment gebeuren.
  • Hun vuisten balken als ze huilen of hun benen opkrullen.
  • Huilen alsof ze pijn hebben.
  • Knalrood worden als ze huilen.

Als je baby huilt, kan hij lucht inslikken. Hierdoor kan je baby look ast krijgen van winderigheid. Het kan ervoor zorgen dat het buikje er opgezwollen uitziet of strak aanvoelt. Ze kunnen enige verlichting van de symptomen vertonen na het laten ontsnappen van gas of het hebben van een stoelgang (poepen).

Lees ook | Opgeblazen buik? Oma weet raad!

Wat veroorzaakt babykrampjes?

Artsen weten niet zeker wat babykrampjes veroorzaakt. Enkele factoren die kunnen bijdragen zijn:

  • Pijn of ongemak door winderigheid
  • Een spijsverteringsstelsel dat niet volledig ontwikkeld is
  • Over- of juist ondervoeding
  • Gevoeligheid voor flesvoeding of moedermelk
  • Overprikkeling
  • Vroege vorm van migraine bij kinderen
  • Emotionele reactie op angst, frustratie of opwinding

Wanneer zijn de baby krampjes het ergst?

Baby krampjes zoals buikkrampen en darmkrampen komen vaak voor bij een pasgeboren babytje en zijn het ergst rond de leeftijd van 6 weken. De krampjes kunnen beginnen vanaf de leeftijd van 2 weken en duren meestal tot de baby ongeveer 3 tot 4 maanden oud is.

Piek darmkrampjes baby

De piek van darmkrampjes ligt meestal rond de leeftijd van 6 weken. Veel ouders merken dat hun baby’s onverklaarbare huilbuien hebben en tekenen van ongemak vertonen, vooral in de late namiddag en vroege avond, rond deze leeftijd.

Na deze piek neemt de frequentie en intensiteit van de krampjes geleidelijk af en de meeste baby’s beginnen te verbeteren wanneer ze ongeveer 3 á 4 maanden oud zijn.

Krampjes baby 1 week of 2 weken oud

Krampjes bij baby’s van 1 of 2 weken oud is ook niet ongewoon, maar darmkrampjes komen wel vaker voor rond de leeftijd van 3 weken oud. Het is dus niet ongewoon voor zuigelingen van 1 week of 2 weken oud om perioden van ongetroost huilen en ongemak te hebben.

De exacte oorzaak van krampjes is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met de onrijpheid van het spijsverteringsstelsel van de baby. Hoewel het voor ouders van hele jonge baby’s zorgwekkend kan zijn, zijn krampjes meestal onschadelijk en verdwijnen ze na enkele maanden vanzelf.

tips baby darmkrampjes

Wel of niet voeden bij krampjes?

Als de baby tekenen van honger vertoont, is het aan te raden te voeden. Maar let wel op, want overvoeding kan de krampjes soms weer verergeren. Voor sommige baby’s kan zuigen op zichzelf troostend werken en helpen om te kalmeren.

Het is ook belangrijk te letten op correct aanleggen en voedingstechnieken om te voorkomen dat de baby te veel lucht inslikt, wat krampjes kan verergeren. Als je merkt dat je baby vaak krampjes heeft na de voeding, overweeg dan om het voedingspatroon aan te passen en raadpleeg een professional voor begeleiding.

Hoe kun je buikkrampjes bij je baby oplossen?

Enkele methoden die buikkrampjes van baby’s kunnen verlichten zijn: zachte buikmassages met de klok mee; het buikje van de baby tegen je warme huid leggen; de baby dragen in een draagdoek of rechtop tegen je schouder, zodat de buik licht wordt gedrukt en de baby zachtjes wiegen of schommelen.

Je kunt ook proberen de buikkrampjes op te lossen door te zorgen voor een rustige omgeving om overstimulatie te verminderen; borstvoedingstechnieken herzien om inslikken van lucht te minimaliseren; en bij flesvoeding, een fles met een ventiel gebruiken.

Als de krampjes aanhouden of verergeren, is het raadzaam een kinderarts te raadplegen.

Maakt probiotica baby krampjes erger?

Sommige studies suggereren dat probiotica juist kunnen helpen bij het verminderen van krampjes, vooral bij zuigelingen met kolieken. Toch zijn er ook meldingen van baby’s die een tijdelijke toename van krampjes na inname van bepaalde probiotica. Een kwestie van proberen dus.

krampjes baby moeder

Welke vragen kun je de dokter stellen?

  • Welke babymassage is het beste voor mijn kind?
  • Wanneer is mijn baby van de buikkrampjes af?
  • Hoe kan ik baby krampjes te voorkomen?
  • Moet ik mijn baby na het eten een bepaalde tijd rechtop houden?
  • Is er een goede houding om mijn baby vast te houden?
  • Kan ik mijn baby medicijnen geven om zich beter te voelen?
  • Wat kan ik doen om niet boos of gefrustreerd te worden als mijn baby huilt?

Denk ook aan jezelf

Laten we eerlijk zijn: het kan mega stressvol zijn als je babytje huilt zonder duidelijke reden en niet gemakkelijk te kalmeren is. Maar je baby heeft jou ook nodig om rustig te worden en dat kan lastig zijn als je moe bent.

Als je merkt dat je gespannen of boos wordt terwijl je baby huilt, probeer dan diep te ademen om jezelf te helpen ontspannen.

Als dat niet genoeg is, leg je baby dan op een veilige plek neer en ga 10 of 15 minuten naar een andere kamer. Ga liggen, luister naar kalmerende muziek, doe een huishoudelijk klusje of neem andere stappen om jezelf te kalmeren.

Als je je er klaar voor voelt, ga dan terug en haal je baby op.

