De definitie van oma weet raad is dat er sprake van tinnitus is wanneer je last hebt van suizende of andere geluiden in een of beide oren.
Oorsuizen is een veelvoorkomend probleem. Ongeveer 15% tot 20% van de bevolking heeft last van tinnitus en het komt vooral voor bij oudere volwassenen.
Wat te doen tegen oorsuizen?
Gelukkig: oma weet raad wat je kunt doen tegen oorsuizingen. Zo is er volgens het IVG een verband aangetoond tussen oorsuizen en vitamine B12 (tekort).
Het lijkt er ook op dat mensen met oorsuizen én een vitamine B12-tekort méér hinder ondervinden van hun oorsuizen dan degenen die wel oorsuizen, maar geen vitamine tekort hebben.
Hoewel vitamine B12 een rol speelt in het zenuwstelsel en bijdraagt aan neurologische functies, is de exacte invloed op het gehoor nog niet duidelijk.
Daarnaast hebben veel mensen baat bij het laten schoonmaken van hun oren. Je kunt het beste je oorsmeer laten verwijderen bij je huisarts.
Wat is oorsuizen of tinnitus?
Tinnitus is de medische term, maar oma heeft het over oorsuizen. Het is geen aandoening op zich. In plaats daarvan kan het een symptoom zijn van een medische aandoening of een ander probleem.
Bij veel mensen verschijnt tinnitus echter op zichzelf en gaat het niet gepaard met andere symptomen of problemen.
Als je tinnitus hebt, kun je meer horen dan alleen een suis geluid. Je kunt bijvoorbeeld ook horen:
- Zoemen
- Ronken
- Klikken
- Fluiten
- Sissen
Hoewel je deze geluiden in je oren hoort, is er geen externe bron van de geluiden. Daarom worden de geluiden van tinnitus ook wel fantoomgeluiden genoemd.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen.
Oorsuizen kan heel frustrerend zijn. Soms kunnen de geluiden van tinnitus andere geluiden om je heen verstoren. Daarnaast kunnen angst en stress tinnitus verergeren, waardoor je je nog slechter gaat voelen.
Je kunt tinnitus in één oor of in beide oren ervaren. Mensen van alle leeftijden kunnen oorsuizen ontwikkelen, maar het komt vaker voor bij oudere volwassenen.
Lees ook | Grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk
Grootmoeders tips tegen oorsuizen
Hieronder vind je de 7 beste grootmoeders tips tegen oorsuizingen, van oorsmeer verwijdering door een huisarts, vitamine B12, tot het proberen van een hoortoestel.
Geluidstherapie met kalmerende achtergrondgeluiden kan volgens oma vooral ‘s nachts helpen.
Stressmanagement, een mediterraan dieet met weinig suiker en vet, en beperking van alcohol en nicotine zijn ook door grootmoeders aanbevolen.
Tip 1. Oorsmeer laten verwijderen
Het goede nieuws is dat als oorsmeer de oorzaak is van je oorsuizen, het verwijderen ervan het probleem kan oplossen. Wees wel voorzichtig als je oorsmeer zelf probeert te verwijderen.
Je kunt (als je het zelf doet) oorsmeer dieper in de gehoorgang duwen of zelfs het trommelvlies perforeren. Daarom kun je het beste oorsmeer laten verwijderen bij de huisarts.
Tip 2. Een hoortoestel proberen
Oorsuizen en gehoorverlies gaan soms samen, vooral bij opa’s en oma’s. De dokter schrijft geen hoortoestellen voor bij oorsuizen, maar wel bij gehoorverlies en vaak vermindert dat hun tinnitus omdat ze horen wat ze willen horen.
Tip 3. Geluidstherapie
Dit is iets wat je zelf kunt doen en het kan het oorsuizen makkelijker maken om mee te leven, vooral ‘s nachts. Het suizen is altijd erger als het stil is en een achtergrondgeluid toevoegen kan dan helpen.
Het achtergrondgeluid hoeft niet hard te zijn. Het kan muziek zijn, water, natuurgeluiden of witte ruis. In principe kan het elk geluid zijn dat je aangenaam en kalmerend vindt.
Tip 4. Tinnituscursus of therapie
Een reguliere tinnituscursus richt zich op het toevoegen van geluid om tinnitus te maskeren.
Er is echter ook een nieuwe tinnitus therapie die zich richt op stilte en bewustzijn om zo het oorsuizen dragelijker te maken, zoals oma in de reportage van RTL Nieuws zag.
Tip 5. Stress beperken
Studies hebben aangetoond dat stress kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van tinnitus. Hoewel het misschien nooit mogelijk is om stress in je leven uit te bannen, kun je het misschien wel beheersen met een gezond dieet, lichaamsbeweging en ontspanning.
Tip 6. Probeer een mediterraan dieet
Zoals oma weet raad altijd zegt: je bent wat je eet. En wat je eet kan je tinnitus beïnvloeden. Kies voor een dieet met veel groene en oranje groenten en fruit en weinig koolhydraten, vetten en suikers.
Een gehoor-onderzoek uit 2020 meldde dat het eten van grotere hoeveelheden eiwitten het risico op tinnitus kan helpen verminderen. Ook is vastgesteld dat zout bij sommige mensen het geluid van tinnitus versterken.
Tip 7. Beperk alcohol en nicotine
Er is geen bewijs dat alcohol tinnitus veroorzaakt, maar het kan er wel aan bijdragen door het risico op uitdroging en hoge bloeddruk te verhogen, die beide van invloed kunnen zijn op oorsuizen. En ook dit weetje van oma wordt door onderzoek ondersteund.
In 2018 bekeek een groep onderzoekers in Duitsland gegevens over roken en tinnitus. Hun bevindingen: Het percentage met oorsuizingen was hoger bij rokers dan bij niet-rokers. En cafeïne? Er is geen sluitend onderzoek dat aantoont dat het invloed heeft op tinnitus.
Eén onderzoek bij ongeveer 65.000 vrouwen vond echter wel een verband tussen het drinken van koffie en minder gevallen van tinnitus.
Lees ook | Opgeblazen buik? Oma weet raad!
Veelgestelde vragen over tinnitus
Volgens oma blijft oorsuizen voorkomen beter dan genezen, en daarom moet je weten dat tinnitus vaak ontstaat door overmatige blootstelling aan geluid.
Het is daarom van groot belang om de nadelige effecten van (hard) geluid zoveel mogelijk te vermijden.
Je kunt gehoorschade voorkomen door het gebruik van oordopjes of gehoorbescherming om je oren te beschermen. Dit is iets om in gedachten te houden wanneer je concerten of festivals bijwoont.
Oorsuizen komt vaker voor bij rokers.
Oorsuizen oorzaak?
Schade aan het binnenoor is een veel voorkomende oorzaak van oorsuizen. Je middenoor vangt geluidsgolven op. De geleiding van die geluidsgolven zet je binnenoor aan om elektrische impulsen naar je hersenen te sturen.
Je kunt deze geluiden pas horen nadat je hersenen de elektrische signalen hebben ontvangen en omgezet in geluid. Soms loopt je binnenoor schade op, waardoor de manier waarop je hersenen geluid verwerken verandert.
Schade aan de kleine botjes in je middenoor of aan je trommelvlies kan ook de goede geleiding van geluid verstoren. Tumoren in het oor of op de gehoorzenuw kunnen ook tinnitus veroorzaken.
Regelmatige blootstelling aan zeer harde geluiden kan bij sommige mensen oorsuizingen veroorzaken. Mensen die gebruik maken van drilboren, kettingzagen of andere zware apparatuur hebben hier meer kans op.
Luisteren naar harde muziek via een koptelefoon of oordopjes of tijdens een concert kan leiden tot tijdelijke tinnitus.
Lees ook | Oma’s tips tegen obstipatie
Kunnen medische aandoeningen oorsuizen veroorzaken?
Medische aandoeningen die oorsuizen kunnen veroorzaken zijn onder andere:
- Oorinfecties
- Veel oorsmeer, waardoor de manier waarop je hoort verandert
- Leeftijdsgerelateerd gehoorverlies
- Spierkrampen in je middenoor
- De ziekte van Menière
- Schildklieraandoening
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholesterol
- Letsel aan hoofd en nek
- Aandoeningen van het temporomandibulaire gewricht
Andere zeldzame oorzaken van oorsuizen zijn aneurysma’s en palatale myoclonus (spierspasmen in het gehemelte).
Wanneer moet ik naar de dokter?
Iemand met oorsuizen moet de dokter raadplegen wanneer:
- Ze nieuwe of plotselinge tinnitus hebben of tinnitus met andere symptomen
- Er oorsmeer of een vreemd voorwerp in het oor zit dat een arts kan verwijderen
- Oorsuizen de slaap, het vermogen om met anderen om te gaan en andere aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt
- Tinnitus angst of een depressie veroorzaakt
- Het geluid lijkt op een hartslag, wat kan wijzen op een cardiovasculair probleem.
- Een andere persoon kan je oorsuizen horen, wat een teken kan zijn van een ernstiger aandoening
Mensen moeten dringend medische hulp zoeken voor oorsuizen als het optreedt na een hoofdletsel of als de persoon ook last heeft van:
- Duizeligheid (vertigo)
- Zwakte in de gezichtsspieren
- Plotseling gehoorverlies
Hoe staat het met tinnitus onderzoek?