Vraag vrienden of familieleden om je af en toe af te lossen zodat je buiten een wandeling kunt maken, een dutje kunt doen of wat tijd voor jezelf hebt. Het is niet egoïstisch om voor jezelf te zorgen. Je vermogen om rustig te zijn herstellen kan het beste zijn wat je voor je baby kunt doen.

Conclusie

Eén ding om in gedachten te houden is dat baby krampjes vaak zonder reden ontstaan en dat je niets had kunnen doen om het te voorkomen.

Darmkrampjes kunnennet zo moeilijk zijn voor de ouders als voor de baby’s, dus het is belangrijk dat je ook voor jezelf zorgt in deze moeilijke tijd. Accepteer je gevoelens van boosheid, wrok en soms zelfs woede. Die gevoelens zijn heel normaal, zolang je er niet naar handelt.

En vergeet niet dat ze deze fase uiteindelijk zullen ontgroeien. Al snel zal je baby weer blij zijn en lachen, net als jij!

Vitals Microbiol kind 0-4
4.8 (5 Reviews)
Baby krampjes

Over de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd zoeken nieuwe ouders vaak gouden tips omdat zij worden geconfronteerd met baby krampjes. Deze kunnen ontstaan door diverse factoren, zoals voedselovergevoeligheid. Let op de lichaamstaal van je baby: een huilbaby met opgetrokken beentjes kan duiden op pijn in de darmen. De overgang van de beschermende omgeving voor de geboorte naar het verteren van voeding kan een uitdaging zijn.

Achtermelk of kunstvoeding via babyfles

Vooral als de baby te veel achtermelk eet of kunstvoeding krijgt via de babyfles. Infacol kan soms helpen, maar bij obstipatie of ongewone ontlasting is een bezoek aan de huisarts of het consultatiebureau aan te raden. Voor natuurlijke remedies kun je VSM of bepaalde thee proberen. Tijdens deze plafonddienst momenten biedt een ergonomische draagzak verlichting. Vragen? De klantenservice van jouw verloskundige of de lokale apotheek kan adviseren wanneer je baby buikkrampjes heeft.

Bronnen

Wat zijn baby krampjes?

Huilt je baby regelmatig? Ligt je kleintje in een vreemde houding? Of lijkt er iets mis te zijn maar je weet niet wat? Grote kans dat je kindje last heeft van baby krampjes. 

Baby krampjes zijn samentrekkingen van de darmen bij een baby. Dit is heel normaal de eerste paar maanden, maar kan veel ongemak met zich meebrengen.

Gelukkig geven we je een aantal tips over het voeden, de houding, probiotica en beweging zodat jij en je baby weer goede rust tegemoet gaan. 

Hoe ontstaan baby krampjes?

Het ontstaan van baby krampjes is nog steeds een mysterie. Daar is dus geen concreet antwoord op te geven. Wel ligt de oorzaak meestal bij: 

  • Onvolwassen spijsvertering
  • Intoleranties van bepaalde voedingsmiddelen
  • Lucht inslikken tijdens het voeden
  • Niet volledig ontwikkelde darmflora

Ook kunnen baby krampjes natuurlijk een combinatie zijn van bovenstaande oorzaken.

Wat zijn de symptomen van baby krampjes?

Elk kindje is natuurlijk anders, maar over het algemeen heeft een baby een of meerdere van deze symptomen tijdens baby krampjes: 

  • Huilen. Baby’s met krampjes kunnen onverklaarbaar en intens huilen, vooral na voeding.
  • Buigende houding. Sommige baby’s met krampjes buigen of strekken hun lichaam, en soms trekken ze de knieën naar de buik.
  • Rood gezichtje. Baby’s kunnen een rood gezicht krijgen en gespannen lijken tijdens de baby krampjes.
  • Slaapproblemen. Krampjes kunnen de slaappatronen van een baby verstoren, waardoor ze moeilijker in slaap vallen of vaker wakker worden.
  • Windjes. Het laten van winden kan een manier zijn waarop een baby probeert verlichting te krijgen van gasophoping in de darmen.
  • Ongemakkelijk gevoel na voeden. Krampjes treden vaak op na het voeden, wat suggereert dat voeding een rol kan spelen.

Wat kun je doen tegen baby krampjes?

  • Buikmassage. Creëer een mini babyspa! Masseer zachtjes de buik van je baby in een cirkelvormige beweging met de klok mee. Dit kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering en gasverlichting.
  • Leg je baby op zijn of haar buikje. Leg je baby op zijn buik terwijl hij of zij wakker is en onder toezicht staat. Dit kan helpen om te ontgassen.
  • Beweging. Zachtjes wiegen, schommelen of rondlopen met je kleintje kan kalmerend werken en de symptomen verlichten.
  • Warmte ter ontspanning. Een warmwaterkruik of een warm badje kan ontspanning bieden en helpen bij het verminderen van buikkrampjes.
  • Voeding aanpassen. Bij flesvoeding kan je proberen een ander merk of formule te kopen. Wellicht kan je baby daar beter tegen. 
  • Voed rustig. Zorg voor regelmatige en kalme voedingen. Vermijd overmatig lucht inslikken tijdens het voeden.
  • Probiotica of medicijnen. Kom je er niet uit? Je kunt altijd je (kinder)arts raadplegen.

En vergeet je jezelf niet?

Het kan best eng, vervelend en machteloos voelen wanneer je baby veel last heeft van krampjes. Vergeet niet zelf ook diep in en uit te ademen wanneer het even te veel wordt. 

Baby krampjes horen erbij, voornamelijk in de eerste weken na de geboorte. Twijfel je toch? Raadpleeg dan altijd je arts, al is het voor je eigen geruststelling. 

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.