Goed nieuws voor veel opa’s en oma’s: op vele universiteiten wereldwijd worden spannende nieuwe behandelingen voor tinnitus onderzocht.
Ze worden momenteel getest als onderdeel van proeven, maar ze zouden mensen met tinnitus in de nabije toekomst kunnen helpen verlichting te vinden.
In Nederland bouwt de TU Delft bijvoorbeeld aan een apparaat dat het oorsuizen ‘minder belangrijk’ kan maken en tegelijkertijd de hersenen opnieuw kan conditioneren. Het doet dit door het parasympathische of rust-en-verteer-en-herstel systeem te stimuleren.
Als het tinnitusgeluid altijd wordt gekoppeld aan dit signaal, zullen de hersenen de twee met elkaar verbinden en verwachten dat het rust-en-herstel-signaal aanslaat wanneer het tinnitusgeluid verschijnt. Het is feitelijk een Pavloviaanse benadering.
Lees ook | Schimmelnagel? Oma tip tegen kalknagels
Welke medicatie bestaat er tegen oorsuizen?
Om kort te gaan: er zijn eigenlijk geen medicijnen tegen oorsuizen die tinnitus kunnen genezen, maar in sommige landen worden wel medicijnen gebruikt om bepaalde symptomen draaglijker te maken.
De behandeling van tinnitus bestaat vaak uit een combinatie van benaderingen. Een arts kan medicijnen aanraden als onderdeel van je behandeling. Deze medicijnen kunnen helpen om je tinnitus symptomen minder hinderlijk te maken, waardoor je levenskwaliteit verbetert.
Sommige antidepressiva werken bijvoorbeeld door de serotonine te verhogen, wat op zijn beurt de effecten van de GABA neurotransmitter kan onderdrukken en de symptomen van tinnitus bij sommige mensen kan verminderen.
Werken oordruppels tegen oorsuizen?
Hoewel er verschillende soorten oordruppels op de markt zijn die claimen symptomen van oorsuizen te verlichten, is er géén wetenschappelijk bewijs dat oordruppels werken tegen oorsuizen. Daarom is het belangrijk je huisarts te raadplegen voor een diagnose.
Mijn oorsuizen is plots verdwenen?
Volgens oma zijn sommige gevallen van oorsuizen tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals stress, blootstelling aan hard geluid, of zelfs ophoping van oorsmeer. Als deze factoren zijn weggenomen, kan het oorsuizen verdwijnen.
Het kan ook zijn dat je lichaam zich op een bepaalde manier heeft aangepast, waardoor de oorsuizingen minder opvallen. Het is ook mogelijk dat een onderliggende medische aandoening is behandeld of op natuurlijke wijze is verbeterd, wat leidt tot het verdwijnen van het oorsuizen.
Conclusie: wat helpt tegen oorsuizen?
Overtollig oorsmeer laten verwijderen, stress verminderen, een tinnituscursus en minder alcohol consumeren zijn enkele belangrijke oma tips tegen oorsuizen.
Als supplement kun je vitamine B12 proberen, omdat er een verband is aangetoond tussen oorsuizen en een vitamine B12 tekort en dit mogelijk kan helpen.
Oorsuizen
Over dit artikel
Voor medisch advies over oorsuizen, raadpleeg altijd een huisarts. Naast cognitieve gedragstherapie en stress management om sociaal isolement te minimaliseren, zijn er ook huismiddelen tegen oorsuizingen.
Olijfolie met knoflook
Olijfolie met knoflook is ontstekingsremmend, terwijl azijn en zout water bij een oorontsteking nuttig kunnen zijn; let wel op het trommelvlies. Meng glycerine, uien, en kruiden voor oorpijn. Soda en zeezout kunnen bij verkoudheid en keelpijn helpen. Olie en oorsmeer kunnen met een wattenstaafje worden verwijderd.
Hyperacusis, koorts of een verstopte neus
Voor symptomen als hyperacusis, koorts, misselijkheid of een verstopte neus, ga naar de apotheek. Heb je nog vragen over dit oorsuizen artikel? Stuur ons dan een email op [email protected].
Geraadpleegde bronnen over oorsuizen
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes/syc-20350156
- https://www.moetiknaardedokter.nl/klacht/tinnitus-oorsuizen/
- https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/tinnitus/
- https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/oorsuizen/
- https://www.uza.be/behandeling/tinnitus-oorsuizen
- https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/oorsuizen
Je las een bericht in de categorie: